|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Nov 2011 13:32 Naslov sporočila: |
|
|
ČUDEŽNE LIMONE
Limona je čudežni proizvod narave, ki v človeškem telesu ubija kancerogene celice. Učinek limone je kar 10.000 x močnejši od kemoterapije. In zakaj ta informacija nikakor ne prodre v javnost?
Na svetu obstajajo laboratoriji, ki so zainteresirani za izdelavo sintetičnih spojin, ki prinašajo ogromne dobičke. Od zdaj naprej pa lahko pomagamo svojim prijateljem in znancem tako, da jim predamo informacijo o blagodejnosti limoninega soka in njegovi učinkovitosti pri preprečevanju raka. Medtem ko se to znanje ljubosumno skriva, ogromno število ljudi umira, lastniki farmacevtskih družb pa nedotaknjeno uživajo v svojih dobičkih.
Okus limoninega soka je prijeten in, v nasprotju s kemoterapijo, v telesu ne pušča nobenih uničujočih posledic. Če le imamo le možnost, posadimo limonino drevo na svojem balkonu ali na vrtu, saj ne zavzema veliko prostora.
Limone lahko uživamo na več načinov. Lahko jih jemo ali pa iz njih stisnemo sok, ki ga dodamo raznim napitkom ali ga uporabimo kot sestavino pri pripravi različnih kolačev.
Limoni pripisujejo številne blagodejne učinke, največji efekt pa daje limona pri težavah s cistami ali tumorji. Ta rastlina je dokazano zdravilo proti vsem oblikam raka. Prav tako so ugotovili, da je limona antimikrobski agens širokega spektra proti bakterijskim infekcijam in glivicam, da učinkuje proti notranjim parazitom v črevesju, da uravnava visok krvni pritisk in delovanje živčevja ter deluje antidepresivno.
Izvor teh ugotovitev je eden od največjih proizvajalcev zdravil na svetu, ki na podlagi več kot 20 letnih laboratorijskih raziskav trdi, da limona uničuje maligne celice pri dvanajstih vrstah raka, med katerimi so rak debelega črevesa, rak na dojkah, prostati, pljučih in slinavki.
Limona deluje 10.000 x bolje od Adiamicina, kemoterapevtske droge za upočasnjevanje rasti kancerogenih celic, in nima nobenih škodljivih vplivov na zdrave celice.
Vir: MYCHI, Center za telo, dušo in duha
Boris Milenkovič
Z limono nad žulje
Vazelin in (tekoči) obliži naj vam služijo kot preventiva pred žulji, limona, česen in aloje vera pa kot kurativa, predpisana s strani naših babic.
Preventiva
Če vas čevlji, čeprav so že razhojeni, še vedno žulijo in se jim ne želite odreči, na mesta, kjer vas žuli, vtrite žganje ali špirit, ki jih bo malce zmehčal, namesto tega pa lahko uporabite tudi olje. Mnogim pomaga tudi mastna krema ali vazelin, ki ga nanesejo na mesta, kjer jim žulji radi nastajajo, naši stari starši pa so si marsikdaj namesto z obližem pomagali kar s tropotcem.
Tisti, ki pogosto negujete ožuljena mesta, že najbrž veste, kako zelo priročen zna biti obliž, ko začutite, da žulj nastaja. Če se le da, ga imejte na dolgih pohodih vedno s seboj, saj lahko tako preprečite njegovo nadaljnje boleče širjenje.
Tekoči obliži
Če žulj vseeno nastane, ga prebadajte le, če imate s seboj sterilno iglo in ste ga prej namazali z razkužilom. Nato žulj prekrite z obližem. Da se bo ta hitreje posušil, obliž ponoči odstranite. Dandanes lahko na prodajnih policah najdete pripravke proti žuljem in za nego, ko ta že nastane, najpogosteje v obliki obližev, pršil in gelov, ki ustvarijo filtre za zaščito.
Domača lekarna
* Na mesto žulja večkrat na dan vtrite mešanico čajne žlice limoninega soka, eno čajno žlico posušenih kamilic in zdrobljen česni strok. Pripravek ima antiseptični, negovalni in obnovitveni učinek na kožo.
* Lahko pa uporabite samo limono in jo pritisnjeno na žulj pustite učinkovati čez noč ali namesto limone uporabite le česen.
* Antiseptično delujejo tudi ognjičeva mazila.
* Na novonastale žulje lahko vtrete tudi aloje vero. Zaradi vitaminov C, E in vsebine cinka bo vaša ožuljena koža hitrejše zaceljena.
Žulj običajno ni resna poškodba, a če z njimi ne ravnamo (sterilno) pravilno, lahko povzročijo okužbo ali ulkus. K večjim ranam in okužbam so predvsem nagnjeni sladkorni bolniki, bolniki z motnjami v prekrvitvi ter nekateri bolniki z nevrološkimi boleznimi.
Vir: www.zurnal24.si
LIMONA proti prehladu
Ste prehlajeni, vam "pušča" nos, imate nahod, si nenehno brišete svečke izpod nosu?
Kaj torej storiti proti prehladu?
Uporabimo limono! Kako? Preprosto:
- limono prerežemo čez polovico
- jo delno stisnemo (sok popijemo)
- tako izpraznjeno polovico limone "obujemo" na peto in jo pritrdimo z nogavico (ki si jo navlečemo na nogo)
- limona naj bo le na eni peti, kajti če bo na obeh, ne bo učinka!
- ležemo in se sprostimo za kakšno uro, dve, tri ... (limono imamo lahko na peti tudi čez noč)
- čez kako uro, dve postopek ponovimo z drugo polovico limone in z drugo peto
- kmalu bomo lahko dihali skozi tisto nosnico, na kateri strani bo limona, popolno zdravje pa lahko pričakujemo v 3 dneh.
Vir: e-mail
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 01 Dec 2011 19:43; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Nov 2011 13:38 Naslov sporočila: |
|
|
LANENO SEME
Lanena semena že dalj časa povezujemo z zdravjem srca zaradi velike količine omega 3 maščobnih kislin in lignanov.
Ker so izsledki nekaterih študij o vplivu lanenih semen na raven holesterola nasprotovale rezultatom drugih, so znanstveniki preučili 28 študij, v katerih je sodelovalo več kot 1500 moških in žensk. Pokazalo se je, da uživanje lanenih semen (čajna žlicka na dan), pomaga znižati raven holesterola v krvi, to pa ne velja za laneno olje.
Pozitiven učinek je bil večji pri ženskah, zlasti tistih po menopavzi.
Vir: www.viva.si
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 01 Dec 2011 19:11; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Nov 2011 13:46 Naslov sporočila: |
|
|
B A N A N E
Moč in čudež v bananah
Pomembno! BANAN NIKOLI NE HRANIMO V HLADILNIKU!
1. Banane vsebujejo 3 vrste naravnih sladkorjev - saharozo,fruktozo in glukozo, vse tri kombinirane z vlakninami. Banana nas zato v
trenutku oskrbi s potrebno količino energije. Raziskave so pokazale, da nas zaužitje le dveh banan dnevno založi z energijo, ki zadošča za 90 minut napornega dela. Nič čudnega torej da atleti smatrajo banane za sadje št. 1!
2. Banane pomagajo, da ostanemo v dobri kondiciji. Pomaga nam tudi premagovati oz. preprečevati številna obolenja in bolezenska
stanja.
3. Mnogi depresivni ljudje se po uživanju banan počutijo znatno bolje, kajti banane vsebujejo triptofan, vrsto beljakovine, ki se v telesu pretvori v serotonin, hormon sreče. Pod njegovim vplivom se naše razpoloženje izboljša, in na splošno se počutimo srečnejši (podobne učinke ima tudi čokolada, a ta nam žal viša nivo krvnega sladkorja in tako prispeva k debelosti!)
4. Banana vsebuje tudi vitamin B6, ta pa v krvi regulira raven glukoze, kar tudi vpliva na naše (boljše) razpoloženje.
5. Banane so bogate z železom, ki je sestavni del hemnoglobina, in nam tako pomaga zdraviti oz. preprečevati slabokrvnost!
6. Bogate so tudi s kalijem, zato so banane idealno živilo, kadar imamotežave s krvnim tlakom, ker posredno zmanjšujejo tveganje za povišan krvni tlak, in v zvezi z njim seveda za možgansko kap.
7. Izboljšuje tudi umske sposobnosti tako, da učencem, študentom ...pomaga k boljši koncentraciji, zato je dobro kako uro, dve pred izpitom
pojesti banano.
8. Banane vsebujejo tudi mnogo vlaknin, ki nam pomagajo vzpostaviti redno in temeljito vsakodnevno odvajanje presnovnih odpadkov.
9. Kadar nas peče zgaga, so banane odlično naravno sredstvo za nevtralizacijo odvečne želodčne kisline.
10. Nosečnicam, ki jih muči jutranja slabost, je banana odličnapomoč, kajti med dvema obrokoma pomaga vzdrževati primeren nivo krvnega sladkorja, s čimer preprečuje slabosti zaradi prehitrega padca glukoze v krvi.
11. Kadar nas piči komar, mesto pika podrgnimo z notranjo stranjo bananine lupine, kajti banana je zelo učinkovita pri zmanjševanju oteklin in lajšanju bolečin, nastalih zaradi pikov komarjev in drugih žuželk.
12. Banane zaradi visoke vsebnosti vitaminov B pomirjajo živčni sistem.
13. Smo predebeli in imamo naporno intelektualno delo? V tem primeru nam grozi hudo nihanje krvnega sladkorja, kar poskušamo uravnovesiti z nenehnim grickanjem sladkih prigrizkov (čokolada, sladkarije, krompirček ...) kar seveda naše stanje še poslabša. Vzemimo raje banano, ki nam bo uravnovesila krvni sladkor in nas založila z energijo za naporno delo, pa še pomirila nas bo!
14.Glede na to, da nevtralizira premočno želodčno kislino, je banana odlična hrana za nas, če imamo slučajno čir na želodcu. Banana je edino sadje, ki ga lahko brez težav uživamo pri tej bolezni.
15. Banana je sadje, ki hladi, zato lahko pomaga tudi pri zniževanju tako telesne kot tudi "emocionalne" temperature!
16. Banane nam lahko pomagajo tudi pri odvajanju od kajenja.Vitamin B6, B12, kalij in magnezij v bananah pomagajo telesu odstranjevati škodljive posledice kajenja, potem ko smo se odločili prenehati s to "dejavnostjo".
17. Kadar smo pod stresom, se naš metabolizem pospešuje, pri čemer se zmanjšuje nivo kalija. Banane, bogate s kalijem, znova vzpostavijo ravnovesje.
18. Vsakodnevno uživanje banan zmanjša tveganje za srčni infarkt za 40%.
19. Če bi se radi znebili bradavic, vzemimo košček bananine lupine in jo z notranjo stranjo položimo na bradavico ter jo pritrdimo z levkoplastom ali s povojem. Lupino večkrat zamenjajmo - in že čez čas se bodo pokazali presenetljivi rezultati.
20. Kdor želi imeti bleščeče čevlje, naj jih preprosto podrgne z notranjo stranjo bananine lupine in jih nato dobro zbriše še s suho krpo. Lesk bo presenetljiv!
... da zaključimo >>> Banana je resnično zdravilo za mnoge zdravstvene težave.
Če bi jo primerjali z jabolkom, ima banana:
- 4 x več beljakovin,
- 2 x več ogljikovih hidratov,
- 3 x več fosforja,
- 5 x več vitamina A in železa,
- in 2 x več ostalih mineralov in vitaminov,
- bogata je s kalijem in je ena od najbolj okusnih vrst sadja!
Morda je prišel čas, da preoblikujemo tisti izrek o jabolku:
ENA BANANA NA DAN ODPELJE ZDRAVNIKA STRAN!
P.S.: Morda pa so ravno banane razlog, da so opice vedno dobre volje?!
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Nov 2011 16:02 Naslov sporočila: |
|
|
Brokoli zdravi herpes
Sestavine, ki so najdene v brokoliju in zelju pomagajo pri ozdravitvi herpesa. Če imate težave s herpesom, je vredno vsaj poizkusiti to metodo zdravljenja. V zadnjih raziskavah je dognano, da bi lahko brokoli postavili na sam vrh idealnih prehrambenih proizvodov.
Laboratorijske raziskave, ki so se vršile na človeških in opičjih celicah, so pokazale, da je sestava indole-3 karbinol(I3C) idealna za zatiranje reprodukcije celic herpesa. Raziskave so pokazale, da lahko I3C napade herpesov simplex virus. Najprej so v celice človeškega tkiva vbrizgavali I3C, nato pa so te celice inficirali z virusom herpesa. Vbrizgavali so virus HSV-1, kateri povzroča oralni in genitalni herpes. Poleg tega so izkoristili virus herpesa, ki je postal odporen na že znano zdravilo proti herpesu – Zovirax. Sestavina I3C je zavrla reprodukcijo herpesa 99,99%. Seveda pa ta domneva še ni znanstveno potrjena.
I3C je uspel uničiti skoraj vse viruse herpesa. Torej na naraven način dobimo v telo I3C z uživanjem brokolija.
Po podatkih ameriške zdravstvene organizacije od 50 – 80 odstotkov odraslih ljudi, je vsak peti človek vsaj enkrat zbolel za herpesom. Devetdeset odstotkood teh ljudi pa niti ne ve, da novi virus herpesa ni ozdravljiv. Ko enkrat človek zboli za herpesom, ostane virus v njem do konca življenja, pa čeprav se lahko simptomi pojavljajo zelo redko.
Poleg vsega tega pa je brokoli poln vitaminov in kot tak zelo zdrav. Z njegovim uživanjem si večate imunsko odpornost za različne bolezni. Kuhan brokoli ima več C vitamina kot pomaranča. Količina kalcija v enem brokoliju presega količino kalcija v kozarcu mleka. Tudi vlakninsko je brokoli zelo bogat, zato je priporočljiv tudi sladkornim bolnikom.. Poleg tega je zelo bogat z vitaminom A.
Po nekaterih raziskavah naj bi bil brokoli tudi faktor za zmanjševanje nevarnosti za raka. Raziskave so pokazale, da brokoli vsebuje izotociant, substanco, ki v telesu razvija določene antitumorne celice. V kombinaciji s špinačo pa naj bi brokoli zmanjševal nevarnost srčnih kapi.
Vir: internet
Špinača in brokoli za močnejše kosti
Glede na najnovejša znanstvena odkritja prehrana, bogata z vitaminom K, kamor sodi vsa listnata zelenjava od špinače do brokolija, žitarice in rastlinska olja, krepi kosti, kar je zelo pomembno za ženske po menopavzi.
Raziskava škotske univerze v Aberdeeenu, v kateri so sodelovale ženske med 49. in 54. letom, je pokazala nedvomno povezavo med večjo količino vitamina K v organizmu in večjo količino mineralov v kosteh.
Neka druga raziskava pa je pokazala, da so imele ženske, ki so redno uživale vitamina K in D ter kalcij, manj težav s kostmi, oziroma se je povečala njihova mineralna gostota.
Raziskovalci so prepričani, da je bolj kot uživanje prehranskih dopolnil in vitaminskih dodatkov koristna vsakodnevna prehrana, ki vsebuje omenjena živila.
Vir: lifestyle.enaa.com
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 01 Dec 2011 19:51; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Nov 2011 16:03 Naslov sporočila: |
|
|
Kaki, jesensko-zimski kraljevski sadež
Kaki izhaja iz vzhodne Azije, kjer ga imenujejo zlato jabolko. V Sloveniji uspeva na Primorskem, njegovi rdečkasti plodovi pa na vejah dreves ostajajo še dolgo po tem, ko odpade listje. Nekateri ga opisujejo kot paradižnik z okusom po medu, pravimo pa mu tudi božji oziroma kraljevski sadež.
Poleg odličnega okusa se kaki ponaša s številnimi koristnimi snovmi ter velja za sredstvo proti dehidraciji in za izboljšanje imunskega sistema. Še posebej slastni so povsem zreli sadeži, saj šele takrat razvijejo sladek in kremast okus. Užitna sta tako lupina kot notranjost, ki vsebuje pravo bogastvo provitamina A, vitamina C in B ter baker, kalij in železo.
Redno uživanje kakija pomaga pri čiščenju ledvic in izboljšanju prebave, posušeni koščki pa se uporabljajo pri zdravljenju bronhitisa. Nezrele sadeže zaradi vsebnosti fluora ponekod uporabljajo pri zdravljenju krvavečih dlesni in parodontozi, sok iz kakijev pa naj bi celo preprečeval previsok krvni tlak.
Zrele sadeže uživamo sveže, dodamo jih lahko tudi skuti in sadnim solatam, ali pa iz njih pripravimo odlično presno marmelado, še pišejo pri enaa.com.
Vir: lifestyle.enaa.com
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Nov 2011 18:42 Naslov sporočila: |
|
|
ZDRAVILNA MELASA
Železo, magnezij in kalcij
Če vam manjka železa, magnezija in kalcija naredite limonado z žličko melase. Vitamin C pospeši resorbcijo železa in kalcija. Z dvema žličkama melase na dan pa boste pokrili dnevne potrebe po teh pomembnih rudninah.
( Melasa Vitam - http://www.zazdravje.net/kje_se_dobi.asp?kat=2&prod=19 )
Originalna črna melasa iz sladkornega trsa.
Applefordova melasa, ki jo pridobivajo s stiskanjem. Proizvod stiskanja je sok, bogat z mineralnimi snovmi. Ni rafiniran in ne vsebuje nobenih dodatkov ali konzervansov. Bogata s kalijem, kalcijem, magnezijem in železom. Že z 2 čajnima žličkama melase prispevamo h kritju dnevnih potreb po teh vitalnih snoveh. Poleg tega, vsebuje melasa tudi organski fosfor, baker in krom.
Uporaba:
Okus in barva melase se odlično ujema s sladicami na osnovi čokolade. V testu, ki mu dodajate kakav, lahko del sladkorja nadomestite z melaso. Odlična je tudi kot nadomestilo sladkorja v kakavovih – napitkih (Zdrav kakav: sojino »mleko, eko-kakav in žlica melase). Z njim lahko sladkate zdrob ali kuhane žitne kaše (npr. ovseni kosmiči, z rozinami, melaso in kockico čokolade) Okus se odlično ujema tudi s kislim sadjem. Če boste limonado ali pomarančni sok sladkali z melaso, bo izkoristek kalcija in železa še večji. Na enak način jo lahko kombinirate s čajem iz šipka ali hibiskusa. Okus melase se dobro ujema tudi z žitno kavo. 1 BE je 17gr.
Sestavine melase:
Vsebnost rudnin v 25g (2 polni čajni žlički):
- Kalcij 671 mg
- Magnezij 214mg
- Železo 22,3mg
- Kalij 2421mg
Hranilne vrednosti v 100g:
Energijska vrednost (KCal) 288
Beljakovine (g) 2,1
Maščobe (g) 0,2
Ogljikovi hidrati (g) 69,4
Holesterol (g) 0
Vir: internet
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 01 Dec 2011 19:52; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 22 Nov 2011 13:06 Naslov sporočila: |
|
|
Suhe slive za kosti
Floridski raziskovalci so morda našli preprosto rešitev za to, kako izboljšati stanje kosti ter tako morda preprečevati tudi zlome in osteoporozo: Uživati je treba SUHE SLIVE!
"V svojem poklicnem življenju sem preizkušal že številne sadeže, od fig, datljev, jagod ... do rozin, vendar nobeden od njih ni imel tako močnega učinka na gostoto kostnine kot suhe slive," je ob tem dejal prehranski strokovnjak Brahram H. Arjmandi.
Vpliv tega sadja so eno leto preučevali na dveh skupinah pomenopavznih žensk. V prvi skupini je bilo 55 žensk, jedle so 100 g suhih sliv (približno 10 sliv) na dan. V drugi, primerjalni skupini, pa je bilo 45 žensk, ki jim je bilo naročeno, naj dnevno zaužijejo po 100 g suhih jabolk. Vse udeleženke so dnevno jemale tudi 500 mg kalcija in 400 mednarodnih enot vitamina D.
Pri ženskah iz prve skupine so izmerili bistveno višjo gostoto kostnine v podlahtnici in hrbtenici kot pri ženskah iz kontrolne skupine. Po mnenju Arjmandija suhe slive zavirajo resorpcijo ali razgrajevanje kosti, ki je pri starostnikih hitrejša od rasti nove kostnine.
Arjmand ženskam svetuje, naj ne čakajo, da jim odkrijejo osteoporozo, temveč naj jo raje prehitijo in preprečijo. Med drugim predlaga, naj vsak dan pojedo nekaj suhih sliv in količino postopoma povečajo na 8-10 sliv dnevno.
Vir: Revija ZDRAVJE, št. 380
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LORBER prvošolček
Pridružen/-a: 05.11. 2011, 11:48 Prispevkov: 328 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Nov 2011 20:28 Naslov sporočila: |
|
|
Ujč, tole o suhih slivah me je pa kar butnilo v glavo. Če mam pa kaj na svetu v čislih, so pa to suhe slive. Jem jih kadar češ, za fruštek, malico, pred tevko, ni važno. Pa niso prima samo za kostnino utrjevat, absolutno majo v seb tudi ogromno železa za kri izboljševat, pa vlaknine, ki nam krasno uredijo prebavo. To je sadje ena A s črtico, če gre za suhe ali pa za sveže slive! Klobuk dol pred njimi
Ostanite mi zdravi
LORBER _________________ GLAVNO JE ZDRAVJE,
VSE DRUGO ŠE PRIDE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Dec 2011 18:53 Naslov sporočila: |
|
|
ŽIVILA ZA "KURJENJE" KALORIJ
Tu so prikazana živila, zaradi katerih se bomo počutili bolj site, imeli bomo več energije, hkrati pa bomo pomagali svoji presnovi, da bo delovala bolje in hitreje. Teh štirinajst živil predstavlja zdravo, bogato hrano, polno vitaminov in hranilnih snovi, nekatera pa vsebujejo tudi posebne encime, s katerimi bomo pri presnovi maščobe dodatno "pritisnili na plin". Svoji prehrani dodajmo čim več teh živil in zadovoljno opazujmo, kako se topijo odvečni kilogrami.
Urejene prehranjevalne navade so seveda nadvse pomemben del zdrave prehrane, vendar pa običajno ne prinesejo hitrih rezultatov, sploh če govorimo o številkah na tehtnici. Veliko učinkovitejša je premišljena izbira živil, s katerimi lahko jeziček na tehtnici "prepričamo", da se bo hitreje premikal v želeno smer. Kombinirajmo hrano s spodnjega seznama s katerimkoli programom vadbe ali telesno dejavnostjo ... in rezultati nas bodo osupnili.
.
.
.
.
.
.
.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Dec 2011 19:35 Naslov sporočila: |
|
|
Še en članek na temo raztapljanja telesne maščobe
. . .
Hrana, ki odpravlja telesno maščobo
Ali smo naveličani svojih "ljubezenskih ročajev"? Jejmo več hrane, ki okrepi naša jetra, in s tem spodbudimo kurjenje telesne maščobe in hujšanje.
Jetra so naš najpomembnejši organ za presnovo maščobe, zato moramo krepiti njihovo delovanje, da ohranjamo zdravo telo in vitko linijo. Z uživanjem sledečih živil storimo prav to.
Listnata zelenjava
Špinača, zelena solata in druga listnata zelenjava so odličen vir vlaknin in zakladnica hranil. Visoka koncentracija vitaminov in antioksidantov preprečuje napade lakote, obenem pa vas varuje pred boleznimi srca, rakom in slabšanjem spomina.
Stročnice
Stročnice so najboljši vir vlaknin med živili. Pomagajo nam uravnavati krvni sladkor, katerega nihanje vodi do prekomerne telesne teže in načne naše zdravje. Prav tako vsebujejo veliko kalija, minerala, ki preprečuje dehidracijo ter zmanjša tveganje za visok pritisk in kap.
Česen in čebula
Aromatičen par vsebuje fitokemikalije, ki razgradijo ostanke maščobe v telesu ter holesterol. Obenem tudi uničuje viruse, bakterije in glivice ter nas varuje pred boleznimi srca.
Rdeča paprika
Ta pekoča začimba pomaga preprečevati nastanek prevelikih količin inzulina tako, da pospeši metabolizem ter zniža raven sladkorja v krvi, še preden lahko povečana količina inzulina sproži shranjevanje maščob v telesu.
Kurkuma
Začimba, priljubljena predvsem v indijski kuhinji, je eden najbogatejših virov beta karotena, antioksidanta, ki jetra varuje pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Kurkuma tudi krepi jetra in telesu pomaga pri presnovi maščob tako, da zavira shranjevanje maščob v jetrnih celicah.
Cimet
Znanstveniki so ugotovili, da četrt do ene čajne žličke cimeta ob jedi pomaga zaužiti sladkor presnavljati tudi do 20-krat bolje, kot bi se ta presnavljal sicer. Ker sladkor v krvi spodbudi shranjevanje maščob v telesu, s tem odlično preprečimo nabiranje odvečne telesne teže.
Lan
Laneno seme in laneno olje privlačita toksine, topne v maščobi, ki se sicer nabirajo v maščobnih tkivih v telesu. Zbrane toksine nato lan pospremi iz telesa in nas tako odlično prečisti.
. .
Vir: lifestyle.enaa.com
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LORBER prvošolček
Pridružen/-a: 05.11. 2011, 11:48 Prispevkov: 328 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Dec 2011 13:36 Naslov sporočila: |
|
|
Na srečo s težo nimam kakih problemov, tud zdravje mi thanks god kar dobro služi, so pa tu naštete same koristne stvari za zdravje vzdrževat. Upam da mi bo moj priftošl zmogu kaj od tega privoščit
Naj se vsem dobro godi
LORBER _________________ GLAVNO JE ZDRAVJE,
VSE DRUGO ŠE PRIDE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Jan 2012 00:34 Naslov sporočila: |
|
|
S sadnimi sokovi proti bolezni:
Različne vrste slastnih okusov in napitkov pomagajo v boju proti marsikateri bolezni:
... Sok granatnega jabolka pomaga v boju za rakom prostate. Granatno jabolko naj bi namreč vsebovalo koktajl sestavin, ki pomagajo zmanjševati poškodovane celice v primeru raka. Poleg tega pa naj bi bilo granatno jabolko polno antioksidantov in je zelo koristno pri zniževanju holesterola in pri boleznih srca.
... Grenivkin sok se priporoča vsem, ki želijo izgubiti kakšen kilogram, ker zelo učinkovito pomaga organizmu pri razgrajevanju sladkorja.
... Jabolčni sok je zelo koristen pri borbi proti zloglasni Alzheimerjevi bolezni. Prav ta sok v možganih ohranja raven snovi, ki so ključnega pomena za spomin in zdravje možganov. Poleg tega pa je jabolčni sok odličen za zniževanje holesterola in prebavo.
... Češnjev sok je odličen pri preprečevanju krčev. Ravno zaradi tega se ta slastni napitek priporoča tekačem, ker je poln antioksidantov, ki so potrebni za zmanjšanje pojavnosti krčev.
... Pomarančni sok priporočajo srčnim bolnikom saj vsebuje posebno vrsto antioksidantov, ki izboljšujejo pretok krvi. Pomarančni sok pa naj bi pomagal tudi proti neugodnim ledvičnim kamnom.
... Ananasov sok je odličen za ljudi, ki imajo težave z artritisom. Encimi v tem soku pomagajo telesu pri prebavi beljakovin. Poleg tega, pa pomagajo zmanjševati simptome kašlja in prehladov.
... Sok od rdečega grozdja zmanjšuje tveganje za izgubo spomina, zmanjšuje vrednosti holesterola in ima enak učinek kot tablete proti glavobolu.
... Korenčkov sok zmanjšuje tveganje za rakom. Krepi imunski sistem saj vsebuje veliko vitamina C, zahvaljujoč vitaminu A pa pomaga pri ohranjanju vida.
... Paradižnikov sok je kot nalašč za tiste, ki se radi sončijo, saj zmanjšuje možnost sončnih opeklin. Znanstveniki so dokazali, da je snov zaradi katere je paradižnik krvavo rdeče barve, odličen antioksidant. Ugotovili so, da redno uživanje paradižnika, bodisi kuhanega ali pasiranega, zmanjšuje tveganje za nastanek raka prostate.
... Borovničev sok je učinkovit v boju proti demenci. Borovnice vsebujejo snovi, ki pomagajo možganom, da ostanejo zdravi, stabilizirajo raven sladkorja v krvi in zmanjšujejo apetit.
Vir: lifestyle.enaa.com
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Jan 2012 00:45 Naslov sporočila: |
|
|
11 najboljših živil, ki zmanjšajo tveganje za nastanek raka
Rak je še vedno ena izmed najbolj razširjenih bolezni, kar pomeni, da se moramo proti njim preventivno zavarovati. Pravilna prehrana lahko naredi veliko za preprečitev nastanka te hude bolezni, zato je najboljši nasvet SADJE!
Veliko sadja vsebuje tudi veliko vitaminov, kar posledično izboljša naš imunski sistem. V boju proti rakavosti so strokovnjaki dokazali pomen vitaminov in rastlinskih barvil, zato še preventivno pojejmo več naslednjih živil:
* ananas - preprečuje vnetja
* paradižnik - napolnjen z betakarotenom
* brokoli - zaščita za telo
* oljčno olje - uničuje rakave celice
* polnozrnat kruh - preprečuje črevesnega raka
* grozdje - zaščiti celice
* motovilec - ženska solata
* mango - za našo mladost
* čokolada - zaščiti pred nastankom raka na dojki
* rdeča pesa - krepi imunski sistem
* grenivka - največja prijateljica za želodec
Uživanje teh živil bo ohranilo naše zdravje in preprečilo nastanek tudi drugih kroničnih bolezni, poleg rakavih obolenj. Bolje preprečiti kot zdraviti!
Vir: lifestyle.enaa.com
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Jan 2012 19:56 Naslov sporočila: |
|
|
KROMPIR … nekoristna povrtnina ali dar narave?
V današnjem času je krompir na slabem glasu, češ da nezdravo živilo, ki ne vsebuje vitaminov , kar pa enostavno ni res.
Niti ena druga povrtnina ni tako mnogostranska, kot je skromni krompir. Dober je tako kuhan, kot pečen oz. pražen, pa vendar redko dobiva pohvale, ki si jih zasluži.
Pozabljamo, da je to skromno živilo igralo pomembno vlogo v zgodovini človeštva, saj je velikokrat reševalo ljudi pred lakoto, bodisi med vojno, ali na področjih s slabimi klimatskimi pogoji. V marsikaterem koncu sveta sta od krompirja odvisna obstoj prebivalstva in ekonomski razvoj.
Krompir so prvi začeli vzgajati Indijanci iz Peruja pred več kot 4000 leti. Iz Amerike ga je ob koncu 16. stoletja prinesel v Evropo Sir Francis Drake – morski raziskovalec in vojskovodja.
Naziv krompir pa izhaja iz bavarske besede Gruntbir – “zemljina hruška”. Angleško ime potato pa izvira iz ameriško-indijanske besede “batata”.
11 dejstev, ki jih o krompirju niste vedeli
1. – Krompir je ekološko čisto živilo. Vzgajati krompir je lahko in poceni. Za njegovo rast ne potrebujemo umetnega gnojila niti pesticidov (čeprav jih marsikateri poljedelec vseeno uporablja).
2. – Krompir je odličen dodatek zdravi prehrani, pod pogojem, da ga ne ocvremo.
3. – Krompir je idealna poljska kultura v siromašnih državah. To poceni in hranljivo živilo raste celo v slabih klimatskih razmerah.
4. – Krompir je prvo živilo, ki si jo uspešno vzgajali tudi v vesolju.
5. – Po količini fenolnih spojih krompir lahko tekmuje z brokolijem, špinačo in brstičnim ohrovtom. Flavonoidi, ki jih vsebuje krompir, nas ščitijo pred boleznimi srca in ožilja, pred boleznimi dihalnih poti in pred rakom.
6. – Angelški znanstveniki so v krompirju našli posebno sestavino – kukoamin – ki varuje človeka pred visokim krvnim pritiskom.
7. - Leto 2008 je bilo proglašeno za leto krompirja. UN so mnenja, da bi krompir lahko postal živilo prihodnosti, ki bi pregnalo lakoto v svetu.
8. – Obstaja preko 1000 vrst krompirja. Krompir je četrta najbolj gojena kultura v svetu, To živilo danes uživajo prebivalci vsega sveta.
9. – Evropejci zaužijejo dvakrat več krompirja kot Američani.
10. - Med zla to mrzlico v Klondajku je krompir služil celo kot valuta. Zaradi visoke vsebnosti C vitamina je bil tako dragocen, da so ga menjali za zlato.
11. – Krompirjev ćips je najbolj prodajan prigrizek na svetu.
Hranilne posebnosti krompirja:
- krompir je ena najbolj hranljivih rastlin na svetu
- ima manj kalorij od kruha, riža in testenin
- vsebuje več kalija kot banana
- vsebuje več uporabljivega železa kot katera druga povrtnina
- vsebuje enostavne in zdrave ogljikove hidrate in vlaknine
- je odličen vir vitamina B, magnezija, fosforja in niacina
- ne vsebuje maščov in holesterola
- nekaj krompirjev na dan pokrije potrebe po vitaminu C
Krompir ne redi
Razni fitnes guruju so krompir proglasili za živilo, ki nas redi. Trdijo da zaradi visokega glikemičnega indeksa in visoke vsebnosti škroba krompir ni primeren za hujšanje. A resnica je ravno obratna. Različne raziskave so pokazale zelo ugoden vpliv krompirja na telesno težo. Osebe, ki so dnevne zaužile 7 – 9 krompirjev, se niso redile, ampak so celo hujšale. To so raziskovalci pojasnjevali s tem, da krompir daje občutek sitosti, vsebuje pa malo kalorij (2,5 x manj kot kruh).
Druga stvar je seveda čips, ki nas redi, kajti poleg škroba vsebuje tudi velike količine maščobe, in ta je kriva debeljenja.
Tudi pomfrit je zelo nezdrava hrana, celo ena od najbolj nezdravih na vsem svetu.
- vsebuje velike količine nezdravih maščob, ki povečujejo tveganje za srčni infarkt, možgansko kap, debeljenje in visok holesterol v krvi.
- zaradi visoke temperature pri cvrenju pomfrit vsebuje akrilamid, poznan kancerogen in neurotoksin. Predvidevajo, da samo v ZDA akrilamid povzroči nekaj tisoč primerov pojava raka vsako leto.
Krompir kot zdravilo
Krompirja ne uporabljamo le kot hrano, ampak tudi kot zdravilo:
* obloge s kuhanim krompirjem lahko uporabljamo pri revmi, gihtu, ozeblinah …
* umivanje s krompirjevim sokom zdravi akne, ekcem in madeže na obrazu
* obloge s surovim krompirjem uporabljamo pri vročini, opeklinah, glavobolih …
* lupina kuhanega krompirja znižuje krvni pritisk
* pri gastritisu pomaga, če 3 x dnevno pred obroki popijemo 1 žlico krompirjevega soka
In kako naredimo sok?
Krompir dobro operemo in zdrgnemo s ščetko, nato pa ga naribamo. Damo ga v laneno krpo, iz katere iztiskamo sok. Lahko pa pripravimo sok tudi s pomočjo sokovnika. Uporabljati je vedno treba sveže iztisnjen sok.
Zaradi njegove nizke cene, izvrstnega okusa, hranljivosti in bogastva vitaminov in mineralov si krompir še kako zasluži naše spoštovanje, zato ga mirne duše lahko damo na seznam super živil, kajti krompir je v resnici prijatelj našega zdravja.
Vir: Alternativa za vas ... prirodnim putem do zdravlja
http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/krumpir-beskorisno-povre/
(Prevedla Ljuba Žerovc)
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
SONCE študent
Pridružen/-a: 28.09. 2011, 18:56 Prispevkov: 2103 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Jan 2012 23:57 Naslov sporočila: |
|
|
KAKO TELESU POMAGATI, KO NAS V POSTELJO POLOŽI PREHLAD
Deset namigov, kako pomagati telesu, ko klone imunski sistem
1.
Kupite črno redkev, prerežite ji vrh, jo malo izdolbite in vanjo natočite med. Vsak dan pojejte dve čajni žlički pripravka.
2.
Strite česen in ga zmešajte z malo medu. Večkrat na dan pojejte žličko pripravka.
3.
Pripravite si domači sirup, tako da prepražite sesekljano čebulo. Ko spusti vodo, ji primešajte nekaj medu in vse skupaj precedite skozi gazo ali cedilo. Vsak dan se posladkajte z eno čajno žličko.
4.
Uživajte v nastrganem hrenu z limono. Nastrgajte malo hrena, prelijte ga z limonovim sokom, nepredušno zaprite in hranite v hladilniku. Pojejte eno čajno žličko, vendar ne povsem mrzle mešanice.
5.
Zelo učinkovito je stiskanje zelenjavnih sokov (izberite jabolko, dva korenčka in katero koli temno, listnato zelenjavo), saj se vitamini in minerali iz bistrega, stisnjenega soka (ker ne vsebujejo vlaknin) veliko uspešneje absorbirajo in nahranijo naše celice. Sok takoj po sočenju popijte.
6.
Pijte veliko tekočine, najbolje toplih čajev z medom in limono. Bezgov, lipov, šipkov in zeliščni čaj so odlična izbira. Ne posegajte pa po sadnih čajih, ki zakisajo telo. Odlična izbira sta tudi topla limonada z medom in prevretek iz ingverja.
7.
Uživajte veliko kartenoidov, ki se v črevesju pretvorijo v vitamin A in skrbijo za naravno odpornost pred okužbami. Vsebujejo jih vsa temno zelena listnata zelenjava ter rumeno sadje in zelenjava.
8.
Kislo zelje in kisla repa naj bosta med prehladom redno na jedilniku.
9.
Ne pozabite na vitamin E, zelo močan antioksidant, ki ga dobimo iz stročnic, zelene listnate zelenjave in iz olja pšeničnih kalčkov.
10.
Tudi zelena zelenjava, ki vsebuje veliko klorofila (brokoli in špinača), je zelo pomembna. Čim temnejša je zelenjava, tem več klorofila vsebuje in ta se v prebavnem sistemu preoblikuje v hemoglobin ter nam pomaga pri prenosu kisika v celice.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
VIR: Dnevnikova priloga Nika – 25.01.2012 (prispevek prehranske terapevtke Alje Dimic iz Centra Holistic)
SONCE _________________ PRIJATELJ JE SONCE, KI NIKOLI NE ZAIDE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|