|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Feb 2012 11:49 Naslov sporočila: |
|
|
Kalij v prehrani
Ali kalij res potrebujemo? Da! Hrana je namreč s kalijem zelo revna in bogata z natrijem - to pa je za nas slabo. Natrij je krivec za nastanek kardiovaskularnih bolezni, visokega krvnega tlaka in mišičnih krčev. Kalij pa pomaga vzdrževati srce in ožilje v formi ter uravnava količino vode v telesu.
Kalij je sedmi najpogostejši element v zemeljski skorji in tretji najpogostejši mineral v telesu - takoj za kalcijem in fosforjem. Tako kot natrij in klor je tudi kalij elektrolit, mineralna sol, ki proizvaja elektriko, ko se raztopi v vodi.
Telesne celice, v katerih najdemo kar 98 odstotkov vsega kalija v telesu, izčrpavajo natrij in vsrkavajo kalij, s tem pa preprečujejo nabrekanje in vzdržujejo električni naboj v celici. Med živčno transmisijo in krčenjem mišic kalij izstopi iz celice, natrij pa vstopi, zaradi česar se spremeni električni naboj - to povzroči živčni impulz ali skrčenje mišice.
Prav to je razlog, da pomanjkanje kalija najprej prizadene mišice in živčni sistem. Standardne dnevne priporočene količine ni, toda večina strokovnjakov se strinja, da je najmanjši priporočen odmerek kalija za odrasle od 2 do 5 gramov na dan, torej približno 3,5 grama. Za dobro delovanje organizma je nadvse pomembno pravilno ravnovesje med natrijem in kalijem.
Dobri viri kalija so surova zelenjava (zlasti krompir in paradižniki), sadje (zlasti banane, citrusi, avokado in melone), sokovi iz citrusov, pusto meso, ribe, fižol in oreščki. Nadomestki so na voljo v obliki kalijevih soli (klorid, bikarbonat). Nadomestki vsebujejo največ 99 mg kalija na odmerek, to pa zaradi težav, ki jih povzročajo visoki odmerki kalijevih soli.
Pri večini ljudi, pri trpijo za pomanjkanjem kalija, gre za pomanjkanje manjšega obsega, ki nima za posledico resnih simptomov, so pa izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj visokega krvnega tlaka ali srčnih bolezni. Hudo pomanjkanje kalija ima lahko za posledico mišične krče, slabost, preobčutljivost, utrujenost, bruhanje, slabe reflekse in težave z zbranostjo, srčno aritmijo in celo srčno odpoved.
Pomanjkanje največkrat povzroči velika izguba tekočine (znojenje, driska, uriniranje), ki je lahko povezana z uporabo diuretikov, odvajal, aspirina in drugih zdravil. Hudo pomanjkanje lahko povzroči tudi prehrana, revna s sadjem in zelenjavo ter bogata z natrijem; to še posebej velja za starejše. Ljudje, ki spadajo v to kategorijo, bi morali povečati dnevni vnos kalija.
Vir: lifestyle.enaa.com
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Feb 2012 12:13 Naslov sporočila: |
|
|
Čudežni čili
Strokovnjaki pravijo, da ima čili toliko zdravilnih učinkov, da bi ga morali na svoj jedilnik vključiti prav vsi. Preberite, zakaj, in bodite veseli, če ga lahko vzgojite na svojem balkonu ali vrtu.
Nekateri ga zaradi njegovega pekočega okusa in značilne arome, ki jo že v zelo majhnih količinah dodajo jedem, enostavno obožujejo, drugi pa ga iz istega razloga ne prenesejo ...
Izbira receptov s čilijem je ogromna - pobrskajte po spletu ... in hitro boste ugotovili, kako enostavno je to pekoče zdravilce. A prav ta hudičevo pekoča snov, imenovana kapsaicin, je "kriva" za to, da čili pomaga pri celi vrsti bolezni in obolenj. Na primer:
- proti migreni, glavobolu in bolečinam v sinusih
Študije so pokazale, da je čili pravo domače zdravilo proti glavobolu. Kapsaicin, kemična snov, ki jo naravno vsebuje čili (tvori med 0,5 in 1,5 % sestave plodu) in povzroča, da je plod pekoč, namreč iz čutnih nevronov črpa tako imenovano substanco P, nevropeptid, ki deluje kot prenosnik signalov bolečine v osrednji živčni sistem.
Povedano preprosto: kapsaicin nevronu prepreči pošiljanje signala za bolečino.
Zatorej - uživajmo čili za življenje brez tablet!
- preprečevanje sinusitisa in zamašenega nosu
Spet je na delu kapsaicin. Pekočina stimulira izločanje sluzi iz nosu, antibakterijske lastnosti kapsaicina pa pomagajo v boju s kroničnim sinusnim vnetjem.
- zaviranje raka prostate
Že tretjič kapsaicin. Ne le da vam opeče jezik, ta žgoča snov tudi dobesedno požene rakave celice v samomor, so pokazale študije o zdravljenju raka na prostati. Raziskave na miših so pokazale, da kapsaicin povzroči razkroj kar 80 % rakavih celic, velikost tumorjev, izpostavljenih kapsaicinu, pa je dosegla le petino tistih brez kapsaicina.
Raziskovalci še pravijo, da ima kapsaicin velik vpliv na zaviranje množitve kulture celic človeškega raka na prostati.
- zniževanje visokega krvnega pritiska
Redno uživanje čilija bo naše telo oborožilo z vitaminoma A in C ter z bioflavinoidi. Ti pomagajo krepiti žilne stene, ki tako postajajo debelejše in bolj prilagodljive na spremembe krvnega pritiska.
Ob uživanju čilija se potimo, kar povzroča izgubo tekočine in začasno zmanjšanje volumna krvi.
- blaženje vnetij
Ker zavira tvorbo substance P, ki je povezana tudi s širjenjem vnetij, kapsaicin deluje protivnetno. Znanstveniki upajo, da ga bodo nekega dne lahko uporabljali kot zdravilo proti artritisu, luskavici in diabetski nevropatiji.
- olajšanje pri črevesnih boleznih
Študija ameriške univerze Duke (North Carolina) je pokazala, da kapsaicin igra pomembno vlogo pri zdravljenju črevesnih vnetij. Hkrati ubija bakterijo H. Pylori, kar preprečuje nastanek čira na želodcu.
- pomoč pri hujšanju
Kdo bi si mislil, da lahko s pomočjo pekočih papričic hujšamo!?
Kapsaicin je termogeničen, kar pomeni, da se pri njegovi presnovi sprošča toplota. S tem spodbuja telo, da "kuri" maščobe.
- zaščita za srce
Kapsaicin pomaga ščititi srce, saj zmanjšuje holesterol, trigliceride zgoščevanje krvi. Izsledki raziskav kaažejo, da bi lahko pomagal tudi pri razkroju fibrina, ki povzroča krvne strdke.
Kulture, v katerih je čili vsakodnevna sestavina obrokov, beležijo veliko nižje povprečje kapi in srčnih zastojev.
- zaloga vitamina C
Povprečen svež čili vsebuje precej več vitamina C kot pomaranča, zato kar po njem!
- pogreje nam mrzle noge
Se v hladnejših mesecih kar naprej borite z mrzlimi nogami? Stresite v svoje čevlje nekaj kajenskega popra (ki, če niste vedeli, pravzaprav ni poper, ampak zmlet kajenski čili) in, kot čarovnija, vaše noge bodo prijetno tople!
Torej ... malce čilija, veliko zdravja!
Vir: elektronska pošta
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Feb 2012 12:31 Naslov sporočila: |
|
|
Grozdje - najboljše jesensko sadje za naše zdravje
Grozdje je vsestransko sadje, ki ga uporabljajo tako kozmetični strokovnjaki, kot tudi strokovnjaki na področju medicine. Je bogat vir vitaminov, mineralov in antioksidantov. Grozdje vsebuje, poleg vitamina B in C, tudi veliko kalcija, kalija, fosforja in magnezija ter antioksidantov, ki vežejo nase nevarne proste radikale. Grozdje upočasnjuje staranje kože in zaradi antioksidantov prav tako zmanjšuje možnost rakavih obolenj.
Pomaga nam odpraviti črevesne težave in težave s sečili, pripomore k močnim zobem, blagodejno vpliva na srce in ožilje, krepi kosti in sklepe ter je hrana za naše možgane. Največ koristnih snovi je ravno v peškah in lupinah, ki jo marsikdo izpljune. Posebno v neškropljenih sortah je največ hranljivih snovi ravno v olupku.
Torej, če želimo ohraniti svoje zdravje le z enim sadjem, to lahko storimo z grozdjem. Lahko bi mu rekli tudi vsestransko sadno zdravilo. Poskusimo ga redno uživati in ugotovili bomo njegove pozitivne učinke.
Vir: lifestyle.enaa.com
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Feb 2012 12:39 Naslov sporočila: |
|
|
FIGE - SUPER SADJE
Fige mnogi imenujejo tudi super sadje, saj vsebujejo neverjetno veliko kalcija, ki je pomemben za kosti, so pa tudi pomemben vir železa. Zato jih še posebej priporočajo kot vmesni obrok med nosečnostjo.
Fige vsebujejo vsaj 17 različnih aminokislin, od preostalega sadja se razlikujejo predvsem po precej večji količini kalcija, železa in kalija ter so skoraj brez natrija in maščob.
Poleg vitaminov vsebujejo posebne encime in vlaknine, ki uravnavajo prebavo, delujejo pomirjevalno in izboljšajo razpoloženje, zato jih nekateri imenujejo tudi 'sadje za srečo', uporabljajo pa se tudi kot obkladki pri vnetjih in oteklinah.
Ker vsebujejo veliko fruktoze, nas v hipu napolnijo z energijo, zaradi česar so odličen prigrizek v trenutkih utrujenosti. Z njimi pa blažimo tudi menstrualne bolečine.
Vir: lifestyle.enaa.com
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Feb 2012 12:50 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenjavni sokovi za osvežitev in energijo
Posebno v vročih dneh je dobro uživati premišljeno prehrano. Poskusimo z zelenjavnimi sokovi, ki so polni vitaminov, rastlinskih vlaknin in mineralnih soli. Poleg tega, da nas bodo osvežili, bodo okrepili imunski sistem in očistili organizem škodljivih odpadnih snovi.
Za čiščenje organizma je idealna kombinacija: korenje, paradižnik in limonin sok.
Vitamini iz teh živil bodo poskrbeli za lepo polt. Vsebujejo namreč premnoge antioksidante, ki upočasnjujejo staranje celic. Kombinacija korenja, paradižnika, bogatega z likopenom, in limone z obiljem vitamina C namreč spodbuja ustvarjanje kolagena.
Dva tedna vsak dan pred kosilom in pred večerjo popijmo velik kozarec tega soka. Postopek ponovimo od dva- do trikrat na leto - učinke bomo opazili že po sedmih dneh. Ker je sok precej hranljiv, je primerna dopoldanska malica.
Za izločanje tekočine je idealna kombinacija: korenje, rdeča pesa, zelena in kumara.
Sok iz korenja in rdeče pese spodbuja delovanje jeter, zelena pospešuje prehod hrane skozi črevesje, kumare pa prispevajo k izločanju tekočine. Sveže začimbe (peteršilj, koriander in drobnjak) prispevajo, da je sok še bolj osvežilen. Dva tedna pred glavnimi obroki popijmo velik kozarec tega soka: organizem bomo očistili strupenih snovi, ki so se nakopičile zaradi stresa, onesnaženega zraka in nezdrave hrane.
Za več energije pa je idealna kombinacija: rdeča pesa, zelje, korenje, paradižnik in paprika.
Dobili bomo pravi koncentrat vitamina C (antioksidant) in vitaminov skupine B (protistresno delovanje). Zelje je bogato z vlakninami, vitaminom C, kalcijem in železom. Korenje in rdeča pesa vsebujeta folate (vitamin B9), ki blažijo utrujenost. Dva do tri tedne pred glavnimi obroki popijmo kozarec tega soka, kuro pa opravimo od dva- do trikrat na leto.
Vir: lifestyle.enaa.com
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Mar 2012 10:53 Naslov sporočila: |
|
|
Pomladno razstrupljanje z zelenim smutijem
Po dolgi zimi z malo lokalne sveže zelenjave je telo željno nove, čiste energije, zato je pomlad idealen čas za razstrupljanje. “Kljub zdravi hrani in zdravemu načinu življenja smo lahko polni toksinov,” pravi Tajča Pavček, strokovnjakinja na področju razstrupljanja in presnega prehranjevanja.
Na sokovih vsaj teden
“Zeleni smutiji imajo v sebi ogromno vlaknin, ki kot gobe vase posrkajo strupene snovi in jih odstranijo iz telesa,” pojasnjuje. Na zeleni zelenjavi osnovani napitki vsebujejo tudi veliko aminokislin, ki jih telo pretvori v beljakovine, in vsa hranila, ki jih telo potrebuje. Za boljši okus jim dodajte sadje. “Prečiščevanje z gostimi kašastimi sokovi naj bi trajalo vsaj en teden,” še pravi Pavčkova, “ob tem pa se je pametno posvetovati s strokovnjakom. “Odziv telesa je lahko takoj na začetku tudi negativen, a to je le znak, da stvar deluje in boste kmalu polni energije,” dodaja. “Reakcija v obliki glavobola, rahlega prehlada ali vrtoglavice je celo zaželena, saj je to znak, da se telo dejansko razstruplja.”
Prehitite spomladansko utrujenost
Prečiščevalni teden je lahko tudi učinkovit način za preprečevanje tegob, ki jih prinaša pomlad. Z zelenimi smutiji ne boste utrujeni.
Vir: zurnal24.si
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Mar 2012 09:03 Naslov sporočila: |
|
|
KAJENSKI POPER
Zdravilni učinki
Kajenski poper sodi med najpomembnejše začimbe in zaradi svojih lastnosti sodi v vsako kuhinjo. Slovi kot naravnost čudežna začimba, ki jo v tradicionalni in alternativni medicini uporabljajo za zdravljenje mnogih bolezni. Uravnava prebavo, saj spodbuja izločanje prebavnih sokov, uravnava krvni obtok in spodbuja celjenje ran, ustavlja notranje krvavitve in odpravlja rane na želodcu. Snov kapsaicin blaži bolečine, pomaga pri zobobolu in parodontozi, kronični utrujenosti, kašlju in prehladu, menstrualnih težavah, krvnih strdkih, artritisu in drugih revmatičnih težavah, poleg tega tudi uničuje rakave celice. Vsebuje veliko vitamina A, B6, E in C, riboflavin, kalij in mangan.
Nakup
Kajenski poper pridobivajo iz pekoče kajenske paprike, ki jo zmeljejo v prah. Rdečkasto rumenega bomo našli na policah z začimbami. Ponekod prodajajo tudi cele posušene paprije, na voljo pa so tudi sveže.
Shranjevanje
Kot vse začimbe tudi kajenski poper hranimo v suhem prostoru, in sicer mora biti dobro zaprt v steklenički ter zaščiten pred neposredno svetlobo. Sveže paprike lahko zamrznemo.
Priprava
Kajenski poper, bodisi v prahu bodisi na drobne koščke sesekljane paprike dodajmo jedem, če želimo ustvariti pekoč okus mehiških in azijskih jedi, primeren pa je tudi za druge jedi. Nepogrešljiv je v ribjih in mesnih jedeh, juhah, pekočih omakah, v solatah in jedeh z jajci. Naprodaj je tudi omaka, pripravljena iz kisa in kajenskih paprik, ki jo zmerno dodajamo vsem mogočim jedem.
Zanimivost
Kajenski poper je v Evropo prinesel Krištof Kolumb, že pred tem pa so ga srednje- in južnoameriška ljudstva uporabljala v medicinske namene.
Opozorilo
Po sekljanju paprik ali dotikanju kajenskega poprav v prahu s prsti ne segajmo v oči ali ustno votlino, saj nas bo zelo peklo. Roke si temeljito operimo pod tekočo vodo. Kajenskega popra naj ne uživajo otroci, mlajši od dveh let, nosečnice pa naj se o njegovem uživanju posvetujejo z zdravnikom.
Vir: Revija VIVA ... št. 218
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Mar 2012 10:29 Naslov sporočila: |
|
|
Z rdečo čebulo nad holesterol
Čeprav najpogosteje izberemo belo čebulo, pa naslednjič premislite, ali si ne bi raje privoščili rdeče. Kitajski znanstveniki so namreč ugotovili, da rdeča čebula znižuje vrednosti slabega holesterola (LDL) v krvi, ki povzroča bolezni srca in ožilja.
Ne znižuje pa le holesterola, ampak je dobro poznana tudi po številnih drugih zdravilnih učinkih. Zmanjšuje namreč raven sladkorja v krvi, zato zmanjšuje možnosti za sladkorno bolezen. Ker vsebuje močan antioksidant kvercetin, ki je eden najmočnejših protirakavih snovi, preprečuje rast tumorskih celic, flavonoidi v njej pa zmanjšujejo tveganje za obolenja srca in ožilja. Kot je pokazala neka britanska raziskava, lahko že od 100 do 200 gramov rdeče čebule na dan izjemno zmanjša možnosti za srčno in možgansko kap. Pomembna je tudi za zdravje naših kosti, saj preprečuje osteoporozo.
Sicer pa izboljšuje tudi prebavo in preprečuje napenjanje, znižuje temperaturo, saj poveča znojenje, z njo pa si lahko pomagate tudi pri opeklinah, pikih čebel, urezninah, žuljih in turih. Če imate močne glavobole, bo pomagalo, če inhalirate naribano čebulo.
Čebula ima tako številne zdravilne učinke, zato je nikar ne izključujte iz svojega jedilnika. Vse njene pozitivne učinke pa boste izkoristili še bolje, če si jo boste privoščili tudi surovo.
Torej - če že izbirate med belo ali rdečo čebulo, se odločite za slednjo, saj vsebuje več antioksidantov.
Vir: http://vizita.si/clanek/holesterol/z-rdeco-cebulo-nad-holesterol.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Maj 2012 12:28 Naslov sporočila: |
|
|
Recept za jačanje odpornosti in izboljševanje krvi:
TERANOV PRIPRAVEK
Sestavine:
1 l terana
500 g borovnic ( svežih ali zmrznjenih)
250 g temnih rozin
250 g brusnic
250 g suhih sliv
1 l medu
1 žlica ingverja v prahu
Priprava:
Sestavine kuhamo v vinu kakih 7 – 10 minut, toliko da se zmehčajo. Ko se mešanica ohladi, dodamo 1 l medu ter 1 jedilno žlico ingverja v prahu.
S to mešanico napolnimo steklene kozarčke, jih dobro zapremo s pokrovčki ter jih shranimo v suhem in temnem prostoru. Načet kozarček seveda hranimo v hladilniku.
Žlico pripravka užijemo vsak dan kako uro pred ali po obroku.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Maj 2012 12:34 Naslov sporočila: |
|
|
Kako s česnom in z limonami očistimo kalcij iz žil
Če so žile v možganih ali koronarne arterije zožene ali poapnele, spijmo vsak dan 1 kozarček (za liker) izvlečka iz približno 30 olupljenih strokov česna in iz petih na drobno zrezanih, neolupljenih BIO limon.
Obe sestavini zmeljimo v mešalcu. To maso dajmo v 1 l vode in na kratko zavrimo . Nato čez čas to vsebino precedimo in zlijemo v steklenico. Hranimo jo v hladnem prostoru. En kozarček te tekočine spijmo vsak dan pred glavno jedjo ali po njej.
Pristaši te kure obljubljajo, da že po tritedenski kuri vsakodnevnega uživanja te tekočine občutimo mladostno, prijetno regeneracijo celega telesa. Poapnenje in stranski pojavi tega, npr. pri vidu ali sluhu, se zmanjšajo in postopoma popolnoma izginejo.
Po tritedenski kuri naj bi naredili osemdnevno pavzo, nato pa naredimo drugo tritedensko kuro. Temu sledi občuten uspeh. To poceni, neškodljivo in zdravilno kuro naj bi ponovili vsako leto. Neprijetnega vonja nihče ne občuti. Učinki česna in limon pridejo do polne veljave.
Sklerotični ljudje lahko zopet spijo in ponoči ne tekajo več nemirni okrog. Kalcij se je stopil. Neka gospa se je izognila načrtovani operaciji srca, ker sta se mast in kalcij v krvi izločila.
Tudi pri propadanju zobovja - paradentozi - se je česnov napitek zelo dobro obnesel.
Vir: e-pošta
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Maj 2012 12:41 Naslov sporočila: |
|
|
Živila za boljšo kri
BOGASTVO ŽIVLJENJSKE TEKOČINE
Na spodnja hranila, s katerimi bomo v telo vnesli vse potrebne elemente, da bomo imeli dobro kri, bodimo še posebno pozorni pri otrocih v obdobju intenzivne rasti, med nosečnostjo, dojenjem, okrevanjem po bolezni in v starosti.
Železo
Ta element je ključnega pomena za zdravo kri. Telo najlažje uporabi železo iz temnega mesa, jeter, perutnine in rib. Vsebujejo ga tudi jajca, špinača, blitva, brokoli, beluši, buče, mandlji, orehi, neoluščena žita, stročnice, tofu, suho sadje, slive, borovnice, brusnice, hruške, banane in češnje. Vegetarijanci morajo zaužiti več hrane, bogate z železom, priporočljivo je tudi, da posežejo po prehranskem dodatku alge.
Vitamin C
Telesu omogoči, da lažje vsrka železo, kar je zlasti pomembno, če večinoma uživamo železo iz rastlinskih virov, ki jih telo težje izkoristi. Poleg tega ščiti rdeče krvne celice. Uživajte čim več citrusov, brokolija, špinače, brstičnega ohrovta, cvetače, bučk, paradižnika, peteršilja in paprike.
Vitamina B2 in B12
Vitamin B12 igra izredno pomembno vlogo pri nastajanju zdravih rdečih krvničk. Dobri viri so jetra, jajca, losos, govedina, mleko, tofu, stročnice, zelena listnata zelenjava in krompir.
Vitamin B2 pospešuje vsrkavanje železa v črevesju, največ pa ga zaužijemo z mlekom, jajci, gobami, jogurtom, ribami, brokolijem in zeleno listnato zelenjavo.
Vitamin E
Rdeče krvne celice varuje pred prezgodnjo smrtjo, zato posezite po sončničnih semenih, artičokah, špinači, mandljih, olivah, brokoliju in kiviju.
Vitamin A
Poskrbi za boljši izkoristek železa v krvi. V prehrano vključite mleko, jajca, sladki krompir, korenje in špinačo
Hud ali vsakodnevni stres pusti posledice tudi na krvnih celicah. Odkrili so, da lahko škodljive učinke nizkofrekvenčnega elektromagnetnega valovanja odpravi resonančna tehnologija, ki izboljšuje zdravje tudi s tem, da poveča dotok kisika do krvnih celic. Tako proti tem težavam obstajajo tudi izdelki (npr. obeski), ki uglasijo biopolje človeka, ki ga nosi, in mu tako pomaga kljubovati vsakodnevnim težavam.
Avtorica: Lina Eržen, www.viva.si
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Maj 2012 14:32 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenjava, ki zravna okroglaste trebuhe
Morda se ravno v teh dneh borimo z odvečnimi blazinicami okoli trebuha, ki veselo poskakujejo okoli nas, ko se želimo odeti v kakšne bolj oprijete kroje. Malo maščobe na trebuhu seveda ne škodi, če pa se nam zdi, da bi bila le-ta lahko malo bolj skromna, nam pri tem lahko pomaga določena vrsta zelenjave.
To je zelenjava z edinstvenimi fitonutrienti, ki se najdejo v zelju in sorodnikih zelja. To so brokoli, cvetača, brstični ohrovt, ohrovt, kitajsko zelje in seveda dobro staro belo, zeleno ali rdeče zelje.
To čarobno skupino zelenjave, ki, zahvaljujoč svoji bogati vsebnosti vlaknin, mineralov in vitaminov, pomaga telesu, da ostane zdravo in se brani pred najrazličnejšimi sodobnimi boleznimi, tudi rakom, lahko imenujemo kar superzelenjava med zelenjavami.
Razlog, da pomaga zmanjševati obseg pasu, je v tem, da zgoraj omenjenio fitonutrienti uničujejo t.i. ksenoestrogene, ki so večkrat krivci za maščobo na trebuhu, pa tudi za druge tegobe, tudi hujše bolezni.
Ksenoestrogeni so snovi, ki na naše telo delujejo od zunaj, predvsem zaradi onesnaženja, ki ga povzročajo herbicidi, pesticidi in kemikalije iz onesnažene vode in zraka ter nekaterih higienskih in kozmetičnih izdelkov. So estrogenska snov, zaradi katere telo nase veže več maščobe na trebuhu, vpliva pa tako na moške kot na ženske.
Vonj in okus te zelenjave nas bodisi popelje v omamo gurmanskih užitkov, ali pa nas navda z nekakšnim odporom in povzroči vihanje nosu. Tudi če za nas drži slednja trditev, se je dobro malo potruditi in zeljnato zelenjavo uvrstiti na jedilnik večkrat tedensko ... hvaležna nam bo notranjost trebuha, kar se bo nato pokazalo tudi na zunaj!
Cvetačo, zelje in ohrovt je zelo dobro jesti popolnoma samo, vedno pa so dobrodošli tudi kot priloga (ali pa glavna jed s prilogo). Pri kuhanju nikar ne pretiravajmo in jih skuhajmo ali na oljčnem olju prepražimo le toliko, da se malo zmehčajo, še najbolje pa jih je pustiti surove in si narediti svežo solato, z dodatki (v obliki skute, sira, ribe ...) ali brez.
Vir: lifestyle.enaa.com
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 08 Maj 2012 09:27 Naslov sporočila: |
|
|
Prehrambena vrednost in zdravilnost špargljev
Špargelj je bil najprej znan predvsem kot zdravilna rastlina in kot takšnega so ga tudi gojili. Danes je znan predvsem kot odlična vrtnina, vendar se zaradi svoje kemične sestave pogosto znajde na jedilnikih različnih diet.
Šparglji so zelo nizko kalorična vrtnina, saj ima 100 g špargljev le 75,3 kJ (18 kcal), od tega je:
30,5 kJ (7,3 kcal) iz ogljikovih hidratov,
30,1 kJ (7,2 kcal) iz beljakovin in
14,7 kJ (3,5 kcal) iz maščob.
Mladi poganjki vsebujejo povprečno:
92,9 % vode,
2,1 % beljakovin,
0,2 % maščob,
4,1% ogljikovih hidratov in
0,7 % mineralnih snovi.
Med ogljikove hidrate prištevamo tudi 0,8 % vlaknin, ki so iz celuloze in lignina. Večji del (80 do 95 %) ogljikovih hidratov v nadzemnem delu šparglja so mono- in disaharidi, kot so glukoza, fruktoza in saharoza. V poganjku zelenega šparglja se vsebnost sladkorja zmanjšuje od osnove poganjka proti vršičku. Tanjši poganjki vsebujejo relativno več sladkorja kot debelejši.
Vsebnost vlaknin vpliva na kakovost špargljev in na količino odpadka pri pripravi. Odvisna je od hitrosti rasti poganjka in od gojene sorte. Poganjki rastejo hitreje pri višjih temperaturah in olesenelost spodnjega dela poganjka je lahko tudi do 40 % manjša, kot če poganjki rastejo pri nižjih temperaturah. Vendar lahko visoke temperature in z njimi povezana suša, olesenelost poganjkov še povečajo. Na olesenelost poganjkov ima posreden vpliv tudi debelina poganjkov in sicer so tanjši poganjki relativno bolj oleseneli kot debelejši.
V špargljevih poganjkih so prisotne naslednje mineralne snovi (količine v 100 g špargljev):
280 do 350 mg dušika,
35 do 62 mg fosforja,
187 do 280 mg kalija,
20 do 22 mg kalcija,
19 do 22 mg magnezija,
20 do 50 ppm natrija,
50 do 125 ppm cinka,
40 do 60 ppm mangana,
70 do 120 ppm železa.
Šparglji vsebujejo zelo malo natrija ter so dober vir kalija in mikroelementov. Vsebnost mineralnih snovi v špargljih je odvisna od rastišča in preskrbljenosti rastlin s hranili.
K visoki prehrambeni vrednosti pripomorejo tudi vitamini in v špargljih so provitamin A oziroma karotenoidi (iz nekaterih nastane vitamin A, drugi pa so močni antioksidanti), del kompleksa vitamina B (B2, B6, holin in folna kislina), vitamin C ter v sledovih še vitamina E in K. Špargelj je torej bogat vir vitamina C, ki ga je največ v vršičkih poganjkov. Vsebnost proti bazi poganjka pada. Zeleni šparglji vsebujejo več vitamina C kot beli šparglji:
zeleni šparglji: 53 mg/100 g sveže snovi,
beli šparglji: 23 mg/100 g sveže snovi.
Za okus špargljev so odgovorne predvsem žveplove spojine, vpliva pa tudi vsebnost kislin in sladkorja. Značilen okus špargljev se razvije tekom kuhanja, s termično razgradnjo metilmetionina, asparaginske in še nekaterih drugih kislin, ter z oksidacijsko razgradnjo nenasičenih maščobnih kislin (linolna in linolenska kislina). Nekatere snovi, ki so odgovorne za okus špargljev, so – nekoliko preoblikovane – odgovorne tudi za značilen vonj urina, ki se pojavi kmalu po zaužitju špargljev.
Poleg že omenjenih snovi so v špargljih še naslednje: asparagin, arginin, tirozin, valin, purin, fenilalanin, izoleucin, koniferin, vanilin, saponini, čreslovina, citronska, jabolčna in jantarna kislina. Šparglji so bogat vir rutina, ki krepi stene krvnih žil in kapilar, vsebuje pa tudi glutation, ki je pomemben v boju organizma proti raku.
Uživamo zelene ali bele mlade poganjke, ki so zelo prijetnega okusa, lahko prebavljivi in zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov in maščob zelo primerni za dietno prehrano, tudi sladkornih bolnikov (400 g špargljev = 1 BE). Šparglji vsebujejo komaj kaj maščobe in nič holesterola, zato so priporočljivi v prehrani ljudi, ki imajo v krvi veliko maščob. Špargljevi poganjki oziroma snovi v njih so dober diuretik (pospešujejoo izločanje vode) in ugodno vplivajo na delovanje ledvic, zato so več kot odlična hrana za ledvične bolnike in za tiste s povišanim krvnim pritiskom. Poleg tega, da vplivajo na povečano izločanje vode, imajo šparglji tudi blago odvajalni učinek, predvsem zaradi neprebavljivih dolgih vlaken, ki oblikujejo balast. Šparglji obenem pospešuje nastajanje veznega tkiva, zato jih zdravniki priporočajo rekonvalescentom po operativnih posegih, vzbujajo pa tudi tek. Zaradi vsebnosti folne kisline, so priporočljivi tudi za nosečnice, saj je folna kislina zelo pomembna za pravilen razvoj otroka v maternici.
Previdni pa morajo biti ljudje s protinom, ker šparglji vsebujejo purin (35 mg / 100 g), ki se v organizmu spremeni v sečno kislino. Šparglje odsvetujejo tudo tistim z ledvičnimi kamni, vnetjem ledvic in z obolelimi sečili.
Visoka vsebnost telesu koristnih snovi in vlaknin ter nizka vsebnost natrija, maščob in malo kalorij, so razlogi, da so šparglji danes tako priljubljeni pri potrošnikih, ki vedno bolj cenijo zdravo prehrano.
Poleg vsega naštetega pa ima špargelj še dandanessloves afrodiziaka, za kar se ima verjetno zahvaliti obliki mladih poganjkov. Že Rimljani so sok špargljev mešali v svoje tako imenovane ljubezenske napoje. In ljudsko izročilo pravi: 'Kdor poje veliko špargljev, ima veliko ljubimcev.'
Vir: http://www.sparglji.si/#vrednost
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Maj 2012 08:59 Naslov sporočila: |
|
|
Jejte mrzel krompir, zelene banane ...
Če želite telesu zagotoviti čim več hranilnih snovi in vitaminov ter z uživanjem zdravih obrokov poskrbeti za svoje zdravje, ni pomembno le to, kaj jeste. Pomemben je tudi način priprave hrane.
Pomembno ni le, kaj uživate, temveč tudi način, kako hrano pripravite. Od tega, na kakšen način boste živila pripravili, skuhali in pojedli, je odvisno, koliko hranilnih snovi se bo v živilih obdržalo in koliko zdravilnih učinkov bo imela hrana na vaš organizem.
Sladka koruza je najboljša iz konzerv
Ni vse, kar je konzervirano, nujno slabo za naše zdravje. Znanstveniki iz newyorške univerze Cornell so namreč ugotovili, da toplotna obdelava koruze, čeprav uniči vsebnost vitamina C, poveča količino antioksidantov v koruzi za kar 44 odstotkov. Antioksidanti so zadolženi, da nevtralizirajo proste radikale v telesu, ki škodujejo celicam in povečujejo tveganje za nastanek najrazličnejših bolezni, vključno z boleznimi srca in rakom.
Jejte mrzel krompir
Ko skuhate krompir, med procesom tako imenovane gelatinizacije škrobne celice nabreknejo in začnejo razpadati, zaradi česar se kasneje lažje presnavljajo. Če krompir zatem pustimo, da se ohladi, se začne škrob strjevat, se spremeni v t. i. odporen škrob, ki je odporen na prebavo. Ker ga telo ne more prebaviti, tako kot vlaknin, preide naravnost v debelo črevesje, kjer pomaga uravnavati njegovo delovanje. V študiji, ki so jo opravili v Veliki Britaniji, so strokovnjaki ugotovili, da ima ohlajen krompir kar 13 odstotkov odpornega škroba, medtem ko ga topel kuhan krompir vsebuje le 7 odstotkov. Če ga pripravljate v solati, krompirja nato nikar ne mešajte z majonezo, saj boste tako uničili vse njegove dobrodejne učinke. Krompirjevo solato začinite raje s čebulo, drobnjakom, oljčnim oljem ali nemastnim grškim jogurtom.
Za cvrtje ne uporabljajte oljčnega olja!
Ekstra deviško oljčno olje sicer res predstavlja bogat vir omega-6 maščobnih kislin, ki ščitijo pred boleznimi srca in ožilja ter artritisom, a le, če ga uporabljate hladnega. Ker je to olje manj predelano kot druga, so njegove hranilne snovi uničene pri veliko nižjih temperaturah kot pri drugih oljih. Če ga boste preveč segrevali, se bo kemijska struktura olja tako spremenila, da bo začelo vsebovati vse več prostih radikalov, škodljivih molekul, ki poškodujejo celice. Oljčno olje zato uporabljajte raje za solatne polivke in marinade, nikar pa v njem ne cvrite jedi.
Korenje zavrite, ne kuhajte ga na pari
Italijanski raziskovalci so ugotovili, da prekuhano korenje vsebuje več karotenoidov kakor surovo ali na pari kuhano korenje. Karotenoidi so močni antioksidanti, ki jih telo potrebuje za tvorbo vitamina A, ki je pomemben za rast, reprodukcijo, imunski sistem, zdravje kože, oči in las. 100 gramov v vodi kuhanega korenja poleg tega vsebuje tudi 28 mg vitamina C – le 3 miligrame manj kot surovo korenje in kar 9 miligramov več kot korenje, kuhano na pari.
Testenine naj bodo "al dente"
Testenine imajo nizek glikemični indeks (GI), kar pomeni, da vas bodo nasitile za dlje časa. Ta učinek na organizem pa imajo testenine le, če jih ne boste razkuhali, temveč jih boste pripravili 'al dente'. Če so testenine manj kuhane, bodo prebavni encimi v črevesju potrebovali več časa, da bodo škrob predelali v sladkor, ki bo nato tudi počasneje prehajal v krvni obtok, nas nasitil za daljši čas in olajšal naše nadzorovanje telesne teže. Razkuhane testenine imajo po drugi strani veliko višji GI, zato škrob hitreje razpada v sladkor, kar pomeni, da hitro pride v kri in smo po jedi hitro spet lačni.
Uporabljajte mastne polivke za solato
Da bo solata zares blagodejno vplivala na vaše telo, jo začinite s polnomastno polivko, ki vsebuje olje. Naš organizem je namreč narejen tako, da za absorpcijo antioksidantov, ki ščitijo srce in ožilje ter znižujejo tveganje za raka, potrebuje maščobe. Raziskava, ki so jo opravili na Ohio State University, je pokazala, da sveža solata v kombinaciji z maščobo pomaga organizmu absorbirati antioksidante, kot so likopen iz paradižnika, beta-karoten iz korenja in lutein iz solatnih listov. Več maščobe kot je vsebovala solata, več antioksidantov je absorbiralo telo. Solato lahko začinite tudi z avokadom, ki je bogat vir mono nenasičenih maščobnih kislin.
Jejte zelene banane
Povsem napačne so trditve, da so zrele banane bolj kalorične od nezrelih, je pa res, da so bolj sladke. Sladkoba je posledica tega, da se začnejo škrobni delci v banani z zorenjem spreminjati v sladkorje, a to ne vpliva na vsebnost kalorij v banani. Res pa je, da stopnja zrelosti banane vpliva na to, koliko kalorij se bo po zaužitju dejansko absorbiralo v vaše telo. Manj zrele banane namreč vsebujejo več odpornega škroba in manj sladkorja, poleg tega pa imajo nižji GI. To pomeni, da v črevo preide več nepredelanega odpornega škroba in v kri manj sladkorjev, vaše telo pa bo ob zaužitju zelene banane posledično absorbiralo manj kalorij.
Vir: elektronska pošta
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Maj 2012 20:22 Naslov sporočila: |
|
|
Kozje mleko
Kozje mleko, zlasti pa sirotka in drugi fermentirani izdelki iz kozjega mleka, sodijo med najbolj zdravilna hranila, kar jih pozna človeštvo.
Kot živilo so kozje mleko cenili že v starem Egiptu, saj so ga poleg ostalih dragocenosti polagali k faraonom v grobnice. Že davno tega so se s pripravki iz kozjega mleka lotevali raznih zdravstvenih tegob. Hipokrat in tudi njegovi predhodniki so s kozjim mlekom in kozjimi izdelki zdravili različne bolezni. Hipokrat je bolne zdravil predvsem s kozjo sirotko. Tudi sedemkratna nemška Nobelova nominiranka dr. Johanna Budwig je s kozjo skuto v kombinaciji z lanenim oljem pozdravila veliko hudih bolnikov. Danes pa kozje mleko in različne fermentirane izdelke iz njega spet uporabljajo pri zdravljenju tudi najhujših bolnikov, zlasti rakavih.
Kozje mleko učinkuje antikarcinogeno, protibakterijsko in protialergijsko, še najbolj je podobno materinemu mleku. Kozja sirotka poleg tega močno razstruplja organizem in krepi našo odpornost. Je odlična izbira za prehrano majhnih otrok, saj imajo ravno pravo kombinacijo mineralov in maščobnih kislin, ki ne obremeni organizma in jih ta zato lahko brez težav predela.
Kozje mleko ne vsebuje aglutinina, zato so maščobne kroglice v kozjem mleku mnogo manjše kot v kravjem in so enakomerno razpršene v tekočini, kar pomeni, da je naravno homogenizirano.
Beljakovine kozjega mleka v želodcu tvorijo mehkejši skupek kot beljakovine kravjega mleka. Zato gre hitreje skozi prebavni trakt in je lažje prebavljivo kot kravje mleko.
Kozje mleko povzroča manj alergenih reakcij in ga lahko uživajo mnogi ljudje, ki kravjega mleka ne prenesejo.
Po hranilni vrednosti je zelo podobno kravjemu, vsebuje pa manj holesterola in več kratkoverižnih maščobnih kislin.
Kozje mleko je bogato s kalcijem, fosforjem, riboflavinom (vitamin B12) in kalijem. S kozarcem kozjega mleka pokrijemo tretjino dnevnih potreb po kalciju in četrtino dnevnih potreb po fosforju.
Uživanje kozjega mleka je še posebej primerno za mlade, ki so v obdobju hitre rasti, in za preprečevanje osteoporoze. Riboflavin je vitamin, ki je odgovoren za proizvodnjo telesne energije, lahko pa tudi zmanjšuje pogostnost napadov migrene. Kalij ohranja normalen krvni tlak in delovanje srčne mišice. Kozje mleko vsebuje štirikrat več kalija kot natrija, zato preprečuje visok krvni tlak in ščiti pred arteriosklerozo.
Redno uživanje kozjega mleka pomaga pri živčnih težavah, saj pomirja in odpravlja posledice stresa, izboljšuje koncentracijo in odpravlja občutke tesnobe.
Kozje mleko je odlično domače zdravilo proti nevrodermitisu.
Pomaga pri zdravljenju želodčnih in črevesnih obolenj (diareja, kolika, zaprtje, bruhanje, napenjanje), pri respiratornih boleznih (astma, rinitis, bronhitis) in kožnih spremembah (ekcem, dermatitis, izpuščaji).
Kozje mleko vsebuje orotno kislino, ki ščiti telesne celice, in zaenkrat še precej neraziskano skupino učinkovin, ki bodo morda nekoč razjasnile, zakaj koze ne zbolijo za rakom. Vsebuje pa tudi posebne biološko dejavne učinkovine, ki ugodno vplivajo na ohranjanje zdravja, podaljšujejo življenje celic in zavirajo staranje organizma.
Kozje mleko je naravno sredstvo proti staranju.
Sladice s kozjim mlekom pa so bolj kremaste in prefinjene kot s kravjim mlekom.
Vir: elektronska pošta
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|