Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




NEZDRAVO ŽIVLJENJE
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Jun 2015 19:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




VEGETA - začimba ali strup?

Leta 1959 je Podravka iz Koprivnice poslala na trg najbolj prepoznaven hrvaški proizvod – VEGETO.
Ko je znanstvenica Zlata Bertl, danes bolj znana kot "teta Vegeta", ustvarila to mešanico začimb in sušenih povrtnin (korenja, čebule, zelene) kot dodatek za juhe, najbrž ni niti slutila, da bo čez več kot pol stoletja njen izum še vedno prisoten in priljubljen v mnogih gospodinjstvih.
A vsak kovanec ima dve plati ... in tako obstajajo tudi ljudje, ki lahko o Vegeti povedo tudi veliko slabega.

Kajti razen začimb in sušenih povrtnin se v Vegeti nahaja tudi velika količina soli (50%), ter aditivi oz. ojačevalci okusa. Aditivi so snovi, ki skrbijo, da bi hrana trajala čim dlje, bila okusna in izgledala dobro. Mnogi trdijo, da Vegeta v resnici dominira nad okusom hrane, in da s tem hrana izgublja svojo aromo.

Aditivi se označujejo s črko E in številkami, odvisno od njihovega vpliva na človekovo zdravje.
Delijo se v tri kategorije:
- zelene ... ki so nevarni človekovemu zdravju;
- rumene ... ki bi jih bilo treba jemati v majhnih količinah;
- rdeče ... ki bi se jih bilo treba za vsako ceno izogibati.

Najbolj strupen aditiv v Vegeti je nadvse škodljivi natrijev glutaminat MSG – ojačevalec okusa in nadomestek za sol. V Vegeti ga je kar okoli 15%.
MSG je aditiv E 621, označen pa je z rdečo barvo.

Stranski učinki pri zaužitju MSG se gibljejo od migren, preko poudarjenih simptomov astme, pa vse do vzbujanja slabosti, vrtoglavice, razbijanje srca, tesnobe, bolečin v prsih, hiperaktivnosti, napenjanja, žeje, hladnega znoja, rdečice obraza, alergijskih reakcij ... Zaužitje velikih količin MSG pa lahko privede celo do odmiranja živčnih celic, kar se povezuje z Alzheimerjevo, Parkinsonovo in Huntingdonovo boleznijo. MSG je prepovedan v otroški hrani. In ravno zaradi MSG so matere vrgle iz svojih kuhinj Vegeto.

"Fora" Vegete je ravno v tej strupeni čarobni kemiji, in ne v posušeni povrtnini, zeliščih in začimbah. Poskusite sami dati v juho posušena in suha zelišča ter povrtnino, z malo soli in začimb, recimo toliko, kot se jih nahaja v siceršnji količini Vegete, kolikor je uporabljate pri kuhi, in videli boste neverjetno razliko v okusu te vaše "vegete" glede na tisto industrijsko, ki "plemeniti" juho s svojimi dizajnerskimi kemikalijami.

Seveda, jasno da če boste v juho v primernem razmerju dali samo natrijev glutaminat ali kak podoben strup z liste E 612-621 in ostalih E-list, bo juha "izvrstna". Zatorej je tista sušena povrtnina v industrijski Vegeti le kamuflaža, ki vas bo prevarala in vas zastrupljala. Tako boste presneto drago plačali tisti drobec korenčka in prahec začimb, kajti v resnici boste kupovali le dodani kemični strup.

Tudi Vegeta Natur na žalost vsebuje kvasov ekstrakt, ki je umetno pridobljena glutaminska kislina, ki tako izolirana tudi pojačuje slani okus. Resnica je, da je ta glutaminska kislina neesencialna aminokislina, medtem ko se prirodna nahaja edinole v hrani in bi jo v taki obliki tudi morali vnašati v organizem. S pravilno prehrano pa je vnos te kisline več kot zadovoljiv.

Na trgu sicer obstajajo neke izpeljave vege-začimb brez aditivov, a čemu bi jih kupovali? Ali ne bi mogli sami dodajati jedem soli, začimb, sušenih in svežih zelišč? Prevsem se morata naš jezik in um odvaditi teh umetnih okusov in arom in ozdraviti. Začnimo bolj ceniti blag naravni okus hrane, ki ni prekrit z grmadami soli in ojačevalcev okusa, naučimo se uporabljati neskončno paleto okusov in arom najrazličnejših začimb in aromatičnih zelišč (peteršilj, drobnjak, zelena, majaron, timijan, česen, čebula, lovor, kumina ... in še in še). Ali res potrebujemo industrijske dizajnerske praške in kocke, polne soli in aditivov?

Vir:
http://www.balkanspress.com/index.php/magazin/lepota-zdravlje/2554-vegeta-zacin-ili-otrov

Prevedla Ljuba Žerovc

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 15 Jun 2015 16:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





SLADKOR


''Ne samo da sladkor redi, ampak tudi ubija,'' so zapisali kalifornijski znanstveniki v časopisu Nature in pozvali vlade vsega sveta, naj prodajo sladkorja omejijo tako kot prodajo tobačnih izdelkov in alkohola. Pa je sladkor res tako strupen?
''Sladkor je morilec, saj je odgovoren za 35 milijonov smrti vsako leto,'' so v časopisu Nature v članku ''Toksična resnica o sladkorju'' zapisali znanstveniki Robert Lustig, Laura Schmidt in Claire Brandis z medicinske univerze v Kaliforniji in dodali, da je prav sladkor glavni krivec za bolezni srca in ožilja, rakava obolenja in sladkorno bolezen. Zato so predlagali, da bi vlade omejile prodajo sladkarij v šolah, močno obdavčile vsa sladkana živila in omejile prodajo sladkanih živil. V svetu se namreč količina zaužitega sladkorja na prebivalca povečuje, tako v zadnjih 30 letih zaužijemo od 150 do 300 kalorij na dan več, pri čemer se potrebe po energiji niso povečale. Kar pa seveda vodi v debelost in z njo povezane bolezni.

Kot še opozarjajo ameriški strokovnjaki, se je količina zaužitega sladkorja predvsem povečala na račun 'skritih sladkorjev' v sladkih pijačah. (Foto: iStockphoto)
Kot še opozarjajo ameriški strokovnjaki, se je količina zaužitega sladkorja predvsem povečala na račun 'skritih sladkorjev' v sladkih pijačah. Tako po podatkih ameriškega združenja za srčno-žilne bolezni povprečen Američan na dan spije 22 čajnih žličk sladkorja, medtem ko najstniki spijejo še več, in sicer 34 čajnih žličk. To je trikrat več zaužitega sladkorja, kot so ga ljudje konzumirali pred 50 leti in veliko več od priporočene mere. Kot so sporočili iz Inštituta za varovanje zdravje v Sloveniji, natančnih podatkov o tem, koliko sladkorja v povprečju zaužijejo Slovenci, nimamo, imamo pa podatke o tem, koliko sladkorja mladostniki zaužijejo zaradi sladkanih pijač.
''Študija, ki smo jo opravili na Pediatrični kliniki v Ljubljani, kaže, da sladkor, dodan v hrano, ter sladkorji, ki so naravno prisotni v medu, sirupih in sadnih sokovih, predstavlja kar 16 % dnevnega vnosa mladostnikov v Sloveniji. To je za 60 % več od varnih mej <10 % dnevnega. Vnos pijač s sladkorjem v slednji raziskavi znaša 51 % vse popite tekočine pri dečkih in 47 % pri deklicah. Vnos pijač z dodanim sladkorjem znaša 44 % vseh pijač pri dečkih in 41 % pri deklicah. Prav tako opažamo naraščajoč trend uživanja sladkorja pri ostalih starostnih skupinah,'' je povedala doc. dr. Cirila Hlastan Ribič.
Ameriški strokovnjaki pa še dodajo, da tistim, ki zaužijejo preveč sladkorja, pogosto primanjkuje nekaterih pomembnih snovi, kot so cink, železo, kalcij in vitamin A.

Je sladkor res tako škodljiv?

Majhna količina sladkorja ni škodljiva, a če ta preseže priporočene vrednosti, se poveča tveganje za debelost, bolezni srca in ožilja, inzulinsko rezistenco, karies, motene maščobe v krvi, metabolni sindrom, zmanjšuje pa se občutek sitosti.
''V sladkorju so prazne »kalorije«. Načela zdrave prehrane zelo omejujejo uživanje sladkorja, tako belega kot tudi rjavega. V dnevni obrok hrane naj ne bi vključili več kot do 10 % dodanih sladkorjev v okviru energijsko priporočenega jedilnika oziroma ne več kot 2,5 žličke na 1000 kcal/dan. Sladkorja, ki ga damo v živila (čaj, kava), je lahko največ do 40 g (od 7 do 8 žličk) pri jedilniku z okoli 1600 kcal, pri obroku z okoli 3000 kcal pa okoli 70 g. Za skrite sladkorje upoštevamo tiste, ki jih zaužijemo skupaj s pecivom, tortami, sladoledom, sokovi z dodanim sladkorjem in čokolado, ne pa naravnih sladkorjev v mleku, sadju in drugih živilih,'' pojasni dr. Cirila Hlastan - Ribič.

Lahko sladkor privede do zasvojenosti?

Sladek okus deluje pozitivno na energijo posameznika, zato se k njemu pogosto zatekamo, ko smo utrujeni ali pod stresom. Kot potrjujejo nekatere raziskave, pa lahko v tem primeru pride celo do zasvojenosti.
''Ko se posameznik ni pripravljen soočiti s stresom, se lahko zgodi, da se začne zatekati k sladkarijam. Osebe, ki hrepenijo po ogljikovih hidratih, poročajo o stresnem stanju pred pojavom želje in občutka ugodja in sproščenosti,'' pojasni Hlastan Ribičeva.
K zasvojenosti pa so bolj nagnjeni ljudje, ki so že bili odvisni od alkohola ali drog.
''Zadnje študije kažejo, da ima velik delež oseb, odvisnih od alkohola in drugih drog, preferenco do sladkega. Nevrobiološke poti zasvojenosti z drogami in »zasvojenosti s sladkim« vključujejo podobne živčne receptorje, nevrotranmiterje in hedonistične regije v možganih.'

Ali obstajajo znanstveni dokazi, da sladkor povzroča bolezni srca in ožilja?

Zadnja raziskava, ki je bila objavljena ta mesec v ameriškem časopisu Združenja za srčno žilne bolezni Circulation, je pokazala, da imajo moški, ki spijejo 340 gramov sladkorja dnevno, 20 odstotkov več možnosti za srčno-žilne bolezni. Raziskava je potekala 22 let in je bila opravljena na 42.883 moških. V študiji The Nurses Health Study pa so opazovali 89.000 žensk in ugotovili, da so imele ženske, ki so spile eno do dve sladkani pijači na dan, 23 odstotkov več možnosti za srčno kap. Še več, neka druga raziskava je pokazala, da imajo moški, ki uživajo sladkane pijače, višji nivo slabih maščob v krvi, imenovanih trigliceridi, in manjši nivo dobrega holesterola (HDL), ki pomaga čistiti arterije. Po predvidevanjih je ameriško združenje za pijače zavrnilo kakršne koli povezave med sladkanimi pijačami in srčno-žilnimi boleznimi in povečano tveganje zanjo pripisali drugim faktorjem, kot je stres.
Čeprav se vsi strokovnjaki ne strinjajo s kontroverznim predlogom, da bi zakonsko omejili uživanje sladkorja, pa ni dvoma, da vam prekomerno uživanje sladkorja škodi. Tako se izogibajte sladkanim pijačam ter sladkim prigrizkom in jih raje nadomestite z vodo, nesladkanimi čaji in zdravimi prigrizki, ki vas bodo nasitili za dlje časa in bodo vaše telo okrepili s potrebnimi vitamini in minerali in ne s 'praznimi' kalorijami.

Vir:
http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/je-sladkor-res-strupen.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 15 Jun 2015 16:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Voda v plastenkah
Kaj vse, poleg vode, še vnesemo v svoje telo?

Ste kdaj razmišljali, kako zdrava je v resnici voda v plastenkah?
Nemški raziskovalci so se v svoji študiji osredotočili prav na ta problem, in ugotovili, da dlje ko je ustekleničena voda v plastenkah (na policah v trgovini ali doma), večje količine težke kovine antimona vsebuje.
V raziskavo so vključili 15 znamk kanadskih ustekleničenih vod in 48 evropskih. Prišli so do presenetljivih rezultatov, saj je koncentracija antimona kar 1000-krat presegla prvotno vrednost. Še večja je bila koncentracija težke kovine v plastenkah, ki so bile spravljene v skladiščih na sobni temperaturi. Pri kanadskih ustekleničenih vodah se je koncentracija antimona povečala za 19 %, pri evropskih znamkah pa za kar 90 %. Večina vod, vključenih v študijo, je bilo v plastenkah, ki vsebujejo polietilen tereftalat (PET). Antimon trioksid pa se uporablja kot katalizator pri proizvodnji le-tega.
Zakaj pa so bili rezultati študije tako različni? Vodja raziskave, Bill Shotyk, pojasnjuje, da so različne koncentracije antimona v različnih vodah posledica različnih temperatur, pH vod in izpostavljenosti soncu. Dodaja še, da ustekleničena voda brez dvoma vsebuje več antimona kot voda iz vodovodne pipe.
Kakšen pa je vpliv takšne vode na človeško zdravje? Annette Johnson iz švicarskega inštituta je povedala, da še ni popolnoma jasno, kakšne učinke na zdravje ima takšna voda, saj bi bilo potrebno podrobno preučiti, kakšen je vpliv te težke kovine. Prvi izsledki pa kažejo, da je antimon potencialno kancerogen. Strokovnjaki še priporočajo izogibanje plastični embalaži z oznako PET, saj je polietilen tereftalat sicer najpogosteje uporavljena plastična masa za proizvodnjo plastenk za enkratno uporabo, se pa pri tej plastiki lahko izločajo nevarne težke kovine, kamor sodita tudi antimon ali BPA, ki deluje kot hormonski motilec. Iz takšnih plastenk se izločajo še druge potencialno kancerogene snovi, kot sta acetaldehid in DEHA.
Rešitev? Odpovejte se vodi v plastenkah in raje posezite po sveži vodi iz drugih (naravnih) vodnih virov..

Vir:
http://www.publishwall.si/vodni.bar/post/130648/voda-v-plastenkah-kaj-vse-poleg-vode-se-vnesemo-v-svoje-telo

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 26 Jun 2015 22:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Babice, ne vzgajajte kriminalcev


Ko so v nekaterih ameriških zaporih ukinili sladkor in belo moko, so se najbolj agresivni kriminalci v kratkem prelevili v jagenjčke. Še več, po prestani kazni je bilo med temi kaznjenci najmanj povratnikov.

Neverjetno, vendar resnično

Presežek sladkorja v krvi poskuša telo umiriti tako, da spremeni naše notranje „nastavitve“. Tako kot mi na termostatu nastavljamo temperaturo v prostoru, ima tudi telo podoben način, s katerim poskuša omejiti količino sladkorja, ki plava po naših žilah.
Zato se pri ljudeh, ki uživajo hrano z visokim glikemičnim indeksom (sladkorji, bela moka, krompir, ...), sčasoma začne razvijati hipoglikemičnost. V želji, da omeji pretirani sladkor, ga začne telo vse bolj omejevati. In prav to nas sili, da ga uživamo vse več.
Ko ga imamo namesto potrebnih 100 mg na deciliter krvi v telesu 60–70 mg, postanemo razdražljivi, nezbrani in utrujeni. Če pade še nižje, na 40–50 mg, pa lahko postanemo agresivni, napadalni, eksplozivni, ...

Če ne morete razumeti, zakaj vaši otroci podležejo vsakemu virusu, imajo težave z učenjem, nimajo potrpljenja, so nervozni in celo agresivni, preštejte, koliko sladkorja na dan zaužijejo. Pri tem ne mislimo le na čokolade, piškote in bombončke. Tudi mnoge tako imenovane „zdrave žitarice“ za zajtrk so praviloma sestavljene iz 50 % sladkorja in 50 % škrobov! H količini sladkorja morate prišteti še vse zaužite krompirčke, saj ima krompir še višji glikemični indeks od belega sladkorja. Povedano drugače – 100 g krompirja dvigne sladkor še bolj, kot če bi pojedli 100 g belega sladkorja!

Če pod drobnogled vzamemo še druga živila, ki so najbolj pogosta v prehrani najmlajših, ne preseneča, da ima vedno več otrok levkemijo, da že otroci trpijo za depresijo, da jih je vedno več „hiperaktivnih“, da se že v najzgodnejšem obdobju pojavlja diabetes tipa 2, da so različne alergije, astma, ponavljajoče se bakterijske okužbe, hormonsko pogojene težave, težave s kožo in podobno danes skoraj prej pravilo kot izjema.

Ali je za vse to kriv sladkor?

Obkroža nas toliko različnih škodljivih vplivov, da bi težko z gotovostjo trdili, da gre slabo zdravje pripisati zgolj neustrezni prehrani in pretirani uporabi sladkorja. Zagotovo pa ima ta izjemno velik vpliv na naše zdravje in hrano nedvomno mnogo lažje nadzorujemo kot ostale dejavnike (čistost zraka in vode, elektrosmog, včasih tudi lastna čustva). In čeravno se od še tolikšne količine sladkega ne bomo zgrudili mrtvi, to še zdaleč ne pomeni, da sladkor, aditivi in nasploh industrijsko predelana živila svojega davka ne bodo izstavila že kmalu.

Od nemirnih otrok do kriminalcev

Nemirnih otrok zaenkrat še nihče ne označuje za bolne. Kljub temu pa se je dobro zavedati, da iz zgolj nemirnih otrok nekoč lahko postanejo tudi – kriminalci. Kot navaja novozelandska študija, opravljena med leti 1978 in 2011 na več kot 1.000 otrocih, iz nemirnih otrok v odrasli dobi nedvomno izhaja precej več oseb z najrazličnejšimi težavami kot pri njihovih nekdaj umirjenih vrstnikih (Barnard's Inn Hall „Children Self-Control and the Health und Wealth of their Nation: Tracking 1000 children from birth to maturity“. Gresham College, 3 July 2012). V študiji so, med drugim, pri tej skupini opazili znatno višje število neželenih nosečnosti, več ljudi, ki so zapadli v kriminal in drogo, več strastnih kadilcev, več ljudi z nižjimi poklicnimi uspehi, nižjimi dohodki in slabšim življenjskim standardom.

Tudi njihova zdravstvena bilanca je bila slabša, saj so se v skupini nemirnih otrok veliko pogosteje pojavljale težave, kot so prekomerna telesna teža, slabovidnost, slabi zobje, visok krvni pritisk, višje vrednosti maščob v krvi, višji vnetni markerji v krvi, pogostejša obolenja dihal in pogostejša anksioznost.

Med vzroki, ki povzročajo nemirnost pri otrocih, lahko omenimo tudi vpliv uživanja pijač, ki vsebujejo kofein (npr. priljubljene cola pijače), pomanjkanje magnezija in drugih pomembnih mineralov v telesu, pomanjkanje vitaminov (oboje na račun uživanja hrane, osiromašene pomembnih hranil), aditive v hrani (konzervansi, umetna barvila, umetne arome), nihanje krvnega sladkorja (zaradi uživanja procesirane hrane), ostanke pesticidov v hrani, porušeno črevesno floro (kot posledico vsega navedenega), pa tudi prekomerno preživljanje prostega časa pred televizijo, računalnikom ali igralnimi konzolami, izpostavljenost cigaretnemu dimu, cepiva in drugo.

Stari starši lahko razvajajo

Pogosto slišimo, da starši vzgajamo, stari starši pa razvajajo. Razumljivo je, da svoji vnukom želijo dati vse, po čemer so v otroštvu sami hrepeneli. Težava pa je v tem, da imajo sladka razvajanja posledice, ki jih svojemu vnuku ne bi privoščil nihče. Najbrž res ne bo nič narobe, če otrok občasno dobi kakšen bombonček (zlasti če ni narejen iz najslabših sladkorjev, hidrogeniziranih maščob, živalske želatine, umetnih arom in barvil ipd.). Težave nastanejo, ko to postane sinonim za izražanje ljubezni do vnukov. Marsikdo meni, da otroku naredi uslugo, ko mu v trgovini kupi sok (2 dl sladkane pijače lahko vsebuje tudi šest kock sladkorja, mnogi pa tudi sporne arome, barvila, fosforno kislino in podobno), žemljico (bela moka je povsem osiromašena vseh hranil in krvni sladkor dvigne podobno hitro kot običajna sladkarija) ali kaj sladkega.

Ali je sladkor strup?

Da je sladkor v resnici strup, se že več desetletij zaveda vedno več strokovnjakov. Vendar pa mu ta izraz verjetno nikoli ne bo uradno podeljen, saj bi v nasprotnem primeru s trgovinskih polic morali umakniti domala – vse.

Sladkor dokazano zmanjšuje obrambne moči organizma

Slovenski otroci v povprečju zaužijejo 56 kg sladkorja na leto (podatek iz oddaje Tarča: Sladkor, tihi ubijalec – priporočamo ogled), tretjino tega z uživanjem sladkih pijač (torej na uživanje sladkorja, ki se ga otroci sploh ne zavedajo niti ob njem pretirano ne uživajo). Ob tem sladkor uničuje črevesno floro, kar se ne izraža zgolj z neredno prebavo, ki je pri otrocih zelo pogosta, temveč zlasti s posledično slabšim imunskim sistemom (60 % celic imunskega sistema je doma v črevesju!), kar za seboj potegne vse ostale posledice. Ali bolj slikovito, če ima sladkor sposobnost naše zobe, ki so narejeni iz najtršega materiala v telesu, narediti porozne, ali menite, da je njegov vpliv na preostalo telo bolj mil?

Skoraj vsa industrijsko pridelana živila so narejena iz povsem osiromašenega sladkorja. V njem ni nobenih mineralov ali vitaminov, ki so prisotni v sladkorni pesi ali sladkornem trsu. Za normalno presnovo takšnega sladkorja (pa tudi vseh ostalih osiromašenih živil, zlasti izdelkov iz bele moke in denaturiranih maščob) mora človeško telo poseči v lastno shrambo mineralov in vitaminov. S takšnim početjem ropamo samega sebe in pomanjkanje mineralov v telesu je pričakovana posledica.

Kronično pomanjkanje mineralov v telesu privede do kariesa, prekomerne telesne teže, hiperaktivnosti, depresije, motenj spanja, nečiste kože, hitrejšega staranja kože, slabšega vida, izpadanja las in še in še. Na dolgi rok pa si lahko s prekomernim uživanjem sladkorja zraven pričakovanega diabetesa pridelamo še osteoporozo, srčno-žilna obolenja, artritis, astmo, multiplo sklerozo, motnje v delovanju hormonskega sistema in mnoge druge težave.

Kaj lahko storite babice in dedki?

Ko otrok pride na počitnice k babici ali dedku, si v resnici ne želi, da mu prižgete televizor ali ga zasujete z igračami. Želi si vašega časa, vaše pozornosti, želi se učiti od vas, želi si vaših življenjskih modrosti, ki jih njegovi starši morda še ne premorejo ali imajo zaradi zaposlitve premalo časa, da bi jih prenesli na otroke.

Čas s svojimi bližnjimi je tisto, kar otrok dandanes najbolj pogreša. Nobena sladkarija ne more nadomestiti trenutka posvečenosti. In konec koncev – res ne živimo v obdobju pomanjkanja, kjer bi otrok zares hlepel po bombončku (tu je mišljen kot sinonim za vso nezdravo hrano) in noben bombonček in nobena igrača ne zmoreta zapolniti vrzeli, ki jo ustvarja razdvojenost staršev in otrok. Otrok vas bo za vedno nosil v srcu, če mu boste poklonili svoj čas, če boste z njim odšli v gozd, če ga boste z vlakom odpeljali na izlet, če ga naučite izdelati fračo, če z njim hranite ptice, pobirate jajca domačih kokoši, obdelujete vrtiček ali kar koli podobnega.

Tudi peke sladkega se lahko lotite skupaj in pri tem ustvarite bolj zdrave sladice

Uporabite sveže, polnovredne sestavine. Naučite otroke izdelovati kroglice iz suhega sadja, oreščkov in žit, izdelajte domačo čokolado iz zdravih sestavin, naredite domač sladoled iz zamrznjenega sadja. Najbolje bi bilo sladkor v sladicah zamenjati s koščki suhega sadja, marmelade pa z namočenim in zmletim suhim sadjem.

Namesto belega sladkorja in rafiniranih oblik fruktoze raje posegajte po bolj kompleksnih oblikah sladkorja, ki vsebujejo tudi dragocene rudnine. Če sladkor kupujemo, poiščemo z rudninami najbolj bogate oblike sladkorja, kot sta melasa in sladkor mascavo. Kakovostno sladilo so tudi naravni sirupi: javorjev sirup, zgoščeni jabolčni sok, agavin sirup itd. Iz cvetov kokosa se izdeluje kokosov sladkor, ki je bogat s kalijem in z rudninami. Če se želite v celoti izogniti kalorijam in ogljikovim hidratom, pa uporabite več stevije. Ta je 300-krat bolj sladka od sladkorja, zato jo zaradi lažjega odmerjanja v izdelkih mešajo z drugimi polnili. Za našo presnovo je najbolj koristno, če je to polnilo inulin, saj ta spodbuja našo koristno črevesno floro.

In če zares menite, da morate otroku nekaj kupiti, naj bo to suho, nežveplano sadje, oreščki (vsi otroci jih obožujejo) ali tablica kakovostne črne čokolade (ne navajajte otroka na občutno presladke oglaševane izdelke, ki so v resnici vse prej kot primerni za najmlajše). In ker otrok tudi tega ne more pojesti v dnevu ali dveh, bo povsem dovolj, če ga z njimi razveselite enkrat na mesec. Boste videli, koliko bolj se jih bo razveselil!

Besedilo: Sabina Topolovec

Vir:
http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=845

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Jul 2015 22:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Vznemirljivo ... nevarni energetski napitki


https://www.youtube.com/watch?v=ANmneU5BD-U


Vir:
http://www.telegraf.rs/zanimljivosti/1651315-uznemirujuci-video-srce-je-bukvalno-htelo-da-mu-iskoci-iz-grudi-sve-ovo-se-dogodilo-zbog-energetskog-pica



Ne vem, koliko je na tem resnice, vsakdo naj si pač svoje lastno mnenje oblikuje sam!
Kar pa se tiče energetskih (in raznih drugih umetnih kemičnih) napitkov ... vsak ima svojo pamet, in če se kdo hoče uničevati s strupi v hrani, pijači, cigaretah ... naj se pač uničuje!
Druga stvar je, če s temi kemičnimi dodatki v pijači in hrani uničuje druge, ki še niso sami dovolj zreli, da bi sprejemali lastne odločitve. Takrat pa je treba ukrepati in vložiti vse sile v preprečevanje takega ravnanja.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 15 Jul 2015 21:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Seks, laži in nevarne kemikalije

Kaj ima kemična industrija z dogajanjem v naši spalnici? Več kot si mislite!

Seveda se ne bi smeli vtikati v naše spolno življenje ali osebno zdravje, vendar kemično industrijo precej bolj skrbi zaščita lastnih interesov kot naše zdravje. Kako naj si drugače razlagamo podatek, da se pri proizvodnji raznovrstnih izdelkov, ki jih dnevno uporabljamo, uporablja 80.000 različnih kemikalij? Za večino izmed njih nimajo nobenih podatkov, ali škodijo našemu zdravju ali ne. Mnoge med njimi pa dokazano povzročajo manjše ali večje zdravstvene težave, ki lahko vplivajo tudi na reprodukcijo in naše spolno življenje.
Kakovost in število spermijev sta od leta 1940 močno upadla. V primerjavi z letom 1940 se je gostota spermijev v semenski tekočini prepolovila, prav tako odstotek normalnih spermijev. Število neplodnosti se je od leta 1960 podvojilo, število raka na modih se je v zadnjih petdesetih letih povečalo za trikrat. Okvare na reproduktivnih organih so najpogostejše prav pri novorojenčkih moškega spola. Natančen vzrok teh sprememb sicer ni poznan, raziskave pa vedno bolj dokazujejo, da je vzrok v veliki količini škodljivih kemikalij, ki smo jim vsakodnevno izpostavljeni. Nerojeni otroci so še v materinem telesu izpostavljeni več kot 100 umetnim, sintetičnim kemikalijam. Motnje delovanja endokrinega sistema so tako težavne prav zato, ker škodujejo posamezniku prav v dobi njegovega najbolj občutljivega življenjskega obdobja (ob rojstvu, v puberteti, v fazi plodnosti, ...).

Igra mačke in miši

Določene rakotvorne kemikalije so v Evropi že prepovedane. Proizvajalci na prepovedi reagirajo tako, da ustvarjajo nove različice že prepovedanih kemikalij, ki jih potem neovirano uporabljajo naprej. Zaradi mnogo faz proizvodnje izdelkov, prevoza in skladiščenja je uporabo kemikalij popolnoma nemogoče nadzorovati.
V zadnjih 60 letih je bilo v uporabi veliko število kemikalij, ki povzročajo hormonske motnje. Te se nahajajo v kozmetiki, čistilih, otroških izdelkih, gospodinjskih izdelkih, oblačilih in izdelkih za dom, v pohištvu, računalnikih, … Šele v zadnjih nekaj let pa so dokazali, kako so vse te kemikalije povezane s hormonskimi težavami.

Je bombaž še sploh bombaž?

Če kupite jabolko iz ekološke pridelave, ga obdelate s konzervansi, z emulgatorji, s stabilizatorji – ali je pripravljena čežana še vedno ekološka? Je bombaž obdelan s stotinami kemikalij še vedno bombaž? Samo pri obdelavi tekstila in izdelkov za dom se rutinsko uporablja več kot 2.000 kemikalij. Vem, da menite, da to ni nič strašnega, saj teh izdelkov ne uživamo. Nekatere izmed kemikalij med procesom izhlapijo, nekatere se ob pranju raztopijo v vodi (kar povzroči odpadne vode z visoko vrednostjo pH in temperaturo), nekateri delci za vedno ostanejo v izdelkih in se ob vsakodnevni uporabi sproščajo v okolje. Na ta način jih vnašamo v svoje telo prek dihal, ob neposrednem stiku s kožo ali ob nenamernem zaužitju. Študija, ki je bila narejena z zbiranjem in analizo hišnega prahu, Rudel (2001) poroča o prisotnosti ftalatov, ostankov pesticidov in policikličnih aromatskih ogljikovodikih v alarmantnih količinah, kar 0,5 g na 1 kg prahu. Obenem so našli mnogo drugih spojin, za katere se v mnogih primerih domneva, da so endokrini motilci.

Največ nevarnosti — najmanj nadzora

Že nekaj časa je znano, da nas morajo bolj kot same surovine skrbeti njihove obdelave. Na splošno precej pozabljamo na kemikalije, ki so nevidne in se nanje naše telo ne odzove takoj. Če se zavedamo prisotnosti kemikalij v vseh izdelkih, ki jih dnevno uporabljamo, je bojazen seveda precej večja. Največ nevarnih kemikalij in barvil še vedno uporabljajo na Kitajskem, Tajskem, v Bangladešu in drugih azijskih državah, kamor podjetja zaradi poceni delovne sile selijo proizvodnje in od tam uvažajo izdelke. Razen oblačil prihajajo od tam tudi izdelki za dom (ležišča, odeje, vzglavniki). Kemikalije iz teh izdelkov, ki jih vsakodnevno uporabljamo precej ur, se znajdejo v telesu, koži in dihalih v le nekaj minutah. Trg za uvoz tovrstnih izdelkov je popolnoma odprt, saj tem izdelkom v primerjavi z živili, s kozmetiko in z oblačili zaenkrat še ne namenjajo nobene pozornosti. Največji uporabnik spornih kemikalij je prav industrija, ki proizvaja zgoraj navedene izdelke.

Kam je izginila polovica vzmetnice?

Večina ležišč je danes narejenih iz naftnih derivatov, sintetičnih materialov (prevleke ležišč), poliuretana in kemičnih dodatkov. Najbolj masovno prodajana poliuretanska pena, obdana s tkanino iz poliestra, v desetih letih uporabe izgubi polovico svoje teže. Kam pa gre ta teža? Poliuretan oksidira in ustvarja kosme prahu, ki se sproščajo doma v zrak. Poliuretanska pena je med potekom proizvodnje onesnažena z glikolom, ki v času oksidacije proizvaja strupen ogljikov monoksid. Tako uporaba poliuretanske pene ne ustvarja samo zdravstvene težave, temveč tudi precejšnja tveganja za prihodnje generacije in okolje. Kako nevarna je, priča dejstvo, da se ob sežiganju pene (recikliranje) v zrak sprosti kar 400 toksičnih proizvodov, od katerih večina dokazano povzroča raka. Kot rečeno, pa se jih je precejšnji del sprostil že v vašem domu in so verjetno "skladiščeni" v vašem telesu.

Katere spojine so v izdelkih za dom in kako dokazano motijo naš hormonski sistem?

Estri ftalati se uporabljajo kot mehčalci nekaterih tkanin in vplivajo na reproduktivni sistem ljudi, pa tudi živali, ki pridejo običajno z njimi v stik takrat, ko te izdelke operemo in s tem kemikalije spustimo v podtalnico. Zaviralci gorenja, ki so pri določenih izdelkih v Evropi že pod nadzorom, se na žalost še vedno uporabljajo v mnogih izdelkih, ki na naše police prihajajo iz azijskih držav. Zaviralci gorenja motijo hormonski sistem, ki je bistvenega pomena za rast in razvoj človeka. Testi so pokazali, da ima kar 96 % nosečnic v krvi te toksine. Nonilfenol etoksilat deluje kot motilec hormonov. V okolju ostane dolgo časa ter se nabira v človeškem in živalskem tkivu. Odkrit je bil v kar 50 izmed 82 tekstilnih izdelkih. Triklosan lahko deluje kot estrogen in spodbuja rast celic raka dojke. Spodbuja odpornost na antibiotike, kar lahko ovira zdravljenje bakterijskih okužb. Razpade v vrsto dioksina, ki je izjemno nevaren toksin. Triklosan je sintetična protimikrobna spojina, ki se uporablja za uničevanje bakterij v antibakterijskih ležiščih, vzglavnikih, odejah, spodnjem perilu, milih, losjonih in drugih izdelkih. Etilen oksid je pomembna industrijska kemikalija, ki se uporablja predvsem pri proizvodnji drugih kemikalij in kemičnih izdelkov, kot so poliester, topila, detergenti, poliuretanske pene. Prav tako se uporablja kot fumigant, sterilizator, za zatiranje plesni, pršic in drugih škodljivcev. Ftalati, ki so pri določenih otroških izdelkih že prepovedani, se še vedno na veliko uporabljajo med proizvodnjo ostalih izdelkov. Perfluorirane kemikalije, ki naj bi povročale neplodnost pri moških in ženskah, se uporabljajo za izdelavo teflonske posode, oblačil ter oblazinjenih izdelkov, ki so odporni na madeže in vodo. Pesticidi in insekticidi so povezani z nižjimi ravnmi testosterona in drugih spolnih hormonov. Najdemo jih v hrani, izdelkih za dom iz konvencionalnega bombaža, izdelkih z zaščito proti pršicam, …

Ne nasedajte marketinškim trikom

Vprašajmo se. Ali so obdelave materialov za zaščito pred pršicami res zdravstvenega pomena ali so le odlična marketinška poteza prodajalcev izdelkov? Ali nas dišeči izdelki, na katerih spimo, res zazibajo v prijeten spanec ali gre le še za eno pogruntavščino, zaradi katere ljudje kupujemo več? Ali res moramo z nanosrebrom (delci se v nano velikosti sprehajajo tudi po našem telesu) varovati svoje telo pred bakterijami in s tem zavirati plasti koristnih mikroorganizmov, ki jih imamo na koži in nas varujejo pred vdorom patogenov?

Koliko „inovativnih“ izdelkov smo na račun lastnega zdravja še pripravljeni kupiti?

Besedilo: Sandra Klemenc

Viri: http://www.greenpeace.org/international/en/publications/reports/consuming-chemicals-hazardou/
http://www.cdc.gov/diabetes/pubs/statsreport14/national-diabetes-report-web.pdf
http://www.intoxicatedonlife.com/


http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=858

LP Bučka Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Avg 2015 13:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Živila zastrupljajo zaradi lepšega izgleda in "boljšega" okusa Shocked

To niso več prazne govorice. Obstaja dokaz, da preprodajalci v sadje brizgajo strupe, da bi bilo sadje slajše, lepšega izgleda in intenzivnejše barve. Ko boste videli, kaj počnejo z lubenicami, da bi bile slajše, boste zagotovo razmislili, kje jih v bodoče kupiti.
Ni več "legenda", da sadje in zelenjava vsebujeta strupe, sedaj obstaja tudi dokaz, ki to potrjuje. Ker trenutno poteka sezona lubenic, ki nas v teh toplih dneh prijetno osvežijo, vas opozarjamo, da bodite pozorni, kje jih kupujte. Nekateri preprodajalci se namreč poslužiejo izredno podlih trikov, kot je na primer vbrizgavanje strupov, da bi bila s tem lubenica na okus slajša.
Poglejte spodnji videoposnetek in videli boste, kako to počnejo.


Video ... Barvanje in "plemenitenje" hrane ... vse za večji zaslužek?!
https://www.youtube.com/watch?v=kmgogCfGm8E


Vir:
http://svet24.si/clanek/novice/slovenija/55c708dd9a973/sokantno-dokaz-da-v-lubenice-brizgajo-strup-da-bi-bile-slajse

LP Bučka Mad

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 15 Avg 2015 14:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kako razlikovati črni kruh od obarvanega "črnega" kruha

Peki so iznajdljivi. Da bi si prihranili delo in sestavine, belemu kruhu dodajo barvilo (kavo) in že imajo črni kruh. Obarvan kruh je seveda veliko manj zdrav ...
Razlik med belim in obarvanim kruhom ni. Gre za škodljivo vrsto hrane, ki jo morate črtati takoj, ko začnete razmišljati o zdravi prehrani. Dejstvo namreč je, da poznamo dve vrsti ogljikovih hidratov: enostavne in kompleksne. Kompleksni imajo več vlaknin in predstavljajo bistveno bolj zdravo in koristno izbiro. Enostavni se namreč hitro razgradijo in v obliki sladkorja obremenijo srce in ožilje. Tem hidratom se je dobro povsem izogniti.

Če želi pek narediti pravi črni kruh, ga to bistveno več stane in tudi drugačne sestavine mora izbrati. V temnem kruhu so namreč pogosto vidne sledi semen in drugih "nečistoč", ki pa so v resnici bogate z vlakninami, minerali in vitamini. Peki in trgovci se pogosto zanašajo na potrošnikovo neprevidnost in vam mimogrede prodajo obarvan kruh.


Kako peki barvajo kruh?

Najpogosteje uporabljajo kavo. Lahko tudi kakav, ali rdeče vino, le redko pa umetna barvila.
Zato morate biti pred nakupom črnega kruha pozorni na:

• črni kruh je vedno trši, bolj zbit in ima večjo vlažnost, kot beli
• črni kruh ni elastičen in nima velikih zračnih lukenj
• in še ključna razlika: hlebec črnega kruha je za isto težo bistveno manjši od belega.
In še nasvet ... Če imate doma kruh za katerega ne veste, ali je naravno črn, ali je samo obarvan, ga za nekaj minut potopite v vodo. Če se bo posvetlil, potem takega kruha ne kupujte več. Črna moka namreč ne pušča barve.


(Erika Volk)

Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5655

LP Bučka Mad

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2015 15:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DOBRO JE VEDETI Shocked




LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2015 21:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Če Coca Cola lahko takole "obračuna" z rjo, kaj šele stori naši želodčni sluznici?!?


https://www.youtube.com/watch?t=145&v=z7OdX42NjWQ

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2015 19:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Se vam še "lušta" jesti hrenovke? Surprised


https://www.youtube.com/watch?v=2NzUm7UEEIY

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 18 Okt 2015 22:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

.....


Zakaj ne nositi modrčka


Ker vas vsaj nekaj časa nič ne bo vezalo in tiščalo ter boste za moški spol še bolj privlačni.
Modrček je zvest prijatelj dojk. Daje jim oporo, jih na videz polepša, pomanjša ali poveča. A včasih jim privoščite malce več svobode in ga pustite v predalu. Obstajajo namreč tudi pozitivni učinki tega, da si ga ne nadenete. Vsaj občasno ali kadar ste doma.


Več svobode v oblačenju
Obstaja veliko prelepih oblačil z odprtim hrbtom in globokim dekoltejem, pri katerih vso estetiko poruši prav modrček s svojimi naramnicami. Te je nemogoče skriti. Namesto torej, da bi izbrali drugo obleke, se odločite za bolj drzno potezo: izbrano oblecite brez modrčka.

Brez zatezanja
Povedano po pravici, še tako kakovosten modrček ni povsem udoben. Na ramenih in na hrbtu je čutiti naramnice, pod dojkami oporo in občutek, ko ga končno snamete, je neprecenljiv.

Ženstveni videz
Večina moških se bo strinjala, da so dame brez modrčka veliko bolj seksapilne, kot kadar ga nosijo Nežno nakazane bradavic, ki se rišejo pod majico, zanje predstavljajo enega najlepših prizorov.

Moč izbire
Nošenje modrčka ni dolžnost, pač pa je izbira in vsaka dama si ga ima preprosto pravico nadeti ali ne. Prav to gre včasih izkoristiti sebi v prid.

Debelejša denarnica
Za dober modrček lahko odštejete pravo premoženje, seveda pa potrebujete več kot enega in še take za različne priložnosti. Ste kdaj izračunali, koliko ženske, ki ga ne nosijo ali si ga nadenejo le občasno, privarčujejo?

Kaj pravi znanost?
V resnici zdravniških dokazov, ki govorijo modrčku v prid, ni. Odločitev je torej povsem osebna in povezana z udobjem in lepoto vsake posameznice. Ne glede na to, ali boste modrček nosili ali ne, bodo dojke sčasoma izgubile čvrstost ter prvotno obliko in se iz takih ali drugačnih vzrokov (staranje, nosečnost, dojenje) povesile.

Vir:
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/zakaj-ne-nositi-modrcka

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2015 21:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Koga komarji najraje pikajo?

Saj poznate tisto, ko v isti sobi spita dva, zjutraj pa se le eden zbudi čisto popikan in neprespan zaradi komarjev. Dejstvo je, da komarji nekatere pogosteje pikajo kot druge, medtem ko so nekateri za krvosese praktično nevidni. A zakaj napadajo ravno določene osebe? Je kriva kri, je vzrok zgolj prižgana luč ali je v igri še kaj več? Če vprašate znanost je razlogov na pretek. Poglejmo si jih.

Komarji so ena največjih nadlog poletja in če se še tako trudimo nekaj pikom ne bomo ušli, najsi bomo še tako srečni.

Vas zanima, kako si izbirajo žrtve?

Vsak človek ima edinstveno presnovo, enako velja za kemijsko sestavo telesa. Vonj, znoj in ostale kemijske kombinacije snovi pa so vzrok, da komarje privlačimo bolj ali manj v primerjavi z drugimi. Z življenjskim slogom se tako lahko pomaknete nižje po seznamu njihovih žrtev. V igri so namreč metabolizem in kemija telesa, ki komarje bolj privlači kot druga mešanica.
Zdaj pa si poglejmo katerim ”šarmom” ta leteča nadloga podleže.

Kot prvo lahko izpostavimo krvno skupino. Na tapeti ste predvsem tisti, ki imate krvno skupino 0 in B.
A-jevci jo boste v primerjavi z njimi odnesli dvakrat bolje.

Od krvi pa k pivu, ki je tako kot komarji neločljivo povezan s poletjem. In verjeli ali ne, tudi komarji so ljubitelji tega hmeljevega napitka. Raziskave so pokazale, da je en kozarec dovolj, da vas bodo komarji prej izbrali za žrtev kot ostale. Zakaj? S tem si še belijo glavo.

In ko smo ravno pri barvah ... vojo vlogo odigrajo tudi te. Bolj mamljive so komarjem namreč osebe, ki nosijo črne ali rdeče kose oblačil, medtem ko jih odbijajo bela, zelena, bež in rumena.

Potem je tu ogljikov dioksid, ki ga vohajo na dlje kot 150 metrov. In vi ne veste, od kod vam ogljikov dioksid, ki ga izdihavate. In več kot ga izdihavate, bolj ga privlačite.

Enako velja za znoj in mlečno kislino. A če so pri dihanju primarne žrtve debelejši, ker težje dihajo, so tu na udaru športniki. Med vadbo sta komarjev ”afrodiziak” pot in toplota, ko ste že izpod tuša pa mlečna kislina v nastajanju. Takrat imate kar 50 odstotkov več možnosti, da vas pogrizejo.

A če je kaj res nadležno, je to, da nas pičijo v stopalo, tja med prste in okoli gležnjev. Kakšna razlaga stoji za tem? Umazaniji se komarji ne morejo upreti, in tam je bakterij kot ljudi v nakupovalnih centrih v petek popoldne. Enak učinek nanje imajo smrdljivi siri, ki iz vas naredijo takšno poslastico kot bakterije. No, prizaneseno ni niti nosečnicam. Zakaj? Zaradi višje temperature in večje proizvodnje ogljikovega dioksida.

Četudi pa delamo vse ”prav”, pa lahko dejansko na to, ali jih privlačimo ali ne, je v 85 % odvisno tudi od genov. Ti določajo, koliko se potite in katero krvno skupino imate, posledica tega pa je naš edinstven ”prstni odtis”, torej kemijska sestava telesa in presnova, ki pomeni različen draž za komarja.

Vir:
http://citymagazine.si/clanek/koga-komarji-najraje-pikajo/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2015 22:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom


Krut posnetek ... ni za vsake živce ... Surprised
... a morda se bo kdo zamislil nad njim? Question
Karma? Kar seješ, to žanješ! Confused


https://www.facebook.com/niesamowitefilmiki/videos/898639920176029/?pnref=story

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2015 19:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Poslovite se od slanine, klobas, pleskavic ...

Svetovna zdravstvena organizacija je objavila seznam mesnin, ki naj bi povzročale raka Question
Ste ljubitelji slanine, klobas, pleskavic in drugih mesnih dobrot? Če ne želite zboleti, predlagamo, da jih črtate z jedilnika.


Zbogom mastnim mesninam


Po najnovejših podatkih svetovne zdravstvene organizacije slanina, klobase in pleskavice povečujejo nevarnost raka. Še več, poleg cigaret, alkohola in azbesta so te mesnine celo najpogostejši povzročitelji te zahrbtne bolezni! Na seznamu rakotvornih snovi se je znašlo tudi rdeče meso, ki pa je kljub temu manj nevarno od zgoraj navedenih mesnih proizvodov. Rezultati raziskav bodo v bodoče vplivali tudi na to, da se bodo opozorilni napisi kmalu znašli na mesnih dobrotah.

Preprečite raka na črevesju

Konzumiranje mesa naj bi bilo povezano z rakom na črevesju, ki je po podatkih v Veliki Britaniji drugo najusodnejše rakavo obolenje. Zdravstvene organizacije naj bi kmalu začele pozivati ljudi, naj se izogibajo rdečemu (posebej predelanemu) mesu, mesna industrija pa je že v skrbeh ...

Vir:
http://www.slovenskenovice.si/novice/svet/poslovite-se-od-slanine-klobas-pleskavic

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Naslednja
Stran 16 od 20

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group