|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Okt 2014 23:57 Naslov sporočila: |
|
|
Novo odkritje o granatnem jabolku
Granatno jabolko prinaša novo upanje bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo. Strokovnjaki so odkrili, da kemikalije v sadežu preprečujejo vnetja možganskih celic.
Snov v granatnem jabolku, imenovana punikalagin, lahko pomaga pri preprečevanju vnetij, ki uničujejo možganske celice pri Alzheimerjevi bolezni.
Granatno jabolko bi lahko pomagalo pri premagovanju Alzheimerjeve bolezni, trdijo britanski strokovnjaki iz univerze Huddersfield. Odkrili so namreč, da snov v granatnem jabolku, imenovana punikalagin, lahko pomaga pri preprečevanju vnetij, ki uničujejo možganske celice, imenovane mikrologija. Prav tako menijo, da bi snov lahko pomagala pri zmanjševanju bolečin vnetij tudi bolnikom z revmatoidnim artritisom in Parkisonovo boleznijo.
Njihovo ključno odkritje so bili pozitivni učinki polifenola punikalagina, za katerega se je v laboratorijskih poskusih pokazalo, da lahko zavira vnetja posebnih možganskih celic imenovanih mikrologija. Omenjeno vnetje namreč vodi v uničenje vse več možganskih celic, zaradi česar se stanje bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo prične hitro slabšati. Trenutno še vedno ne poznamo zdravila za Alzheimerjevo bolezen, a punikalagin bi lahko bolezen preprečil ali upočasnil njen razvoj.
Novo študijo je vodil dr. Olumayokun Olajide v sodelovanju s sodelavci in raziskovalci iz oddelka farmacije na Huddersfield univerzi in z znanstveniki iz nemške univerze Freiburg. Ekipa strokovnjakov je testiranja opravljala na podganah, svoja odkritje pa so objavili v medicinskem žurnalu Molecular Nutrition & Food Research.
Dr. Olajide še vedno odkriva, kakšna količina granatnega jabolka je potrebna za sestavo učinkovitega zdravila. Kljub vsemu pa je poudaril, da 100 odstotni sok granatnega jabolka vsebuje okoli 3,4 odstotka snovi punikalagin.
''Kljub vsemu pa vemo, da ima redno uživanje granatnega jabolka veliko pozitivnih učinkov na zdravje, vključno s preprečevanjem nevroloških vnetij povezanih z demenco,'' je povedal za britanski Mail Online.
Največ antioksidativnih snovi granatnega jabolka najdete v lupini in ne v mehkem delu sadeža. Čeprav to še ni bilo znanstveno dokazano, bi granatno jabolko lahko pomagalo pri preprečevanju vseh stanj, kjer prihaja do vnetij, kot so na primer revmatoidni artritis, Parkinsonova bolezen in rak.
Sadež, ki izvira z Bližnjega vzhoda, je bil stoletja del ljudskega zdravilstva, danes pa naj bi bil učinkovit proti boleznim srca in ožilja, visokem krvnem pritisku, vnetjem in nekaterimi oblikami raka, vključno z rakom prostate.
Vir:
http://vizita.si/clanek/bolezni/novo-odkritje-o-granatnem-jabolku.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 23 Okt 2014 20:30 Naslov sporočila: |
|
|
zdrava in "sfrknjena" jetra
"KOKTEJL" ZA ČIŠČENJE JETER
Vse, kar je potrebno za zdravje naših jeter, je požirek tega "koktejla"vsako jutro
Jetra imajo v našem organizmu vlogo tovarne krvi. Sodelujejo v procesu obnavljanja krvi, pomagajo pri krepitvi in vzpodbujanju presnove, in še eno nadvse pomembno vlogo imajo – čistijo kri in odstranjujejo vse škodljive in strupene snovi iz nje.
Zatorej je jasno, da čista jetra pomenijo zdravje, vitalnost, energijo, zdrav in lep videz ter dobro počutje.
Najboljši način za vzdrževanje zdravja jeter je njihovo vsakodnevno čiščenje – vsako jutro na prazen želodec popijmo žlico olivnega olja, pomešanega z žlico limonovega soka, nato pa si lahko privoščimo svoj običajni zajtrk in uživamo v njem.
Ta "koktejl" si lahko pripravljamo vse življenje, kajti obe sestavini sta itak običajna prehrambena artikla.
Po enem mesecu bomo pri sebi opazili in občutili presenetljive pozitivne spremembe:
- videz se bo opazno izboljšal, temni podočnjaki bodo izginili, koža bo postala sveža, videz pomlajen;
- črevesje bo pričelo delovati kot urica, pozabili bomo na zaprtje in na probleme s prebavo;
- počutili se bomo zdravo in ves čas bomo polni energije.
* Oljčno olje bolj kot karkoli drugega pomaga odpirati jetrne in žolčne kanale. Žolč je namreč aktiven udeleženec v prebavnem procesu, ki pospešuje delo našega črevesja. Podoben učinek na prebavo imata tudi limona in brusnica.
Oljčno olje hranimo na sobni temperaturi, no lahko ga tudi v hladilniku, vendar tam postane motno, kar pa ne vpliva na njegove zdravilne učinke.
* Kako koristna je za naše zdravje limona, pa itak vemo ... je izvrsten vir vitamina C, učinkovito očisti krvne žile, obložene s holesterolom, in, kar je že omenjeno zgoraj, skupaj z olivnim oljem čisti naša jetra.
Prevedla: Ljuba Žerovc
Vir:
http://kuhinjareceptispecijaliteti.blogspot.com/2014/09/sve-sto-vam-je-potrebno-za-zdravu-jetru.html#.VElOdmc43Zf
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Okt 2014 18:50 Naslov sporočila: |
|
|
Živila, ki topijo maščobe na trebuhu
Na vrhu seznama so kefir, losos, ohrovt, zeleni čaj, jabolka in sardine.
Če je vaš trebuh malce preveč obložen in ne veste, kako bi se oblog na njem otresli, bi morda morali na svoj jedilnik uvrstiti prava živila. Poglejte, katera dobesedno topijo prav tiste maščobe, ki se kopičijo okoli pasu.
Kefir
Fermentirana živila so kot nalašč za hujšanje, kralj teh pa je kefir. Poln je namreč zdravih probiotičnih bakterij, ob pomoči katerih prebavni sistem deluje bolje, s tem pa se maščobe s trebuha hitreje topijo. Namesto kefirja lahko izberete tudi kislo mleko, jogurt, kisle kumarice ali kislo zelje. Vsa imajo podoben učinek.
Losos
Mastna riba, ki jo upravičeno mnogi cenijo. Hitro namreč zagotavlja sitost, ta se dolgo ohrani, hkrati pa je losos bogat z omega tri in omega šest maščobnimi kislinami. Te niso dobre zgolj za vitko postavo, pač pa tudi za zdravje srca, sklepov in možganov.
Ohrovt
Rastlina z velikimi zelenimi listi je nepogrešljivo živilo vsake diete. Gre za bazično živilo, ki zmanjšuje kislost organizma, poleg tega pa je bogato z vlakninami. Ob tem ohrovt vsebuje veliko železa in magnezija, ki zmanjšuje količino hormonov stresa v telesu. Prav ti pa so, kot je znano, glavni krivci, da se maščobe kopičijo prav na trebuhu.
Zeleni čaj
Namesto kave pijte blagodejni zeleni čaj. Ta pomaga pri preprečevanju kopičenja maščobnih oblog, hkrati pa osvežuje, blagodejno vpliva na delovanje nadledvične žleze in izboljšuje metabolizem.
Jabolka
Fantastičen sadež, ki bi ga nedvomno morali jesti vsak dan. Eno srednje veliko jabolko vsebuje približno pet gramov vlaknin, v njem je pektin, ki velja za naravni topilec maščob. Nima veliko sladkorja, niti kalorij, polno pa je vitaminov. Torej odlična malica za vse, ki skrbijo tako za zdravje kot za vitko postavo.
Sardine
Sardina je ena redkih rib, ki se lahko pohvali z majhno vsebnostjo živega srebra, ob tem pa je prepolna zdravih omega tri maščobnih kislin. Poleg tega je odličen vir vitaminov B-kompleksa in beljakovin ter je zato primerna za vse, ki bi se radi znebili odvečnih maščob. Tudi tistih okoli pasu.
Vir:
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/zivila-ki-topijo-mascobe-na-trebuhu
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Nov 2014 22:21 Naslov sporočila: |
|
|
dr. Feil
Premagajmo artrozo in bolečine v sklepih
Prehranska strategija dr. Feila:
Kot je v predgovoru svoje knjige Premagajmo artrozo in bolečine v sklepih zapisal dr. Feil, je artroza boleče obolenje sklepov, pri katerem prihaja do razgrajevanja hrustanca. Sprva se obolenje kaže z začetnimi zbadajočimi bolečinami v sklepih, te pa sčasoma lahko postanejo vse hujše in privedejo do hudih vnetij sklepov. Vnetja se iz enega sklepa širijo na drugega in nato celo na notranje organe.
''Protibolečinske tablete niso pravi odgovor, treba je zmanjšati vnetja v telesu,'' pojasnjuje nemški strokovnjak za prehrano dr. Wolfgang Feil. (Foto: osebni arhiv)
''Pri osteoartritisu so lahko prizadeti vsi sklepi, večinoma pa kolena, prsti, kolk, ramena in hrbet. 143 sklepov je v našem telesu. Če osteoartritis vidimo kot bolezen vnetij, potem je jasno, da se vnetje širi iz enega sklepa na drugega. Ko vemo, da gre skozi telo in prizadane druge sklepe, je jasno, da lahko prizadene tudi organe, kot so srce in pljuča. Zato je ključnega pomena, da ustavimo vnetja v telesu. Vnetje je vzrok bolezni, kot so rak, Alzheimerjeva bolezen, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, osteoartritis,'' pove dr. Feil.
Pacienti tako posegajo po protibolečinskih zdravilih, v skrajnih primerih gredo na operacijo. A dr. Feil je odločen, da lahko človeško telo s pravilno strategijo ozdravi samega sebe in se regenerira. Da bi to dosegli, moramo uživati protivnetno hrano, (iz svoje prehrane izločiti tudi živila, ki spodbujajo vnetja), povečati mišično maso telesa, poskrbeti za dobro duševno počutje in v primerih obrabe hrustanca poseči tudi po visokih odmerkih hranilnih snovi, ki obnavljajo hrustanec.
Nekaj zlatih pravil po dr. Feilu:
1. Zmanjšajte količino zaužitih ogljikovih hidratov
Najprej je pomembno, da zmanjšamo vnos ogljikovih hidratov. To pomeni, da pojemo manj kruha, testenin. Ko govorimo o kruhu, se je treba predvsem izogibati pšenici in ržu. Pšenica je bila spremenjena, zato imajo naša prebavila težave z njo. Leptin v njej pa povzroča vnetja v telesu. ''Če jeste veliko pšenice - večina ljudi je je preveč - je treba vnos pšenice in rža zmanjšati za vsaj 70 odstotkov. Nadomestite jo lahko z ovsenimi kosmiči in piro. Tudi krompir je veliko boljša izbira kot pšenica ali izdelki iz nje, '' pove dr. Feil.
2. Več zelenjave
Zelenjava zmanjšuje vnetja v telesu, zato je dobro, da vsak dan zaužijete več zelenjave. Najboljša izbira so brokoli, čebula in rdeča pesa. Eno od teh naj bi zaužili vsak dan.
3. Zmanjšajte vnos sladkorja, tudi sadja:
Najprej je treba zmanjšati vnos sladkorja. Tistega, ki ga zaužijemo v kavi, čaju, slaščicah. Pred kratkim pa so strokovnjaki prišli tudi do spoznanja, da ljudje, ki pojedo preveč sadja, močno povečajo vnos sladkorja, saj je sadje bogato z njim. Ker sladkor povečuje vnetja v telesu, je potrebno zmanjšati tudi vnos sadja. Dr. Feil priporoča največ tri sadeže na dan in ne več. Poleg tega se je potrebno zavedati, da tudi sadni sokovi vsebujejo veliko sladkorja, zato jih ne priporoča. ''Ko pijete jabolčni sok z vodo, z njim zaužijete veliko sladkorja. Liter jabolčnega soka vsebuje kar 100 gramov sladkorja. Če želite pramagati vnetje, tako za žejo pijte čaj brez sladkorja in vodo,'' pojasnjuje.
4. Maščoba: DA!
Maščobe ne gre izpuščati iz jedilnika, še posebej ne živil, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki znižujejo vnetja. Veliko jih vsebuje laneno seme in oreščki (20 gramov ali ena pest oreščkov na dan). ''Včasih oreščkov nismo priporočali, ker imajo veliko kalorij, danes pa se s temi kalorijami ne obremenjujemo več, ker so oreščki bogati s hranilnimi snovmi. Odkrili smo tudi, da vzrok za debelost niso maščobe, ampak ogljikovi hidrati, kot so pšenica in testenine. Sicer pa so maščobe dobre tudi, ker v primeru, da zmanjšamo vnos ogljikovih hidratov, moramo povečati vnos maščob, da se sploh nasitimo,'' pojasni prehranski strokovnjak.
Omega-3 maščobne kisline vsebuje tudi kakav, zato lahko vsak dan zaužijete od 20 do 30 gramov temne čokolade, ki vsebuje vsaj 70 odstotkov delcev kakava. Margarino nadomestite z maslom, ki vsebuje kratkoverižne maščobne kisline, ki so dobre za imunski sistem, vsak dan pa zaužijte še tri žlice lanenega ali orehovega olja. Če želite premagati vnetja, kot je osteoartritis, bi morali trikrat na teden jesti tudi ribe, ki so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami. Najboljša izbira je slanik in skuša. Pri mleku izberite polnomastno mleko in ne posneto mleko. Solato namesto s sončničnim oljem začinite z olivnim.
5. Meso: NE!
''V Nemčiji 95 odstotkov mesa prihaja iz masovne industrijske živinoreje, kjer živali pitajo tako, da rastejo zelo hitro. Te hitrorastoče živali pa niso dobre za naše telo, ker povzročajo vnetja. Ko pogledamo, kaj je vzrok za vnetja v tem primeru, vidimo, da gre za arahidonsko kislino – končni proizvod presnovne linolne kisline (maščobna kislina omega 6),'' pove dr. Feil, ki pravi, da je z masovno živinorejo podobno tudi v Sloveniji.
Zato visoko vsebnost arahidonske kisline najdemo predvsem v industrijsko vzgojenem piščančjem in puranjem mesu (270 – 800 mg) in svinjini (230 mg). Medtem ko najmanj arahidonske kisline vsebuje ovčje meso (80 mg) in goveje meso (40 mg). Kljub vsemu pa piščančje, puranje meso ali svinjina, ki niso del masovne pridelave - torej piščančje meso piščanca s kmetije, ki se hrani s travo, koruzo in podobno - vsebuje nizko vsebnost arahidonske kisline (40 mg) in je zato dober vir mesa.
Predelano meso (klobase, hrenovke ...), ki ga kupimo v trgovini, je večinoma narejeno iz živali, ki so del masovne živinoreje, zaradi česar imajo visoko vsebnost arahidonske kisline in tako povzročajo vnetja v telesu. Tudi predelano meso je tako treba izločiti iz jedilnika.
6. Vsakodnevno bi morali uživati še naslednja živila
(ki znižujejo vnetja v telesu)
- paradižnik (bolje kuhan kot svež; lahko tudi v obliki omake, paradižnikovega soka, koncentrata); - gorčico; - hren.
7. Živila, ki so bogata z borom
(element s protivnetnim in protibolečinskim delovanjem)
- breskev; kumara; bučka; sliva; oreščki; zelena; avokado; rdeče vino.
8. Zelišča:
- Rožmarin, bazilika, peteršilj, majaron, meta, timijan, koriander, orientalska kumina, janež, koromač, krebuljica.
9. Začimbe:
- Kurkuma, ingver, čili, cimet, poper, kakav (temna čokolada).
Preberite več:
http://vizita.si/clanek/zdravi-v-jesen/s-pravo-prehrano-premagajmo-vnetja-v-telesu.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 07 Nov 2014 21:42 Naslov sporočila: |
|
|
Recept za juho, ki je stokrat bolj učinkovita od antibiotikov
Juha, ki jo pripravimo iz 50 strokov česna, čebule in materine dušice (timijan) lahko premaga večino virusnih grip, prehladov in novega zimskega virusa – norovirusa, ki povzroča bruhanje, drisko, vročino, glavobol in želodčne krče.
Čeprav se medicina nenehno razvija, se ljudje vse bolj vračajo nazaj k naravi. Antibiotiki in druga zdravila ne učinkujejo vedno, ker so virusi in bakterije nanje iz dneva v dan bolj odporni in vse močnejši.
To, kar je najboljše pri česnu, je dejstvo, da nanj ne vplivajo mutiranja, spremembe in novi virusi – česen se uspešno spopada z vsemi novimi "prišleki". To se dogaja zaradi alicina, ki dokazano znižuje holesterol in krvni pritisk, ter preprečuje mašenje krvnih žil.
Neka raziskava Univerze v Washingtonu je ugotovila, da je česen tudi do 100 x učinkovitejši od dveh najpopularnejših antibiotijov v boju proti bolezni, ki jo izzove bakterija, ki je najpogosteje odgovorna za bolezni, ki se prenašajo s hrano.
Ko zmečkamo česen, se iz njega osvobaja alicin, ki skupaj z ostalimi sestavinami ubija škodljive mikroorganizme, kot so virusi in bakterije, ki povzročajo prehlade, gripo, vnetje ušes itd. . Najboljše pri tem pa je to, da česen v organizmu ne povzroča neprijetnih ali celo škodljivih stranskih učinkov!
Prevedla iz hrvaščine - Ljuba Žerovc
Vir:
http://www.vestinet.rs/zdravlje-2/recept-za-supu-koja-je-do-100-puta-efikasnija-od-antibiotika
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 08 Nov 2014 23:27; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 08 Nov 2014 23:25 Naslov sporočila: |
|
|
Kaki je poln zdravilnih snovi
Kaki, ki mu pravijo tudi zlato ali rajsko jabolko, pri nas še ni tako znan, kot bi si zaslužil glede na pozitivne lastnosti, ki ga odlikujejo.
Je bogat vir antioksidanta beta karoten, ki ga naše telo spremeni v vitamin A, in zeaksantina, zaradi česar, med drugim, deluje zaščitno na oči in varuje pred starostno degeneracijo rumene pege.
Pomembni so še vitamin C, ki ga vsebuje celo precej več kot jabolka, in več vitaminov iz skupine B.
Bogat je s kalijem, kalcijem in železom, v sledovih pa vsebuje tudi druge elemente, kot na primer magnezij, fosfor, selen in fluor.
Zreli plodovi vsebujejo visoke vrednosti vlaknin, ki pospešujejo in urejajo prebavo ter preprečujejo zaprtje. Hrana z veliko vlakninami daje občutek sitosti in zmanjša željo po sladkarijah, zato so sadeži kakija dobrodošli pri dietah za zmanjšanje telesne teže.
Lokalno je bolj zdravo
Čeprav lahko rečemo, da je gojenje kakijev tako rekoč ekološko, se je treba zavedati, da pri množični pridelavi in prodaji za trg uporabljajo kemijska zaščitna sredstva pri transportu in skladiščenju. To še posebno velja za uvožene kakije zaradi dolgotrajnega prevoza in daljšega skladiščenja v velikih količinah, saj se prodajalcem računica sicer ne bi izšla. Kdor se želi temu izogniti, bo naredil najbolje, če jih kupi od naših Primorcev, ki od enega do drugega konca Slovenije ne potrebujejo več kot uro, dve.
Preberite več:
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/bivanje/slastni-kaki-skriva-neuklonljivo-zivljenjsko-moc
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Nov 2014 20:40 Naslov sporočila: |
|
|
7 supersemen
Semena niso le prigrizek, ampak zakladnica hranil, ki izboljšuje splošno počutje in vitalnost. Zato je prav, da se (še) večkrat znajdejo na našem dnevnem jedilniku.
Čeprav semena radi grizljamo ob gledanju televizije, ob klepetu s prijatelji ali ob pijači v lokalu, ponavadi kar tako, za zabavo, se v vsakem izmed njih skrivajo mnogi koristni in celo zdravilni vplivi na naše telo. Uživamo jih lahko na mnogo načinov in dodamo praktično katerikoli hrani. Tako se na primer odlično podajo k jogurtu ali kosmičem za zajtrk, k obari za kosilo ali k solati za večerjo. Lahko jih zmeljemo skupaj s sadjem ali zelenjavo in si pripravimo odličen smoothie, primešamo k sestavinam za doma pečen kruh ali jih preprosto popijemo s kozarcem vode.
Bučna semena za energijo
Lahko prebavljiva, hranljiva in okusna bučna semena v sebi skrivajo pravo bogastvo mineralov. Med njimi posebej izstopa železo, ki pomaga pri ohranjanju visoke ravni energije. Poleg tega vsebujejo še veliko magnezija, fosforja in cinka.
Bogata so tudi s proteini, zaradi vsebnosti triptofana (aminokisline, iz katere telo proizvaja serotonin, ki pomirja) pa z njimi lahko lajšamo tudi simptome nespečnosti in depresije.
V dveh žlicah bučnih semen bomo našli 158 kalorij, 14 g maščob, 2 g vlaknin in 9 g proteinov.
Chia semena za močne kosti
Chia semena, ki v sebi skrivajo tisti prvinski »okus zemlje«, so v zadnjih letih postala pravi prehranski hit. Zaradi bogate vsebnosti kalcija – v dveh žlicah se ga nahaja toliko kot v večjem kosu sira – pripomorejo k ohranjanju in povečanju kostne gostote ter posledično preprečujejo nastanek osteoporoze.
Dobro jih poznajo tudi športniki, saj so kot nalašč za regeneracijo mišic po vadbi. Povečujejo fizično vzdržljivost in izboljšujejo splošno telesno počutje. V starodavnem jeziku »chia« pomeni »močan«, kar je glede na povedano povsem ustrezno. Zagotovite si jih tudi vi na EnaA.com.
V dveh žlicah chia semen bomo našli 138 kalorij, 9 g maščob, 10 g vlaknin in 5 g proteinov.
Semena granatnega jabolka za hujšanje
Granatno jabolko kljub prijetno sladkemu okusu vsebuje le malo kalorij. Zato pa so njegova semena toliko bolj bogata z antioksidanti in vitaminom C, ki pospešuje porabo maščob in posledično pomaga pri ohranjanju vitkosti.
Zaradi velike vsebnosti vitaminov (poleg C še B2 in B3), rudnin (kalij, fosfor), sadnih kislin in polifenov (učinkovitih antioksidantov) si z njegovimi semeni lahko pomagamo tudi pri preprečevanju prehlada, gripe, povišane telesne temperature ter raznih drugih boleznih.
V četrtini skodelice semen granatnega jabolka bomo našli 36 kalorij, 1 g maščob, 2 g vlaknin in 1 g proteinov.
Lanena semena proti raku
Hranljiva lanena semena so že dolgo znana po svojih številnih zdravilnih učinkih na srce in ožilje, po rezultatih nekaterih raziskav pa naj bi preventivno delovala celo proti raku. Vzrok je v antioksidantih (imenujejo se lignini), ki iz telesa izločajo škodljive proste radikale, atomske in ionske komplekse, ki škodujejo celicam in lahko povzročijo razvoj številnih bolezni.
Poleg tega semena vsebujejo tudi zdrave maščobne kisline omega 3, ki v telesu zmanjšujejo vnetja in s tem znižujejo možnost različnih obolenj. Koristna so tudi pri uravnavanju prebave in oskrbovanju telesa z minerali.
V dveh žlicah lanenih semen se nahaja 110 kalorij, 9 g maščob, 6 g vlaknin in 4 g proteinov.
Konopljina semena za mišice
Konopljina semena so popoln vegetarijanski vir beljakovin. Gradbeni elementi beljakovin so aminokisline, te pa so tiste, ki krepijo mišice, vezi, sklepe, organe, žleze, nohte, lase itd. Zato se konopljina semena priporočajo tako vegetarijancem kot aktivnim športnikom.
A to super živilo še zdaleč ni koristno le za tvorjenje mišic. Pozitivno namreč vpliva tudi na boljšo vzdržljivost telesa in delovanje kemijskih procesov v možganih, uravnava sladkor v krvi, skrbi za zdrave živce, hitrejše okrevanje in razstrupljanje. Semena, ki jih lahko naročite tudi v spletni trgovini EnaA.com, je predvsem priporočljivo zaužiti po vadbi.
V dveh žlicah konopljinih semen najdemo 90 kalorij, 6 g maščob, 2 g vlaknin in 5 g proteinov.
Sezamova semena za zdravo srce
Starodavno sezamovo seme je bogat vir esencialne maščobne, linolenske kisline, ki v našem organizmu pomaga uravnavati holesterol in posledično preventivno deluje pri srčnih obolenjih.
Semena pripomorejo še k uravnavanju pritiska in k boljši absorbciji vitamina E, bogata pa so tudi s kalcijem in minerali. Za bolj intenziven okus jih lahko malo popražite.
Dve žlici sezamovih semen vsebujeta 103 kalorije, 9 g maščob, 2 g vlaknin in 3 g proteinov.
Pšenični kalčki za prebavo
Pšenični kalčki poleg vitaminov in koristnih maščob vsebujejo tudi vlaknino, imenovano inulin, ki pomaga pri redni prebavi in tako pred boleznimi ščiti tudi debelo črevo. Bogati so z antioksidanti in vitaminom E, zato nas varujejo pred prezgodnjim staranjem in so odlični tako za kožo kot tudi za lase in nohte.
Med ostalimi pozitivnimi učinki rednega uživanja boste opazili še normalizirano aktivnost želodca, izboljšan krvni obtok in blagodejen vpliv na živčni sistem.
V dveh žlicah pšeničnih kalčkov najdemo 52 kalorij, 1 g maščob, 2 g vlaknin in 3 g proteinov.
Vir:
http://lifestyle.enaa.com/Zdravje/Zdravo-zivljenje/7-supersemen-s-katerimi-boste-mocni-kot-superman.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 23 Nov 2014 18:47 Naslov sporočila: |
|
|
AJDA
Med ogljikovimi hidrati je v ajdi največ škroba, ki pa se s kuhanjem ali s peko izdelkov iz ajde spremeni v vlaknine, zaradi česar se zmanjša tudi kalorična vrednost ajdovih izdelkov. Ajda vsebuje kar nekaj prehranskih vlaknin, ki so odlične za izboljšanje prebave.
Znižuje raven holesterola v krvi
Med tridesetletno vojno je ajda pri nas zavzemala kar 20-30% vse obdelane zemlje. V drugi polovici 20. stoletja so začeli pridelavo ajde opuščati – predvsem zaradi začetka setve koruze, ki ni dopuščala strniščnih posevkov, kot jih ajda. Zaradi svoje prehranske vrednosti in nezahtevnosti pridelave se ajda znova vrača na naše krožnike.
V ajdi je kar 30% škroba v nerazvejani obliki (amiloza), ki se pod vplivom kuhanja ali peke funkcionalno spremeni v vlaknine. Tako se v naši prehrani nekoliko poveča vsebnost prehranskih vlaknin, ki izboljšajo prebavo in imajo varovalen vpliv na debelo črevo. Upočasnijo tudi prehajanje škrobnih sladkorjev v kri, kar je zlasti pomembno za bolnike s sladkorno boleznijo.
Tudi proteini iz ajde imajo visoko biološko vrednost (93%); to pomeni visok izkoristek aminokislin, iz katerih v telesu nastajajo beljakovine. Proteini iz ajde imajo varovalno vlogo, saj zmanjšujejo možnost za razvoj raka debelega črevesja. Povezujejo jih tudi z varovanjem pred rakavimi boleznimi, kot je rak dojke, saj znižujejo raven hormona estradiola.
Najbolj znan antioksidant v ajdi je rutin, ta rastlina pa vsebuje tudi vrsto drugih snovi z antioksidativnim delovanjem. Ugotovili so, da rutin blaži vnetne procese v telesu, vpliva na znižanje ravni holesterola v krvi, izboljšuje delovanje pljuč in krepi stene ožilja.
Ajda je tudi bogat vir cinka, ki ga v živilih rastlinskega izvora navadno primanjkuje, ter nekaterih drugih mineralov, kot so baker, mangan, magnezij, kalij in fosfor.
Obenem je tudi vir vitaminov B1, B2 in B6.
100 g ajde vsebuje 343 kalorij, 71g ogljikovih hidratov, 19g beljakovin, 3g maščob in 10g vlaknin.
Vir: Revija VIVA, november 2014
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Nov 2014 21:46 Naslov sporočila: |
|
|
6 razlogov za zeleni čaj
Ga že pijete? Odlično! Preverite, kako vse vam (nevede) pomaga.
Če pa se še vedno niste odločili zanj, vas bomo danes prepričali s temi 6 kratkimi in jedrnatimi razlogi.
Na zdravje!
1. Topi maščobo
Za to so zaslužni zlasti katehini, ki spodbujajo razgradnjo maščobnih blazinic.
2. Pospešuje presnovo
Redni pivci zelenega čaja dnevno porabijo 6 % več kalorij od ljudi, ki ga ne pijejo.
3. Zmanjšuje lakoto
Zeleni čaj vzdržuje nivo inzulina, kar pomeni, da je tudi raven sladkorja v krvi stabilna, zato telo manj hlepi po sladkarijah. Lakoto zmanjšuje tudi prijetna toplina čaja.
4. Celulit in vzdržljivost
Zeleni čaj spodbuja izločanje škodljivih snovi iz telesa, zato je koža gladka in čvrsta, to pa pomaga pri zmanjševanju celulita. Proces je še posebej učinkovit v kombinaciji s telesno dejavnostjo.
5. Prva pomoč za prebavo
Če vas mučijo prebavne težave, spijte veliko skodelico zelenega čaja z nekaj kapljicami limone. Čaj je učinkovit tudi pri zaprtju.
6. Zbujanje
Zeleni čaj osvežuje organizem, tudi če ste utrujeni in izčrpani, saj dviguje razpoloženje in spodbuja krvni obtok.
Koliko popiti?
Optimalni dnevni odmerek, ki zagotavlja vse prednosti zelenega čaja (dodate mu lahko malo limone ali mleka), je okoli šest skodelic. Lističev zelenega čaja nikar ne prelijte s prevročo vodo, saj previsoka temperatura uničuje koristne snovi.
Vir:
Viva – revija za zdravo življenje
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Nov 2014 22:46 Naslov sporočila: |
|
|
Hrana je najboljše zdravilo
Babice so vedno polne zdravstvenih nasvetov. In čeravno radi zamahnemo z roko, češ da so to zastarele modrosti in da imamo za različne bolezni dandanes na voljo sodobna, bolj učinkovita zdravila, se največkrat izkaže, da imajo babice prav. In da zelo dobro vedo, kakšna zdravila vse nam je namenila narava sama, vedo pa tudi, kako jih uporabljati.
Tokrat smo pokukali v staro, a preverjeno kuharico mojstra Ivana Ivačiča, kjer so zbrana živila, ki že desetletja, če ne kar stoletja, veljajo za najučinkovitejša pri naslednjih zdravstvenih tegobah.
Najboljša živila proti zdravstvenim tegobam:
1. Gliste:
Korenje, česen, bučke, čebula, kislo zelje
2. Črevesne bolezni:
Kislo zelje, rdeča pesa, špinača, repa, bučke, borovnice, česen, jabolčni sok, kuhane hruške, cvetača, šipkova marmelada
3. Kašelj:
Žajbljev čaj, kumare, čebula, sok solate
4. Pljučne bolezni:
Česen, kumare, redkev, grozdni sok
5. Driska:
Čebula, suhe borovnice, grozdni sok, kutine, brusnice, suhe hruške, naribana in postana jabolka, šipkov čaj, robidnice, kuhano korenje, ruski čaj
6. Nespečnost:
Med, kamilice, čaj poprove mete
7. Bolezni ledvic:
Maline, češnje, marelice, česen, orehi, hren, kuhane hruške, slive, cvetača, korenje, zelena, grozdni sok, bučke, paradižnik
8. Lena prebava:
Krompir, bučke, marelice, slive, sok žajblja, kislo zelje, brstični ohrovt, redkvice, jagode, kumare, rumena koleraba, malina, zelena solata, beluši, špinača, čebula, paradižik
9. Prehlad:
Šipkov čaj, šipkova marmelada, črni ribez, grozdni sok, limonada, gomolj zelene
10. Slabokrvnost:
Regratov sok, rdeča pesa, rabarbara, čebula, špinača, sok kopriv, koleraba, vino iz robidnic, borovnice, korenje
11. Prebavne motnje:
Jabolčni sok, sok peteršilja, kuhane hruške, čebula, kamilice
12. Živčne bolezni:
Sok solate, zelena, jabolčni sok, paradižnik, jabolka
13. Sladkorna bolezen:
Sok redkvice, beluši, cvetača, mlad fižol, ohrovt, jagode, kumare, bučke, lešniki, koleraba, češnje, kislo zelje, sok iz borovičevih listov
14. Vročina:
Pesin sok, sok limone, pomaranče, sok peteršilja, redkev, sok redkev, hren, cvetača, beluši, jabolčni sok, češnje, sok kopriv, korenček, kumare, nezabeljen krompir
Vir: http://www.zenska.si/zdravje/zdravo-zivljenje/babicina-zdravila-za-najpogostejse-zdravstvene-tezave/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 11 Dec 2014 09:41; skupaj popravljeno 4 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 30 Nov 2014 21:01 Naslov sporočila: |
|
|
Enajst zmot o medu
Zmota št. 1:
Med je sladilo in ga je treba uživati zmerno. NE DRŽI!
Med je po krivem, kot domnevno škodljiv, postavljen na vrh prehranske piramide, ob bok navadnemu sladkorju, ki je zares škodljiv, povzroča vnetja in uničuje imunski sistem. Prvo točen med, ki ga ni nihče segreval in ki v praviloma že kratkem času kristalizira (v naših krajih ga poznamo tudi pod staro besedo strd), je zdravilen in protivneten.
Zmota št. 2:
Uživanje večje količine medu povzroča karies. NE DRŽI!
To je res le pri medu, ki je bil že segret. Prvo točen, nesegret med zdravi dlesni in zobe, zaustavlja vnetja v ustni votlini in zobno gnilobo, to je dokazano s študijami in velja tudi ali predvsem tedaj, če ga uživamo v večjih količinah. Podobno velja tudi za druge čebelje pridelke, posebej propolis.
Zmota št. 3:
Med je nevaren za dojenčke. NE DRŽI!
Svetovni industriji prehrane ni v interesu, da bi ljudje izvedeli za študije, ki so dokazale, da se bakterije v nesegretem naravnem medu ne morejo razmnoževati in da tak med deluje močno antibakterijsko. V resnici je težava v industrijsko pripravljeni toplotno obdelani in konzervirani hrani, ki je kljub varnostnim ukrepom (zaradi svoje segretosti) odlična tarča za razvoj razpadnih bakterijskih procesov. Strah pred medom se je razširil iz okolij (sprva predvsem iz ZDA), kjer je zacvetela prodaja prilagojenega mleka za dojenčke, pasterizirana in konzervirana otroška hrana in kjer so dojenčkom prezgodaj, že po prvih tednih, uvajali gosto hrano. Vsaka umetna oz. industrijsko pregreta hrana je odlično gojišče bakterij, prezgodaj in napačno hranjeni dojenčki pa zaradi negativnih vplivov take hrane na črevesno floro postanejo lahka tarča resnih okužb. Nobenega jasnega dokaza ni, da so bakterijske črevesne okužbe, kakršna je botulizem, nastale v naravnem nesegretem medu. Vrsta dokazov pa je, da so te okužbe posledica hranjenja z mlečnimi nadomestki in drugo konzervirano toplotno obdelano industrijsko hrano, kamor sodi tudi pasterizirani med. Krivdo so nato neutemeljeno prevalili na vsak med, ne glede na njegovo kakovost.
Zmota št. 4:
Med se sme segrevati do 40 stopinj Celzija, ne da bi omembe vredno spremenil kakovost in zdravilno moč. NE DRŽI!
Med izgubi vrsto zdravilnih učinkovin že pri temperaturah nad 36 stopinj Celzija. Od kod teh magičnih 40 stopinj? Najbrž ni naključje, da šele pri tej temperaturi v industriji med brez težav pretakajo s stroji. Že z rahlim segrevanjem se namreč zavre ali ustavi kristalizacija. Barva, vonj in okus medu se bistveno spremenijo, med nikdar več ne bo tak kot prej, njegova antibiotična moč pa se hitro izgubi.
Zmota št. 5:
Z medom se ne da zdraviti, ampak se kvečjemu lajša težave. NE DRŽI!
Strd, nesegret med, v številnih primerih dokazano prekaša učinke modernih zdravil, npr. pri črevesnih obolenjih, kašlju, glivičnih okužbah, celjenju ran. Med ni manj vreden v primerjavi z zdravili iz tovarn, je večvreden, če se z njim ustrezno ravna.
Zmota št. 6:
Med včasih pri bolezni deluje bolje, če je dobro prekuhan. NE DRŽI!
S segrevanjem postane med težko prebavljiv, hitro se uničijo protibakterijske, protivirusne in protiglivične lastnosti. Dokazano je, da segrevan med postopoma postane škodljiv, v njem se pri višjih temperaturah kopičijo tudi rakotvorne snovi, ki nastajajo kot razpadni produkt segrevanja sadnega sladkorja fruktoze.
Zmota št. 7:
Med lahko poškoduje želodec, ker ima kisel ph faktor, in je težak za prebavo. NE DRŽI!
Uporaba nesegretega medu pri črevesnih obolenjih kaže ravno nasprotno. Naravni nesegret med se v prebavilih spremeni v »encimsko prebavno pomoč« in pospešuje zastale in motene prebavne procese.
Zmota št. 8:
Preveč medu obremeni žlezo slinavko, diabetiki se ga morajo torej izogniti. NE DRŽI!
Večina segretega medu se v telesu spremeni v krvni sladkor. Nesegret med pa je odlična zaloga encimov in naravni inzulin. Znano je, da lahko nesegret kakovosten med krepi in v določenih primerih (ob še drugih prehranskih ukrepih in skrbnem spremljanju diete s strani strokovnjaka) celo ozdravi žlezo slinavko.
Zmota št. 9:
Strjen, kristaliziran med je slabši, morda je celo pokvarjen ali pa so mu vmešali sladkor. NE DRŽI!
To govorijo ljudje, ki ne poznajo lastnosti naravnega medu. Naravni med, ki so ga iz panja natočili v kozarce in ga nikoli niso segrevali za točenje, v nekaj tednih ali mesecih kristalizira. Proces je odvisen od temperatur in vrste medu. Najpočasneje kristalizira med akacije, najpogostejše vrste medu, denimo cvetlični in gozdni, pa bodo na kletni polici pozno jeseni v našem podnebju zagotovo že vsaj delno strjene. Med, ki je kristaliziral neenakomerno, morda je ponekod tekoč in drugje strjen, je morda lažen; ni nemogoče, da so mu dodajali sladkor. Če med ostaja tekoč in se ne strjuje, lahko sklepamo, da gre praviloma za segret med (morda je bil segret le za točenje ali tudi več), ki verjetno nima več bistvene zdravilne moči in je lahko celo že škodljiv za zdravje.
Zmota št. 10:
Za uporabo v gospodinjstvu je treba kristalizirani med postaviti v toplo vodo ter ga narediti tekočega. Med ni preveč praktičen in težko ga je uporabljati kot sladilo. NE DRŽI!
V gospodinjstvu zlahka uporabljamo tudi kristalizirani med – strd. Limonado si naredimo tako, tako žlico strjenega medu vmešamo v malo tekočine, ga podrgnemo ob stene, da se razpusti. Podobno strd vmešamo tudi v skuto, smetano in druge jedi, dobro se topi in veže z naravnimi maščobami. Bolje je, da medu ne uporabljamo pri peki in kuhanju, saj s segrevanjem izgubi svojo zdravilno moč in kopiči rakotvorne razpadne produkte. Medu ne raztapljamo v vročem ali toplem čaju, saj ga s tem takoj uničimo. Nekatere družine ne uporabljajo nobenega sladkorja, saj imajo poleti in zgodaj jeseni sveže točen med, pozimi in spomladi pa strd. S pomočjo strdi je mogoče pripraviti vrsto odličnih surovih sladic.
Zmota št. 11:
Medu se ne sme jesti samostojno, ker je higroskopičen in vleče vodo iz ust in požiralnika ter povzroča dehidracijo. NE DRŽI!
Med je higroskopičen, odprt kozarec bo nase počasi vlekel vlago. Dodatek tekočine v skodelico medu povzroči, da se v medu v nekaj urah začne fermentacija. Fermentiran med za uživanje ni škodljiv, lahko pa se tvorijo alkoholi. Nobenih dokazov ni, da se medu ne sme uživati samostojno po žlički, če vam tako ustreza.
Preberite več:
http://www.medinmleko.si/oMedu.php
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 30 Nov 2014 23:11 Naslov sporočila: |
|
|
Laneno seme proti opeklinam
Zvrhano žlico lanenega semena zavremo v 1-2 dl vode (količina je odvisna od obsega opekline). Vre naj par minut, toliko, da postane voda sluzasta. Vročo tekočino, dokler je še redka, precedimo, potem z ohlajanjem postaja vse bolj viskozna oz. želatinasta. Ker se navadno mudi, jo dajmo za kratek čas kar v zamrzovalnik. Potem z zelo ohlajeno želatino obložimo opeklino in jo prekrijemo z gazo.
Oblogo menjamo na vsakih nekaj ur, več dni, sicer pa se lahko menja tudi pogosteje, vsaj dokler peče.
Z uporabo želatine iz lanenega semema odpravimo posledice opeklin brez vidnih sledi/brazgotin, kakršne navadno ostanejo za opeklinami,
Uporabljamo jo lahko tudi, če nas opeče meduza, sončni žarki, piči čebela (v tem primeru je še bolje uporabiti česnov ali čebulni sok) ...
Vir: elektronska pošta
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Dec 2014 23:24 Naslov sporočila: |
|
|
Ali veste, katero sadje je najbolj zdravo na svetu?
Ponekod po svetu temu sadežu pravijo tudi sadna lekarna. To pa zato, ker vsebuje največ vitaminov med vsem sadjem, ki ga poznamo.
Govora je o kiviju, ki ga Evropa pozna šele od sredine prejšnjega stoletja, Kitajci pa so njegove zdravilne lastnosti poznali že tisočletja. In ne samo Kitajci! Tudi Vikingom kivi ni bil neznan. Zakaj se ni bolj razširil po starem kontinentu in tudi v naših krajih, je uganka brez odgovora. Danes namreč vemo, da kivi zelo dobro uspeva tudi pri nas.
Kaj tako zdravilnega je v kiviju?
100 gramov kivija vsebuje 60 kalorij, kar je za razmeroma sladek in osvežilen sadež malo. Poleg tega zelo močno krepi imunski sistem, ščiti pred depresijo, celo zdravi raka. Velike vsebnosti vitaminov C in E preprečujejo aterosklerozo. Redki vedo, da je kivi tudi zaveznik ljudi s sladkorno boleznijo. In še eno lastnost moramo omeniti: kivi ščiti oči pred degeneracijo.
To pa je šele začetek neverjetne zgodbe o neverjetnem sadežu.
1. Kivi preprečuje prehlad in gripo ter pomaga pri okrevanju
Že en kivi zadovoljuje potrebo po vitaminu C. V kiviju ga je več kot denimo v pomarančah ali limonah, poleg tega pa ima še veliko askorbinske kisline. Kivi je edini sadež, ki v primeru pravilnega skladiščenja celih 9 mesecev ne izgublja vitaminov in hranljivih snovi.
2. Kivi pomaga pri srčno-žilnih boleznih, preprečuje aterosklerozo
Kivi dokazano izboljšuje cirkulacijo krvi. Ima namreč vsaj toliko kalija kot banane, zato ureja srčni ritem in znižuje krvni tlak. Za to poskrbita predvsem vitamina C in E.
3. Kivi pomaga v boju proti raku
Kivi spada med največje antioksidante, ki ščitijo celice pred prostimi radikali ter s tem pospešuje obnavljanje poškodovanih celic. Glutation, ki ga je v kiviju prav tako veliko, preprečuje mutacije genov, kar še dodatno ustavlja širjenje metastaz.
4. Kivi pomaga pri sladkorni
V zrelem kiviju je 2 grama vlaknin, ki upočasnijo izločanje inzulina in s tem preprečujejo nenaden padec nivoja sladkorja v krvi.
5. Kivi znižuje holesterol
Uživanje 10 do 25 g vlaknin na dan znižuje holesterol za približno 20 %. Če pojeste na dan 4 kivije, ste dnevno dozo praktično izpolnili.
6. Kivi pomaga pri hujšanju in ureja prebavo
Kivijeva semena vsebujejo pektin, ki blagodejno vpliva na bakterijsko floro prebavnega trakta, čisti strupe iz telesa in zdravi drisko, pa tudi zaprtje.
7. Kivi proti depresiji
Inozitol, prisotnost sladkornega alkohola v kiviju, pomaga pri zdravljenju depresije. V kiviju je prav tako veliko serotonina, ki mu drugače pravijo tudi hormon sreče. Poleg tega kalij v kiviju preprečuje občutek utrujenosti, šibkosti, apatije, zaspanosti.
8. Kivi za boljši vid
Količina antioksidantov ter vitamini E in C močno pripomore k zaščiti degeneracije osrednjega dela mrežnice in tako prispeva k boljšemu vidu, zlasti se to pozna pri ostrejši sliki in boljšem prepoznavanju barv.
(Erika Volk)
Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5142
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 11 Dec 2014 14:47 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo zdravilna kombinacija štirih živil
... ki so skupaj najmočnejše naravno zdravilo, kar jih obstaja
Najboljši recept za naravno zdravilo, ki ga lahko naredite sami, je sestavljeno iz medu, česna, orehov in jabolčnega kisa!
- Med je zdravo živilo, ki je znano že dolgo. Z njim lahko preženete nespečnost, shujšate, se uspešno branite proti mnogim boleznim. Ste vedeli, da ena žlica medu pred spanjem pomaga, da boste bolje spali in da bo vaš metabolizem deloval hitreje?
- Če boste žlico medu zmešali z žlico jabolčnega kisa v kozarcu mlačne vode, boste dobili zelo zdravilni pripravek, s pomočjo katerega boste hitreje shujšali in si okrepili imunski sistem.
- Če imate slabo kri, vam lahko pomaga recept, po katerem morate zmešati pol kilograma mletih orehov s pol kilograma medu, temu dodate še sok ene limone. Dobro premešate in jeste po eno žlico vsake štiri ure. Ta pripravek vam bo izboljšal kri in odpravil utrujenost.
- Če vam primanjkuje železa v krvi, vam lahko pomaga tudi pripravek, ki ga naredite iz 100 gramov mletih orehov in 100 gramov medu. Premešajte in jejte po dve žlici dnevno.
- Če boste za malico vsak dan pojedli nekaj orehovih jedrc in žlico medu, boste s tem preprečili skleroznost, zaščitili se boste proti prehladu in pregnali glavobol.
- Sledeči recept vam lahko zelo pomaga obnoviti vaše telo po kaki hujši bolezni, vrača energijo, vitalnost, krepi imunski sistem. Kilogram medu, sok desetih limon in deset glavic drobno sesekljanega česna zmešajte in pustite v steklenem kozarcu dobro zaprto teden dni. Tak napitek nato pijte po nekaj žličk dnevno dva meseca.
Vrnite se k naravi, v njej boste našli vse, kar vaše telo potrebuje!
Vir:
http://mojaleta.si/Clanek/Najboljsi-naravni-pripravki-ki-pozdravijo-vse
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 11 Dec 2014 22:22; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 11 Dec 2014 22:21 Naslov sporočila: |
|
|
5 zdravilnih učinkovin ribjega olja
Bistra, oljnata tekočina, rumenkaste barve ter značilnega vonja in okusa, ki ji mnogi pravijo kar eliksir življenja, je znana predvsem po svojih ugodnih vplivih na srce in ožilje.
A koristni in celo zdravilni učinki ribjega olja se s tem šele dobro začnejo. Nepogrešljivo je namreč tudi pri zdravih kosteh in sklepih, spodbuja delovanje možganov in spominskih celic ter sodeluje pri hitrejšem izgorevanju maščob.
Poleg tega pomaga pri blažjih površinskih poškodbah ter pri suhi in razpokani koži, saj spodbuja obnavljanje kože in njeno celjenje; po nekaterih raziskavah naj bi v povezavi s tem celo upočasnjevalo staranje.
V osnovi poznamo dve vrsti ribjega olja:
• Olje iz jeter rib polenovk
• Olje iz mesa rib, ki živijo v hladnih morjih (npr. tuna, lososi , slaniki …)
Odstotek različnih zdravilnih učinkovin se glede na ribo, iz katere je olje pridobljeno, nekoliko razlikuje, a na splošno velja, da v njem vedno najdemo naslednje koristne elemente:
1. Dokozaheksaenojska kislina (DHA)
DHA sodi med esencialne nenasičene omega-3 maščobne kisline in ima pomembno vlogo pri delovanju možganov in ohranjanju vida.
2. Eikozapentaenojska kislina (EPA)
Ta koristna omega-3 maščobna kislina posebej blagodejno vpliva na delovanje srca.
Obe maščobni kislini igrata pomembno vlogo že v nosečnosti; mnoge študije so namreč potrdile koristnost zadostnega vnosa za pravilen razvoj možganov in očesne mrežnice ploda.
Kasneje sta učinkoviti zoper bolezni srca in ožilja, in sicer tako da zmanjšujeta nastajanje krvnih strdkov ter uravnavata krvni tlak in raven nekoristnih maščob v krvi.
Žal človeško telo teh nenadomestljivih maščobnih kislin ni zmožno proizvesti samo, zato jih moramo vanj vnesti s hrano. Z njimi so bogata rastlinska olja, oreščki in semena (predvsem laneno seme), morske ribe, temno zelena zelenjava (npr. brokoli), določene vrste alg itd.
3. vitamin A
Pomemben je za oči (retino) ter hkrati ščiti kožo in imunski sistem.
4. vitamin D
Vitamin D je nepogrešljiv pri ohranjanju zdravih kosti in sklepov, pomaga pa tudi pri brezhibnem delovanju imunskega sistema.
5. vitamin E
Je pomemben antioksidant, ki ščiti celice pred škodljivimi prostimi radikali in oksidativnim stresom, sodeluje pa tudi pri zaščiti srca, imunskega sistema in kože.
Glede na povedano strokovnjaki priporočajo, da zdravi ljudje uživajo ribe čim bolj redno, tj. dvakrat na teden. Tisti, ki rib ne marajo ali jim niso dnevno dostopne, pa lahko vse zdravilne učinkovine ribjega olja užijejo v obliki praktičnih kapsul, ki se uporabljajo kot dodatek k prehrani.
Vir:
http://lifestyle.enaa.com/Zdravje/Zdravo-zivljenje/5-zdravilnih-ucinkovin-ribjega-olja.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|