|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Okt 2011 16:00 Naslov sporočila: |
|
|
MERINGUES
Sestavine:
za maso:
100 g naribane temne čokolade
4 beljaki
1/4 skodelice sladkorja v prahu
za nadev:
1/2 skodelice sira mascarpone
100 g temne čokolade
(sladkor v prahu za potresanje)
Priprava:
Najprej stepemo jajčne beljake v čvrst sneg, nato dodamo najprej pol sladkorja in ga vtepemo v sneg, nato pa še drugo polovico, in stepamo toliko časa, da je sneg zelo trd in gladek. Na koncu rahlo vmešamo še naribano čokolado.
Na dno pekača položimo peki papir, na katerega smo predhodno v enakomernih razmakih s pomočjo šestila narisali kroge s premerom pribl. 4 cm. S pomočjo male žličke v te kroge (ne čisto do oboda) razmažemo po 1 žlico beljakove mase, nato pa pekač damo v pečico, ogreto na 100°C za 1 – 1,5 ure, da se kolački temeljito presušijo (v pečico lahko postavimo po 2 pekača hkrati). Ko se kolački ohladijo, po enega po ploski strani na debelo namažemo z nadevom in ga pokrijemo z drugim, da nastane nekakšen "sendvič".
Nadev: - Čokolado raztopimo nad paro in jo dobro vmešamo v sir mascarpone, nato pa jo ohladimo.
Če želimo, lahko kolačke potresemo še s sladkorjem v prahu.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Nov 2018 21:30; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Okt 2011 16:04 Naslov sporočila: |
|
|
Malinovi poljubčki
Sestavine:
2 skodelici sladkorja
1 skodelica beljakov
½ skodelice praženih in na lističe narezanih mandljev
sveže maline (20 – 25 kosov)
Priprava:
Beljake in sladkor stepamo v posodi nad vodno paro toliko časa, dokler zmes ne postane trdna. Dodamo mandljeve lističe in jih narahlo vmešamo v snežno maso. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj pa v enakomernih razmakih s pomočjo dveh žlic nanašamo kupčke, v vsakega pa v sredino potisnemo še malino (lahko tudi kako drugo sadje).
Pečico segrejemo na 100°C in v njej pustimo pekač s poljubčki toliko časa, da sneg nekoliko porumeni.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Nov 2018 21:24; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Okt 2011 16:09 Naslov sporočila: |
|
|
TORRONE ali turški med
Sestavine:
250 g medu
sneg iz 4-5 beljakov
150 g sladkorja
250 g narezanih orehov
125 g narezanih mandljev (olupljenih)
125 g narezanih neslanih arašidov (olupljenih)
50 g narezanih pistacij (olupljenih)
nasekljana kandirana pomarančna lupinica
naribana limonina lupinica
1 žlica limetinega soka
1 žlička cimeta
2 vanilijeva sladkorja
Priprava:
Med segrevamo v posodi nad vodno paro in ga mešamo toliko časa, da postane čisto židek. Postopoma dodajamo sneg beljakov in zares dobro razmešamo, da se zmes pošteno zgosti. Nato dodamo karameliziran sladkor (ki smo ga naredili v tretji posodi) in ga dodamo medu in beljakom ter mešamo toliko časa, da masa postane konstistentna (trdna). Dodamo orehe, mandlje, arašide in pistacije (vsa jedrca smo prej segreli v pečici) ter ostale sestavine, in mešamo, dokler ne zaznamo tipičnega vonja, ki je značilen za turški med.
Z maso nato lahko napolnimo modelčke, ki jih prej malo namastimo z maslom, ali pa zmes nadevamo na oblat za napolitanke in jo pokrijemo z drugim oblatom, ki ga malo potisnemo vanjo, da se bolje sprime z njo. Ko se sladica ohladi, jo narežemo na kosce poljubnih oblik.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Nov 2018 21:20; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Okt 2011 16:14 Naslov sporočila: |
|
|
Prepečenec z beljaki
Sestavine:
7 - 8 beljakov
180 g mletega sladkorja
1 vanilijev sladkor
160 g moke
50 g rozin
40 g nasekljanih mandljev (lešnikov, orehov)
75 g masla
kristalni ali rjavi sladkor
Priprava:
Beljake stepemo v trd sneg, nato pa s kuhalnico narahlo vmešamo sladkor in vse ostale sestavine, na koncu pa vkapamo v maso še toplo raztopljeno maslo in rahlo premešamo.
Zmes nadevamo v z maslom namazan in z moko potresen pekač za srnin hrbet (ozek, visok podolgovat) in jo pečemo 30 – 35 minut pri 180°C. Ohlajeno pecivo nato narežemo na 1 cm debele rezine, jih zložimo na pekač, potresemo z nekaj kristalnega ali rjavega sladkorja in jih damo v pečico (180°C) za toliko časa, da se po vrhu nekoliko posušijo in porumenijo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Okt 2011 16:23 Naslov sporočila: |
|
|
Čoko-koko rezine
Sestavine:
za testo:
4 beljaki
75 g sladkorja
150 g moke
1 vanilijev sladkor
0,5 dcl olja
1 dcl tople vode
3 žlice kakava
pol pecilnega praška
za nadev:
2 lončka kisle smetane
5 žlic sladkorja
100 g kokosove moke
za čokoladni premaz:
100 g čokolade
košček masla
2-3 žlice mleka
žlička sladkorja
(stopimo in razmešamo nad paro)
Priprava:
Toplo vodo zmešamo s polovico sladkorja, da se le-ta stopi. Dodamo olje in moko, pomešano s kakavom in pecilnim praškom.
Naredimo sneg, ki smo mu dodali preostali sladkor in vanilijev sladkor. V prvo mešanico ga vmešamo ročno, da bo testo čim rahlejše.
Maso vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo ga v prej ogreti pečici na 180°C približno 20 min.
Ko je testo hladno, ga prerežemo po sredini, vzporedno z daljšo stranico. Spodnji del premažemo s polovico nadeva, ga pokrijemo z zgornjim, in tudi tega premažemo s preostalim nadevom, čez pa nato prevlečemo še čokoladni premaz.
Nadev: - Kislo smetano zmešamo s sladkorjem in kokosovo moko.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Nov 2018 21:13; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Okt 2011 16:32 Naslov sporočila: |
|
|
Bela rolada
Sestavine:
za testo:
6 beljakov
6 zvrhanih žlic sladkorja
6 zvrhanih žlic sesekljanih orehov
malo cimeta
2 vanilijeva sladkorja
za nadev:1/2 l sladke smetane
3 kremfixi
vloženo sadje (vrsta in količina po želji)
maslo za premaz peki papirja
Priprava:
Iz beljakov stepemo trd sneg in počasi dodajamo sladkor. Papir za peko močno namastimo z maslom, enakomerno nanesemo nanj plast snega, ki ga posujemo z vanilijevim sladkorjem, cimetom in s sesekljanimi orehi.
Pečemo ga v ogreti pečici 10 - 15 minut na 180°C. Pečeno pecivo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi. Obrnemo na krpo, premažemo s stepeno sladko smetano po celi površini in posujemo z narezanim vloženim sadjem. Rolado nato zvijemo in jo za par ur postavimo v hladilnik.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Nov 2018 21:07; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Okt 2011 16:37 Naslov sporočila: |
|
|
REZINE AMSTERDAM
Sestavine:
za testo:
100 g sladkorja
100 g masla
100 g orehov
100 g naribane čokolade
100 g rozin
rum
sneg iz 5-6 beljakov
100 g moke
1/2 pecilnega praška
marmelada za premaz
za čokoladni preliv:
100 g čokolade
2,5 g masla
2-3 žlice mleka
žlička sladkorja
(stopimo in razmešamo nad paro)
Priprava:
Maslo vmešamo s sladkorjem, dodamo zmlete orehe, rozine, rum, naribano čokolado, trd sneg beljakov in postopoma še moko s pecilnim praškom. Maso vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem, in jo pečemo 40-45 minut pri 180°C. Ohlajeno pecivo premažemo z marmelado in prevlečemo s čokoladnim prelivom. Narežemo ga na rezine.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Nov 2018 21:04; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Okt 2011 16:40 Naslov sporočila: |
|
|
Beljakov šarkelj
Sestavine:
180 g masla
180 g moke
2 zavitka vanilijevega sladkorja
1 zavitek pecilnega praška
150 g nasekljanih orehov
10 beljakov
250 g sladkorja
Priprava:
Maslo stopimo in vanj vmešamo orehe, moko s pecilnim praškom in vanilijev sladkor. Vse skupaj dobro premešamo, da nastane gladka zmes. V drugi skledi iz beljakov in sladkorja stepemo čvrst sneg, ki ga nato narahlo z žlico vmešamo v prvo zmes. Vse skupaj vlijemo v pomaščen model za šarkelj (ali tortni model) in pečemo 30 minut pri 200°C. Pečeno zvrnemo iz pekača in potresemo s sladkorjem v prahu. Dober tek!
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Okt 2011 16:45 Naslov sporočila: |
|
|
Beljakovo pecivo
Sestavine:
2,5 dl beljakov
2,5 dl sladkorja
2,5 dl moke
3/4 pecilnega praška
1,5 dl narezanih orehov
1 dl kokosove moke
80 g naribane čokolade
1 limona
1 dl v rum namočenih rozin
cimet
malo soli
Priprava:
Iz beljakov, sladkorja in vanilijevega sladkorja stepemo trd sneg. Vmešamo naribano čokolado in naribano limonino lupino, nato pa še moko s pecilnim praškom, orehe, cimet, sol in kokosovo moko. Na koncu dodamo še rozine. Testo damo v z maslom namazan in pomokan model za šarkelj ali srnin hrbet. Napolnimo ga do 3/4 visoko. Pecivo pečemo od 25 do 35 minut v predogreti pečici pri 190°C. Ohlajeno pecivo previdno obrnemo na desko in ga narežemo na rezine.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Nov 2018 20:49; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Okt 2011 16:51 Naslov sporočila: |
|
|
Beljakov marmorni kolač
Sestavine:
1 skodelica beljakov
3/4 skodelice sladkorja
1/4 skodelice olja
3/4 skodelice mleka
3/4 skodelice moke
1 vanilijev sladkor
1/2 pecilnega praška
ščepec soli
3 zvrhane žlice kakava v prahu
Priprava:
Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v trd sneg. Nato v sneg postopoma dodajamo sladkor in vanilijev sladkor. Narahlo primešamo še moko, ki smo ji predhodno primešali pecilni prašek, olje in mleko. Polovico mase vlijemo v namaščen pekač. Drugi polovici mase primešamo kakav, nato jo razporedimo čez belo maso. Z vilico nekajkrat potegnemo skozi testo, da dobimo marmornati vzorec. Pečemo 40 do 45 minut pri 170°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Okt 2011 16:55 Naslov sporočila: |
|
|
Muffini z beljaki in orehi
Sestavine:
70 s stopljenega masla
150 g rjavega sladkorja
1 žlica ruma
120 g na drobno narezane čokolade
100 g nasekljanih orehov
100 g mletih orehov
125 g pirine moke + 1 pecilni prašek
sneg iz 8-9 beljakov + malo soli
stopljena čokolada za okras
Priprava:
Stopljeno maslo, sladkor, narezane orehe, narezano čokolado in rum dobro razmešamo, Previdno vmešamo še mlete orehe, beljakov sneg s soljo ter moko s pecilnim praškom.
Z zmesjo do treh četrtin napolnimo papirnate modelčke za muffine, ki jih pečemo v predogreti pečici približno 25 – 30 minut pri 175°C. Pečene po vrhu okrasimo s stopljeno čokolado.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Nov 2018 20:29; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Okt 2011 16:59 Naslov sporočila: |
|
|
Beljakove rezine iz oblatov
Sestavine:
3 - 4 beljake
200 g sladkorne moke
naribana limonina lupinica
1 vanilijev sladkor
50 g čokolade v prahu
300 g mletih lešnikov (mandljev)
listi oblatov
Priprava:
V trd sneg beljakov rahlo vmešamo vse ostale sestavine. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj položimo oblate, ki jih nadevamo z beljakovo zmesjo, vse to pa pokrijemo z oblati.
Pečico segrejemo na 175°C inv njej pečemo sladico kakih 15 – 20 minut. Še vročo narežemo na rezine.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Nov 2011 17:12 Naslov sporočila: |
|
|
Skuštrana Katra
(kadar nam ostanejo 3-4 beljaki)
Sestavine:
za testo:
3 rumenjaki
3 žlice sladkorja
150 g masla
300 g moke
3 žlice mleka
1 pecilni prašek
marmelada za premaz
za nadev:
200 g orehov (pol mletih, pol nasekljanih)
sneg iz 6-7 beljakov + malo soli
200 g sladkorja v prahu
Priprava:
Penasto umešamo rumenjake s sladkorjem, dodamo še vse ostale sestavine in zgnetemo testo. Razdelimo ga na 3 dele. Prvi in drugi del testa razvaljamo v velikosti (obliki) pekača, tretji del testa pa zavijemo v folijo in ga damo za 20 minut v zamrzovalnik.
Prvi (razvaljani) del testa položimo v pekač, obložen s peki papirjem, ter ga premažemo z marmelado, čezenj pa položimo drugirazvaljani del testa, preko njega pa razmažemo nadev iz beljakov in orehov. Tretji del testa (iz zamrzovalnika) grobo naribamo preko nadeva, pecivo pa nato pečemo v predogreti pečici kakih 35-40 minut pri 180°C.
Ohlajeno pecivo lahko še rahlo potresemo s sladkorjem v prahu.
Nadev: - Beljake stepemo skupaj s soljo in sladkorjem v prahu, nato pa v zmes previdno vmešamo mlete orehe.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Nov 2018 20:39; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Nov 2011 22:17 Naslov sporočila: |
|
|
AJDOVE PALAČINKE
Sestavine:
1 skodelica ajdove moke
1 skodelica pšenične moke
1 pecilni prašek
1/2 žličke soli
2,5 skodelice mleka
3 - 4 beljaki
Priprava:
V multipraktiku ali v skledi z ročnim mešalcem zmešamo vse sestavine v gladko testo. Pustimo ga kako uro stati, nato pa spečemo tanke ali debelejše palačinke na kokosovi maščobi ali maslu. Nadevamo jih s priljubljenim nadevom (med, javorjev sirup, marmelada, čokoladni namaz, orehov, skutin, špinačni, mesni, šunkin, smetanov ... nadev itd.) ter jih zvijemo v rolice ali prepognemo v trikotnike. Palačinke s sladkimi namazi po vrhu lahko posujemo še z sladkorjem v prahu, tiste s slanimi pa malo pokapljamo s stopljenim maslom in posujemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Dec 2011 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
ČAJNI KRUHKI
Sestavine:
6 beljakov
150 g sladkorja v prahu
malo soli
100 g drobno nasekljanih mandljev ali orehov
30 g sesekljanega citronata
40 g naribane čokolade
50 g moke
50 g masla
Priprava:
Beljake trdo stepemo s polovico sladkorja in soljo, nato s kuhalnico vmešamo mandlje/orehe, citronat, čokolado, moko in drugo polovico sladkorja. Nazadnje previdno vmešamo še mlačno raztopljeno maslo.
Maso nadevamo v pomaščen in z moko potresen ozek škatlast model. Pečemo jo pri 160°C približno 50 – 55 minut. Kruhki se lepo režejo šele naslednji dan.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|