|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Dec 2011 11:33 Naslov sporočila: |
|
|
SIRNI OBLAČKI
Sestavine:
4 beljaki
100 g trdega naribanega sira
4 žlice ovsenih kosmičev
2 žlici moke
sol in poper
malo muškata
malo rdeče paprike v prahu ali kajenskega popra
Priprava:
Beljake skupaj s soljo trdo stepemo v ohlajeni skledi.
Ovsene kosmiče pomešamo z naribanim sirom, moko in začimbami. To zmes nato združimo s tretjino snega iz beljakov, ostali dve tretjini snega pa nato posebej previdno vmešamo na koncu.
S pomočjo dveh žličk polagamo kupčke mase na pekač, obložen s peki papirjem in jih pečemo pri 160°C približno 20 minut, toliko da rahlo porjavijo.
Serviramo še tople, nadvse okusni pa so tudi hladni.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Dec 2011 20:12 Naslov sporočila: |
|
|
Beljakov čokoladni kolač
Sestavine:
10 beljakov
200 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
200 g nastrgane čokolade
300 g nasekljanih mandljev ali orehov
2 žlički pecilnega praška
malo ruma ali amaretta
Za nadev (po želji):
krema, puding, nutela, marmelada …
za prevleko (po želji):
sladkor v prahu
čokoladna glazura
Priprava:
Beljake trdo stepemo s sladkorjem in z vanilijevim sladkorjem, dodamo rum ali amareto, mandlje/orehe, pomešane s pecilnim praškom, na koncu pa še nastrgano čokolado.
Maso razmažemo po pekaču, obloženem s peki papirjem, in jo pečemo 40 – 45 minut pri 180°C. Ohlajeno ploščo nato lahko prerežemo po sredini (vzporedno s krajšo stranico) in obe plošči nato sestavimo skupaj s priljubljeno kremo, pudingom, nutelo ali marmelado.
Z maso pa lahko napolnimo tudi modelčke za muffine ali škatlast model … v tem primeru pečemo sladico kakih 10 – 15 minut dlje.
Po vrhu jo lahko posipamo s sladkorjem v prahu ali jo prevlečemo s čokoladno glazuro.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Nov 2018 22:17; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Dec 2011 22:34 Naslov sporočila: |
|
|
Cimetove zvezdice
Sestavine:
3 beljaki
160 g mletih mandljev
160 g sladkorja v prahu
1,5 žličk cimeta
limonina lupina
malo soli
2 žlici limoninega soka
kristalni sladkor za valjanje
Priprava:
Beljake z malo soli trdo stepemo, dodamo sladkor v prahu, naribano limonino lupinico in 2 žlici limoninega soka. 2 - 3 žlice te mase prihranimo za glazuro, nato pa v ostalo beljakovo maso vmešamo še cimet in mlete mandlje. Zgnetemo testo in ga razvaljamo kar na peki papirju, ki smo ga posuli z nekaj kristalnega sladkorja. Izrežemo zvezdice, ki jih zlagamo v pekač, obložen s peki papirjem. S pomočjo čopiča jih premažemo s prihranjeno beljakovo maso, nato pa jih pečemo približno 10 - 12 minut na 190°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Nov 2018 22:26; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Dec 2011 01:10 Naslov sporočila: |
|
|
Cimetovi makroni
Sestavine:
6 beljakov
400 g sladkorja
250 g kokosove moke
1 žlička cimeta
1 žlica medu
2 vanilijeva sladkorja
malo naribane limonine lupinice
(ali par kapljic citronove arome)
50 majhnih okroglih oblatkov
Priprava:
Vse sestavine zmešamo in jih na štedilniku med stalnim mešanjem segrevamo do približno 60°C (bodimo res pozorni, ker masa se rada prime), nato pa jo ohladimo.
Z maso napolnimo brizge s širokim vratom (ali vrečke z nastavkom za brizganje) in nabrizgamo kupčke mase na oblatke. Zložimo jih na pekač, prekrit s peki papirjem, in jih pečemo pri 175°C približno 10 – 12 minut, dokler ne dobijo zlatorjave barve.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 03 Jan 2012 19:07 Naslov sporočila: |
|
|
Poljubčki kokos-ananas
Sestavine:
150 g kandiranega ananasa
3-4 beljaki
150 g sladkorja
150 g kokosove moke
rumova aroma
malo soli
(stopljena čokolada)
Priprava:
Beljake skupaj s soljo čvrsto stepemo, nato dodamo sladkor in rumovo aromo ter še malo stepamo. Na koncu s kuhalnico vmešamo še drobno nasekljan kandirani ananas in kokosovo moko.
S pomočjo dveh žličk po dnu pekača, obloženem s peki papirjem, oblikujemo majhne kupčke mase, ki jih nato pečemo pri 150°C približno 25 minut. Ko so pečeni, jih lahko po želji malo poškropimo s stopljeno čokolado.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 03 Jan 2012 19:28 Naslov sporočila: |
|
|
Kikiriki ploščice
Sestavine:
3-4 beljaki
1,5 žličke kapučina v prahu
1 žlico kakava v prahu
200 g sladkorja
250 g kikirikija
malo soli
Priprava:
Beljake čvrsto stepemo skupaj s soljo, nato s pomočjo metlice za stepanje previdno vmešamo sladkor, kakav in kavni ekstrakt, čisto na koncu pa še fino nasekljane kikirikije. Maso razmažemo po dnu pekača, prekritem s peki papirjem ( ali pa nanj polagamo večje kupčke, z velikimi vmesnimi presledki). Pečemo jo pri 120°C kakih 40 – 50 minut, tako da se bolj suši kot peče. Ko masa postane po vrhu lepo rjava, je ravno prav pečena.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Jan 2012 01:19 Naslov sporočila: |
|
|
Kokosovi makroni
Sestavine:
3-4 beljaki
200 g sladkorja
1 vrečka vanilijevega sladkorja
250 g kokosove moke
1 žlica moke
mali okrogli oblati
Priprava:
Kokosove kosmiče previdno nekoliko popražimo. Beljake čvrsto stepemo, dodamo sladkor in vanilijev sladkor ter še nekaj časa stepamo. Nazadnje ročno vmešamo kokosove kosmiče in moko. Oblatke razporedimo po dnu pekača, obloženega s peki papirjem, in na vsakega s pomočjo dveh žličk damo kupček mase. Makrone pečemo pri 150°C približno 25 – 30 minut.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 11 Jan 2012 16:17 Naslov sporočila: |
|
|
Oblačkove kocke
Sestavine:
za biskvit:
5 jajc
120 g sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
2 žlici mlačne vode
120 g moke
1/2 žličke pecilnega praška
za vanilijevo-sadno oblogo:
3 zavojčke (prahu) vanilijeve kreme za torte
3 dl mrzlega prekuhanega mleka
1 dl sladke smetane
2 kremfixa
500 g odcejenega vloženega sadja
za mandljevo “pokrivalo”:
6 beljakov
280 g sladkorja
1 žlica jedilnega škroba
malo sladkorja v prahu
100 g mandljev, narezanih na ploščice
Priprava:
Jajca, sladkor in vanilijev sladkor z ročnim mešalcem penasto razmešamo, nato pa s kuhalnico vmešamo moko s pecilnim praškom ter mlačno vodo.
Maso razmažemo po pekaču (30 x 35), obloženem s peki papirjem, in jo pečemo 12 – 15 minut pri 190°C. Pečen biskvit prekucnemo na pladenj, odstranimo papir, nato pa okrog namestimo “ograjo” (kovinsko ali iz lepenke). Nato na biskvit nanesemo vanilijevo-sadno oblogo. Pladenj nato za kakšno uro damo v hladilnik, da se obloga dobro strdi.
Vanilijevo-sadna obloga: - V multipraktiku največ 2 minuti mešamo mleko, praške za kremo, kremfixe in smetano, nato pa vanjo rahlo vmešamo na majhne koščke narezano vloženo sadje (višnje ali marelice, breskve, ananas, jagode ...).
Medtem naredimo mandljevo “pokrivalo”: - Z ročnim mešalcem trdo stepemo beljake, dodajamo sladkor in jedilni škrob ter še nekaj časa stepamo, da postane zmes zelo čvrsta. Maso nato razmažemo po s peki papirjem obloženem in s sladkornim prahom potresenem pekaču (istem kot za biskvit), po vrhu pa z žlico ali vilicami oblikujemo “valove” oz. “oblačke”, nato pa to površino še posujemo z mandljevimi ploščicami. Pečemo pri 150°C približno 25 – 30 minut. Iz hladilnika vzamemo biskvit s kremo in ga previdno pokrijemo z ohlajenim mandljevim "pokrivalom". Le-to na več mestih previdno pritisnemo na podlago, nato pa pladenj spet postavimo še za kakšno uro v hladilnik, da se obe plasti dobro sprimeta med seboj. Sladico nato narežemo na kocke.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Nov 2018 22:35; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Jan 2012 00:45 Naslov sporočila: |
|
|
Jabolčne rezine z orehi
Sestavine:
250 g masla
200 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
sok 1 limone
5 jajc
1 pecilni prašek
250 g moke
3 žlice kakava v prahu
200 g nasekljanih orehov
5 - 6 grobo naribanih jabolk
za preliv:
4 beljaki
malo sladkorja
stopljena čokolada
Priprava:
Penasto umešamo maslo, sladkor, vanilijev sladkor in limonin sok. V to zmes postopno vmešavamo rumenjake (5), nato pa vanjo vmešamo še mešanico moke, pecilnega praška, kakava in orehov, čisto na koncu pa še naribana jabolka in sneg iz 5 beljakov.
Zmes nadevamo v pekač, obložen s peki papirjem, in jo pečemo približno 35 - 40 minut pri 180°C.
4 beljake stepemo nad vodno paro skupaj z nekaj sladkorja, nato pa to zmes polijemo preko pečene sladice ter jo damo še za približno 7 minut v pečico. Preden se sladica ohladi, jo še pokapljamo z malo stopljene čokolade. Režemo ohlajeno.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Nov 2018 22:42; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Jan 2012 22:48 Naslov sporočila: |
|
|
Toffifee kolački
Sestavine:
za testo:
150 g moke
50 g sladkorja
100 g masla
1 rumenjak
malo soli
1 žlica vode
48 kom toffifee-jev
za polnilo:
2-3 beljake
1 žlička limoninega soka
160 g sladkorja
stopljena čokolada za okras
Priprava:
Vse sestavine za testo zgnetemo, nato pa maso postavimo za 1 uro v hladilnik. Razvaljamo ga in iz njega izrežemo kroge. Na sredino vsakega položimo 1 toffifee.
Beljake čvrsto stepemo z limoninim sokom in nato počasi dodamo sladkor. Sneg nadevamo v brizgalko in z njim obrizgamo toffifee-je tako, da so povsem prekriti z njim. Pekač nato postavimo v predogreto pečico, kjer kolačke pečemo pri 175°C približno 15 – 20 minut. Kolačke ohladimo in jih okrasimo s stopljeno čokolado.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Nov 2018 23:12; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Jan 2012 23:26 Naslov sporočila: |
|
|
Beljakov čokoladni kolač
Sestavine:
150 g mehkega masla
200 g sladkorja
100 g zmehčane čokolade
150 g moke
7 beljakov
pol pecilnega praška
rum
čokoladna glazura
(sladkor v prahu)
stepena sladka smetana
Priprava:
Maslo, sladkor, rum in zmehčano čokolado kremasto razmešamo. Beljake čvrsto stepemo, nato pa sneg rahlo vmešamo med čokoladno maso. Dodamo še moko, pomešano s pecilnim praškom. Maso nadevamo v tortni model, obložen s peki papirjem, in jo pečemo približno 30 – 40 minut pri 180°C. Ko se kolač ohladi, ga lahko prevlečemo s čokoladno glazuro, ali pa ga samo rahlo posipamo s sladkorjem v prahu.
Serviramo ga s stepeno smetano.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 28 Jan 2012 00:08 Naslov sporočila: |
|
|
Keksiči kar tako
Sestavine:
60 g mletih mandljev (ali drugih oreškov)
100 g sladkorja v prahu
25 g moke
2-3 nestepeni beljaki
60 g stopljenega masla
malo pecilnega praška
To so osnovne sestavine, ki pa jih lahko dopolnimo (po želji) še z rozinami, nasekljanim suhim sadjem, naribano čokolado, oranžatom, krokantom … pač po lastni želji in okusu. Testo lahko obogatimo tudi s kako žlico prave kave, amareta, ruma, pomaračnega ali limoninega soka … in podobnim.
Priprava:
Vse sestavine enostavno zmešamo in z maso napolnimo (silikonske) modelčke (ali modelčke za muffine, vendar jih napolnimo samo do dobre tretjine), ki jih zložimo na pekač. Pečemo jih pri 240°C kakih 5 minut (pečico prej ogrejemo na to temperaturo). Ohladimo jih v modelčkih.
Keksiči odlično teknejo ob kavi, ali pa zvečer ob gledanju TV.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 28 Jan 2012 00:55 Naslov sporočila: |
|
|
Beljakova ledena torta
Sestavine:
za poljubčke:
8 beljakov
200 g sladkorja
150 g sladkorja v prahu
1 vaniliev sladkor
30 g jedilnega škroba
za tortno maso:
20 narezanih poljubčkov
100 g mlečne čokolade
100 g temne čokolade
1 l stepene sladke smetane
4 kremfixi
nekaj narezanih žele bonbonov
Priprava:
Beljakom med počasnim stepanjem postopoma (po žlicah) dodajamo sladkor. Stepamo jih toliko časa, dokler ne nastane iz njih čvrst sneg. Sladkor v prahu, vanilijev sladkor in škrob dobro zmešamo v manjši skledici in zmes previdno ter počasi z žlico vmešamo v sneg. Nato sneg nadevamo v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj nabrizgamo majhne kupčke poljubnih oblik.
Pečico segrejemo na 100 °C. Pekač s poljubčki postavimo v pečico na srednjo višino in pri tej temperaturi sušimo poljubčke 8 ur. Vrata pečice morajo biti ves čas priprta. Poljubčke nato osušimo in jih na drobno narežemo, čokolado naribamo, smetano stepemo s kremfixi in žele bonbončke narežemo na koščke. Vse sestavine dobro pomešamo med seboj, nato pa z maso napolnimo tortni model, ki ga postavimo za 12 ur v zmrzovalnik. Torto okrasimo po želji.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Nov 2018 23:03; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 28 Jan 2012 19:56 Naslov sporočila: |
|
|
Kokosov kolač z ananasom
Sestavine:
za biskvitno testo:
6 jajc
1 kozarec sladkorja
1 kozarec moke
1 ravna žlička pecilnega praška
(1 kozarec = 2 dl)
za oblogo:
1 velika doza vloženega ananasa
1 vrečka praška za vanilijev puding
za beljakovo ploščo:
4 beljaki
1 vanilijev sladkor
1/2 kozarca sladkorja
150 g kokosove moke
Priprava:
Testo: - Rumenjake kremasto razmešamo, dodamo čvrsto stepene beljake, na koncu pa previdno vmešamo še moko, pomešano s pecilnim praškom. Zmes razmažemo po peki papirju, s katerim smo prekrili pekač, in jo pečemo pri 175°C kakih 25 – 30 minut. Biskvit naj se nato počasi ohlaja kar v pečici, da ne bi padel skupaj.
Še malo toplega po vrhu obložimo z na kosce narezanim ananasom, le-tega pa prekrijemo z mlačnim pudingom, ki smo ga predhodno skuhali v 1/4 l tekočine od vloženega ananasa (ne dodajamo sladkorja). Vse to pa po vrhu enakomerno prekrijemo še s plastjo beljakove mase, ki jo naredimo tako, da beljake s postopnim dodajanjem sladkorja in vanilijevega sladkorja čvrsto stepemo, na koncu pa v to maso previdno s kuhalnico vmešamo še kokosovo moko.
Vse skupaj znova potisnemo v pečico in pri 180°C pečemo toliko časa, da beljakova masa nekoliko spremeni barvo, kar traja približno 15 minut (odvisno od pečice).
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Nov 2018 22:50; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 28 Apr 2012 14:34 Naslov sporočila: |
|
|
Mlečni riž s čokoladno kremo
Sestavine:
150 g riža
8 dl mleka
malo soli
1 žlica sladkorja
za kremo:
1 l mleka
200 g jedilne čokolade
4 beljaki
nekaj žlic sladkorja (po okusu)
stepena sladka smetana za okras
Priprava:
Mleko (8 dl) zavremo, dodamo sol in sladkor, nato pa v njem do mehkega skuhamo riž ter zmes ohladimo.
Mleko in beljake penasto stepemo z metlico ali z ročnim mešalcem, dodamo na koščke nalomljeno čokolado in sladkor, nato pa mešanico nad paro stepamo toliko časa, da se krema zgosti (približno 20 – 25 minut). Kremo nato razporedimo po mlečnem rižu. Sladico po vrhu okrasimo še s stepeno sladko smetano.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|