|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SONCE študent
Pridružen/-a: 28.09. 2011, 18:56 Prispevkov: 2103 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 03 Jul 2013 20:50 Naslov sporočila: |
|
|
ZANIMIVA RECEPTA
SMREKOVI VRŠIČKI IN PURANJI FILE
Za pripravo te jedi potrebujemo:
- 2 puranja fileja,
- pest smrekovih vršičkov,
- maščobo,
- 1 dl belega vina,
- 1 dl jušne osnove,
- 1 dl sladke smetane za kuhanje,
- sol, zeliščno maslo.
Fileje posolimo ter jih popečemo na vroči maščobi. Vzamemo jih iz ponve, na preostalo maščobo dodamo smrekove vršičke ter zeliščno maslo. Zalijemo z vinom, malo pokuhamo, dolijemo jušno osnovo ter v omako vrnemo meso. Dušimo, na koncu pa prilijemo malo sladke smetane, da omako zgostimo in jo po potrebi precedimo. Fileje prelijemo z omako in potresemo z mladimi smrekovimi vršički.
PROSENA KAŠA Z NAVADNO SMRDLJIVKO IN TOFUJEM
Za pripravo jedi potrebujemo:
- 200 g tofuja,
- 2 žlici limoninega soka,
- 1 čebulo,
- strok česna,
- 1-2 žlici olja,
- 200 g prosene kaše,
- 1/2 l jušne osnove,
- pest kalčkov (sojinih, brokolijevih),
- 200 g listov navadne smrdljivke,
- zeliščno sol, poper, žličko masla.
Tofu narežemo na koščke in jih mariniramo v limoninem soku. Čebulo in česen podušimo na olju ter dodamo proseno kašo in vse skupaj dušimo 5 minut. Dolijemo toplo jušno osnovo. Vse skupaj kuhamo še dobrih 15 minut, da izhlapi večina tekočine. Dodamo nasekljane liste navadne smrdljivke, kalčke in koščke tofuja.
Pred serviranjem pa vmešamo še žličko masla.
VIR: Revija Narava zdravi - junij 2013 (prispevek zeliščarice Mirjam Grilc iz Šenturške Gore pod Krvavcem)
SONCE _________________ PRIJATELJ JE SONCE, KI NIKOLI NE ZAIDE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 10:54 Naslov sporočila: |
|
|
Je veganstvo le propaganda?
Ali ste vedeli da so znane osebnosti kot igralec Hugh Jackman, Brat Pitt, Alicia Silverstone, Pamela Anderson, člani skupine 30 Seconds to Mars in Radiohead, Pink, Avril Lavigne, Paul McCartney, politiki Bill Clinton, NBA zvezda John Stalley, bodybilder Mike Mahler, tekač Carl Lewis VEGANI?
Na letošnjih Oskrajih so dominirale veganske in vegetarijanske jedi! Tudi Albert Einstein in Leonardo DaVinci sta bila vegetarijanca ter velika borca za živalske pravice. Verjela sta, da bo človeštvo prešlo na višji nivo civliziacije, ko se bo nehalo vse iskoriščanje živali za hrano, oblačila, obutev, pohištvo in kozmetiko.
Živali nam NE plačajo, da govorimo resnico, ampak jo širimo zaradi izjemne ISKRENE skrbi za zdravje in prihodnost človeške vrste in planeta Zemlja. Po drugi strani pa se služijo ogromni denarji na račun nedolžnih živih bitij ter še več na račun obolelih ljudi, ki rabijo kemoterapije, odstranitve dojk (operacija kot jo je imela Angelina Jolie nedavno stane eno povprečno Američanko 100% zalužek njenih 4 let dela), operacije, zdravila in podobno. Žal v čase, ko so živali bile bolj spoštovane kot ženske in dražje kot hiša, več ne moremo.
Preberite si celoten članek:
http://www.pomurec.com/vsebina/17972/Rak,_debelost,_kapi,_diabetes,_alergije_na_porastu_tudi_v_Pomurju
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Jul 2013 09:38 Naslov sporočila: |
|
|
Limona in paraziti
Večina dolgotrajnih zdravstvenih težav nastaja ravno zaradi notranjih parazitov (kot je npr. kandida), ki se naselijo v prebavilih in tako izčrpavajo celotno telo. Ko se ti zajedalci preveč razmnožijo, začne prihajati do kronične utrujenosti in raznoraznih dolgotrajnih zdravstvenih težav.
Zelo učinkovit način, da se parazitov znebimo, je v tem, da povečamo količino ognja v notranjosti prebavil. V ta namen si lahko pripravimo zelo preprost naravni ognjeni napitek - v kozarec stisnemo najprej malo limone (npr. toliko da pokrijemo dno kozarca z limoninim sokom), potem notri po lastnem občutku natresemo nekaj kajenskega popra (to je drugo ime za pekočo čili papriko v prahu) in čez prelijemo še za kak prst ali dva vode ter napitek premešamo.
Spijemo čimbolj na eks - ognjeni napitek bo najprej razkužil usta in grlo, telo pa bo v trenutku zelo močno aktiviral, prebudil in segrel, podobno kot šilce žganja - vendar kajenski poper za razliko od alkohola nima škodljivih stranskih učinkov na živčni sistem in možgane.
Kisla limona v stiku z želodčno kislino reagira v bazične soli, zato posledično dokaj močno alkalizira telo (alkalno ali bazično okolje zajedalcem v notranjosti prebavil ne ustreza, razraščajo se lahko samo v kislem okolju). Po drugi strani limona zelo podžge ognjeno moč kajenskega popra, tako se notranji ogenj lepo razširi po vseh prebavilih in trebušnih organih in začne svoj dolgi zdravilni pohod vse do konca črevesja.
Včasih lahko natresemo v napitek tudi malo kurkume (indijska začimba v obliki rumenega prahu), ki je sicer zelo uporabna tudi za celjenje zunanjih ran (ko npr. na ureznino potresemo kurkumo, se rana na ta način razkuži in se ne bo zagnojila - hitrost celjenja ran se s kurkumo tako precej poveča). V napitek kurkume raje ne dodajamo vsakič, ker ima njeno prepogosto uživanje lahko antibiotičen učinek. V času kure je priporočljivo tudi uživanje probiotičnih izdelkov (npr. jogurtov), ki omogočijo postopno zamenjavo kultur zajedalcev s kulturami, ki telesu pomagajo pri prebavnem procesu.
Če imamo dolgotrajne težave z prebavili in če opažamo, da blato ni dovolj izsušeno, če je lepljivo in ni dovolj čvrsto, to največkrat pomeni, da so se paraziti v našem telesu preveč razmnožili. V takem primeru je dobro, da si ognjeni napitek pripravimo vsaj trikrat na dan. V telesu bomo posledično že po nekaj dneh začeli zaznavati več življenjske energije, zelo kmalu pa bo blato postalo tudi bolj izsušeno in čvrsto -- vse to so znaki osvobajanja od parazitov.
Naše delovanje je usmerjeno tako navzven kot navznoter -- tako kot zunanjim zajedalcem (ki zaenkrat predstavljajo 1% najpremožnejšega sloja svetovnega prebivalstva) odrekamo svojo energijo in poslušnost v njihovih vojnih eksperimentih, enako delujemo tudi navznoter napram notranjim zajedalcem. V pravem trenutku se bo sinhroniziralo naše delovanje navznoter z aktivnostmi navzven in nastopil bo globalni mir, ki ga bomo čutili tako v telesu kot tudi v zunanjem svetu okoli nas.
Na internetu je možno prebrati kar nekaj člankov o zdravilnih učinkih kajenskega popra, imejmo pa tudi pred očmi, da se njegova moč v kombinaciji z limoninim sokom nekajkrat pomnoži in s tem še bolj razmahne po telesu.
Limonine peške dokaj hitro vzkalijo, če jih položimo na zemljo v cvetlični lonček in malo zalivamo. Tako dobimo zelo simpatična zelena limonina drevesca na oknih naših stanovanj.
LIMONA in rak
Poskusite še to:
Stisnite pol limone, razredčite s pol litra mlačne vode in pijte.
Pripravek alkalizira telo - super je. Limona (Citrus), je čudežno sredstvo za ubijanje rakavih celic. 10.000-krat močnejše kot kemoterapije.
Zakaj smo izvedeli to šele zdaj?
Zato, ker obstajajo laboratoriji, ki se zanimajo za proizvodnjo sintetične različice, ki jim bo prinesla ogromne dobičke.
Sedaj lahko pomagate prijatelju in ga obvestite kakšen blagodejen učinek ima limonin sok pri preprečevanju bolezni. Ima prijeten okus in nima tako strašnih posledice, kot kemoterapije.
Koliko ljudi umira, medtem ko ljubosumno čuvajo to skrivnost, da ne bi bili prizadeti milijonarji velikih korporacij.
Če lahko, posadite limonovec na terasi ali vrtu. Kot veste, je limonovec nizke rasti. ne zavzema veliko prostora in je znan po različnih vrstah plodov. Limone lahko uporabite na različne načine: lahko jih jeste kot sadje, stisnete sok iz njih, naredite različne pijače in slaščice.
Pripisujejo jim različne lastnosti, vendar imajo najboljši učinek na ciste in tumorje. Ta rastlina je dokazano zdravilo proti raku vseh vrst.
Ugotovili so, da so limone deluje kot agens širokega spektra proti bakterijam, glivicam, črevesnim zajedavcem, regulira visok pritisk in živčne motnje in ima
antidepresivni učinek.
Vir teh podatkov je fascinanten; izvira od enega največjih proizvajalcev zdravil na svetu in pravi, da se je po več kot 20 letih dela v laboratoriju od leta 1970. potrdilo, da limona uničuje maligne celice 12 vrst raka, vključno z rakom debelega črevesa, dojke, prostate, pljuč in trebušne slinavke.
Sestavine te rastline so pokazale, da imajo 10.000 (deset tisoč) krat večji vpliv od Adiamicina, kemoterapevtskega sredstva za upočasnitev rasti rakastih celic. Še bolj presenetljivo je, da je limonin sok ubija rakaste celice, na zdrave celice pa ne vpliva.
Institut de Sciences de la Santé; L. L.L., 819 N. Causez Street,
Baltimore, MD 1201.
Vir: internet
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Avg 2013 11:51 Naslov sporočila: |
|
|
BUČKE ...
... so prava zakladnica vitaminov! Vsebujejo vitamine A, B1, B2, B6 ter vitamina C in E .. in seveda 90% vode.
So okusne na 101 način, in nasitne ... in če se le da jih pripravljajte s čim manj toplotne obdelave, da ohranijo vitamine in hranilne snovi v zadostnih količinah!
Privoščite si jih čim pogosteje, potem ne boste potrebovali nobenih (umetnih) vitaminskih dodatkov in hranil!
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Avg 2013 22:20 Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj je lubenica najbolj primerna ohladitev v poletnih mesecih
Lubenica je eden najbolj priljubljenih in primernih sadežev za hlajenje ob vročih dnevih. Njena velika vsebnost vode, majhna vsebnost kalorij in zdravilnost zaradi likopena je nedvomno razlog za veselje ob uživanju.
Lubenica ima v sebi veliko vode, kar 91%. Vsebnost sladkorja je 6%, sicer pa je lubenica tudi odličen vir C-vitamina. Zelo zdravilna posebnost lubenice je vsebnost likopena. Likopen je nenasičen kartenoid, kar pomeni, da gre za barvilo rdečkaste barve, ki ga najdemo tudi pri paradižnikih in rdeči grenivki. Po domače lahko rečemo, da je likopen naravni antioksidant in ima izjemno proti rakotvorno delovanje. Ker pa likopena naše telo ne more proizvajati, je najboljše, da ga v poletnih mesecih v telo vnesemo čim več kar sami, s prehrano. Lubenica ima torej poleg izjemne sočnosti, tudi izjemno zdravilno moč.
Zdravilna moč likopena:
• Likopen zavira staranje kože: lovi in nevtralizira proste radikale, ki so sicer glavni krivec za staranje
• Likopen se nalaga v pljuča, prostato, jetra, debelo črevo in kožo.
• Nekatere raziskave potrjujejo tudi dober vpliv likopena na kosti.
• Raziskave so pokazale, da likopen zmanjšuje možnost tveganja za nastanek raka prostate, prebavnega traka, pljučnega raka, kožnega raka ter nekaterih makularnih kožnih bolezni.
Poleg likopena, lubenica vsebuje tudi citrulin, aminokislino, ki se v našem telesu pretvori v arginin. Citrulin vpliva na kvaliteto krvi, hkrati pa povečuje naše kardiovaskularno zdravje. Lubenica ima tudi veliko vitamina A (ohranja vlažnost in zdravje kože), C in B6.
Z lubenico bomo torej naredili svojemu telesu in zdravju veliko uslugo. Osvežila bo našo kožo, ter nahranila notranje organe z zdravilnim likopenom. Hkrati pa je najbolj zabavna in sladka osvežitev v teh vročih poletnih dneh.
Avtor:
Več avtorjev, povzetek: Mavrični Mesečnik
http://www.mavrica.net/zakaj-je-lubenica-najbolj-primerna-ohladitev-v-poletnih-mesecih-o-likopenu_clanek_1202.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 17 Avg 2013 18:54 Naslov sporočila: |
|
|
Živila, ki pomagajo pri pikih žuželk
Za blaženje srbečice pikov in ugrizov smo ljudje skozi stoletja odkrili kar nekaj naravnih “pomočnikov”, ki jih še danes najdemo skoraj v vsaki kuhinji.
1. - Pozitivni učinki aloe vere na kožo so pri tudi pri nas že dobro poznani, pomaga pa tudi pri odpravljanju posledic pikov komarjev. Če je le mogoče, si pomagajte kar z odrezanimi listi rastline, sicer pa z naravnim gelom iz trgovine. Aloe vera je namreč nepogrešljivo mazilo pri zdravljenju razdražene kože kakršne koli vrste pika.
2. - Komarjev pik lahko tudi namažemo s česnom, ki je naravni antibiotik. Srbečica bo kmalu izginila.
3. - V ljudskem zdravilstvu so uporabljali tudi netresk, ki naj bi zdravil skoraj vsako bolezen. Sveži netreskov sok še danes velja za odlično domače zdravilo proti pikom žuželk.
4. - Pike mravelj lahko ublažite tako, da v jabolčni kis namočite kosem vate in ga pritisnete na mesto ugriza.
5. - Na mesto pika lahko namažete tudi nekaj kapljic medu, ki ga, ko srbečica mine, dobro izperite.
6. - Pri bolj agresivnih pikih, kot so osji in čebelji pik, si lahko pomagate z rezino krompirja, čebule ali kumarice, ki jo položite na mesto pika, za blaženje bolečine pa naredimo zmes jabolčnega kisa in sode bikarbone, limoninega soka ter ohlajenega cimetovega čaja. Pomaga tudi peteršilj, ki ublaži srbenje in prepreči otekanje. Šopek peteršilja zmečkajte v roki in položite na mesto pika.
Vir: http://www.bodieko.si/zivila-ki-pomagajo-pri-pikih-zuzelk
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Sep 2013 21:44 Naslov sporočila: |
|
|
Buče in njihova zdravilna moč:
Nikoli bolj kot jeseni, nas na tržnicah in v trgovinah, ne pritegnejo buče s svojimi jesenskimi barvami. Za gojenje na vrtu so nezahtevne, potrebujejo le veliko vode. Dobra stran je tudi, da jih lahko brez problema hranimo čez zimo in se ne bodo pokvarile. Iz buč lahko naredimo sto in eno jed, hkrati pa skrbijo tudi za naše zdravje. Buče so namreč bogat vir vitamina A, vitamina C, vlaknin, magnezija, kalija in cinka ter betakarotena. Buče so bogat vir našega zdravja, zato si jih le privoščite še danes!
• Izboljšanje vida:
Buče so bogate s karotenoidi, posebno tiste buče, ki so oranžne barve. Povprašajte za hokaido bučami. Betakaroten se v našem telesu pretvori v vitamin A. Skodelica skuhanih in pretlačenih buč vsebuje več kot 200 procentov človekovega dnevno priporočenega vnosa vitamina A, ki izboljša naš vid v temačni svetlobi.
• Pomoč pri hujšanju:
Buče so pogosto spregledan vir vlaknin. Vendar ena skodelica (245 g) skuhanih in pretlačenih buč vsebuje le 49 kalorij, hkrati pa je zelo nasitna, tako da se lahko nasitimo z malo kalorijami.
• Bučna semena za srce:
Semena so naravno obogatena s rastlinskimi učinkovinami, ki se imenujejo fitosteroli, ki zmanjšajo slab holesterol.
• Buče lahko zmanjšajo tveganje za raka:
Že prej omenjen betakaroten je odličen antioksidant, ki naj bi po raziskavah britanskega Narodnega inštituta za raziskovanje raka, zaviral razvoj raka.
• Zaščita kože:
Isti prosti radikali, ki nevtralizirajo karotenoide v buči, ki onemogočajo rakave celice, lahko po nekaterih raziskavah zavirajo gube.
• Po naporni vadbi:
Ste že slišali, da banane veljajo za naravne ''energijske ploščice''? Izkazalo se je, da skodelica kuhane buče vsebuje več hranil (v primerjavi z banano) ki ponovno napolnijo naše telo po naporni vadbi. Buča vsebuje več kalija, ki pomaga pri vzpostavljanju ravnovesja elektrolitov v našem telesu po napornem treningu in ohranja mišice, da delujejo po svojih najboljših močeh.
• Za imunski sistem:
Ena skodelica skuhane buče vsebuje 20 procentov dnevne priporočene količine vitamina C.
• Za zdrave kosti in zobe:
Buče so bogate z magnezijem, ki krepi naše zobe in kosti.
http://www.mavrica.net/buce-in-njihova-zdravilna-moc_clanek_1247.html
9 razlogov, zakaj uživati bučna semena:
Bučna semena so bila, zaradi zdravilnih učinkovin, priljubljena že med plemeni Severne Amerike in Mehike. Poznali so jih tudi v antični Grčiji. Tudi danes smo hvaležni zdravilnim učinkovinam bučnih semen. S staranjem semen te zdravilne lastnosti še povečujemo. Semena, ki so shranjena vsaj 5 mesecev, namreč še dodatno obogatijo s proteini.
9 zdravilnih lastnosti bučnih semen:
• Vsebujejo veliko mineralov, vključno s fosforjem, železom, manganom, bakrom in magnezijem
• So bogat vir B vitaminov, vključno s riboflavinom, B6, tiaminom …
• Imajo veliko cinka, ki je naravna zaščita pred osteoporozo
• Vsebujejo beljakovine, ki temeljijo na kakovosti. 100 g semen nam nudi 30 g kakovostnih beljakovin.
• Bučna semena pomagajo zmanjševati vnetja pri artritisu.
• V ljudskem zdravilstvu jih uporabljajo za naravno zdravljenje trakulje in parazitov.
• Bučna semena zavirajo nastanek ledvičnih kamnov.
• Bučna semena so zelo kalorična. Vsebujejo 559 kalorij / 100 gramov.
• Bučna semena pomagajo proti zakisanosti telesa.
Kako pripravimo bučna semena za uživanje:
Ker so bučna semena, ki jih prodajajo na policah v trgovinah močno soljena je najbolje, da si jih za uživanje pripravimo kar sami. Priprava je enostavna saj jih moramo le popražiti. Bučna semena pražimo na ponvi največ 15 - 20 minut.
http://www.mavrica.net/bucna-semena-in-9-zdravih-razlogov-zakaj-jih-uzivati_clanek_1249.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Sep 2013 23:10 Naslov sporočila: |
|
|
Najboljši rastlinski viri kalcija
Kalcij je sicer esencialno hranilo v naši prehrani, a kot ste verjetno opazili, ni vseeno, iz katerega vira kalcij dobimo. Ste vedeli, da čeprav živalsko mleko vsebuje kalcij, ti izdelki pravzaprav črpajo kalcij iz naših kosti?
Na izgubo kalcija in posledično slabše zdravje kosti pa vplivajo še naslednji dejavniki:
• Dednost,
• kofein,
• sol,
• kajenje,
• telesna neaktivnost,
• pomanjkanje sončne svetlobe.
Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije odrasel posameznik na dan potrebuje od 400 do 500 miligramov kalcija. Ameriški standardi so višji, saj tam odraslim priporočajo 800 miligramov kalcija ali več, delno tudi zato, ker Američani zaužijejo velike količine mesa in soli, veliko jih kadi ter so na splošno malo telesno dejavni, kar posledično vodi v izgubo kalcija.
Kako torej s prehrano zadostiti priporočilo in hkrati poskrbeti za zdravje svojih kosti?
Odgovor so rastline!
Obstaja veliko rastlin, bogatih s kalcijem. Pripravili smo obširen seznam živil rastlinskega izvora – na njem boste našli sadje, zelenjavo, oreščke, semena in celozrnata žita, ki vsebujejo veliko kalcija. S pomočjo tega seznama boste brez težav zadostili svojim potrebam po tem mikro hranilu.
Nekaj dobrih rastlinskih virov kalcija:
• Suhe fige (10 srednje velikih, 269 mg kalcija)
• Soja, zelena, kuhana (skodelica, 261 mg kalcija)
• Repa, kuhana (skodelica, 249 mg kalcija)
• Suhe slive (100 g, 43 mg kalcija)
• Dateljni (100 g, 64 mg kalcija)
• Suhe marelice (100 g, 55 mg kalcija)
• Kuhana špinača (skodelica, 244 mg kalcija)
• Tempeh (skodelica, 184 mg kalcija)
• Ohrovt (skodelica, 179 mg kalcija)
• Blitva (skodelica, 152 mg kalcija)
• Okra, kuhana (skodelica, 35 mg kalcija)
• Mandlji (četrtina skodelice, 94 mg kalcija)
• Čičerika, kuhana (skodelica, 80 mg kalcija)
• Fižol v zrnu, kuhan (skodelica, 160 mg kalcija)
• Pomaranče (ena srednje velika pomaranča, 72 mg kalcija)
• Brokoli, kuhan (skodelica, 62 mg kalcija)
• Papaja, surova (skodelica, 46 mg kalcija)
• Tahini (2 jušni žlici, 128 mg kalcija)
• Mandljevo maslo (2 jušni žlici, 111 mg kalcija)
• S kalcijem obogateno sojino ali riževo mleko (2,5 dcl, 200–300 mg kalcija)
• Ovseni kosmiči (skodelica, 100–150 mg kalcija)
• Tofu (skodelica, 516 mg kalcija)
• Črna melasa (2 jušni žlici, 400 mg kalcija)
• Sezam (100 g, 159 mg kalcija)
http://www.bodieko.si/rastlinski-viri-kalcija
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 28 Nov 2013 23:49 Naslov sporočila: |
|
|
Buče za boljše razpoloženje in napeto kožo!
Buča je zelo hranljiva zelenjava, ki jo nevede zanemarjamo ter si s tem delamo veliko škodo, saj je nizkokalorična zelenjava, polna antioksidantov, vitaminov in mineralov.
Naravni diuretik
Buča je naravni diuretik in bi jo morali jesti ljudje, ki imajo probleme z vnetjem sečil, vnetjem ledvic, mehurja in žolčnika ter problematično prostato.
Dietna hrana
Buča ima velik odstotek vode (do 95 %) in zelo nizko raven maščob, zato je dobra pri vseh dietah. Energijska vrednost buče je približno 28 kcal na 100 gramov.
Za trdne kosti
Poleg tega je v buči tudi veliko vitaminov in mineralov: C, E, B5, magnezij, kalij in alfa-karoten. Magnezij normalizira delovanje srca in krepi imunski sistem ter kosti. Vitamin B5 pa telesu pomaga pri soočanju s stresom in uravnavanju hormonskega delovanja. Buča vsebuje veliko beta-karotena, provitamina A, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Ker je beta-karoten antioksidant, popravlja škodo, ki jo povzročajo prosti radikali, in krepi imunski sistem.
Izboljšanje razpoloženja
Bučna semena so bogata z aminokislino triptofan, eno izmed življenjsko pomembnih aminokislin, ki je organizem ne proizvaja sam. Aminokisline so pomembne pri proizvodnji serotonina, enega od glavnih akterjev, ko gre za naše dobro razpoloženje in občutek sreče. Peščica praženih bučnih semen lahko pomaga, da lepše gledamo na svet.
Vir proteinov
Bučna semena so tudi bogat vir proteinov, saj nam 35 gramov bučnih semen zagotovi približno 17 % naših dnevnih potreb po proteinih.Buče imajo dovolj karotina, da dobijo prikupno oranžno barvo, poleg tega pa karotin pomaga preprečevati prezgodnje staranje ter bolezni srca in ožilja.
Buče po naporni vadbi
Ste kdaj slišali, da so banane odličen sadež po telesni vadbi? Izkazalo se je, da ima skodelica kuhane buče več kalija kot pa banane: 564 mg za bučo in 422 mg za banano.
Kalij pomaga pri vzpostavljanju ravnovesja elektrolitov v telesu po hudem treningu in ohranja mišice, da delujejo po svojih najboljših močeh.
Buče za boljši imunski sistem in napeto kožo
Buče imajo visoko vsebnost vitamina C, ki pomaga varovati imunski sistem in spodbuja tvorbo kolagena v koži za lep sijaj ter elastičnost.
Naravna maska za obraz
Zmešajte majhno bučo s 4 žlicami jogurta in 4 žlicami medu. Uporabite to zmes na obrazu in jo pustite delovati 10 minut, nato sperite obraz. Vaša koža bo mehka in gladka.
Avtorica prispevka: Barbara Gradič Oset
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Dec 2013 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj o KURKUMI
Rumeno zlato je superživilo, ki ga moramo čisto vsi imeti čisto vedno doma. Na srečo je tudi cena čisto dostopna, dobi se povsod (drugo ime za kurkumo je turmerik), med začimbami. Poskrbite, da kupite tako biološke pridelave. Če kurkumo potresete na hrano, jo bo telo zaznalo kot močan antioksidant, če jo boste uživali na tešče-v napitkih ali smoothijih, pa bo postala zdravilo.
Na menijih naj bi jo imeli iz več razlogov:
1. - Ker je eno najboljši super živil za cirkulacijo, požene in očisti limfo.
2. - Ker ubija raka prsih: oktober je mesec zdravja dojk.
3. - Tudi proti vsem vrstam raka je, obnavlja DNK.
4. - Ker je to super pomlajevalna koreninica, eden najmočnejših poznanih antioksidantov; že tisočletja uporabljena v ajurvedi za glajenje gub, lepšanje tena in sijoč videz. Tudi proti luskavici je.
5. - Odpravlja vsa vnetja v organizmu, pa osteoporozo in težave s sklepi; istočasno pa krepi imunski sitem. Čim začutite, da se vas loteva prehlad, povečajte njeno dozo in bo odšel.
6. - Je izjemna prijateljica pljuč in jeter – oba organa obnavlja in varuje. Tudi za vranico je super.
7. - Če jo ženske redno uživamo v času menstruacije, nimamo krčev, bolečin in nihanj razpoloženja.
POMEMBNO:
Kurkumin, čudežna sestavina kurkume, deluje 70% močnejše ob prisotnosti maščob, zato jo vedno uživamo z njimi!
Kupite si kurkumo in si pripravite napitek iz nje. 1 čajno žličko tega ‘rumenega zlata’ zmešajte z 2 dcl vode in 1 žličko kvalitetnega olja (oljčno, svetlinovo, konopljino, laneno, orehovo …).
Povzetek:
Kurkuma je rumena začimba, ki sliši tudi na ime ‘turmerik’, dobi se jo v vsaki večji trgovini, ter povsod, kjer prodajajo bio izdelke. Navadna stane okoli 1€, ekološke pridelave pa 2,5 €. Slednja je bolj priporočljiva. Njena vrednost pa je neprecenljiva, je najmočnejši anti-oksidant, izjemen pomlajevalec, poživlja limfo, preprečuje zastoje vode v telesu, je protivnetno super živilo, ki ščiti tudi pred rakom (sploh proti raku dojk in jeter je idealno), odpravlja osteoporozo, dviguje odpornost … Njen učinek je 70% močnejši v prisotnosti olja.
Vir: FB ...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=567463643328459&set=a.398270583581100.91697.398264346915057&type=1&theater
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 16 Dec 2013 12:00; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Dec 2013 11:59 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravimo si vnetje grla in angino v enem dnevu!
Recept:
1 večja (sveža) rdeča pesa
9%-ni alkoholni kis
Priprava:
Peso na drobno nastrgamo. Na 250 g nastrgane pese dodamo 1 žlico kisa, premešamo in pustimo stati 15-20 minut. Zmes dobro odcedimo skozi gazo ali plastično cedilo, ostanke pese zavržemo.
Grlo spiramo redno na vsakih 2-3 ure, tekočino lahko za boljši učinek tudi popijemo ... in uspeh ne bo izostal.
Vir:
http://www.magazin.ba/lifestyle/zdravlje-lifestyle/izlijecite-upalu-grla-i-anginu-za-jedan-dan-31681.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Dec 2013 12:14 Naslov sporočila: |
|
|
Proso je odlična hrana proti stresu
Proso je nadvse bogato z različnimi hranili, poleg tega pa je znan kot eno najlažje prebavljivih in najmanj alergenih žit. Na naše delo deluje izrazito bazično. Gojili so ga že v prazgodovini, in sicer v Aziji in Severni Afriki. Proso je na voljo je v obliki zrnja, mogoče pa je dobiti tudi proseno moko, kosmiče in testenine.
Spoznajmo nekaj pozitivnih lastnosti tega hranljivega žita: .
• Proso je zelo lahko prebavljivo živilo, ki na naše telo deluje izrazito bazično.
• Prebivalci doline Hunza v Himalaji so znani po svojem odličnem zdravju in dolgoživosti – proso pa predstavlja temelj njihove prehrane.
• Proso vsebuje veliko prehranskih vlaknin, zato skrbi za optimalno zdravje našega prebavnega trakta.
• Proso deluje kot prebiotik – skrbi za mikrofloro našega notranjega ekosistema.
• Proso vsebuje triptofan, ki skrbi za naše boljše razpoloženje.
• Kot smo že omenili, je proso bogato s prehranskimi vlakninami, vsebuje pa malo sladkorjev. Ima tudi relativno nizek glikemični indeks.
• Vitamin B3 (niacin), ki ga najdemo v prosu, lahko pomaga znižati raven holesterola.
• Uživanje prosa pomaga znižati raven trigliceridov v krvi. Južnokorejski znanstveniki so tudi dokazali, da proso pomaga zmanjšati tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja.
• Proso je znano tudi po svoji antioksidantni vlogi.
• Proso ne vsebuje glutena in ni alergeno živilo. Je torej odlično živilo za vse, ki imate težave z različnimi alergijami.
• Proso skrbi za lepe lase, čvrste nohte in močne zobe.
• Proso vsebuje veliko beljakovin (15 %). Zaradi visoke vsebnosti beljakovin je proso izvrstno za proizvodnjo prenašalcev živčnih dražljajev.
Preberite več:
http://www.bodieko.si/proso
Vir:
http://novice.najdi.si/predogled/novica/8b64571c00189dc9c5305c237d357279/Bodieko-si/Lepota-in-zdravje/Proso-je-odli%C4%8Dna-hrana-proti-stresu
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Jan 2014 11:18 Naslov sporočila: |
|
|
Očistimo ledvice za 1 € ali manj
Ledvice so organ (na vsaki strani telesa je ena ledvica), ki iz telesa odstranjuje škodljive snovi, ki nastanejo pri presnovi beljakovin, in odvečno tekočino. Vsak dan se v ledvicah prečisti 180 litrov krvi, izloči pa se od 1,5 do 2 litra seča, ki vsebuje za telo škodljive produkte presnove. Najpomembnejše naloge ledvic so: uravnavanje krvnega tlaka, števila rdečih krvnih telesc in količine kalcija ter vzdrževanje ustreznega kislo-bazičnega ravnovesja krvi.
Skozi leta se lahko v ledvicah nakopiči veliko odpadnih stvari in zato ledvice potrebujejo čiščenje.
Kako bomo to storili?
Zelo enostavno. Najprej si priskrbimo pest peteršilja in ga dobro operimo.
Narežimo ga na majhne koščke, ga dajmo v lonec in prelijmo s čisto vodo. Vse to pustimo vreti deset minut, potem ga odstranimo z ognja in pustimo, da se ohladi. Nato to precedimo in prelijemo v čisto steklenico, postavimo v hladilnik, da se ohladi. Pijmo kozarec te zdravilne zelene tekočine na dan.
Z uriniranjem se izločajo strupi iz telesa.
Prehranska značilnost peteršilja:
- Močan antioksidant.
- Obnavlja, pomlajuje, ter pomaga pri zdravljenju kože.
- Vsebuje beta karoten.
- Bogat z minerali kot so kalcij, fosfor, železo in žveplo.
- Bogat s klorofilom.
- Preprečuje slab zadah.
- Pomaga očistiti telo od toksinov in odvečne maščobe.
- Bogat z vitaminom C.
- Pomaga krepiti imunski sistem.
- Ker je bogat s kalcijem, je zelo primeren za razne diete, ter
preprečevanje osteoporoze, kot tudi med menopavzo.
- Zelo je dober za otroke in športnike.
- Je dober diuretik: pomaga odstraniti tekočino na naraven način.
- Uporablja se v dietah, za zdravljenje visokega pritiska
(hipertenzija), ter za zdravljenje ledvic.
- Ima veliko vitaminov in mineralov, zaradi česar je idealen za pomoč
pri: slabokrvnosti, anoreksiji, splošni oslabelosti, utrujenosti, duševni in
fizični utrujenosti.
- Krepi lase in nohte.
- Pomaga pri razjedah.
Peteršilj vsebuje edinstveno kombinacijo hranil
... zaradi katerih ga uvrščamo med superhrano. Snovi, ki jih vsebuje, npr. miristicin, limonen, evgenol idr., dokazano zavirajo nastanek tumorskih celic. Dodatna pozitivna lastnost peteršilja je, da je bogat s flavonoidi, ki so znani po močnih antioksidativnih lastnostih.
Peteršilj vsebuje tudi približno trikrat toliko vitamina C kot pomaranče
Kot vemo, je vitamin C izredno pomemben za zdravo delovanje imunskega sistema in mladosten izgled kože ter delovanje sklepov. In naj omenimo še karotenoidna antioksidanta lutein ter zeaksantin, ki krepita vid in telesu pomagata nevtralizirati poškodbe, ki jih povzroča UV sevanje.
Peteršilj vsebuje ogromno klorofila
... t.i. vira energije, ki daje zeliščem in rastlinam značilno zeleno barvo. Klorofil pomaga alkalizirati telo, očistiti kri in proizvajati nove rdeče krvne celice. Poleg tega klorofil in flavonoidi v peteršilju pripomorejo k večji celični produkciji glutationa. Višje ravni celičnega glutationa omogočajo, da se telo lažje razstruplja in bolj učinkovito zdravi. Zaradi teh lastnosti lahko peteršilj izboljša celično oskrbo s kisikom.
Poveč ana oksigenacija pomeni povečano celično energijo in intenzivnejše razstrupljanje ter zdravilne učinke.
Ledvice so povezane s 1. čakro, ki vpliva na raven energije v telesu, sposobnost zadovoljitve življenjskih potreb, preživetja, volje do življenja, povezanost s fizičnim telesom (prizemljitev), ohranjanje povezanosti s sedanjim trenutkom ter vse stvari, vezane z življenjem na Zemlji. Skrbimo za svoje telo, saj je naše zdravje odvisno v največji meri od nas samih.
Kitajski pregovor pravi:
Ko nekdo deli nekaj vrednega s teboj, od česar imaš korist, je tvoja moralna dolžnost, da to deliš tudi z drugimi.
Tako ... naredi, kar moraš! Jaz sem že.
Objavil/a Roža Karan (Astrologinja)
Vir:
http://www.publishwall.si/astrologinja.roza/post/97082/o%C4%8Distimo-ledvice-za-1-ali-manj
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Jan 2014 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
Himalajska kristalna sol
Zdravstveni učinki:
Vsi vemo, da je sol enako pomembna za naše telo kot voda. Če pijemo vodo, je sol potrebna za telo, da proizvede hidroelektrično energijo, ohranja dobro kri, ohranja ravnovesje pravilne količine vode v krvi in celicah, pospešuje prebavo in omogoča našemu živčnemu sistemu in mišicam, da delujejo normalno. Brez soli ne bi mogli razmišljati in ne funkcionirati.
Super živilo Himalajska kristalna sol ni enaka kot jedilna sol, ki jo uporabljamo v vsakdanjem življenju. Mineralni delci v kristalni soli so organski in tako majhni, da so enostavni za presnovo za biokemične funkcije človeških celic. Zaradi tega je himalajska kristalna sol eno najbolj učinkovitih naravnih zdravil. Najboljši način za zdravljenje in čiščenje je sol zaužiti raztopljeno v vodi. Ta raztopina je 1 % raztopina vode/soli (enako kot naša kri, solze in ocean). Ampak kristalno sol lahko posujete tudi po hrani ali jo dodate vodi za rehidracijo.
Kristalna sol nam lahko pomaga obnoviti in uravnotežiti energijo telesa, kislinsko-alkalno raven, raztopiti in sprostiti kristalizirane obloge (vzrok za revmatične bolezni ledvic in žolčne kamne), pomaga razgraditi težke kovine, npr. živo srebro iz zobnih zalivk in kadmij od kajenja in vsakdanje onesnaženosti zraka, normalizira krvni pritisk, čisti črevesje, zdravi kožne bolezni, bolezni dihalnih organov in pomaga zmanjšati odvisnost.
Himaljska kristalna sol je vsestranska in se zato lahko uporablja za spiranje sinusov, da preprečimo izcedek iz nosu in zamašen nos ter okužbo sinusov, kot kopel za oči za povrnitev vlage v suhe oči, za inhalacijo za zdravljenje bolezni dihal kot je bronhitis, čistilna kopel, ki ima enak učinek kot tridnevni post, in za lepotne maske in obloge za zdravljenje razdražene kože, poškodb tkiva, težav s sklepi, celulit ter za regeneracijo in učvrstitev kože.
Zakaj je originalna himalajska kristalna sol boljša od navadne namizne soli?
Običajna namizna sol je velika obremenitev za naše telo. Bila je kemično beljena in odstranjene so ji bile vse koristne sestavine. Prav zaradi tega postopka je nato namizna sol 99 % natrijevega klorida, ki se ne zlepi, ter ima strupene dodatke, kot so koruzni sladkor ali aluminijev silikat.
Navadna sol torej povzroča dehidracijo. Ko vaše telo poskusi izločiti preveč strupenih soli, tvori sečno kislino. Iz svojih celic nato odstrani vodo v prizadevanju, da z ioniziranjem snovi v klorid in natrij nevtralizira škodo. Vaše celice lahko dehidrirajo in sčasoma umrejo, ker namizna sol ne vsebuje nobenih sestavin, ki bi zavirale pretirano izločanje vode iz celic. Super živilo Himalajska kristalna sol ne povzroča teh težav.
Vir: Spletna BIO trgovina
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|