 |
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Feb 2018 19:35 Naslov sporočila: |
|
|
Najboljši način vnašanja mineralov v telo?
S hrano!
Kalcij:
brokoli, mlečni izdelki, špinača, tofu, pomarančni sok, žitarice, jabolčni kis, kajenski poper,
Kalij:
marelice, avokado, banane, melone, kivi, pomaranče, krompir, slive, špinača, paradižnik, zelenjavni sokovi, jabolčni kis, kajenski poper,
Magnezij:
polnozrnati kruh, temnozelena listnata zelenjava, večina oreščkov (še posebno mandlji in indijski orešček), soja, krompir, jogurt, peanut butter, jabolčni kis, banane,
Železo:
semena (bučna, sezamova), oreščki, jetra, govedina, morski sadeži, stročnice, polnozrnata žita, temnolistnata zelenjava, temna čokolada, rumenjak, suhe slive,
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Feb 2018 19:46 Naslov sporočila: |
|
|
4 znaki, da nam primanjkuje beljakovin
Tako imenovana piramida zdrave prehrane se v zadnjih letih precej spreminja. Strokovnjaki opozarjajo, da uživamo preveč ogljikovih hidratov in preprostih sladkorjev, zaradi česar se redimo, vse bolj pa se kaže, kako pomembno je, da zaužijemo dovolj beljakovin. Te so ključnega pomena za delovanje telesa, saj so ključni gradbeni material organizma in sodelujejo v skoraj vseh biokemičnih procesih v celicah.
Kaj so beljakovine?
Beljakovine sestavlja kombinacija 20 aminokislin, od katerih jih je 8 esencialnih, kar pomeni, da jih naše telo ne more ustvariti samo, zato jih moramo vanj vnašati s prehrano.
Kje jih najdemo?
Beljakovine je najti v skoraj vseh vrstah hrane – razen v rafiniranih sladkorjih in maščobah. Najboljše beljakovine vsebuje hrana živalskega izvora, kot so meso, ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki, najdemo pa jih tudi v stročnicah, žitih, zeleni in listnati zelenjavi in ajdi.
Koliko beljakovin potrebuje človek?
Povprečno potrebujemo od 1 do 1,5 grama beljakovin na kilogram telesne teže.
Če se sprašujete, ali zaužijete dovolj beljakovin, bodite pozorni na naslednje znake:
1. Hlepenje po sladkem in nenehna lakota
Eden od prvih znakov nezadostnega vnosa beljakovin sta hlepenje po sladkem in nenehna lakota. Se sprašujete, zakaj ne hlepite po mesu in jajcih? Ena od glavnih funkcij beljakovin je ohranjanje ravnovesja glukoze v krvi, zato ob njihovem pomanjkanju raven glukoze naglo upade, kar porodi željo po hrani, ki telo hitro oskrbi z energijo, to pa dobimo prav s sladkorji.
2. Utrujenost
Ravnovesje sladkorja v krvi je pomembno za koncentracijo, zato se nam v primeru pomanjkanja beljakovin dozdeva, da ne delujemo povsem normalno. Da lahko možgani dobro delujejo, potrebujejo beljakovine. Če nenehno iščete rešitev v ogljikovih hidratih, boste energijo dobili v hipu, vendar bo temu že kmalu sledil njen padec in posledično slaba zbranost.
3. Izpadanje las
Beljakovine gradijo vse celice v telesu, tudi lasne folikle. Močni folikli ohranijo lase na glavi, tudi če jih zategujete z elastiko, energično češete … Če vam kronično primanjkuje beljakovin, vam lasje utegnejo izpadati bolj kot navadno in se tudi tanjšajo.
4. Pogosto obolevanje
Brez zadostne količine beljakovin ni močnega imunskega sistema. Če opažate, da se prehladite ali podležete virozam pogosteje od drugih, sicer pa ste dobrega zdravja, je morda za to krivo prav pomanjkanje beljakovin.
Vir: Viva – revija za zdravo življenje
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Feb 2018 21:39 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj se zgodi, ko zmešamo cimet in limono?
O zdravilnih učinkih cimeta se veliko govori. Zdravilne učinke limone so poznale že naše babice.
Le redki pa vedo, kaj se zgodi, ko ti dve sestavini zmešamo ...
Začnimo s pripravo ...
Sok ene limone preprosto zmešajmo z žličko cimeta. Zelo pomembno je, da mešanico takoj pojemo, ker vitamin C iz limone na zraku zgublja svojo moč. Če se nam ta mešanica zdi preveč grozna, jo lahko razredčimo le z mlačno vodo. Najmočnejši vpliv ima ta kombinacija zjutraj na tešče, pa tudi zvečer vsaj eno uro pred spanjem (presenečeni bomo, kako učinkuje na apetit).
Limona je namreč zelo učinkovito sredstvo za razstrupljanje telesa, izboljša imunski sistem odpornost, uredi prebavo in spodbuja hujšanje.
Cimet ima antimikrobne lastnosti, uravnava raven sladkorja v krvi, preprečuje nastanek raka ...
Kako pa limona in cimet delujeta skupaj?
1. Odpravljata akne
Če z mešanico namažete kožo, kjer imate največ aken in pustite 15 minut na koži, boste presenečeni nad čistilnimi učinki limone in cimeta.
2. Blažita bolečine v sklepih
S to mešanico si lahko namažete tudi otrdele, zatekle in boleče sklepe, čeprav tudi z rednim pitjem bo vaše telo bolj gibčno.
3. Pomagata pri hujšanju
Veliko ljudi si pri hujšanju pomaga z raznimi prehranskimi dodatki, a ni ga boljšega od zdrave in naravne mešanice. Če k temu dodate še malo zelenega čaja (največ pol skodelice), boste dobili izredno učinkovit zaviralec apetita. Poleg tega vam bo kislina limone še dodatno skrčila želodec, da cel dan ne boste čutili lakote.
4.Zdravita kašelj in prehlad
Veliko vitamina C in še sredstvo, ki preprečuje infekcije sta najboljši zaveznik v boju proti virusom in bakterijam. K tej mešanici lahko dodate še malo medu, ki vam bo dal dodatno energijo in izboljšal razpoloženje.
5. Razstrupljata telo
Toksinov je v telesu vedno preveč, zato moramo skrbeti za svoj imunski sistem. Limonin sok je zelo koristen za zdravje jeter, cimet preprečuje škodljive učinke prostih radikalov in varuje celice pred poškodbami. Priporočamo vam, da zjutraj popijete mešanico limone in cimeta, čez dan pa spijete veliko vode, pa boste na zdrav način očistili svoj organizem.
Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5969
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Mar 2018 10:20 Naslov sporočila: |
|
|
Rumena koleraba
Velikokrat pozabljena koleraba je polna antioksidantov in vitamina C.
Koleraba je pogosto zapostavljena, saj le malo ljudi ve, kako zdrava je v resnici in na kakšne načine jo lahko uporabimo. Ima nežen in značilen okus, ki je posledica gorčičnega olja in vsebnosti hranilnih snovi, je preprosta za pripravo in uporabimo jo lahko v zelo različnih receptih.
Koleraba vsebuje vitamine skupine B, niacin, biotinom in vitamin C. Njegova količina se kljub kuhanju ne zmanjša tako drastično kot v drugi zelenjavi. Koleraba vsebuje tudi kalcij, magnezij, kalij, natrij in vitamin A. Je polna antioksidantov in pomaga preprečevati degenerativne bolezni, nevtralizira proste radikale, varuje vid in med drugim stimulira protirakave encime.
Rumena koleraba je odlična pri dietah
Koleraba je odlična hrana za ljudi, ki bi radi shujšali, saj okoli sto gramov vsebuje le 11 kalorij. Poleg tega pa je koleraba dobra še za pospeševanje presnove, nastajanje krvi, obenem pa krepi lase in kožo, skrbi za večjo vitalnost in energijo, pomaga premagovati stres, odvaja vodo iz telesa, izboljšuje razpoloženje in krepilno deluje na srce.
Rumena koleraba proti raku
Znanstveniki so prepričani, da rumena koleraba prav tako kot druge kapusnice vsebuje kemične spojine, ki naj bi preprečevale nekatere vrste raka. Najpodrobneje preučujejo indole in izotriocianate. Prvi spodbujajo delovanje encimov, ki zmanjšujejo učinke estrogena, ki spodbuja nastanek raka na dojki, izotiocianati pa naj bi sprožili nastajanje encimov, ki varujejo DNK pred poškodbami rakotvornih snovi.
Tako kot drugi člani družine kapusnic je bogata z blagodejnimi fitokemikalijami, kot sta sulforafan in indol-3-karbinol, ki ščitijo pred rakom, zlasti rakom prostate, dojke in debelega črevesja.
Rumena koleraba za sladkorne bolnike
Priporočljiva je za sladkorne bolnike, saj uravnava raven sladkorja in zaradi obilja kalija niža krvni tlak. Koleraba je popoln vir rastlinskih vlaknin, ki zagotavljajo daljši občutek sitosti, zaradi česar je to "zemeljsko jabolko" zelo primerno za jedilnike vseh, ki želijo shujšati.
Rumena koleraba za krepitev imunskega sistema
Koleraba krepi imunski sistem, poživlja presnovo (pomaga pri zaprtju), čisti prebavila, ožilje in sečne poti, znižuje raven holesterola v krvi, odvaja vodo iz telesa in zmanjšuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Poleg tega pomaga premagovati stres, krepi vitalnost in energijo ter izboljšuje razpoloženje.
Rumena koleraba za krepitev moškosti
Znana je tudi kot "ljubezenska zelenjava", saj vsebuje naravne sestavine za spodbujanje moškosti.
Vir:
http://jazkuham.si/koleraba-sciti-pred-rakom-clanek-233
http://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-prehrane/9744/Koleraba
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Mar 2018 10:28 Naslov sporočila: |
|
|

Recept za hujšanje in proti celulitu
Mnogi se med dietami izogibajo bananam, a ne vedo, da s tem delajo veliko napako. Banane namreč topijo maščobe v krvi.
Banane imajo veliko kalija, odstranjujejo vodo iz telesa, imajo pa veliko fruktoze, glukoze in saharoze. Veliko sladkorja da telesu veliko energije, zato je pomembno, da banane jeste čim bolj počasi. Banane so koristne tudi zato, ker zmanjšujejo apetit.
Bananam pa lahko še bolj poudarite hranljive lastnosti, če jih kombinirate s špinačo in jagodičevjem.
Z eno banano kombinirajte žlico jagod, žlico medu, žlico ingverja in pol skodelice mlačne vode. S to kombinacijo boste dobili večino mineralov in vitaminov, ki jih telo potrebuje za cel dan.
Druga kombinacija je ena banana, 20 gramov sveže špinače, 1 dcl jogurta, 50 gramov ovsenih kosmičev in žlička medu. Vse skupaj dobro premešajte v mešalniku, tak napitek pa bo potešil še tako močno lakoto. Napitek je okusen in hranljiv nadomestek za večerjo.
Vir
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5384
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Apr 2018 10:31 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravilo iz hrena
Virusne okužbe, glavoboli, kašelj, zamašen nos, težave s sinusi ... kako se tega znebiti s preprostim domačim zdravilom?
Ob hladnih dneh se število obolenj drastično poveča.
Da bi se izognili tem težavam si lahko doma pripravimo učinkovito in preprosto zdravilo.
Potrebujemo:
- skodelico domačega jabolčnega kisa
- 100 gramov hrena
Priprava:
Hren naribamo in ga prelijemo s kisom. Mešanico damo v kozarec, ki ga lahko dobro zapremo.
Za najmanj 5 dni ga postavimo na mesto, ki ni izpostavljeno direktni sončni svetlobi. Enkrat na dan mešanico dobro pretresemo.
Kako pomagata kis in hren?
Po petih dneh nam te mešanice ni treba jesti ... že samo 5 minut inhaliranja nam bo odprlo sinuse. Če v to mešanico namočimo krpo oziroma z žličko te mešanice namažemo krpo in jo položite preko čela, se bomo znebili glavobola.
Krpo namazano s kisom in hrenom lahko čez noč položimo tudi na prsi, pa se bomo zjutraj zbudili kot prerojeni.
Če nas boli grlo ali nas muči kašelj, si namočeno krpo ovijmo okoli vratu.
Ob tem velja dodati star grški pregovor: redkev ima težo svinca, pesa srebra, hren pa zlata.
Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5971
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Maj 2018 16:09; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Maj 2018 16:08 Naslov sporočila: |
|
|
levo ... cejlonski cimet - zdravi; desno ... kitajski cimet - nezdravi
Ste vedeli, da obstajata zdravi in nezdravi cimet?
Razlike med cejlonškim in kitajskim cimetom so minimalne, vendar pomembne - škodljiv cimet lahko povzroči okvare jeter in ledvic. Ga prepoznate?
Dobro je vedeti, da ni vsak cimet dober za zdravje. Obstajata namreč dve vrsti. Ena je gojena na Kitajskem (uvozili so ga iz Tajske), druga pa na Šrilanki (staro ime Cejlon).
Cimet velja za eno najstarejših in najbolj romantičnih začimb poznano po celem svetu. V zadnjem času znanstveniki vedno znova odkrivajo pozitivne učinke cimeta. Pomaga pri artritisu, odpravlja bolečine v želodcu, gastritis, znižuje protin, odpravlja glivične in bakterijske okužbe, zelo dober je tudi za ljudi s sladkorno, izboljšuje prekrvavitev, odpravlja menstrualne težave, znižuje holesterol, pomaga ljudem s težavami z jetri in sečili ...
Če uživate manj kot žličko cimeta na dan, potem niste v nevarnosti. Če pa vas je cimet navdušil, najprej preverite poreklo. Cimet, ki ni iz Cejlona oziroma Šrilanke, ni pravi cimet.
Zdravi cejlonski cimet ima bistveno nižji delež kumarina - 0,45 %, kitajski pa kar 5,0 %.
Kumarin je namreč snov, ki daje cimetu značilen vonj in okus, nanj pa so postali pozorni Američani, ker se je na tržišču pojavilo vse več jedi, obogatenih s cimetom. Proizvajalci seveda niso uporabili pravega cimeta, pač pa kumarin, ki pa lahko povzroči poškodbe jeter.
Da je situacija še bolj alarmantna, je kar 90 % proizvajalcev, ki so poudarjali cimet v svojih jedeh, uporabilo kumarin, zato so pri Journal of Agricultural and Food Chemistry odsvetovali uživanje jedi, ki imajo industrijsko dodan cimet. Namesto tega raje kupite običajno kavo, ki ji dodate cimet, za katerega poznate poreklo.
Kako prepoznati pravi cimet?
- Pravi - cejlonski - cimet nosi tudi ime Cinnamomum zeylanicum Nees, cenejši kitajski cimet pa nosi ime Blume.
- Lubje cejlonskega cimeta se zvija teleskopsko, kitajski cimet pa z obeh strani.
- Cejlonski cimet je svetlejše barve s sladkobno aromo, kitajski cimet pa je temnejše barve, njegova aroma pa je rahlo pikantna.
In še nasvet: če mleti cimet nima napisanega porekla, se raje odločite za nakup cimetovih palčk, kjer se lahko na lastne oči prepričate, kateri je cejlonski oz. šrilanški, in kateri kitajski.
Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5182
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 26 Jul 2018 20:30; skupaj popravljeno 4 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Jul 2018 11:52 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravje in lepota v arašidih
Še pred kratkim smo arašide bolj ali manj jemali kot vmesni prigrizek, mašilo ali dopolnilo k dnevnim obrokom. Izkazalo pa se je, da imajo arašidi mnogo koristnih lastnosti. Predstavljamo vam 12 lastnosti arašidov, koristnih za zdravje in lepoto.
Arašidi izhajajo iz Južne Amerike in pripadajo družini stročnic, enako kot leča, fižol in soja. Niso samo odličnega okusa, temveč so tudi bogati z maščobami, proteini in drugimi zdravimi hranljivimi sestavinami.
Arašidi so dober vir proteinov, imajo visoko vsebnost bistvenih vitaminov in mineralov. Prednosti arašidov so različne, vsekakor jih je treba dodati na listo vsakodnevne prehrane. Toda zaradi visoke vsebnosti maščob in kalorij, ki jih vsebujejo, ni zaželeno pretiravanje pri uživanju.
12 lastnosti arašidov, ki so koristne za zdravje in lepoto:
1. - Dobri so za zdravje srca
Zahvaljujoč visoki ravni nasičenih in polinenasičenih maščob, arašidi lahko vzdržujejo človeško srce zdravo in krepijo energijo. Natančneje - oleinska kislina pri arašidih lahko v krvi zmanjša holesterol (LDL) in poveča dobri holesterolo (HDL). Arašidi lahko s povečanjem zdravih lipidov v krvi preprečijo možgansko kap in srčne bolezni.
2. - Krepijo energijo
Ena od najbolj opaznih prednosti arašidov za človekovo zdravje je krepitev energije. To je povsem razumljivo, ker arašidi vsebujejo precej vitaminov, mineralov, antioksidantov in hranljivih snovi, ki so sami po sebi ogromen vir energije.
3. - Pomagajo pri hujšanju
Arašidi dobro vplivajo na vzdrževanje teže. Ker imajo precej kalorij in maščobe, ne vplivajo na povečanje teže. Uživanje teh stročnic bo pomagalo pri vzdrževanju teže in preprečevanju debelosti.
4. - Borijo se proti raku
Polifenolni antioksidanti v arašidih so koristni za preventivo raka na želodcu, ker pomagajo pri zmanjšanju proizvodnje rakotvornih nitrozaminov. Po drugi strani imajo stročnice, kot so arašidi, visoko vsebnost beta sitosterola, ki ponuja zaščito proti raku s tem, da preprečuje rast tumorja. Vsi tisti, ki jedo arašide vsaj dvakrat tedensko, lahko zmanjšajo tveganje, da bi zboleli za rakom debelega črevesa, za 2.758 odstotkov.
5. - Preprečujejo žolčne kamne
Po nekaterih ocenah žolčni kamni doletijo od 10 do 25 odstotkov odraslih. Pogosto uživanje arašidov lahko bistveno zmanjša tveganje, da bi dobili žolčne kamne. Po raziskavah le 30 gramov arašidov dnevno lahko zmanjša to tveganje tudi do 25 odstotkov.
6. - Izboljšujejo spomin
Pogosto jih imenujejo 'hrana za možgane', ker vsebujejo vitamin B3, ki je odličen za njihovo delovanje, prav tako tudi za izboljšanje spomina. Arašidi vsebujejo flavonoid, ki se imenuje resveratrol. Ta lahko izboljša pretok krvi v možganih za približno 30 odstotkov.
7. - Borijo se proti depresiji
Serotonin je kemikalija, ki je pomembna za možgane in pomaga pri uravnavanju razpoloženja. Neustrezno izločanje te kemikalije ima za posledico depresijo. Na srečo aminokislina triptofan, ki jo najdemo v arašidih, lahko pomaga pri sproščanju serotonina, zaradi časa so zmožni premagati depresijo.
8. - Podpirajo nosečnost in ščitijo plod
Arašidi so dober vir folne kisline, ki je pomembna za ženske med nosečnostjo. Raziskave so dokazale, da so ženske, ki so uživale 400 gramov te kisline pred in med zgodnjo fazo nosečnosti, imele precej manj možnosti, da bi dojenček imel določene nevrološke težave.
Uživanje arašidov med nosečnostjo prav tako zmanjšuje tveganje pred nekaterimi tipičnimi alergijskimi boleznimi, kot je recimo astma pri otrocih.
9. - Preprečujejo Alzheimerjevo bolezen
Veliko študij je pokazalo, da uživanje živil, ki so bogata z niacinom, kot so arašidi, lahko zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen za približno 70 odstotkov. Četrtina skodelice tega ploda predstavlja četrtino dnevnega vnosa niacina.
10. - Zagotavljajo bleščečo in napeto kožo
Sestavine arašida vzdržujejo kožo sijajno in bleščečo. Razen tega prehranske vlaknine v tej rastlini pomagajo, da se organizem osvobodi odvečnih strupov, zato pa koža postane brezhibno mehka in sijoča. Po drugi strani arašidi s svojo vsebino magnezija lahko umirijo živce, krvne žile in mišice, kar pospeši pretok krvi v kožo.
11. - Preprečujejo izgubo las
Arašidi prav tako preventivno preprečujejo izgubo las. Zahvaljujoč vitaminu C, ki je koristen pri povečanju proizvodnje kolagena, arašidi lahko preprečijo izgubo las. Prav tako maščobne kisline omega 3 lahko okrepijo folikule dlak in celotno rast las.
12. - Preprečujejo gube in staranje
Predčasni znaki staranja, kot so sprememba barve las, gube in zmanjšana elastičnost kože, spadajo v eno od največjih kozmetičnih skrbi. Na srečo imajo arašidi pomembno količino vitamina C, ki je potreben za proizvodnjo kolagena. V bistvu je kolagen pomemben za vzdrževanje zdravih tetiv, hrustanca in kože. Tako uživanje arašidov izboljšuje čvrstost kože, kakor tudi njeno elastičnost in svežino.
Vir:
https://www.liza.si/lepota-in-zdravje/12-koristnih-lastnosti-arasidov-za-zdravje-in-lepoto/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 07 Jul 2018 18:55 Naslov sporočila: |
|
|
Sok za izpiranje maščob iz telesa
- Razstruplja telo
- Pospešuje metabolizem
V dveh dneh boste s tem sokom dosegli neverjetne učinke.
Glavne značilnosti tega soka vas bodo navdušile. Pomagal vam bo očistiti telo strupov in maščob.
V samo dveh dneh se boste počutili bolje - tako psihično, kot fizično.
Sestavine:
1 žlička kajenskega popra
1 žlička sveže naribanega ingverja
sok 1/2 limone
2 dcl vode
Priprava:
Vse sestavine dajte v mešalnik in dobro premešajte. Sok popijte zvečer, vsaj eno uro pred spanjem, pri čemer je pomembno, da po tem ničesar več ne jeste. To počnite največ dva dni, nato pa dva počakajte. Šele nato lahko postopek ponovite.
Po 48 urah boste navdušeni nad rezultati.
Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=6672
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 11 Jul 2018 18:05 Naslov sporočila: |
|
|
Neoluščeno proso za zdrave nohte, kožo in lase
Zaradi topne silicijeve kisline velja proso kot najboljša domača pomoč za bolj zdrave nohte, kožo in lase. Obrok iz prosa večkrat na teden poskrbi za redno razstrupljanje telesa, saj odvaja vodo in preprečuje razvoj gnilobnih bakterij. Proso je tudi edino žito, ki v želodcu deluje alkalno, zato je primernejše za posamezniki z občutljivim želodcem. Lepotice pa že od nekdaj vedo, da za kožo na obrazu in dekolteju dobro poskrbi maska iz neuluščenega prosa (le-to ima največ silicija), prosene kaše ali prosene moke.
Proseno kašo lahko imenujemo kar zlata kaša, saj ima ogromno koristnih snovi za naše telo. Poleg tega, da je edino žito, ki v telesu ohranja bazično okolje, je tudi pravi čudež za rast las. Pa ne le las, tudi nohtov, obrvi, trepalnic in ostalih dlak.
Najbolje je, da proseno kašo uživate štirikrat tedensko. Pripravite si jo lahko za zajtrk (z mlekom in suhim sadjem) ali pa za kosilo, kjer nadomesti riž, krompir, testenine in druga škrobnata živila. Dolgotrajno uživanje prosene kaše bo pripomoglo k bolj gostim lasem in bolj zdravim nohtom.
Vir:
https://www.zlatapticka.si/naravno-do-zdravih-mocnih-in-sijocih-las/
http://druzina.enaa.com/zdravje/4-domaci-recepti-za-cudovite-goste-lase.html
---------------
Izpadanje las je lahko tudi posledica hormonskega neravnovesja:
https://bio24.si/blog/izpadanje-las?gclid=EAIaIQobChMIrIedpvCR3AIVTF8ZCh0RfA09EAMYAyAAEgJHvvD_BwE
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Jul 2018 16:34 Naslov sporočila: |
|
|
FIGE
… so že skozi stoletja del zdrave mediteranske prehrane. A daleč od tega, da si s svežimi le sladkamo poletne in jesenske dni.
Fige so tudi izvor hranljivih vlaknin, mineralov in še posebej polifenolov – enih od najmočnejših antioksidantov. Fige spadajo med živila, ki krepijo naše zdravje, a so tudi pomoč pri preventivi in zdravljenju bolezni.
Izraelski znanstveniki so pred kratkim opravili raziskavo, s katero so želeli določiti aktivnost antioksidantov pri nekaj vrstah fig. V ta namen so analizirali sestavine polifenolov, antocianinov in antioksidantno kapaciteto šestih različnih vrst fig, ki se med seboj razlikujejo po barvi (črne, rdeče, rumene in zelene).
Ugodno delujejo na raven holesterola v krvi
Odkrili so veliko vsebnost polifenola in močno antioksidativno aktivnost. Temnejša vrsta fig in intenzivnejša barva sta tudi garancija za več koristnih molekul in antioksidantov.
Največ polifenolov, antocianov in antioksidantov je v vrsti fig mission, ki jih prepoznamo po črno-vijoličasti lupini in rožnati barvi mesa. Zanimivo je tudi, da največ fitokemikalij najdemo v lupini fig, malo manj pa v mesu.
Že prejšnje raziskave so pokazale, da so fige zelo bogat izvor polifenolov. Verjetno preseneča dejstvo, da so fige veliko bolj bogate s polifenoli kot recimo jabolka, borovnice, grozdje, pomaranče, slive, jagode, celo živila, ki spadajo med zelo bogata s polifenoli – kot sta črno vino in čaj. Prav tako fige vsebujejo rastlinske maščobe, snovi, za katere je dokazano, da delujejo ugodno na raven holesterola v krvi.
Rastlinske maščobe (kot sta stigmasterol in lanosterol, ki sta v figah) se vežejo na molekule holesterola v črevesju in tako ovirajo njegovo vpijanje.
V figah so odkrili tudi spojine s potencialnim delovanjem proti raku – benzaldehid in kumarin. Te spojine še raziskujejo, rezultati pa obetajo veliko, zlasti pri zdravljenju raku prostate.
Vrste fig
Obstaja več kot 150 vrst fig, ki se med seboj razlikujejo, bolj po barvi kot po strukturi. Najbolj poznane in najbolj razširjene vrste so:
- mission (s črno-vijoličasto lupino in rožnato barvo mesa),
- kadota (z zeleno lupino in vijoličastim mesom),
- calimyrna (z zelenkasto rumeno lupino in rjavkastim mesom),
- jadranska figa (s svetlo zeleno lupino in mesom intenzivno rožnate barve).
Žal pa imajo fige zelo kratko sezono in so obenem zelo občutljive. Zato so najbolj okusne, če jih jemo neposredno potem, ko jih naberemo in so bile kratek čas shranjene v hladilniku.
Čeprav so sveže fige dostopne le nekaj mesecev na leto, lahko v suhih figah uživate vse leto.
Hranilna vrednost fig
Tako sveže kot suhe fige so zelo bogate z minerali, še posebej s kalcijem, magnezijem in kalijem. Kalcija je več v suhih figah.
Fige so izjemno bogat izvor hranljivih vlaknin in tvorijo visok odstotek vlaken, ki so v vodi topljiva. Ta vrsta vlaken pomaga pri znižanju ravni glukoze in holesterola v krvi, obenem pa deluje ugodno na uravnavanje presnove. Bogate so s številnimi fitokemikalijami, zlasti z betakaroteni, polifenoli, antocianini in rastlinskimi maščobami.
Koristne za zdravje
V vsakem primeru redno uživanje fig deluje ugodno na zdravje srca in ožilja. To potrjujejo naslednji razlogi:
- Hranljiva vlakna fig delujejo tudi na raven sladkorja v krvi, s sladkorno boleznijo pa se odlično bojujejo tudi figovi listi, ki v nekaterih kulturah spadajo v osnovni del jedilnika. Zaradi številnih molekul, ki jih vsebujejo, potencialno delujejo proti nastanku raka.
- Suhe fige so čudovit vir številnih hranil. Na splošno pojemo premalo suhega sadja, zato strokovnjaki priporočajo večjo zastopanost suhega sadja v prehrani kot pomemben vir antioksidantov in prehranskih vlaknin. Pri nakupu le previdno preverite sestavine. Pretiravati pa seveda ne gre, saj kljub vsemu sadje vsebuje veliko sladkorja.
Vir:
https://www.aktivni.si/prehrana/zdrava-prehrana/fige-so-balzam-in-motor-vasega-zdravja/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 16 Okt 2019 20:00; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Jul 2018 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
Čaj za odvajanje vode in hujšanje
Sestavine:
1,5 dl zeliščnega čaja
1/2 dl mleka
1 žlička cimeta
Priprava:
Čaj pripravimo na običajen način in ga pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Dodamo mleko in cimet, dobro premešamo in spijemo.
Popijemo lahko 2-3 skodelice tega napitka na dan, vendar to lahko počnemo le 7 dni, nato pa moramo narediti vmes teden dni premora, kajti mešanica je tako močna, da povzroči intenzivno reakcijo telesa. Čaj je močan diuretik, njegova lastnost pa je, da sproži odvajanje vode in maščob iz telesa. Poleg tega bo po pitju tega čaja naša prebava bolj alkalna in zato bolj urejena, kar bo vplivalo tudi na splošno počutje. Z odvajanjem vode se bo očistilo celotno telo, zato ne pozabimo piti veliko tekočine.
Uporabimo cejlonski cimet!
http://buckinkotek.mojforum.si/buckinkotek-post-27502.html#27502
-------
Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=6263
LP Bućka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Jul 2018 13:18 Naslov sporočila: |
|
|
Mešanica dveh sestavin
... ki topi maščobe brez napora in prežene parazite
Pravijo, da si v maščobah okrog trebuha telo dela zaloge energije za hude čase. Verjamete v to?
Telo shranjuje energijo na različne načine, eden med njimi pa so maščobne obloge okrog trebuha.
Kako se jih znebiti, da telo ne bo preveč v šoku zaradi zmanjšanja energijskih zalog?
V prvi vrsti organizem ne sme biti pod stresom, počutiti se mora varno in sproščeno, pa bodo kilogrami izginili sami od sebe.
Sprostiti telo, da bo začelo trošiti nakopičeno energijo, ni težko. Težji del zgodbe je stres. Ker pa smo ravno v času dopusta, ko bi se naša stresna obremenjenost morala občutno zmanjšati, vam ponujamo v preizkus recept s samo dvema sestavinama in neverjetnim učinkom.
A zapomnite si - deluje samo, ko niste pod stresom!
Sestavine:
100 g lanenih semen
10 g nageljnovih žbic
Priprava:
Z mlinčkom za zrna (lahko uporabite tudi mlinček za kavo) zmeljite vsako sestavino posebej. Najprej lanena semena, potem žbice.
Moko, ki jo dobite, zmešajte in shranite na temen in hladen prostor.
Vsako jutro si v kozarec natočite mlačno vodo, dodajte žlico ali dve te mešanice, premešajte in popijte.
To počnite 3 dni, potem pa naredite 3 dni premora, ko postopek ponovite. Rezultate čiščenja boste hitro opazili.
Poleg tega, da ima ta mešanica veliko vitaminov in mineralov, boste popolnoma izgubili apetit. Prav tako vas ne bodo mučili nenadni napadi po sladkem, kislem, po hrani na splošno. Telo se bo v teh dneh prečistilo in odpravilo večino notranjih zajedavcev (pogosto so črevesni zajedavci razlog za veliko težav z zdravjem, počutjem, pa tudi videzom.
Najpomembnejša lastnost te mešanice pa je, da pomirja in topi maščobo. Deluje tako, kot bi pritisnili na tipko za splakovanje.
Hujšali boste hitro in učinkovito.
--------------
Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=6266
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 06 Apr 2021 12:15; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 31 Jul 2018 19:46 Naslov sporočila: |
|
|
Konopljina semena za zdravje
Konopljina semena in olje so zaradi velikega deleža maščobnih kislin omega 3 odlična zamenjava za ribe, pri katerih so v zadnjem času skrb vzbujajoče predvsem visoke vsebnosti živega srebra in polikloriranih bifenolov.
Strokovnjaki konopljo označujejo za eno najbolj hranljivih živil na svetu. Prav konopljina semena vsebujejo veliko beljakovin in zdravih maščob – v poprečju vsebujejo 35 % beljakovin, 47 % maščob in 12 % ogljikovih hidratov. V njih najdemo vse esencialne aminokisline in maščobne kisline, ki so nujno potrebne za optimalno zdravje. V prav nobenem rastlinskem viru ne najdemo toliko esencialnih aminokislin v prebavljivi različici kot prav pri konoplji – konopljina semena tako vsebujejo od 33 do 37 % popolnoma prebavljivih beljakovin, prav tako pa tudi veljajo za enega najbogatejših naravnih virov beljakovin.
Konopljina moka vsebuje tudi daleč največ vlaknin od vseh vrst moke. Poleg vsega so konopljina semena prava zakladnica vitamina E (ki je zelo močan antioksidant), prav tako pa so tudi odličen vir mononenasičenih maščobnih kislin omega 9, ki veljajo za pravi vir zdravja.
V konopljinem semenu najdemo tudi precej lecitina, ki pomembno vpliva na delovanje jeter in obnovo možganov. Lecitin večinoma sestavljata holin in inozitol. Lecitin je sicer pomembna sestavina celičnih membran vseh živih celic.
Konopljina semena so odlična že kot samostojen prigrizek. Lahko jih uporabimo kot posip čez solate, dodamo jih juham ali pa jih zmešamo v smoothiejih. Iz njih lahko pripravimo piškote, pecivo in kruh.
-------------
Vir:
https://www.bodieko.si/konopljina-semena
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 31 Jul 2018 20:02 Naslov sporočila: |
|
|
Javorjev sirup
Javorjev sirup je naravno sladilo, ki je bolj zdravo od medu in sladkorja.
Javorjev sirup ima veliko mineralov in vitaminov (kalcij, fosfor, kalij, železo, magnezij, folna kislina, B vitamini, cink, mangan …).
Zaradi 54 različnih antioksidantov javorjev sirup uvrščamo med super živila.
Uživanje javorjevega sirupa naj bi zaradi svojih lastnosti zmanjševalo možnost arterioskleroze. Prav tako javorjev sirup jača imunski sistem.
Javorjev sirup ima več kalcija kot mleko in več kalija kot banane.
Javorjev sirup tako velja za eno najbolj kakovostnih naravnih sladil, ki poleg tega, da je trikrat bolj sladek od trsnega sladkorja, vsebuje manj kalorij od drugih naravnih sladil in vsebuje izjemno malo maščob, natrija in holesterola.
Poleg tega, da je manj kaloričen, je tudi izjemno zdrav. Vsebuje namreč pomemben mineral mangan, ki spodbuja delovanje encimov, odgovornih za proizvodnjo energije in delovanje imunskega sistema, lajša vnetja, pospešuje celjenje ter spodbuja delovanje antioksidantov, ki uničujejo proste radikale. V šilcu javorjevega sirupa se nahaja kar 22 odstotkov dnevne potrebe po tem pomembnem mineralu.
Javorjev sirup je tudi bogat vir cinka, ki deluje kot antioksidant in ščiti srce ter ožilje, povečuje količino zdravega holesterola v krvi ter upočasnjuje napredovanje arterioskleroze.
V njem pa najdemo tudi pomembne omega-6 maščobne kisline, ki skrbijo za zdravje srca, lepo kožo, lase in nohte ter močne kosti in dober metabolizem, vlaknine, kalij, kalcij, magnezij, železo in vitamine B (B5, B6, riboflavin, niacin, folno kislino).
Javorjev sirup je tudi izjemno koristen za moške, saj skrbi za njihove reproduktivne organe. Cink je v telesu namreč najbolj koncentriran v prostati, pomanjkanje cinka pa povečuje tveganje za raka prostate. Pomembno vlogo pri tem igra tudi mangan, ki sodeluje pri proizvodnji spolnih hormonov in na ta način ohranja zdravje moških spolnih organov.
Javorjev sirup lahko dodamo kavi, čaju, kosmičem, jogurtu … z njim lahko zamenjamo sladkor pri peki.
-----------------
Vir:
http://vizita.si/clanek/bilke/zdravje-v-steklenicki.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|