|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Avg 2018 13:01 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravilne lastnosti kumar
Kumare so lahke in okusne, vsebujejo obilje mineralov in vitaminov.
Zaradi oblike in zaščitne lupine se dobro obnesejo na potovanjih in kampiranjih.
Hranilna sestava
Kumare so pravzaprav zelena voda z dodatki, saj voda predstavlja kar do 97 odstotkov njihove teže.
Vsebujejo veliko bazičnih rudnin, predvsem kalija ter nekoliko manj magnezija in kalcija.
Z njimi boste pojedli ali popili tudi neobičajno veliko protirakavega mikrominerala selena, in sicer kar do 60 mikrogramov na 100 gramov. Če so bila seveda tla, na katerih so rasle, dobro preskrbljena z njim.
Po vsebnosti vitaminov ne izstopajo. Največ jih je v lupini, zato jih raje ne lupite. Med številnimi drugimi vitamini vsebujejo tudi malo vitamina E.
V lupini so tudi nekateri rastlinski fitosteroli (hormoni), ki znižujejo holesterol.
Silicij, ki ga je v primerjavi z drugo zelenjavo v kumarah razmeroma veliko, spodbuja čistilna dogajanja v telesu.
Zdravilne lastnosti
* V telesu učinkujejo izrazito bazično, zato so odlična hrana za dosego primernega kislinsko-bazičnega ravnovesja.
* Odplavljajo presežke sečne kisline, kar pripomore k izboljšanju simptomov revme in artritisa.
* Pospešujejo izločanje vode, čistijo sečne in prebavne poti ter dobro vplivajo na preobremenjena jetra in žolčnik.
* Pospešujejo prebavo in vas zaradi velikih vsebnosti selena varujejo pred rakom.
* Z rednim uživanjem kumar lahko ob spremembi prehranskih navad odpravite celo ledvične ali žolčne kamne.
* Uravnavajo krvni sladkor in s tem močno razbremenijo delovanje žleze trebušne slinavke. So primerna hrana za sladkorne bolnike.
* Podočnjake in otekle očesne mešičke lahko skrijete s pomočjo tankih kumaričnih kolobarjev, ki si jih za 10 minut položite na utrujene oči.
Vir:
https://www.aktivni.si/prehrana/za-aktivne/kaj-vsebujejo-kumare/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Avg 2018 13:12 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravilne lastnosti brazilskih oreščkov
Dva oreščka za eno jajce. Tako pravijo v Braziliji in glede na hranilno sestavo brazilskih oreščkov bo to kar držalo.
Mogočna drevesa, ki rastejo v pragozdovih ob Amazonki in Orinoku, so visoka po več deset metrov in slovijo po počasnosti. Prvo letino ponudijo šele po desetih ali več letih, skoraj eno leto pa traja, da se iz cvetov razvijejo plodovi. Brazilci so prepričani, da je v njih shranjena božja dobrota, saj z obilico selena, ki ga je v značilni zahodnjaški hrani zaradi osiromašene zemlje težko najti, krepijo imunski sistem.
Hranilna sestava
Vsebujejo do 15 odstotkov beljakovin visoke biološke vrednosti, okoli 65 odstotkov maščob in nekaj manj kot pet odstotkov sladkorjev.
Slovijo po ogromni vsebnost mikrominerala selena. Ta je zaradi številnih funkcij, ki jih opravlja v telesu, izrednega pomena za naše zdravje, vendar ga v moderni prehrani pogosto primanjkuje.
So prava zakladnica mineralov. Med makroelementi prevladujejo kalij, fosfor, kalcij in magnezij.
Oskrbeli vas bodo tudi z nekaj malega železa, so dober vir cinka in kakovostnih nenasičenih maščob.
Od vitaminov vsebujejo nekatere predstavnike vitaminov skupine B-kompleksa in vitamin E.
Zdravilne lastnosti
* Za večino zdravilnih lastnosti je zaslužen selen, ki je sestavina številnih pomembnih spojin v našem telesu. Med drugim tudi antioksidativnega encima, ki varuje celice pred delovanjem prostih radikalov in ohranja jetra zdrava.
* Redno uživanje manjših količin oreščkov nas varuje pred razvojem rakavih in srčno-žilnih obolenj ter upočasnjuje procese staranja, saj vsebujejo veliko antioksidatov.
* So hrana, ki močno spodbuja delovanje imunskega sistema. Selen vpliva na povečanje števila T-celic ubijalk in pospeši mobilizacijo celic, ki žrejo tumorske celice.
* Povečujejo moško plodnost, semensko tekočino ohranjajo zdravo in varujejo pred razvojem raka na prostati in raka na črevesju.
Vir:
https://www.aktivni.si/prehrana/za-aktivne/zdravilne-lastnosti-brazilskih-oresckov/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Avg 2018 16:32 Naslov sporočila: |
|
|
Zelje in njegove zdravilne lastnosti
- Vsebuje antioksidante in druge snovi, ki dvigajo odpornost proti raku. Veliko raziskav je potrdilo, da ljudje, ki pogosto jedo zelje, redkeje zbolevajo za rakom želodca, črevesa, pljuč in kože.
- Pri ljudeh z visoko ravnijo antioksidantov, dobljenih iz hrane, se redkeje pojavijo tudi koronarna bolezen srca, možganska kap in siva mrena.
- Zelje pomaga tudi pri čiru na želodcu. Presni zeljni sok je tradicionalno zdravilo proti čiru. Njegovo učinkovitost so potrdili poskusi na prostovoljcih. Tudi presno zelje pomaga, le da je učinek manjši.
- Presno kislo zelje vsebuje mikroorganizme, koristne za črevesno floro, in vitamin C. Tako je kislo zelje staro ljudsko zdravilo za črevesje in prebavo ter proti skorbutu.
- Zelo cenjen je tudi zeljni sok, ki je najboljši sveže pripravljen. Kozarec soka dnevno izboljša splošno zdravstveno stanje, povrne vitalnost in zmanjša ali celo odpravi težave s črevesjem, dihanjem in sečili.
- Že ena porcija zelja tedensko, presnega, kuhanega ali kislega, zmanjša tveganje za nastanek raka na črevesju. Raziskave so pokazale, da za splošen zaščitni učinek potrebujemo dve do tri porcije na teden. Surovo zelje vsebuje največ hranilnih snovi, zlasti folne kisline in antioksidantov.
Ker zelje ovira absorpcijo joda, bi si morali ljudje, ki ga jedo več kot dva- do trikrat na teden zagotoviti veliko hrane bogate z jodom. Zlasti če živijo na območju z malo joda v zemlji.
ZUNANJA UPORABA ZELJA
• Pri astmi ljudska medicina priporoča obloge z zeljnimi listi, ki morajo biti dobro oprani.
• Za herpes, ki je pogosta težava sodobnega človeka, priporočajo obloge zelja. Obloge znatno blažijo bolečino. Potrebno jih je večkrat na dan zamenjati.
• Obkladki iz higiensko neoporečnih listov zelja pomagajo razbremeniti jetra.
• Listi zelja – higiensko neoporečni – pomagajo tudi pri ranah, ker vežejo nase toksične snovi.
• Hladni, čisti listi zelja znatno pomirjajo bolečino pri išiasu.
------------------
KISLO ZELJE
Kislo zelje je v zimskem času že od nekdaj najcenejši vir vitaminov, predvsem vitamina C. Vlaknine v kislem zelju, ki jih je celo več kot v svežem, pospešujejo izločanje nerabnih snovi v telesu. Poleg kislega zelja, ki ga uživamo surovega, v solatah ali kuhanega v prilogah, prikuhah …, je zelo priporočljivo tudi pitje zelnice, ki vsebuje veliko izluženih snovi iz kislega zelja. Zelnico zelo ceni komplementarna in ljudska medicina. Pomorščaki so jo že v 17. stoletju jemali s sabo na dolge plovbe zaradi preprečevanja skorbuta. Mlečnokislinske bakterije po opravljenem mlečnokislinskem vrenju ostanejo tako v kislem zelju kot v zelnici in po zaužitju termično neobdelanega prihajajo v črevesje, kjer imajo vrsto pozitivnih učinkov (vpliv na peristaltiko, lajšanje tegob motene črevesne flore, uravnavanje krvnega tlaka …). Kislega zelja pred uporabo ne perite, ker tako izperete in odstranite veliko hranilnih snovi!
Več:
https://www.bodieko.si/zelje
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Avg 2018 16:40 Naslov sporočila: |
|
|
Rdeče zelje – še bolj zdrava različica navadnega zelja
Rdeče zelje spada med živila, ki vsebujejo največ vitamina C, poleg tega pa vsebuje kar desetkrat več vitamina A kot navadno zelje.
Rdeče zelje sodi tudi med tiste vrste zelenjave, ki vsebujejo največ železa.
Z rdečim zeljem nad artritis in vnetja v telesu
V rdečem zelju lahko najdemo tudi fitokemikalije, ki blažijo vetja v telesu ter preprečujejo otekanje. Tako je rdeče zelje tudi živilo, ki je zelo priporočljivo za ljudi, ki se soočajo z artritisom in drugimi motnjami, povezanimi z vnetji v telesu. Podoben učinek imajo lahko tudi druga živila, bogata z antocianini.
Rdeče zelje za zdravje kosti in preprečevanje osteoporoze
Zaradi vitamina K, ki ga vsebuje, bo rdeče zelje poskrbelo tudi za zdravje vaših kosti. Vitamin K bo namreč povečal količino beljakovine, ki je potrebna za vzdrževanje ustreznega odstotka kalcija v kosteh. S tem lahko uživanje rdečega zelja pripomore k zmanjševanju tveganja za osteoporozo, raziskave pa kažejo, da so lahko večje količine rdečega zelja in s tem vitamina K koristne celo za tiste ljudi, ki že imajo osteoporozo. Uživanje rdečega zelja je tako še posebej priporočljivo za ženske po menopavzi, saj gre za populacijo, pri kateri je nevarnost za osteoporozo močno povečana.
Zmanjševanje tveganja za številne kronične bolezni
Antioksidanti, s katerimi je bogato rdeče zelje, lahko preprečijo poškodbe DNK, za katere so pogosto krivi prosti radikali. Tako lahko rdeče zelje pomaga pri preprečevanju Alzheimerjeve, Parkinsonove in drugih kroničnih oziroma degenerativnih nevroloških bolezni. Obenem pa je uživanje rdečega zelja zelo koristno tudi za preprečevanje različnih vrst raka. Pravzaprav je rdeče zelje celo eno najboljših »protirakavih živil«, kot potrjujejo tudi različne znanstvene študije.
Preprečevanje očesnih bolezni
Visoke količine vitamina A, ki jih lahko najdemo v rdečem zelju, poskrbijo, da je to tudi eno najboljših živil za preprečevanje težav z vidom. Med drugim lahko rdeče zelje zmanjša tudi tveganje za starostno degeneracijo rumene pege. Seveda pa vitamin A ni koristen le za oči, ampak je zelo pomemben tudi za številne druge organe in procese v vašem telesu, na primer za zdravo kožo in sluznico.
Rešitev težav z ''leno prebavo''
Rdeče zelje velja tudi za dober vir vlaknin, zaradi katerih je odlična izbira za vse, ki vam težave povzroča malce lena prebava. Če želite poskrbeti za zdrava prebavila, predvsem za črevo, pa vam priporočamo uživanje fermentiranega oziroma kislega rdečega zelja, ki ga lahko pripravite kar sami. Tako dobite izvrsten rastlinski vir probiotikov oziroma koristnih bakterij, ki so pomembne za vzdrževanje zdravega črevesnega ravnovesja, s tem pa tudi za vaš imunski sistem. Prav od tega, v kakšnem stanju je vaše črevesje, je namreč zelo odvisno, kako močna bo imunska obramba vašega telesa. Več fermentirane hrane tako pomeni tudi manj tveganja za bolezni, tudi najresnejše.
Vir:
https://www.bodieko.si/rdece-zelje
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Sep 2018 19:37 Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj so chia semena tako zdravilna
2 žlici chia semen vsebujeta:
- 2x več antioksidantov kot borovnice
- 3x več železa kot špinača
- 5x več kalcija kot mleko
- 20% beljakovin
- 41% priporočenega dnevnega vnosa vlaknin
- 32% priporočenega dnevnega vnosa magnezija
- 64% več kalija kot banana
- 100% več omega 3 maščobnih kislin kot losos
1. upočasnjujejo staranje kože
Chia semena so ena najbogatejših zakladnic antioksidantov, za katere velja, da prostim radikalom preprečujejo uničenje celic in tkiva.
Prosti radikali lahko povzročijo težave s srcem in diabetes, hkrati pa vplivajo na staranje kože.
2. krepijo kosti in gradijo mišično tkivo ter ohranjajo dentalno zdravje
Chia semena vsebujejo veliko kalcija, ki je ključen za trdne in zdrave kosti. Prav tako vsebujejo druge pomembne hranljive snovi: fosfor, magnezij in beljakovine. Zaradi tega so lahko odlično nadomestilo za mlečne izdelke (če jih ne smete ali ne želite uživati).
Njihova vsebnost beljakovin je prav tako v pomoč pri gradnji mišic.
Zaradi vsebnosti kalcija, fosforja in cinka pomagajo tudi pri varovanju zdravih zob. Kalcij jih gradi, cink pa preprečuje nastanek zobnega kamna in ima antibakterijski učinek. Fosfor je prav tako pomemben, saj pomaga telesu pri absorpciji kalcija in tako ohranja čvrstost zob.
3. pospešujejo prebavo
Chia semena so prav tako bogat vir vlaknin, ki so izredno pomembna pri uravnavanju sladkorja v krvi in prebave. Kot rečeno, so zelo nasitna in vpijajo veliko vode, zaradi česar v želodcu nabreknejo in dajejo občutek sitosti.
To je še posebej dobrodošlo v primeru, če želite izgubiti odvečne kilograme.
4. varujejo srce in ohranjajo njegovo zdravje
To superživilo ima sposobnost, da zmanjšuje vnetje, uravnava holesterol in znižuje krvni pritisk, zaradi česar je odlična izbira za zdravo srce.
Vsebuje zelo veliko omega 3 maščobnih kislin, ki varujejo srce in krvne žile ter hkrati zmanjšujejo tveganje za srčno kap in ostale bolezni krvožilja.
Chia semena je najbolje uživati namočena, saj na tak način telo lažje absorbira njihove hranilne snovi, prav tako pa jih bo lažje prebavilo.
Vir:
https://www.aktivni.si/prehrana/zdrava-prehrana/kaj-se-v-resnici-zgodi-z-nasim-telesom-ko-uzivamo-chia-semena/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Sep 2018 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
Sezamova semena
... so odličen vir magnezija in kalcija ter so glavni vir fitinske kisline. Fitinska kislina se nahaja v vlaknatih delih semen, polnovrednih žitih in stročnicah. Med drugim lahko pomaga zavirati razvoj raka na črevesju ter krepiti imunski sistem.
V sezamovih semenih najdemo tudi lignane, snovi, ki spodbujajo absorpcijo in razpoložljivost vitamina E, vplivajo na razmerje maščob v krvi ter pomagajo stabilizirati krvni sladkor. Prav tako naj bi lignani v sezamovih semenih spodbujali porabo podkožnega maščevja, saj aktivirajo številne jetrne encime, ki razgrajujejo maščobne kisline. Lignani v sezamovem semenu prav tako pomagajo zniževati raven holesterola v krvi.
Drobna, a hranilno bogata semena
Sezamova semena so odličen vir bakra, mangana in železa, poleg tega pa v njih najdemo še magnezij in fosfor. S približno 28 grami sezamovih semen pokrijemo približno 10 odstotkov dnevnih potreb po treh vitaminih iz B-kompleksa, in sicer po vitaminih B1, B6 in B9. Ti trije vitamini so zelo pomembni tudi v nosečnosti, saj prispevajo k optimalnemu razvoju ploda, bodočim mamicam pa zagotavljajo potrebno energijo.
Poleg tega so sezamova semena bogata še z beljakovinami, saj jih vsebujejo več kot katerakoli vrsta oreščkov ali semen. Poleg tega v njih najdemo še veliko zdravih maščob – večinoma gre za mononenasičene in polinenasičene maščobne kisline.
Sezamova semena zelo lepo razvijejo svoj oreškast okus, če jih predhodno na hitro prepražimo. Pražena sezamova semena lahko uporabimo pri peki, jih dodamo kosmičem, z njimi obogatimo solate ter še kopico drugih jedi.
Bogat vir železa
Veliko žensk ima težave s pomanjkanjem železa, med nosečnostjo pa se potrebe po tem mineralu le še povečajo. Telo v času nosečnosti proizvaja več krvi, poleg tega pa se pospešeno razvija tudi otrokov krvožilni sistem. Če ne zaužijemo dovolj železa, lahko postanemo slabokrvni. In prav sezamova semena so odličen prehranski vir železa. 100 gramov sezamovih semen nas bo oskrbelo s kar 14,5 mg železa – z eno porcijo (to je približno 30 gramov) pa bomo zaužili približno 4,4 grame tega pomembnega minerala.
Prehranske vlaknine za dobro prebavo
Vlaknine skrbijo za zdravo redno prebavo. Nekaj prehranskih vlaknin najdemo tudi v sezamovih semenih – z eno porcijo (približno 30 grami) boste zaužili dobre tri grame prehranskih vlaknin. Morda kot namig: K sezamovim semenom dodajte še nekaj zdrobljenih lanenih semen – tako boste svojo solato, smoothie, juho ali katerokoli drugo jed še dodatno hranilno obogatili.
Manj poznani črni sezam
Sezamova semena lahko najdemo v črni, rjavi, rdeči in bež različici. Med njimi je črni sezam še vedno najmanj poznan.
Črni sezam je znan po svojem izrazitem okusu. Tako kot druge vrste sezama je tudi ta odličen vir magnezija in kalcija. Tako magnezij kot kalcij sta pomembna minerala, ki pomaga uravnavati krvni tlak, zmanjšujeta možnost za nastanek migrenskih glavobolov, skrbita za boljši spanec – to še posebej velja za ženske v menopavzi, ki imajo zaradi številnih simptomov, kot so vročinski oblivi in mrazenje.
Poleg tega v semenih črnega sezama najdemo tudi baker in cink. Baker igra izjemno pomembno vlogo pri številnih protivnetnih procesih, prav tako pa sodeluje tudi pri aktivaciji encimov, ki so potrebni za izgradnjo kolagena in elastina, ki našim kostem in sklepom omogočata pravilno strukturo in elastičnost.
Pomanjkanje cinka v prehrani je povezano s slabšo odpornostjo in izgubo kostne mase. Uživanje hrane, bogate s cinkom, kamor spadajo tudi črna sezamova semena, zmanjša tveganje za nastanek zlomov, ki so posledica zmanjšane kostne gostote ali osteoporoze. Tudi v času gripe in prehladov je uživanje zadostne količine cinka zelo pomembno, saj z njegovo pomočjo ohranjamo naš imunski sistem zdrav in krepak.
Vir:
https://www.bodieko.si/sezamova-semena
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 18 Sep 2018 18:38; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Sep 2018 11:09 Naslov sporočila: |
|
|
Kako zdravilen je mak?
Bolj kot si mislite!
Za mak velja, da je odličen vir kalcija, ogljikovih hidratov in energije, a njegova največja prednost je vsebnost nenasičenih maščobnih kislin, ki jih ne najdemo nikjer drugje.
Makova semena nekateri pogosto uporabljajo pri kuhanju, poznane so makove štručke, pa raznovrstno pecivo ... Le malokdo pa ve, da imajo makova semena izjemno pozitivne učinke na zdravje, celjenje ran, zelo uspešna pa so pri celi vrsti različnih bolezni.
1. Zmanjšuje možnost srčnih napadov
Mak ima visoko vsebnost linolne kisline, ki spada med omega-6 maščobne kisline in spodbuja zdravje in moč v vašem telesu. Mak zato zelo učinkovito ščiti srce pred celo vrsto kardiovaskularnih bolezni. Možnost srčnega napada se več kot za polovico zmanjša.
2. Preprečuje raka na dojki
Olje iz makovih semen vsebujejo veliko oleinske kisline, ki se je izkazala za učinkovitega preprečevalca in zaviralca raka na dojkah.
3. Zdravi živčne bolezni
Mak pomirja in blaži vse tipe živčnih motenj. Vsebuje manjše količine alkaloidov, ki vplivajo na občutek tesnobe in stresa, poleg tega pa ima sproščujoč učinek na možganske valove. Za nameček pa še krepi imunski sistem.
4. Pomaga pri prebavi
Nepravilna prebava in počasen metabolizem sta glavna dejavnika mnogih kroničnih bolezni. Za makova semena je znano, da normaliziraj prebavo in povečujejo hitrost presnove, zbijajo vročino, uravnavajo kislost, blažijo bolečine v želodcu, delujejo proti zaprtju in sindromu razdražljivega črevesja. Poleg tega mak poživlja črevesje, jetra in spodbuja zdrav prebavni sistem. Priporočljivo ga je jesti tudi, če nimate težav s prebavo.
5. Mak za nosečnice
Velike količine kalcija in zdravih ogljikovih hidratov so glavni razlog, zakaj so makova semena še posebej priporočljiva za nosečnice in vse matere, ki dojijo. Zaradi kalcija je mleko okusnejše in bolj zdravo.
6. Proti motnjam spanja
Fino zmleta makova zrnca raztopljena v kozarcu vode so najboljše naravno zdravilo za trden in sproščujoč spanec. Ta nasvet svojim pacientom svetuje tudi veliko zdravnikov. Seveda je najbolje, če si makovo moko sproti pripravljate, ker ima tako največ arome, pa tudi mineralnih snovi.
7. Makovo olje proti raku
Makovo olje vsebuje veliko mononenasičenih maščobnih kislin, ki zelo učinkovito in selektivno uničujejo rakave celice. To zdravilno lastnost priznava tudi uradna medicina.
8. Proti astmi in kašlju
Ker ima mak močne protivnetne lastnosti, blaži tudi intenzivne simptome težav z dihali. Zelo učinkovit je pri pogostih napadih astme, bolečem kašlju, piskajočem zvoku v prsih, oslovskem kašlju ... Dovolj je, da pojeste pol makove žličke zjutraj, da se vrlo in pljuča pomirijo.
Priporočene dnevne količine rudnin:
BAKER: 1,250 mg
CINK: od 8,6 do 15 mg
FOSFOR: od 700 do 1250 mg (za odrasle)
JOD: 0,150 mg
KALCIJ: od 1000 do 1300 mg (za odrasle)
KALIJ: 2000 mg
MAGNEZIJ: od 300 do 400 mg
NATRIJ: 1000 mg
SELEN: 0,06 mg (moški več)
ŽELEZO: od 8 do 18 mg (ženske več)
Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5736
https://www.220stopinjposevno.com/na-kro381niku/mak-namesto-chia-semen-primerjalna-vrednost-hranil-in-zdravilnih-ucinkovin
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 22 Sep 2018 19:00; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Sep 2018 18:03 Naslov sporočila: |
|
|
Laneno seme
... je živilo za zmanjševanje holesterola, uravnavanje krvnega pritiskai. Je bogat vir omega 3 esencialnih maščobnih kislin, vsebuje pa tudi magnezij, mangan, železo, vitamin E, beljakovine in biotin.
Uporabljamo lahko cela ali zdrobljena semena, moko ali pripravke iz lanenih semen. Redno uživanje lanenih semen bo gotovo preprečilo nastanek kakšne bolezni, priporočljivo je vsak dan vzeti dve veliki žlici in jih zamešati z desetkratno količino vode. Kot dodatek k jedem pa lahko laneno seme vmešamo v jogurt ali ga dodamo kosmičem.
Sestava lanenega semena in zdravilne lastnosti
- laneno seme vsebuje maščobna olja: gliceridi linolne, linoleinske in stearinske kisline
- beljakovine
- ogljikove hidrate
- organske kisline
- fermenti
- vitamin A
- sluzi se nahajajo v lupini in delujejo odvajalno
- glikonid in amarin
- magnezij, mangan, železo in vitamin E
- biotin
- visoka vsebnost vlaknin, ki urejajo prebavo
Zdravljenje z lanenim semenom
Zapeka ali zaprtje
Lanena semena so preverjeno zdravilo pri zaprtju:
- Dvakrat na dan vzemite žlico stolčenega lanenega semena zamešanega v vodo.
- Zavrite štiri skodelice vode in v njo zakuhajte veliko žlico lanenega semena. Pustite nekaj časa stati in nato precedite, jemljite polovico skodelice zjutraj in polovico zvečer.
- Zavrite štiri skodelice vode, dodajte žlico lanenega semena, žlico soli in tri žlice lanenega olja ali konopljinega olja. S tem toplim pripravkom si previdno naredite klistir.
Z lanenimi semeni si lahko pomagate pri sečnih kamnih
Pri težavah s sečnimi kamni si lahko pomagate z naslednjimi pripravki iz lanenega semena:
- Zjutraj in zvečer vzemite žlico lanenih semen zmešanih z vodo ali mlekom, lahko pa jih zaužijete tudi same.
- Pripravite si sluzasto kašo iz 4 žlic lanenih semen, ki jih namočite v skodelici hladne vode. Pripravek naj stoji tri ure, vmes kašo občasno premešajte. Jemljite polovico skodelice zjutraj in polovico zvečer.
Lanena semena za čiščenje ledvic
Žlico lanenih semen prekuhajte v skodelici vode in tri dni jemljite po pol lončka na vsaki dve uri. Tekočina, v kateri ste skuhali laneno seme, je precej gosta, zato jo pred jemanjem razredčite z vodo, za boljši okus lahko dodate malo limoninega soka.
Laneno seme pomaga pri kožnih boleznih
- Vzemite 40 g lanenega semena, 40 g listov breze, 40 g koprive in 40 g lubja čistilne krhlike. Veliko žlico mešanice prelijte s skodelico vrele vode, še malo zavrite in na majhnem ognju kuhajte še deset minut. Počasi ohladite in nato precedite. Pijte po skodelico na dan, mešanico pa lahko uporabite tudi za obkladke.
- Vzemite 45 g lanenega semena in 15 g posušene korenine belega sleza, 15 g kamiličnih cvetov, 15 g slezovih cvetov in 15 g navadnega pljučnika. Tri žlice zmesi prelijte z vrelo vodo, tako da nastane gosta kaša, ki jo položite v tkanino in tesno zavežite. Tako pripravljen obkladek še topel položite na obolela mesta.
Premagajmo bronhitis z lanenim semenom
V steklen kozarec dajte 10 g lanenega semena in ga prelijte s 300 g vrele vode. Kozarec zaprite in ga ovijte v brisačo in pustite stati deset minut, vmes vsebino večkrat pretresite. Po desetih minutah pretresite in jemljite trikrat na dan po polovico skodelice. Pripravek z lanenimi semeni pomaga tudi pri vnetju pljučne mrene.
Ljudski pripravek proti otekanju nog
V liter vode dajte štiri žlice lanenega semena in kuhajte 15 minut, nato pokrijte in za eno uro postavite na toplo mesto. Semena ne precejajte, za boljši okus lahko dodate nekaj limoninega soka ali po želji kakšen sadni sok. Po dve urah, ko se pripravek malo shladi, vzemite polovico skodelice še toplega napitka, kar ponavljate do sedemkrat na dan. Težave z otekanjem nog bodo minile po treh tednih rednega uživanja pripravka z lanenimi semeni.
Obkladek iz lanenih semen proti mozoljem
Za odpravljanje mozoljev si lahko pripravite obkladek z lanenimi semeni in kamiličnimi cvetovi:
V mlinčku zmeljite štiri žlice lanenega semena in žlico kamiličnih cvetov in mešanico prelijte z manjšo količino vroče vode. Mešanico si nanesite na obraz in prekrijte z zaščitno folijo in brisačo, pustite delovati 20 minut in nato sperite s toplo vodo.
Opozorilo:
Lanenega semena ne uporabljajte pri črevesni zapori, zoženju požiralnika ali prebavnega trakta, pri akutnih vnetjih črevesa, požiralnika ali želodčnega ustja. Prav tako lanenih semen ne uporabljajte, če imate drisko. Pri sočasnem uživanju lahko lanena semena ovirajo delovanje drugih zdravil.
Vir:
https://www.omega3.si/izdelek/laneno-seme/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 18 Sep 2018 19:33; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Sep 2018 19:26 Naslov sporočila: |
|
|
Jedilna konoplja je kraljica hladne kuhinje
Prehranska vrednost semen jedilne konoplje, ki ne vsebujejo snovi THC in posledično tudi nimajo psihoaktivnih učinkov, je neprekosljiva. Njihova kemična sestava je namreč edinstvena. Semena konoplje so bogat vir beljakovin(30 g na 100 g), saj jih vsebujejo kar trikrat več kot soja in so primerljive s tistimi v mesu, le da ne vsebujejo škodljivega holesterola. V zadostnih količinah in v obliki, ki je telesu zlahka dostopna, vsebujejo tudi vse esencialne aminokisline, potrebne za pravilno delovanje možganov, rast in razvoj, presnovo, zdravje kosti, obnavljanje kože in las, predvsem pa za trden imunski sistem.
Vsebujejo tudi magnezij (857 mg / 100 g) in kalcij (662 mg / 100 g).
Konopljo odlikuje tudi dragocena gamalinolenska kislina (GLA), ki jo je sicer najti le še v materinem mleku, nekaterih vrstah alg in v svetlinovem olju, povrhu ima številne koristne učinke na srce in ožilje, pomagala pa naj bi celo pri zdravljenju ateroskleroze, luskavice in alergij. Poleg tega beljakovine iz konoplje pospešujejo izgorevanje maščob, kar prispeva k večji vzdržljivosti in hitrejšemu izgubljanju telesne maščobe.
Konoplja ne vsebuje glutena, zaradi česar je primerna za prehrano ljudi s celiakijo.
Oluščena semena jedilne konoplje imajo prijeten okus, dodajamo jih lahko sadju, zelenjavi, kosmičem, juham, testeninam, za izboljšanje okusa in hranljive vrednosti obroka. So odličen dodatek v prehrani športnikov, vegetarijancev in veganov.
Hranilne vrednosti konopljinih semen (na 100 g):
Energija .............................. 514 kcal
Maščobe .............................. 41 g
... od teh nasičene .............. 4 g
Ogljikovi hidrati ................ 11,2 g
... od teh sladkorji ............. 1,4 g
Prehranska vlaknina ......... 9,3 g
Beljakovine ....................... 30 g
Soli .................................... 4,46 g
Magnezij ............................ 857 mg
Železo ................................ 3 mg
Kalcij .................................. 662 mg
Vir:
http://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-prehrane/6657/Jedilna-konoplja
https://www.super-hrana.si/konopljina-oluscena-semena-200g-bio
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 18 Sep 2018 19:33; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Sep 2018 19:27 Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj je avokado tako koristen za zdravje?
Avokado velja za enega najbolj zdravih sadežev na zemlji, saj v večjih količinah vsebuje kar 25 esencialnih hranil, med drugim vitamine A, B, C, E in K ter baker, železo, fosfor, magnezij in kalij. Poleg tega je avokado bogat še s prehranskimi vlakninami, beljakovinami in drugimi fitokemikalijami, kot so beta-sitosteroli, glutation in lutein, ki nas lahko varujejo pred različnimi boleznimi. Avokado odlikuje tudi veliko zdravih mononenasičenih maščob.
Avokado je sadež, ki je izredno bogat s sestavinami, ki skrbijo za naše dobro zdravje. Katere pa so tiste, ki jih velja še posebej poudariti, pa si preberite spodaj.
1. Avokado vam pomaga ohranjati zdravje srca in ožilja
Avokado vsebuje vitamin B6 in folno kislino, ki pomagata uravnavati raven homocisteina. Povišana vrednost homocisteina je namreč povezana s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Avokado prav tako vsebuje vitamin E ter mononenasičene maščobe, ki pomagajo ohranjati vaše srce zdravo.
2. Znižuje raven holesterola
Avokado je bogat z beta-sitosterolom, ki pomaga zniževati raven holesterola v krvi. Bolniki z rahlo povišanim holesterolom, ki so avokado redno uživali ves teden, so celokupni holesterol znižali za 17%, raven LDL holesterola in trigliceridov za 22%, HDL holesterol pa so povišali za 11%.
3. Nadzoruje krvni tlak
Avokado vsebuje veliko kalija, zaradi česar pomaga uravnavati krvi tlak.
4. Odlikujejo ga številne protivnetne lastnosti
Polifenoli in flavonoidi imajo protivnetne lastnosti, zato lahko z rednim uživanjem avokada zmanjšamo vnetja v telesu in tveganje za nastanek različnih degenerativnih bolezni.
5. Avokado skrbi za zdravje oči
Avokado vsebuje veliko karotenoida luteina, ki skrbi za zdravje oči.
6. Pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi
Mononenasičene maščobe v avokadu pomagajo uravnavati raven krvnega sladkorja. Vsebuje tudi v vodi topne vlaknine, ki pomagajo, da je raven sladkorja v krvi enakomerna.
7. Zmanjšuje tveganje za pojav srčnega infarkta
Visok delež folatov v avokadu pomaga zmanjševati tveganje za pojav srčnega infarkta.
8. Znižuje tveganje za nastanek raka
Številne študije dokazujejo, da lahko uživanje avokada zavira razrast raka na prostati. Oleinska kislina pa je tista, ki pomaga preprečevati raka na dojkah.
9. Pomaga v boju proti prostim radikalom
Sadež vsebuje glutation, močan antioksidant, ki pomaga v boju proti prostim radikalom v telesu.
10. Z uživanjem avokada boste ostali mladi dlje
Avokado je bogat z antioksidanti, zato lahko zavira določene procese staranja. Glutation v avokadu skrbi za močan imunski sistem ter zdravje živčnega sistema.
11. Avokado je odlično živilo za nego kože
Olje iz avokada hrani kožo in ji daje sijaj. To olje je prav tako zelo učinkovito pri luskavici.
Vir: https://www.bodieko.si/avokado
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Sep 2018 16:42 Naslov sporočila: |
|
|
Čudoviti kokos
Kokosovi orehi rastejo na palmah, ki dosežejo v višino do 30 metrov. Kokosovi palmi pravijo tudi drevo življenja in to ime si zagotovo zasluži, saj se v sveži kokosovi vodi in kokosovem olju skriva prava blagodejnost sadeža.
Kokos je zelo hranljiv sadež
- bogat je z vlakninami, vitamini in minerali. Poleg odlične hranilne vrednosti prinaša tudi številne koristi za zdravje, zaradi česar je cenjen po vsem svetu.
Soku mladih kokosov pravijo tudi voda življenja, ker ima enako elektrolitsko ravnovesje kot naša kri. Kokos je bogat vir mineralov in vitaminov.
- Skoraj polovico maščobnih kislin v kokosovem olju predstavlja lavrinska kislina, ki jo najdemo tudi v materinem mleku, krepi imunski sistem ter deluje proti virusom, bakterijam in zajedavcem.
- Edinstvena značilnost kokosovega olja so zelo kratke in srednje dolge nasičene maščobne kisline, zaradi katerih izkazuje izredne lastnosti. To je zelo pomembno, ker telo te maščobe zelo hitro presnavlja. Velika večina maščob se prebavi v tankem črevesu, kjer prebavni encimi trebušne slinavke s pomočjo žolča razbijejo maščobe v maščobne kisline. Nato jih prevzame črevesna stena, ki jih spravi v skupek maščob in beljakovin, imenovanih lipoproteini, in jih pošlje v krvni obtok. Ko ti lipoproteini krožijo po telesu, sproščajo delčke maščob in ta maščoba se končno naloži v naše maščobne celice. Srednjeverižne maščobne kisline v kokosovem olju, čeprav spadajo med nasičene maščobe, pa se predelajo drugače. Razbijejo se v samostojne maščobne kisline še preden zapustijo želodec. Ko torej pridejo v tanko črevo, ne potrebujejo nadaljnje predelave, zato lahko takoj potujejo neposredno v jetra, s čimer obidejo lipoproteinski del v črevesni steni. Jetra te srednjeverižne maščobne kisline uporabijo kot gorivo za proizvajanje energije. Zaradi tega maščoba v kokosovem olju ne kroži po krvnem obtoku v tolikšni meri kot druge maščobe in tako ne prispeva h kopičenju maščob v celicah. Telo jih raje porabi za neposreden vir energije, kot pa da bi jih nalagalo na maščobne blazinice. V primerjavi z ogljikovimi hidrati imajo prednost, da ne zvišujejo ravni glukoze v krvi ter pozitivno vplivajo na raven holesterola in krvni tlak.
Kokos je bogat vir hranilnih snovi
Na 100 gramov surovega mesa kokos zagotavlja 34 gramov maščob, od katerih jih je nasičenih 30 gramov, šest gramov ogljikovih hidratov in dobre tri grame beljakovin. Kokos je tudi bogat vir mineralov, med katerimi prevladujejo mangan, železo, fosfor in cink.
Pogosto lahko zasledimo negativni sloves kokosa zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob. Neozaveščenost, napačne informacije in splošno zakoreninjena prepričanja žal vplivajo na to, da imamo nasičene maščobe za škodljive, nenasičene pa za neškodljive, kar pa ne drži vedno. Naravnih nasičenih maščob, ki se nahajajo v jajcih, mesu in kokosu, nikar ne izločite z jedilnika, saj so odličen vir energije, poleg tega se v njih nahajajo pomembna mikrohranila.
Pri čem pomaga kokosovo olje:
- odlično celi rane in brazgotine
- pomaga premagovati utrujenost
- pozitivno vpliva na raven holesterola
- znižuje krvni pritisk
- vlaži in neguje kožo
- spodbuja pospešeno izgorevanje maščob in tako pripomore k hujšanju
- pomaga pri herpesu, luskavici in glivici kandide
- uspešno uničuje zajedavce ali vsaj omejuje njihovo rast
- pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi
- zmanjšuje sekundarne posledice sladkorne bolezni
Vir:
http://www.jesendoma.si/clanek/835/kokos
https://www.maxximum-portal.com/Prehrana/Splo%C5%A1no/1/12/1458/12/Fit_%C5%BEivilo:_kokos/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Sep 2018 17:46 Naslov sporočila: |
|
|
5 razlogov, da svoji prehrani dodate kakav
Kakav je kot superživilo, poznano že tisočletja. Domorodci v Amazoniji ga uporabljajo že od nekdaj, saj je prava energijska bomba – povečuje vitalnost, poživlja in vsebuje ogromno antioksidantov.
Preverite 5 razlogov, zakaj bi bilo dobro v prehrano vključiti več kakava.
Antioksidanti
... so nujni za izboljšanje delovanja imunskega sistema, zmanjšujejo stres, pripravijo telo na napore in zmanjšujejo tveganje za nastanek raka ter bolezni srca in ožilja. Pomembno vplivajo na mladosten videz brez gub, razstrupljajo jetra in kri ter zmanjšujejo krvnega sladkorja in holesterola. V kakavu je dvakrat več antioksidantov kot v rdečem vinu, trikrat več kot v zelenem čaju in precej več kot v česnu ali gozdnih sadežih.
Zaščita srca in ožilja
Srčno-žilne bolezni ostajajo ubijalec številka ena na svetu. V zadnjih letih je bilo opravljenih veliko študij, ki so pokazale, da ima kakav pozitiven vpliv na srce in ožilje. Nekatere študije so pokazale, da kakav zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni za kar 77 odstotkov. Kakav ima namreč visoko vsebnost flavonoidov, predvsem epikatehina, ki izboljšuje sproščanje krvnih žil in s tem ugodno vpliva na srce in ožilje. Za zdravo srce si zato pogosteje privoščite skodelico toplega kakava, nesladkan kakav v prahu lahko dodate tudi svojemu najljubšemu smoothiju ali mešanici začimb. Odlično se poda tudi sadju in celo kozjemu siru. S kakavovimi jedrci lahko posipate tudi solato.
Zdravje možganov in dobro počutje
Če v svojo prehrano vključite več kakava, se bo to pozitivno poznalo na vašem kognitivnem zdravju. Kakav med drugim povečuje koncentracijo in zmožnost pomnjenja. V kakavu najdemo dopamin in triptofan, ki spodbujata občutke zadovoljstva in sreče. Kakav vsebuje tudi majhne količine nevrotransmiterja anandamida, ki lahko spreminja raven dopamina v možganih. Zaradi anadamida se počutimo bolj sproščene in umirjene. Ta učinkovina v kombinaciji z endorfinom in dopaminom ustvarja občutke vznesenosti, sreče in vzburjenja, zato kakav velja tudi za afrodiziak. Kakav vsebuje tudi teobromin, ki deluje kot stimulant in diuretik.
Bogastvo mineralov
Kakav je vir železa, ki je eden najpomembnejših mineralov, brez katerega naše telo ne more delovati. Železo med drugim nevtralizira strupe, gradi kosti in skrbi, da ostanejo trdne ter zmanjšuje občutljivost na bolečino. V kakavu je tudi cink, ki pozitivno vpliva na imunski sistem, jetra, trebušno slinavko in kožo. Poleg tega v kakavu najdemo tudi veliko kalija, kalcija, beljakovin in drugih za zdravje pomembnih snovi.
Ogromno vlaknin
Ena večjih prehranskih prednosti kakava je, da vsebuje ogromno vlaknin, ki so nujne za nastanek novih encimov. Ko kupujete temno čokolado, izberite tisto s kar najvišjo vsebnostjo kakava. Pozorni morate biti tudi na način obdelave kakava. Izbirajte kakav in njegove izdelke, ki so narejeni s postopkom hladnega stiskanja: toplota ne preseže 40°C, pri tem pa se lahko ohrani hranilna vrednost kakava (antioksidanti, flavonoidi, minerali, teobromin …).
----------------------
Poznamo pravi kakav in kakav v prahu – kakšna je razlika med njima?
Pravi ali presni kakav (ang. cacao) je surov, kakav v prahu (ang. cocoa) pa obdelan – zmeljejo ga v pasto, ki ji odstranijo maščobo, preostanek pa ponovno zmeljejo v fin prah. Ker je v pravem kakavu več kakavove maščobe, je zato tudi bolj grenkega okusa.
Hranilna vrednost 100 g kakava v prahu:
Energijska vrednost ................ 228 kcal
Skupne maščobe ..................... 13,7 g
Nasičene maščobe .................. 8,1 g
Ogljikovi hidrati ...................... 57,9 g
Sladkorji ................................. 1,8 g
Beljakovine ............................. 19,6 g
Prehranske vlaknine .............. 37 g
Vitamini in minerali :
Mangan .......................... 3,84 mg
Magnezij ........................ 499 mg
Železo ............................ 13,9 mg
Fosfor ............................ 734 mg
Cink ................................ 6,8 mg
Kalij ............................... 1524 mg
Vitamin E ....................... 0,1 mg
Vitamin K ....................... 2,5 ug
Vir:
https://www.bodieko.si/5-razlogov-da-svoji-prehrani-dodate-kakav
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Sep 2018 22:43 Naslov sporočila: |
|
|
Katere minerale potrebujemo in zakaj?
Minerali so dragocene rudninske hranilne snovi, ki so življenjskega pomena in nujne za zdravje, saj v našem telesu igrajo številne pomembne vloge. Glede na potrebno količino minerale delimo na makroelemente in mikroelemente. Med makroelemente spadajo kalcij, fosfor, kalij, žveplo, klor, natrij in magnezij. Med mikroelemente prištevamo železo, jod, baker, mangan, fluor, cink, krom, selen, molibden, kobalt in vanadij.
Kalcij najpomembnejši mineral
Vloga: kalcij sodeluje pri tvorbi ter ohranjanju kosti, zob in nohtov ter skrbi za normalno krčljivost mišic in delovanje živcev. Kalcij je sestavni del kosti in zob ter jim zagotavlja trdnost in strukturo. Sodeluje tudi pri večini drugih telesnih funkcij, najti pa ga je v sleherni celici. Koncentracijo ter lažje prehajanje kalcija iz prebavil in krvnega obtoka uravnava vitamin D.
Pomanjkanje: pomanjkanje kalcija lahko pripelje do hitrejšega izgubljanja kostne mase, zmedenosti, pozabljivosti in slabe zbranosti.
Viri: mleko, sir, jogurt, mineralne vode, ribe, meso, brokoli, špinača, ohrovt, soja, polnovredna žita, stročnice, oreščki.
Priporočena dnevna količina: od 1000 do 1300 mg (za odrasle). 500 ml mleka vsebuje 600 mg kalcija.
Opozorilo: vnos kalcija povečajte v obdobju nosečnosti, dojenja, rasti, menopavze in v starosti. Enako velja, če vas pogosto pestijo mišični krči ali če imate osteoporozo. Alkohol in kofein lahko zmanjšata vsrkavanje kalcija iz prebavil. Tudi povečana količina natrija (sol) v prehrani lahko povzroči večjo izgubo kalcija.
Fosfor za zdrave zobe
Vloga: fosfor ohranja zdravje kosti in zob, skrbi pa tudi za presnovo energije.
Pomanjkanje: pomanjkanje fosforja lahko povzroči razpadanje zob, karies, zmanjševanje kostne mase, slabši tek ter mišično in živčno šibkost.
Viri: sir, jetra, ribe (losos), školjke, jajčni rumenjak, soja, goveje, žita, puranje meso, navadni jogurt.
Priporočena dnevna količina: od 700 do 1250 mg (za odrasle).
Opozorilo: za zdrave kosti potrebujemo uravnotežen vnos kalcija in fosforja. Več fosforja je treba uživati v dobi rasti ter med nosečnostjo in dojenjem.
Kalij za mišice in živčni sistem
Vloga: kalij skrbi za nemoteno delovanje mišic, srca in živčnih impulzov. Poleg tega uravnava krvni tlak in srčni utrip ter skrbi za pravilno delovanje ledvic. Kalij je elektrolit, ki skupaj z natrijem in klorom v celicah proizvaja elektriko.
Pomanjkanje: nezadosten vnos kalija prizadene mišice in živčni sistem.
Viri: špinača, redkvice, papaja, rdeča paprika, vodna kreša, breskve, krompir, paradižnik, banane, citrusi, avokado, limone, fižol, oreščki.
Priporočena dnevna količina: 2000 mg
Opozorilo: čezmerno uživanje natrija (slana hrana) ter nezadosten vnos sadja in zelenjave lahko pripeljeta do pomanjkanja kalija. Pomanjkanje kalija lahko povzroči tudi dehidracija.
Žveplo za lepoto
Vloga: žveplo se nahaja v vsaki celici. Zaslužen je za proizvodnjo kolagena, s čimer skrbi za zdravo kožo, nohte in lase. Žveplo sodeluje tudi pri razstrupljanju telesa.
Pomanjkanje: pomanjkanje žvepla lahko poveča dovzetnost za bakterijske okužbe.
Viri: brokoli, šparglji, koruza, rdeča paprika, česen, čebula, bučna semena, ribe, jajca, zelje, pusta govedina.
Opozorilo: kuhanje in predelava živil uničita velik del žvepla, zato ga v telo vnašajte z uživanjem presne hrane – odlična vira sta česen in čebula. Prehrana naj vsebuje tudi dovolj beljakovin.
Natrij za živce in mišice
Vloga: natrij skrbi za normalno rast ter pravilno delovanje živcev in mišic. Deluje v kombinaciji s kalijem.
Pomanjkanje: pomanjkanje natrija lahko povzroči nepravilno presnovo ogljikovih hidratov.
Viri: sol, korenje, pesa, artičoke, vložena zelenjava, kruh …
Priporočena dnevna količina: 1000 mg.
Opozorilo: dandanes navadno uživamo preveč soli, zato velja imeti nadzor nad vnosom natrija.
Magnezij proti stresu
Vloga: magnezij uravnava raven inzulina. Poleg tega sodeluje pri presnovi, krčenju mišic, odstranjevanju strupov iz telesa, gradnji kosti in zob ter delovanju srca in ožilja. Magnezij uravnava delovanje kalcija.
Pomanjkanje: slabo počutje, utrujenost, mišični krči, zaprtje, trzanje mišic, glavoboli.
Viri: ribe, školjke, meso, otrobi, rž, žita, temno zelenolistnata zelenjava, avokado, banane, kakav, gobe, morske alge, fige, limone, koruza, mandlji, lešniki.
Priporočena dnevna količina: od 300 do 400 mg.
Opozorilo: sodobna prehrana ne vsebuje dovolj magnezija, dodatno pa ga izgubljamo zaradi izpostavljenosti stresu, zato ga je priporočljivo uživati tudi v obliki prehranskih dodatkov. Več magnezija potrebujete, če se ukvarjate s športom. Enako velja, če trpite za boleznimi srca in ožilja, sladkorno boleznijo, boleznimi jeter in črevesja, povečanim delovanjem ščitnice, pogostimi glavoboli ali pa ste izpostavljeni stresu.
Železo proti slabokrvnosti
Vloga: Železo skrbi za prenos kisika do vseh celic v telesu. Potreben je tudi za tvorbo hemoglobina. Železo igra pomembno vlogo pri presnovi vitaminov skupine B.
Pomanjkanje: pomanjkanje železa povzroči slabšo zbranost, slabokrvnost, utrujenost, glavobole, krhkost las in slabšo telesno odpornost.
Viri: jajčni rumenjak, školjke, ovseni kosmiči, buče, leča, špinača, regrat, jedilna čokolada, mandlji, lešniki, fižol, goveja, piščančja, telečja jetra.
Priporočena dnevna količina: od 8 do 18 mg. Ženskam pogosteje primanjkuje železa kot moškim.
Opozorilo: če je vaša prehrana uravnotežena, ne potrebujete dodatnih virov železa. Več železa morajo uživati otroci v obdobju rasti; športniki, vegetarijanci in vsi, ki okrevajo po boleznih. Zadosten vstop železa v telo lahko ovira uživanje pravega čaja, kofeina, predelane hrane, umetnih pijač, fitatov iz otrobov in soje, fosfatov iz mesnih izdelkov, oksalatov iz špinače in rabarbare.
Jod nujen za delovanje ščitnice
Vloga: jod skrbi za pravilno delovanje ščitnice, spodbuja rast in daje energijo.
Pomanjkanje: pomanjkanje joda lahko pripelje do presnovnih motenj in pomanjkanja energije.
Viri: jodirana sol, ribi, raki, školjke, spirulina, polnovredna žita in mineralna voda.
Priporočena dnevna količina: 0,150 mg.
Opozorilo: potrebe po jodu se v nosečnosti povečajo, zato v svojo prehrano vključite morske ribe.
Baker za življenjsko energijo
Vloga: baker nam daje energijo ter skrbi za pravilno delovanje živcev in vsrkavanje železa v hemoglobin.
Pomanjkanje: pomanjkanje bakra lahko povzroči slabokrvnost.
Viri: gobe, grah, avokado, kakav, ribe, stročnice, zelenolistnata zelenjava, česen, morske alge, oreščki, arašidi, suhe slive.
Priporočena dnevna količina: 1,250 mg.
Cink uravnava kislinsko-bazično ravnovesje
Vloga: cink je odgovoren za normalno rast, plodnost, spolni razvoj in celjenje kože ter za delovanje encimov in imunskega sistema.
Pomanjkanje: pomanjkanje cinka lahko povzroči motnje v rasti, izgubo las, bele lise na nohtih in slabše celjenje ran.
Viri: mlečni izdelki, školjke, ribe, fižol, kvas, lešniki, leča, tofu, bučna semena, rjavi riž, špinača, česen, kalčki; beljakovinsko bogata živila.
Priporočena dnevna količina: od 8,6 do 15 mg.
Selen močan antioksidant
Vloga: selen ščiti pred vplivom prostih radikalov in spodbuja presnovo. Deluje v sinergiji z vitaminom E.
Pomanjkanje: hujše pomanjkanje selena se kaže v spremembi barve nohtov, staranju kože, pomanjkanju energije in mišični oslabelosti.
Viri: mlečni izdelki, tunina, losos, meso, otrobi, oves, čebula, paradižnik, brokoli, zelenolistnata zelenjava, gobe, česen, brazilski in indijski oreščki, orehi, sončnična semena.
Priporočena količina: 0,06 mg. Moški potrebujejo več selena kot ženske.
Vir:
http://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-prehrane/9532/Katere-minerale-potrebujemo-in-zakaj
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 22 Sep 2018 18:47 Naslov sporočila: |
|
|
Kako se v enem tednu ozdraviti smrčanja?
Smrčanje je izjemno neprijetna stvar za partnerja, pa tudi za tistega, ki smrči. Problem je v odvečni sluznici ...
Ključna stvar pri smrčanju je preveč sluznice. Če v grlu in nosu zmanjšamo količino sluzi, lahko zmanjšamo tudi smrčanje.
Rešitev se sliši enostavna in prav takšna tudi je.
Sestavine:
- 1 limona
- 2 jabolki
- 1-2 žlički sveže naribanega ingverja
- 2 korenčka
Priprava:
Če imate domača in ekološko pridelana jabolka, potem jih lahko uporabite kar z lupino. Količino ingverja prilagodite svojemu okusu, vendar pa ne pretiravajte. Optimalna količina je okrog 5 gramov ingverja na dan.
Sicer pa vse sestavine dajte v mešalnik in jih dobro premešajte, popijte pa najmanj 30 minut pred spanjem (še boljše je eno uro prej). Po tem napitku ne jejte ničesar več, če je treba pa pijte samo vodo.
Poleg tega pa je dobro vedeti še, da količino sluzi povečuje čokolada, alkohol, predelana in rafinirana hrana, izdelki z moko, ocvrta hrana ... Tisti, ki smrčijo, naj tega ne jedo najmanj 4 ure pred spanjem.
Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=6369
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 30 Sep 2018 19:48 Naslov sporočila: |
|
|
Pijača, ki raztopi še tako trdovratno maščobo
Sestavine:
- 1 skodelica paradižnikovega soka (lahko ga naredite kar s paličnim mešalnikom)
- sok ene limone
- 1 žlica ingverja v prahu ali svežega
- 2 stebli zelene
- 1/2 žličke mletega črnega ali kajenskega popra
Priprava:
Vse sestavine lahko daste v mešalnik in jih zmiksate, lahko pa jih dobro zmečkate tudi s paličnim mešalnikom.
Na koncu ni toliko pomembno, da je sok gladek in tekoč. Bolj pomembno je, da vse te sestavine zaužijete pred obroki: začnite zjutraj na tešče, pa pred kosilom in večerjo. To počnite vsaj dva dni.
Če se vam v tem času ne izboljša počutje in prebava, potem se kar sprijaznite, da nikdar ne boste shujšali. Ne samo, da bi se vam moral imunski sistem okrepiti in urediti presnova, tudi tehtnica bi morala pokazati manj. Deloma zato, ker ta napitek odlično topi maščobe, deloma pa tudi zato (to velja zlasti za večerje), ker boste pojedli bistveno manj. Ta napitek namreč močno zbija apetit in deluje tudi kot diuretik, kar pomeni, da pospešuje odvajanje tekočine in čisti telo.
Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=6381
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|