Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Hrana kot zdravilo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 19, 20, 21
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 07 Maj 2020 10:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





ŠPARGLJI
Divji ali gojeni?

Divji šparglji se od gojenih razlikujejo po obliki in okusu, saj so veliko tanjši in izrazitejšega, rahlo grenkastega okusa. Mladi poganjki divjega asparagusa, ki ga najdemo na območju Krasa in Primorja, rastejo zelo hitro, tudi do 20 cm v enem dnevu.
Divji šparglji so prehransko najbogatejši. Najprej so jih uporabljali v zdravilne namene, zdaj pa večina pozna njihovo kulinarično vrednost. Lahko bi rekli, da ni slabe jedi ali recepta s temi zelenimi poganjki, ki naredijo vsako jed edinstveno.
Kakorkoli, tako za divje kot gojene nedvomno velja, da so zdrava, lahka in okusna zelenjava, ki jo zaradi številnih zdravilnih učinkov prištevamo med varovalna živila.



Zdravilni učinki špargljev


Poleg edinstvenega okusa ima ta magična zelena vrtnina tudi mnogo zdravilnih učinkov.
Če jih še ne poznate, vas lahko učinki špargljev malce presenetijo.

- Prva stvar je vonj urina že kmalu po zaužitju. Čeprav vonj ni ravno prijeten, vas bo zagotovo prepričalo dejstvo, da so šparglji odlično živilo za razstrupljanje.
Šparglji so namreč naravni diuretik, ki pripomore k odvajanju odvečne vode iz telesa, čiščenju krvi in krepitvi imunskega sistema. Tako so posledično enkratno živilo predvsem za ljudi s sladkornimi boleznimi in za tiste, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom.

- Šparglji vsebujejo vitamine A (pomemben za dober vid), C (pomaga vzdrževati močan in aktiven imunski sistem, varuje pred rakom in deluje protivnetno), E (glavni antioksidant v našem telesu, odgovoren pa naj bi bil tudi za ohranjanje plodnosti) in K (potreben je za normalno strjevanje krvi in ohranjanje zdravih kosti).

- Poleg tega vsebujejo tudi kalij, ki je pomemben pri vzdrževanju in regulaciji elektrolitskega ravnotežja v celicah in uravnavanju krvnega tlaka, ter betakaroten.

- Šparglji pa so prav tako bogat vir glutationa, ki je ključni antioksidant in preprečuje marsikatera rakava obolenja. Zaradi velike vsebnosti folne kisline so zelo priporočljivi tudi za nosečnice, saj ta preprečuje prirojene napake pri novorojenčkih.
Folna kislina je sicer dobra preventiva pred rakom na debelem črevesu in rektumu, varuje pa tudi pred srčnimi obolenji.

- Šparglji vsebujejo tudi rutin, ki krepi stene krvnih žil in varuje kapilare pred poškodbami. Že v preteklosti pa naj bi veljali tudi za močan afrodiziak.


Celotni članek si preberite na spodnji povezavi:
https://aktivni.metropolitan.si/prehrana/zdrava-prehrana/sparglji-poznate-vse-njihove-zdravilne-ucinke-nakup-priprava-in-shranjevanje/


Vir: aktivna.si

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Maj 2020 12:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





SILICIJ

… je znan kot lepotni mineral in ima res izjemne koristne lastnosti za naše zdravje.
Naše telo ni sposobno samo tvoriti silicija, zato ga je potrebno vase vnesti s prehrano.
Zaradi načina življenja in staranja se njegovo pomanjkanje kljub ustrezni prehrani hitro pokaže v obliki zdravstvenih težav, in takrat je dobro, da posežemo po prehranskem dopolnilu z organskim silicijem, ki se hitro in enostavno absorbira tja, kjer ga najbolj potrebujemo.


Vloga silicija v organizmu:

1. Krepi vezivno tkivo in kosti, preprečuje aterosklerozo, skrbi za trdne nohte in lase, odpravlja celulit in kožo dela napeto in anvlaženo, preprečuje nespečnost ter pripomore pri vseh kožnih težavah in lasišču.
2. Slicij preprečuje alopecijo, krožno izpadanje las, lase pa naredi močnejše in jim podarja lesk.
3. Silicij ohranja lep in zdrav videz kože ter preprečuje njeno ohlapnost.
4. Silicij pomaga pri lepem pogledu in oči naredi bolj jasne.
5. Silicij ima močno vlogo pri celjenju ran in zlomov kosti ter bistveno zmanjša čas okrevanja.
6. Prav tako silicij skrbi za zdravje vseh sluznic, tudi tiste v črevesju, kar mu daje velik ugled pri vseh ljudeh z raznimi črevesnimi obolenji.
7. Zelo dober vpliv ima silicij na presežek toksičnega aluminija, ki se nalaga v tkivih in možganih, ter ga povezujemo tudi z Alzheimerjevo in Parkinsonovo boleznijo ter z boleznimi živčnega sistema ter avtizma in ADHD pri otrocih.
8. Silicij v prebavnem traktu blokira absorbcijo toksinov in bakterij v kri ter s tem krepi samo delovanje imunskega sistema.
9. Silicij je bistvenega pomena, če si želite lepe, dolge in močne nohte.
10. Silicij preprečuje nalganje oblog v arterijah, ki preprečujejo normalen pretok krvi in nove raziskave potrjujejo, da je pomemben element pri preprečevanju bolezni srca in ožilja.
11. Vsebnost silicija v telesu je izjemno pomembna, saj pomaga pri pravilni rabi vitamina D, izjemno pomembnega za dobro delovanje imunskega sistema.
12. Prav tako je od vsebnosti silicija odvisno ali se bo kalcij absorbiral v kosti in ravno zato je vzrok osteoporozi mnogokrat v pomanjkanju silicija.
13. Silicij preprečuje nastajanje neuglednega celulita, kožo pa naredi bolj gladko in napeto.

Simptomi pomanjkanja silicija

1. -- bolečine v sklepih
2. -- bolečine v hrbtenici
3. -- slab imunski sistem
4. -- izpadanje las
5. -- suho lasišče
6. -- prhljaj
7. -- akne
8. -- dermatitis
9. -- luskavica
10. - celulit
11. - suha koža brez elastičnosti
12. - vidne in izrazite gube
13. - suhe sluznice
14. - osteopenija, osteoporoza
15. - krhki nohti
16. - krhki in lomljivi lasje
17. - hitro staranje kože
18. - tesnoba, depresija in anksioznost
19. - težave s spanjem
20. - dolgotrajna celjenja in regeneracija
21. - oslabljen imunski sistem in dolgo okrevanje
22. - povišan holesterol
23. - težave prebavnega traku

Prehranski viri silicija:
1. - kreša
2. - jabolka
3. - polnozrnate žitarice
4. - surovo zelje
5. - arašidi, mandlji
6. - korenje
7. - čebula
8. - kumare
9. - buče
10.-pomaranče

Daleč najbolj bogat vir silicija so KOPRIVE (čimvečkrat si pripravimo ''špinačo'' iz njih), PRESLICA (čaj)
in – glej si ga no – PIVO. Liter piva na dan menda pokrije vse dnevne potrebe po siliciju, a zato se še ni treba nalivati z njim!
V mesu pa silicija ni, česar so verjetno najbolj veseli vegetarijanci/vegani.



Vir:
https://www.holistic.si/23-znakov-da-vam-manjka-silicija/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Maj 2020 16:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Jagode camu camu

… bogastvo zdravja in vitamina C

Grm camu camu izvira iz južnoameriških tropskih deževnih gozdov. Njegovi sadeži so eden najboljših virov vitamina C na zemlji. Po nekaterih podatkih naj bi camu camu vseboval kar tridesetkrat več vitamina C kot pomaranče.
Jagode camu camu vsebujejo ogromno vitaminov in mineralov
Kot piše David Wolfe, so avtohtoni prebivalci v porečju Amazonke jagode camu camu, ko so te dozorele, obrali, jih posušili in jih nato vse leto (do naslednjega obiranja) uporabljali za različne zdravilne namene. Jagode grma camu camu so sicer vijolično rdeče barve, ko pa se posušijo in jih zmeljejo v prah, postanejo rahlo rjavkaste barve. Vsebujejo veliko kalcija, fosforja, kalija, železa, v njih pa najdemo tudi aminokisline serin, valin in levcin, v manjših količinah pa tudi vitamine tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2) in niacin (vitamin B3).
Jagode camu camu najpogosteje dobimo posušene in v obliki prahu. Njihov okus je oster, a je večini ljudi všeč.



Camu camu priporočamo za:

- oster vid,
- krepak imunski sistem,
- lepo in napeto kožo,
- lajšanje vnetnih stanj v telesu,
- ohranjanje mentalnih sposobnosti v stresnih okoliščinah,
- boljše delovanje možganov, oči, srca, jeter in kožnih tkiv,
- orožje proti virusom,
- proizvodnjo kolagena in krepitev vezi,
- izboljšanje mentalnega zdravja in splošnega dobrega počutja.


Kaj najdemo v jagodah camu camu?

Vitamin C
Kot smo že zapisali, so jagode camu camu prava zakladnica vitamina C. Ljudje nujno potrebujemo askorbinsko kislino, in sicer za sintezo kolagena. Kolagen krepi medcelični cement, ki celice v različnih tkivih v telesu drži skupaj.
Vitamin C je poleg vsega tudi eden najpomembnejših antioksidantov, ki pomaga nevtralizirati škodljivo delovanje prostih radikalov (https://www.bodieko.si/prosti-radikali ), ki so odgovorni za nastanek številnih kroničnih bolezni, prav tako pa tudi pospešujejo procese staranja. Naše telo vitamina C ne more sintetizirati samo, zato ga moramo vanj vnesti s hrano. Številne raziskave kažejo, da naj bi ljudje, ki zaužijejo veliko vitamina C, redkeje zbolevali za različnimi oblikami rakavih obolenj (vključno s kožnim rakom, rakom materničnega vratu in rakom na dojkah). Prehrano, bogato z antioksidanti, povezujejo z nižjim krvnim tlakom in redkejšo pojavnostjo bolezni srca in ožilja. Vitamin C prav tako pomaga preprečevati s starostjo povezano makularno degeneracijo.

Valin
V jagodah camu camu najdemo tudi aminokislino valin. Gre za esencialno aminokislino, kar pomeni, da je naše telo ne more sintetizirati samo, ampak jo moramo vnesti s prehrano. Valin skrbi za ohranjanje mišičnega tkiva, prav tako pa igra pomembno vlogo tudi pri skrbi za optimalno delovanje živčnega sistema in miselnih funkcij.

Kalij
Naše telo kalij potrebuje za optimalno delovanje srca in ledvic. Veliko tega minerala dobimo prav z uživanjem jagod camu camu, 100 gramov jagod namreč vsebuje dobrih 71 miligramov kalija.

Levcin
Levcin je še ena aminokislina, ki skrbi za rast mišic, sodeluje pri procesu regeneracije ter spodbuja sintezo rastnega hormona.

Serin
Tudi serin je ena od (sicer neesencialnih) aminokislin, ki pomaga pri razgradnji beljakovin in polipeptidov ter tako omogoča, da jih naše telo lahko izkoristi.

Flavonoidi
Jagode camu camu vsebujejo veliko flavonoidov, spojin, ki rastline varujejo pred poškodbami tkiva kot posledicami oksidacije ter pred škodljivimi mikroorganizmi. Flavonoidi zavirajo razvoj škodljivih bakterij in virusov, varujejo pred boleznimi srca in ožilja, skrbijo za primerno redko, zdravo in pretočno kri. Največ flavonoidov je v svežem sadju in zelenjavi, vendar se njihova vsebnost s shranjevanjem zmanjšuje.

Galna kislina
Galna kislina, ki jo najdemo tudi v jagodah camu camu, ima protiglivične in protivirusne lastnosti, prav tako pa je tudi močan antioksidant.

Elagična kislina
Tudi elagična kislina ima močne antioksidantne lastnosti. Nekaj raziskav je že potrdilo, da pomaga pri rakavih obolenjih, vendar bo treba na zanesljivejše rezultate vseeno še nekoliko počakati. Prav tako naj bi elagična kislina pomaga tudi pri sladkorni bolezni.


Kako jemati camu camu

Na dan vzemimo eno zravnano jedilno žlico jagod camu camu v prahu. Dozo lahko sčasoma povečamo. Če že takoj vzamemo preveliko dozo, se lahko pojavi driska.
Jagode camu camu v prahu lahko dodamo smoothiejem, sokovom, presnim sladoledom, lahko pa ga preprosto zmešamo v vodi in popijemo.


Vir:
https://www.bodieko.si/camu-camu

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2020 17:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kaj jesti, če cele dneve sedimo?

Za sedeči način življenja so ključna zlasti živila, ki delujejo protivnetno.
Sedenje je novo kajenje, saj zdravstveni delavci in znanstveniki čedalje pogosteje in glasneje opozarjajo na nevarnosti, ki jih tak načina življenja prinaša.
Dolgotrajno sedenje povzroča povečan občutek lakote in nastanek vnetnih procesov, vse to pa vodi do kopičenja maščobe, povišanja krvnega tlaka in sladkorja v krvi, ta stanja pa dolgoročno vodijo v kronično bolezen. Največ boste za svoje zdravje naredili, če se premaknete, če pa morate osem ur ali več delati na sedečem položaju, se vsaj vsake pol ure pretegnite in se sprehodite, pa čeprav le do stranišča, tiskalnika ali naprave za kavo.
Pomembno je tudi več pozornosti nameniti temu, kaj jemo. Za sedeči način življenja so ključna zlasti živila, ki delujejo protivnetno, saj s tem preprečujejo razvoj določenih bolezni in stanj.


Avokado – ta eksotični sadež pomaga zniževati raven ''slabega'' holesterola, prepoln je zdravih maščob, povečuje pa tudi proizvodnjo testosterona, ki je odgovoren za hitrejše topljenje odvečne maščobe.

Jagodičje – redno uživanje jagodičastega sadja znatno znižuje možnost nastanka vnetnih procesov v organizmu. Razlog se skriva v obilici mogočnih flavonidovantocianinov, ki gasijo vnetja in so zaslužni za lepo rdečo barvo jagod. Največ jih vsebujejo borovnice, ki so bogate tudi z vitaminom C in resveratrolom, snovmi, ki dokazano uničujejo proste radikale, krivce vnetnih procesov.

Oreščki – skoraj vsi oreščki vsebujejo obilje omega-3 maščobnih kislin, med katerimi je zlasti učinkovita kislina, imenovana ALA. Najbolj bogati s to sestavino so orehi, mandlji pa so odličen vir vitamina E, ki ima antioksidativni učinek, saj pomaga zaščititi celice pred oksidacijsko škodo, ki nastaja kot stranski učinek vnetnih procesov.

Ananas – vsebuje malo kalorij ter skoraj čisto nič maščobe. Ta kot sonce rumen sadež je poln vode in bogat je z vlakninami, ki nas hitro nasitijo, zaradi česar je idealen zaveznik vitkosti. Ob tem vsebuje mogočno protivnetno sestavino bromelain, naravni encim, ki pomaga blažiti prebavne težave ter prav tako pomaga zmanjševati kronična vnetja v organizmu.

Česen – naravni antibiotik ter odlično orožje v boju proti prehladom in tudi rakavim boleznim. Ko ga stremo ali prežvečimo, se sprošča alicin, sestavina, ki našemu organizmu večkratno koristi. Vsebuje tudi vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij in flavonide. Česen je odličen tudi proti hiperlipidemiji in preprečevanju težav z ožiljem, ki so povezane s staranjem.

Olivno olje – gre za najbolj zdrav steber mediteranske prehrane, kar so vedeli že stari Grki. Največjo moč proti vnetjem ima ekstra deviško olje, ki je hladno stiskano, saj preprečuje proizvodnjo encimov COX1 in COX2, ki spodbujata vnetne procese. Ob tem olivno olje zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni in pomaga ohranjati zdravo telesno težo.


Vir:
https://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-prehrane/14301/Kaj-jesti-%C4%8De-cele-dneve-sedite

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Jul 2020 20:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom


...


V čem je skrivnost VITAMINA B17?


Je odlično zdravilo proti raku, vendar se z njim ne sme pretiravati!


Že 1802. leta je kemik Bon odkril, da se med destiliranjem tekočine iz grenkih mandljev sprošča hidrocianidna kislina (ki jo vedno najdemo v molekuli z vitaminom B17).
To belo kristalno snov so poimenovali AMIGDALIN. Uporaba amigdalina datira iz leta 1843, vendar so ga v stari Kitajski uporabljali za zdravljenje tumorjev že pred 3000 leti, sistemsko študijo amigdalina pa je izvedel Ernst T. Krebs mlajši šele l. 1952, in ga poimenoval LAETRILLE.



Vitamin B17 (amigdalin, laetrille) se nahaja v prosu, koruzi, lanenem semenu, tropski kasavi (manioka), semenih/koščicah jabolk, limon, češenj, sliv, hrušk, breskev, nektarin, marelic, v sladkem krompirju, solati, mandljih … in v še mnogih drugih rastlinah.
Največ B17 je v mareličnih jedrcih in v tropski kasavi (manioki).

- Jedrca koščic oz. peške (jabolk, hrušk) je potrebno res dobro zgristi in jih šele potem pogoltniti. Priporočen dnevni odmerek je jedrce iz 1 marelične koščice na 2,5 kg telesne teže (70 kg težek človek jih torej lahko preko celega dneva v enakomernih presledkih zgrize največ 30 - 36, vendar ne več kot 5 – 6 naenkrat)

- Rak ljubi sladkor, le-ta pa je v mareličnem jedrcu obdan s cianidom. Rak bo ''pojedel'' sladkor, cianid pa bo ''pojedel'' njega. Zatorej, kadar uživamo marelična jedrca, tisti dan ne užijmo nobenega drugega (takšnega ali drugačnega) sladkorja!

- Kadar jemljemo tablete s po 500 mg laetrilla (B17, amigdalin), zgrizimo zraven še 5 – 7 jedrc iz mareličnih koščic, ki vsebujejo še druge vitamine, minerale in encime ter tako dopolnjujejo terapijo, med katero se zato B17 bolje asimilira v organizem.

- Ob terapiji z B17 je priporočljivo jemati tudi Chymotrypsin (himotripsin je encim, ki povzroči zmanjšanje vnetne reakcije in poškodbe tkiva) - le-ta razgradi beljakovinski plašč okoli rakave celice, da bi B17 lažje deloval.

- Kadar želimo uporabiti B17 iz lanenega semena, moramo le-tega najprej dobro zmleti v kavnem mlinčku, ker se celo seme v črevesju težko razgradi, zato se B17 iz njega ne izloči (Laneno olje ne vsebuje vitamina B17!).



Pripis:
Marelična jedrca lahko naročimo pri FUTUNATURI!
https://www.futunatura.si/super-hrana/super-hrana-semena-orescki/marelicna-jederca-250



Vir: http://www.ivonazivkovic.net/B17.htm
(hrvaško besedilo)

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2020 17:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Najboljše živilo, če želimo izgubiti kak kilogram


Stročnice so zelo zdravo živilo. Idealno bi bilo, če bi jih prav vsi vključili v svojo vsakodnevno prehrano. Vse vrste stročnic so tudi idealno živilo, če moramo izgubiti odvečne kilograme. Težko jih je pojesti preveč. Čeprav jih naenkrat ni mogoče pojesti veliko, nas za dolgo zasitijo. Imajo nizko energijsko vrednost. Obenem z njimi zaužijemo veliko vitaminov in mineralov, ki jih telo potrebuje.
Stročnice so res hranljivo živilo. Različne vrste imajo nekoliko različne vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov, a prav vse so njihov dober vir. Večina se lahko pohvali z vitamini B-kompleksa, tudi folno kislino (B9). Študije so pokazale, da morajo imeti dovolj tega vitamina v prehrani nosečnice, doječe matere in otroci. Nujno je namreč potreben za rast in razvoj. Je pa folna kislina koristna tudi v prehrani vseh ostalih. Pri prej omenjenih skupinah je le res nujna.

Večina vrst stročnic vsebuje še cink, železo, magnezij in kalij. Slednji mineral je nujen za uravnavanje krvnega tlaka. Magnezij potrebujejo kosti pa tudi srce in ožilje. Brez železa smo slabokrvni. Cink pa potrebujemo za imunski sistem.
S stročnicami bomo vsekakor zaužili veliko koristnih hranil. So eden najboljših virov beljakovin, vsebujejo tudi vlaknine. Zato so tako nasitna hrana. Beljakovine poleg tega telo potrebuje za mišice in druga tkiva, so tudi gradnik hormonov.

Poznamo topne in netopne vlaknine; stročnice vsebujejo obe vrsti. Zadnje moramo redno uživati, če ne želimo imeti težav s prebavo. Za povrh so hrana za bakterije, ki prebivajo v črevesju. Te se delijo na tiste, ki so dobre, in tiste, ki so slabe. Z živili, ki vsebujejo netopne vlaknine, hranimo prve in s tem poskrbimo za zdravo črevesje. To pomeni močnejši imunski sistem, saj je njegov velik del v tem organu. Manjše je tudi tveganje za raka na debelem črevesu.
Kaj pa topne vlaknine? Prav tako pomagajo pri hujšanju, saj lahko uravnavajo krvni sladkor. Če ta po obroku ne postane previsok, smo dlje siti. Za povrh ne dobimo nenadne želje po sladkem.

Vsekakor so stročnice živilo, ki zmanjšuje tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa dva. To je pomembno, saj je ta največji dejavnik za bolezni srca in ožilja.
Ljudje pogosto doživijo infarkt ter šele nato izvedo, da imajo nediagnosticirano sladkorno bolezen. Stročnice bi seveda morale biti tudi del obrokov oseb, ki imajo odkrito sladkorno bolezen. Dobro uravnana ta namreč ne pomeni tako velikega tveganja.
Stročnice so vir kompleksnih ogljikovih hidratov, a imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se počasi prebavljajo in ne dvignejo preveč krvnega sladkorja. Tudi zato ostanemo dlje siti in nimamo želje po sladkem. Stročnice so vsekakor živilo, ki pomaga izgubiti odvečne kilograme ter preprečuje, da bi te pridobili.

Vse stročnice so zdrave – od vseh vrst fižola do čičerike, leče, graha, soje … Najbolj zdravo se je prehranjevati raznoliko, zato ne uživajmo ves čas le ene vrste. Enkrat skuhajmo čičeriko, drugič morda bob …
Stročnice so pomembne v prehrani veganov in vegetarijancev, saj so nadomestek mesa in drugih živalskih izdelkov. Soja je edina stročnica, ki vsebuje vse esencialne aminokisline. Esencialne so jih poimenovali, ker jih naše telo potrebuje, vendar jih ne more proizvesti samo. Treba jih je vnesti s prehrano. Toda če v dnevu zaužijemo tako stročnice kot polnovredna žita, bi morali pokriti potrebe po vseh esencialnih aminokislinah.

Stročnic ne pozabimo vsaj 12 ur namakati. Vodo, v kateri smo jih namakali, moramo pred kuhanjem zavreči ter lonec napolniti s svežo. Odlična izbira so tudi kalčki in fermentirane stročnice.
Še zanimivost – študija, ki jo je izvedlo Mednarodno združenje za prehranske znanosti (International Union of Nutritional Sciences, IUNS), je preučevala prehranske navade starostnikov iz različnih delov sveta – od Japonske do Švedske. Ugotovili so, da je tistim, ki živijo dolgo in polno, skupno eno – prav vsi redno uživajo stročnice. Ker gre za cenovno dostopno živilo, ni razloga, da njihovega učinka ne bi preizkusili še sami.


Vir:
https://vizita.si/zdravje/strocnice.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2020 19:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





10 zdravilnih lastnosti kostanja

1. Kostanj ne redi
Ta lupinasti sadež ima v nasprotju z drugimi oreščki in semeni (lešniki, arašidi, orehi, pistacijo …) precej malo kalorij, hkrati pa je izredno bogat vir mineralov, vitaminov in drugih hranilnih snovi.

2. Kostanj je bogat s škrobom
Če smo ljudje pretežno iz vode, je kostanj pretežno iz škroba (ima podoben DNK kot krompir), zato je tudi nizkokaloričen. Ima precej kakovostnih beljakovin in v primerjavi z drugimi semeni in oreščki izjemno malo maščob. Kljub škrobu je (kuhan, pečen ali v pireju) lahko prebavljiv.

3. Kostanj je dober vir vlaknin
Kostanj je tudi izvrsten vir vlaknin. 100 g kostanja zadovolji okoli petino dnevnih potreb po vlakninah, ki dokazano znižujejo raven slabega holesterola v krvi, hkrati pa uravnavajo delovanje presnove. Med sezono ga za poln izkoristek njegovih zdravilnih potencialov pojejte vsaj 85 gramov na dan. S tem boste dali telesu tudi porcijo kalcija, železa, bakra, kalija, mangana, fosforja in cinka.

4. Kostanj je dober vir vitamina C
Kostanj je od sadežev, s katerimi se primerja (lešniki, orehi, arašidi, pistacija), edini, ki vsebuje vitamin C. 100 g kostanja tako vsebuje kar 43 mg tega vitamina, kar zadovolji velikanskih 72 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C. Ta je ključnega pomena za zdrave zobe, kosti in krvne žile. Je tudi močan antioksidant in celice varuje pred škodljivimi prostimi radikali, ali bolj plastično, pred prezgodnjim staranjem kože.

5. Kostanj ima veliko folatov
V 100 gramih kostanja je nekje 60 mikrogramov folatov, kar zadovolji 16 odstotkov dnevnih potreb po tem vitaminu. Folna kislina je nujna za tvorbo rdečih krvnih celic in tudi za sintezo DNK. Uživanje folatov je pomembno predvsem za ženske, ki poskušajo zanositi, in za nosečnice, saj preprečuje okvare hrbteničnega kanala/nevtralne cevi pri plodu in tako skrbi za zdrav razvoj ploda.

6. Kostanj je brezglutensko živilo
Kostanj nima glutena in je zato primeren tudi za bolnike s celiakijo.

7. Kostanj buhti od enkrat nenasičenih maščobnih kislin
Enkrat nenasičene maščobne kisline v kostanju pomagajo zniževati raven slabega holesterola v krvi in zviševati raven dobrega. S tem preprečuje kapi in bolezni koronarne arterije.

8. Kostanj je bogat vir mineralov in pomaga pri slabokrvnosti
V kostanju najdemo bogate zaloge kalija, železa, kalcija, magnezija, fosforja, cinka in mangana. Medtem ko kalij znižuje srčni utrip in krvni pritisk, magnezij in fosfor pa skrbita za presnovo kosti, železo preprečuje slabokrvnost.

9. Kostanj ima razkošje B-vitaminov
Kostanje je bogat z zelo pomembnimi B-vitamini, ki so ključni za ohranjanje lepe in zdrave kože, nohtov in las. Izboljšuje pa tudi spomin in zbranost ter preprečujejo razdražljivost.

10. Kostanj pomaga ohranjati zdrav vid
Ni samo korenje tisto, ki skrbi za vid; zaradi vitamina A zanj skrbi tudi kitajski kostanj (Castanea mollissim).


Vir:
https://citymagazine.si/10-zdravilnih-lastnosti-kostanja/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2020 23:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





LIMONE

… zmanjšajo tveganje za pojav kapi
Rezultati ameriške raziskave, ki so jo izvajali kar 14 let, so pokazali, da imajo ljudje, ki vsak dan uživajo limone, kar za 195 % manjše tveganje za pojav kapi v primerjavi s tistimi, ki limon sploh ne uživajo, ali pa jih uživajo le občasno.

… zmanjšajo tveganje za pojav visokega krvnega tlaka
Rezultati japonske raziskave razkrivajo, da imajo ženske, ki vsak dan uživajo limone, nižji krvni pritisk kot tiste ženske, ki limon sploh ne uživajo.

… upočasnijo staranje kože
Vitamin C stimulira proizvodnjo kolagena, ki pomaga preprečevati gubanje kože. Poleg tega limone vsebujejo tudi veliko antioksidantov, ki sodelujejo pri regeneraciji kože.

… zmanjšajo tveganje za pojav astme
Izsledki številnih raziskav so pokazali, da imajo ljudje, ki redno uživajo velike količine vitamina C, nižje tveganje za razvoj astme. Poleg tega pa limona pri astmatikih tudi lajša simptome prehlada.

… izboljšajo absorbcijo železa
Pomanjkanje železa je eden od vodilnih vzrokov anemije v razvitih državah. Redno uživanje hrane, bogate z železom, v kombinaciji z vitaminom C, spodbuja absorbcijo železa v telesu.

… pomagajo krepiti imunost
Hrana, ki je bogata z vitaminom C in flavonoidi, pomaga krepiti imunski sistem ter tako zmanjša tveganje, da bomo zboleli za prehladom ali gripo.


Številne možnosti za uporabo limon vsak dan
Limone lahko uživamo na številne različne načine. Uporabne pa so tudi pri čiščenju doma, nekateri jih uporabljajo tudi za nego kože. Poleg tega lahko limone pomagajo pregnati tudi nadležne simptome mačka. Vse, kar moramo storiti, je, da dodamo nekaj kapljic sveže iztisnjenega limoninega soka v svojo jutranjo skodelico kave.
Zdi se nam, da nam res ni ostalo kaj dosti izbire - čas je, da se napotimo do najbližje trgovine in se dobro založimo s tem uporabnim agrumom!


Vir:
https://www.homeology.live/si/zdravje-in-lepota/ali-veste-kako-blagodejno-lahko-limone-vplivajo-na-vase-zdravje/?spMailingID=69381479&spUserID=NzM0NjIyNTcwMTkS1&spJobID=2022522737&spReportId=MjAyMjUyMjczNwS2


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
KatkaMarmeladka
dojenček


Pridružen/-a: 15.06. 2021, 09:33
Prispevkov: 30

PrispevekObjavljeno: 08 Maj 2023 04:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bucka je napisal/a:



FOLNA KISLINA in B-VITAMIN


Folna kislina lahko zniža tveganje srčne kapi in ostalih srčnih bolezni, so povedali raziskovalci. Dopolnila, ki jih ponavadi jemljejo noseče ženske, so pokazala, da zmanjšujejo stopnjo aminokislin, ki so povezane s kardiovaskularnimi boleznimi.

Homocistein je amino kislina v krvi. Epidemiološke raziskave so potrdile, da se prevelika količina homocisteina v krvi (plazmi) navezuje na povečano tveganje za koronarno bolezen srca, možgansko kap in bolezen perifernega ožilja.
Na ravni homocisteina v krvni plazmi močno vpliva prehrana, kot tudi genetski dejavniki. Prehrambene učinkovine z najmočnejšim vplivom so folna kislina in vitamina B6 in B12.

Folna kislina in drugi vitamini skupine B pomagajo pri razgradnji homocisteina v telesu. Več študij je potrdilo, da so višje ravni vitaminov skupine B povezane, vsaj deloma, z nižjimi koncentracijami homocisteina. Folno kislino najdemo v zeleni listnati zelenjavi, kot so špinača in zelje. Ogromno ga je v surovem krompirju. S pitjem svežega soka iz surovega krompirja dobi naše telo veliko folne kisline. Pri tem je potrebno paziti, da iz soka obvezno odstranimo škrob. V kolikor nimamo ustreznega sokovnika, ki nam sok samodejno prefiltrira in pri tem odstrani škrob, si lahko pomagamo tako, da sok vsaj 2 x spustimo in stisnemo skozi gazo ali krpo. Pomembno pri tem je, da sok popijemo takoj oz. v nekaj minutah, ko smo si ga pripravili, ker nam izredno hitro oksidira.

Nova raziskava, ki jo je vodil dr David Wald in je bila objavljena v British Medical Jourbal, je slonela na dokazih prejšnjih študij. Skupina je zaključila, da so večje koncentracije folne kisline v krvi povezane z zmanjšanim tveganjem za pogubno bolezen koronarne arterije in možgansko kapjo.

Zelo pomembno je odkritje, da sta v nosečnosti od folne kisline odvisna razvoj zarodka in rast ploda. Že četrti teden po spočetju se v zarodku razvije hrbtenični kanal (nevralna cev), ki pa se ob njenem primanjkljaju ne zapre pravilno. Okvare nastanejo v predelu glave in hrbtenice. Mnoge so nezdružljive z življenjem. Če pa se otroci z njimi rodijo, največkrat niso sposobni normalno živeti, ali pa so tudi telesno ali duševno prizadeti.

Nesreča ne pride le po neobvladljivem naključju. Dokazano je, da lahko jemanje 400 mikrogramov folne kisline na dan od časa zanositve do tretjega meseca nosečnosti značilno zmanjša možnost nastanka omenjene nepravilnosti. Raziskave pa so pokazale, da je potrebna dvakratna doza 800 mikrogramov, da bi se preprečile bolezni srca. Torej na dan moramo pojesti kar precej zelja ali špinače ali pa popiti vsaj 2 – 3 kozarce svežega krompirjevega soka.

Povzeto po Alternative Medicine

LP Bučka
Smile


Wow, that's really interesting! It's great to know that folic acid and B vitamins can help reduce the risk of heart diseases. It's also amazing that even a small amount of folic acid taken before and during pregnancy can help prevent serious abnormalities in the embryo. It's definitely worth considering adding these vitamins to our diet or supplementing them in some way. Thanks for sharing this valuable information!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
KatkaMarmeladka
dojenček


Pridružen/-a: 15.06. 2021, 09:33
Prispevkov: 30

PrispevekObjavljeno: 08 Maj 2023 04:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bucka je napisal/a:


Zdravilne lastnosti kivija


Ali ste vedeli, da kivi pomaga preprečevati različne bolezni? Ta majhen sadež vsebuje presenetljivo količino vitamina C, in sicer kar enkrat več kot pomaranča, ima več vlaknin kot jabolka ter več kalija kot banane. Unikatna kombinacija vitaminov, mineralov in koristnih spojin pomaga preprečevati veliko bolezni, med njimi bolezni srca, kapi, raka in respiratorne bolezni.

Kivi pomaga tudi redčiti kri, in to brez strankih učinkov, ki jih ima aspirin. S tem pomaga preprečevati žilna obolenja, saj zmanjša verjetnost za nastanek krvnih strdkov, znižuje LDL holesterol in krvni pritisk. Poleg tega tudi pomaga celicam, da se hitreje obnavljajo.

Kivi je pogosto predpisan v dieti rakavih bolnikov ter bolnikov s srčnimi obolenji, v kitajski medicini pa ga uporabljajo tudi za pospeševanje celjenja ran. Priporočljivo je pojesti do dva sadeža na dan med sezono. Bolj kot je zrel, več antioksidantov vsebuje, zato ga pustite, da malo dozori, preden ga pojeste.

Vir: lifestyle.enaa.com

LP Bučka
Smile


That is so interesting! I had no idea kiwi was so beneficial. I'm sure it must be a great addition to any diet. Do you have any tips for how to incorporate kiwi into my daily meals?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 19, 20, 21
Stran 21 od 21

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group