Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Hrana kot zdravilo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5 ... 19, 20, 21  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 30 Maj 2012 17:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Hrana, ki odpravi utrujenost


Ste pogosto utrujeni, po vsakem obroku pa bi najraje zadremali? Vaša težava je, da jeste napačno hrano. Namesto vaše običajne hrane zato izberite takšno, ki energijo sprošča počasneje in postopoma, namesto nenadnega dviga krvnega sladkorja, po katerem hitro ponovno padete na trda tla.

Predstavljamo vam pet najboljših živil za boj z utrujenostjo:

Ovseni kosmiči
Čeprav je glikemični indeks ovsenih kosmičev nekoliko višji, pa so ti daleč boljši od vseh drugih kosmičev. Poleg tega so zaradi izjemne vsebnosti vlaknin superživilo za našo prebavo in ohranjajo zdrave ravni krvnega sladkorja. Ker nas nasitijo za dlje časa, preprečujejo prenajedanje in posledično utrujenost čez dan.

Jogurt
Naše telo jogurte predela z lahkoto, zato so hiter vir energije, ki pa traja in traja, zahvaljujoč dobremu razmerju med beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Prav tako vsebujejo probiotike, bakterije, nujne za zdravo prebavo in splošno dobro počutje. Če se v našem črevesju razrastejo slabe bakterije in kandida, smo namreč kronično utrujeni.

Špinača
Špinača je polna hranil, ki jih potrebujemo za boj z utrujenostjo, saj vsebuje ogromne količine železa. Slednje pomaga telesu pri proizvodnji energije, saj celicam dovaja kisik. Vsebuje tudi magnezij, ki je nujen za proizvodnjo energije in prebavo, ter kalij, ki preprečuje fizično utrujenost mišic.

Oreščki in semena
Gre za zelo hranilno hrano z veliko beljakovin in zdravih maščob. Bučnice, mandlji, indijski oreščki in lešniki so odličen vir magnezija, ki preprečuje utrujenost mišic, triptofan v sezamu, sončnicah, bučnicah, indijskih oreščkih, orehih in mandljih pa odpravlja psihično utrujenost in omogoča trden spanec. Še bolj pomembne so omega 3 maščobne kisline, ki znižajo glikemični indeks hrane in so izjemen vir energije, ki traja dlje.

Vir: lifestyle.enaa.com

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 05 Jun 2012 08:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



PARADIŽNIK

Ste vedeli, da je paradižnik v resnici sadje, ki pomaga v boju proti slabemu holesterolu in visokemu krvnemu tlaku.
Paradižnik je lahko odlična zamenjava za tablete, ki zmanjšujejo zdravstvene težave. Že 50 gramov paradižnikove mezge ali soka, ki ju zaužijemo na dan, odpravlja različne zdravstvene težave.

Zakaj je paradižnik tako zdrav?

Vsebuje veliko količino likopena, ki daje paradižniku sijočo rdečo barvo. To je izjemno močan antioksidant, ki pripomore k dobremu počutju in pomaga pri številnih boleznih. Avstralski preiskovalci so analizirali paradižnik v zadnjih 55 letih in dobili presenetljive rezultate.
"Naša študija kaže, da če na dan zaužijemo več kot 25 miligramov likopena, le-ta zniža slab holesterol za 10 odstotkov," je povedala raziskovalka Karin Ried.

Hranilne vrednosti paradižnika:

vitamin A, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, vitamin K, tiamin, niacin, pantotenska kislina, beta karoten ter ogromno mineralov

Zdravilni učinki:

- zmanjšuje tveganje za nastanek raka na prostati pri moških,
- zmanjšuje tveganje za nastanek raka na dojkah, materničnem vratu, mehurju, prebavilih in pljučih pri ženskah,
- zavira nastanek srčno-žilnih bolezni.

Paradižnik je torej izjemno zdrav, zato ga uživajmo v največji meri in ohranimo zdravje.

Vir: elektronska pošta

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Jun 2012 08:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



ČEŠNJE

Češnje so čudovite presne, iz njih lahko pripravimo marmelade, džeme, kompote, sokove, likerje, najrazličnejše sladice ... Vsebujejo približno 15 odstotkov sladkorja, vitamin C in vitamine B-skupine, pa tudi rudnine kalij, kalcij, magnezij in fosfor, silicij in železo.

- Najbolj sladke vsebujejo do 15 odstotkov sladkorjev.
- Vsebujejo veliko rudnin, med katerimi prevladujejo silicij, železo, kalcij, kalij, magnezij in cink.
- Temno rdeča antocianska barvila, ki v telesu lovijo proste radikale in varujejo pred škodljivim delovanjem ultravijoličnih žarkov, so v veliki meri odgovorna za zdravilno delovanje češenj.
- Med vitamini so v največjih količinah prisotni vitamini B-komplek­­sa in vitamin C.
- Vsebujejo nemalo folne kisline, ki je pomembna za rast in tvorbo krvi in ki pomaga pri nemotenem delovanju možganov in živčevja.
- V nekaterih študijah so ugotovili, da posebna snov v češnjah za kar 50 odstotkov zmanj­­­ša nevarnost za nastanek raka.
- Spodbujajo delovanje ledvic ter izločanje vode in toksinov iz telesa. V kombinaciji s semeni uravnavajo tudi raven krvnega sladkorja in podaljšajo občutek sitosti.
- Blažijo revmatična obolenja sklepov, lajšajo težave z žolčem in znižujejo raven holesterola.
- Rastlinska barvila skupaj z vitaminom C in cinkom krepijo in gradijo vezna tkiva ter jih naredijo prožnejša.
- Vsebujejo blago naravno razkužilo, zato blažilno delujejo na vnetja v telesu in preprečujejo nastanek parodontoze.
- Velika vsebnost vitaminov in mineralov krepi imunski sistem in daje vašim mislim svežino.
- Velike vsebnosti kalcija so pomembne za živčevje, zdrave zobe in kosti.

Kako jih pripravljamo
Najbolj zdrave in slastne so sveže. Ponudite jih z jogurtom, domačo skuto ali svežim bananinim sladoledom. Tega pripravite tako, da banane olupite in iz njih pripravite pire, ki ga hitro zamrz­­nete. Dobili boste okusno in osve­­žilno sladico z malo kalorijami. Pravilno posušene lahko pozimi namočite in jih uporabite za pripravo sadnih kompotov brez kuhanja. Tako boste ohranili kar največ encimov in vitaminov. Številni obožujejo češnjevo marmelado, džem in kompote.
Okusna sta tudi sveže iztisnjen sok in češnjev liker.

Vir: druzina.enaa.com

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2012 15:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



L E Č A

Zdravilni učinki leče

Leča, to superživilo različnih barvnih odtenkov, od rdeče, rumene in zelene do rjave in črne, je zelo priljubljeno pri vegetarijancih. Je namreč odličen in obenem poceni vir beljakovin, in tudi železa vsebuje kar dvakrat več kot druge stročnice. Zato je koristna pri slabokrvnosti. Primerna je tudi za vse, ki se morajo odpovedati mesu iz zdravstvenih razlogov - ne vsebuje namreč holesterola, poleg tega pa ga celo pomaga zniževati, zato ne sme manjkati na jedilniku ljudi s srčno-žilnimi boleznimi.
Leča pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, saj visoka vsebnost vlaknin preprečuje hitre skoke ravni krvnega sladkorja po obroku, zaradi česar je odlična hrana za bolnike s sladkorno boleznijo. Leča je hranilno bogato in s kalorijami revno živilo, zaradi česar je idealna sestavina shujševalnih diet, za nameček pa vsebuje obilo vlaknin, ki pospešujejo prebavo in dajejo občutek sitosti. Balastne snovi skrajšujejo čas zadrževanja hrane v prebavilih ter tako zmanjšujejo tveganje za nastanek raka debelega črevesja.
Leča je tudi dober vir drugih pomembnih mineralov, kot so magnezij, kalij in cink, ki krepi imunski sistem ter povečuje spolno poželenje. Visoka vsebnost vitaminov skupine B in folne kisline je še posebno pomembna za ženske v rodni dobi, saj zmanjšuje tveganje za nastanek prirojenih napak ploda. Zaradi tega in tudi zaradi velikih količin sestavljenih ogljikovih hidratov je idealno živilo za telesno dejavne ljudi.

Vir: VIVA april 2012

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 22 Jun 2012 19:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



J A J C A

Jajca so nepogrešljiva beljakovinska bomba!
Čeprav pogostokrat naletimo na mnenje, da jajca škodijo zdravju, pa je ravno obratno – jajca so namreč izjemno zdravo živilo, saj vsebujejo praktično vse hranilne snovi, ki jih potrebuje človeško telo. So zelo skoncentriran vir vitaminov, mineralov, antioksidantov, esencialnih maščob in beljakovin. Ameriška raziskava je pokazala, da vsebujejo 14 odstotkov manj holesterola in 64 odstotkov več vitamina D kot je veljalo do zdaj.
(Vir: TOP SHOP spletne strani)


Recept za odlično francosko solato

Potrebujemo:
4 velike debele krompirje
4 večje korenčke
200 g zmrznjenega ali svežega graha
6 - 8 srednje velikih kislih kumaric
4 trdo kuhana jajca
sol, poper
4 žlice majoneze
4 žličke gorčice
4 žlice oljčnega olja
po želji malo sesekljanega česna

Priprava
Najprej v kozici (odlično se obnese tudi keramični vok s pokrovko!) v malo vode kakih 10 - 15 minut dušimo grah, nato dodamo olupljen in na kocke narezan krompir ter na kocke narezano korenje, rahlo posolimo, dodamo zajemalko ali dve vroče vode in vse skupaj pokrito in na majhnem ognju dušimo kakih 20 - 25 minut. Vsebino vmes večkrat malo pretresemo, da se enakomerno mehča. Nato odlijemo odvečno tekočino (ki jo lahko uporabimo za zelenjavno juho), stresemo vsebino v skledo za solato, jo prelijemo z oljem, nato pa ji dodamo na grobo sesekljane kumarice, sesekljana jajca, majonezo, gorčico, poper in sol, lahko tudi sesekljan ali strt česen. Sestavine previdno in narahlo zmešamo s pomočjo dveh lesenih kuhalnic, pokrijemo in pustimo nekaj časa mirovati, da se arome in okusi dobro premešajo med seboj.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 30 Jun 2012 18:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Hrana, ki razstrupi jetra in telo


Naše telo največ toksinov izloči skozi jetra, ki razstrupljajo in čistijo telo tako, da filtrirajo kri. Ko jetra postanejo preobremenjena zaradi stresa ali prekomerne izpostavljenosti strupom, to ogrozi celotno ravnovesje in zdravje našega telesa.

Da bi ohranili zdravo delovanje jeter, redno uživajte sledeča živila:

Česen ... vsebuje žveplove spojine, ki aktivirajo jetrne encime, odgovorne za izločanje toksinov iz telesa. Poleg tega vsebuje alicin in selenij, ki jetra varujeta.

Grenivka ... bogata z vitaminom C in antioksidanti, ki čistijo jetra. Kot česen spodbuja nastajanje encimov, ki jetra razstrupljajo in kurjenje maščob.

Zeleni čaj ... bogat s katekini, ki preprečujejo shranjevanje maščob v jetrih.

Listnata zelenjava ... čisti jetra in nevtralizira težke kovine, ki jetra obremenjujejo. Pomaga pri izločanju pesticidov in herbicidov.

Avokado ... varuje pred zastrupljenostjo jeter in spodbuja izločanje toksinov.

Orehi ... iz jeter pomagajo odstranjevati zdravju škodljiv amonij.

Kurkuma ... eno najbolj učinkovitih živil za zdravje jeter, ki aktivno varuje jetra pred poškodbami in celo obnavlja celice v njih.




Vir: druzina.enaa.com

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 19 Jul 2012 17:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Korenje je lahko tudi zdravilo


... Pekočo zgago odpravimo, če popijemo četrt litra korenčkovega soka, ki si ga pripravimo z mešalnikom

... pri protinu in revmi je dobro uživati veliko korenja

... korenje pomaga k čisti koži

... posebno pri otrocih kraste hitro izginejo, če jedo veliko korenja

... zadah iz ust izgine, če pijemo korenčkov sok

... drisko malih otrok pozdravimo s korenčkovo kašo

... ko otrok dobiva zobe, je dobro če grize korenje

... korenje zmanjšuje količino sladkorja v krvi

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Jul 2012 09:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Limona kot zdravilo ...


... limona da več soka, če jo pred uporabo za tri minute potopimo v vročo vodo

... z ostankom limone, ki nam ostane po stiskanju, si natremo nohte; limona je za krhke nohte najboljše zdravilo

... z ostankom limone si zdrgnemo zobe in dlesni; limona je odlična za beljenje zob

... koža na obrazu je mehkejša in voljnejša, če jo natremo z limoninim sokom; lahko uporabimo tudi stisnjeno limono

... stisnjeno limono lahko uporabimo še za natiranje rok

... limona je odličen nadomestek za kis, sploh za tiste, ki kis, kupljen v trgovini, težko prenašajo

... neprijeten vonj po ribah, čebuli, česnu ... odpravimo, če si natremo roke z ostanki limone

... limonin sok je dobro osvežilo pri vročinskih boleznih

... zrezane lupine limone lahko namočimo v razredčen alkohol in tekočino nato uporabljamo za čiščenje kože na obrazu

... pri pomanjkanju želodčne kisline si lahko pomagamo s sokom limone oz. limonado

... odrasel človek potrebuje vsak dan najmanj 75 miligramov vitamina C, ki ga dobi v 100 g limone ali pomaranče/grenivke/mandarine

... razpokane roke si mažemo z mešanico limoninega soka in glicerina, ki ji lahko dodamo še kako kapljico kolonjske vode

... mineralne snovi v limoni nam pomagajo odvajati odvečno vodo iz organizma

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2012 17:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



LUBENICA

Lubenica sodi med melone in je odličen sadež za osvežitev ter odžejanje v poletni vročini, saj vsebuje kar 92 odstotkov vode in obilo vlaknin. Obenem je prava zakladnica vitaminov in mineralov; vsebuje še posebno veliko vitamina A, ki je pomemben za zdrave oči in deluje proti virusom, ter vitamina C (rezina zadosti skoraj polovici dnevnih potreb). Bogata je z vitaminom B6, potrebnega za tvorbo serotonina, melationina in dopamina v možganih, vsebuje pa tudi veliko likopena, ki je ključen za preprečevanje srčnih bolezni, in citrulina, ki celi rane.
Lubenica pomaga pri predmenstrualnih težavah, pospešuje prebavo, iz telesa odstranjuje strupe in odvečne snovi. Izboljšuje tudi stanje celulita, saj poskrbi za nekakšno drenažo in preprečuje zastajanje vode v tkivu, zaradi česar celulit sploh nastane. Obenem je idealno živilo za shujševalne diete, saj daje občutek sitosti ... rezina lubenice pa ima zelo malo kalorij, samo 15.

Vir: VIVA avgust 2012

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MArJeticA
sredinček


Pridružen/-a: 23.03. 2012, 14:48
Prispevkov: 149

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2012 18:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lešniki so najboljši vir vitamina E

Lešniki so zelo zdrav prigrizek. Vsebujejo več vitamina E kot vsi drugi oreščki, ta antioksidant pa zmanjšuje tveganje za nastanek raka in bolezni srca ter povrhu skrbi za zdrav videz kože, nohtov in las. So tudi vir vitaminov B-kompleksa, ki uravnavajo presnovo, kalija, kalcija in magnezija ter posledično znižujejo visok krvni pritisk, zdravih maščob, ki znižujejo raven slabega holesterola, ter vlaknin, ki skrbijo za dobro prebavo. Seveda lešniki vsebujejo tudi beljakovine. Študije so še pokazale, da izboljšujejo delovanje možganov, vzdržujejo zdrav krvni obtok in celo lajšajo simptome alergij.
Nakup
Najbolje je kupiti lešnike v lupini, saj so bolj sveži, poleg tega jih lahko dlje hranimo. Če ga potresete in slišite jedrce, je lešnik že prestar. Poleg tega v lupini ne sme biti luknjic ali razpok. Če boste lešnike porabili hitro, se lahko odločite za olupljene ali celo zmlete. Za pol kilograma olupljenih lešnikov boste odšteli približno šest evrov.

Shranjevanje
Če lešnike v lupini hranite na sobni temperaturi, ne bodo zdržali dlje kot mesec dni, olupljene pa morate porabiti še prej. Lešnike v lupini raje hranite v hladilniku, in sicer v tesno zaprti posodi. Tako bodo ostali sveži štiri mesece. Pospravite jih lahko tudi v zamrzovalnik, kjer počakajo leto dni.

Priprava
Lešniki so zelo zdrava malica, ki jo lahko v plastični posodici nosite s seboj. Zaužijete jih lahko v tablici črne čokolade, sicer pa z njimi pripravljate raznovrstno zdravo pecivo. Dodate jih lahko tudi glavnim jedem. Narezane vmešajte v rižote (denimo s kockami popečene buče) in solate (denimo z gorgonzolo in olivnim oljem), lahko jih posujete celo po mesu ali ribah. Okus jim izboljšate, če jih popečete. Razvrstite jih po pekaču in za 15 do 20 minut pustite v pečici (130 º Celzija).

Zanimivost
Najbolj priljubljena med kavami z okusom je prav tista z lešniki.

Opozorilo
Lešniki imajo veliko kalorij – če želite izgubiti odvečne kilograme, jih uživajte v omejenih količinah. Poleg tega se izogibajte soljenim lešnikom.

Kupujte ekološko
Ekološko pridelane lešnike poiščite na policah trgovin z zdravo hrano.

Avtor: Lina Eržen
http://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-prehrane/8321/Le%C5%A1niki-so-najbolj%C5%A1i-vir-vitamina-E


Njam, sama prav sedaj jem sveže, njam njam Cool Very Happy Very Happy

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2012 18:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Surprised Njami njami ... meni bi se pa prilegla kakšna velika čokolada s celimi lešniki Wink

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2012 17:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom


Tule bi se bilo pa dobro malo zamisliti ... Question


Beli stolpiči: odstotek smrti zaradi srčnih bolezni in raka.
Temni stolpiči: odstotek kalorij iz nerafinirane rastlinske hrane.
Rezultat: v državah, kjer pojedo več rastlinske hrane, je odstotek smrti zaradi bolezni zelo majhen.
In obratno.




Vir: Damjan Likar, FB

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
LORBER
prvošolček


Pridružen/-a: 05.11. 2011, 11:48
Prispevkov: 328
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2012 12:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Very Happy Zanimiva tabela, bi jo bilo dobro k srcu vzet Exclamation

LORBER
Cool

_________________
GLAVNO JE ZDRAVJE,
VSE DRUGO ŠE PRIDE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2012 11:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



STROČJI FIŽOL učinkovito znižuje holesterol


Kratek, dolg, ploščat, rumen ali v različnih odtenkih zelene barve – stročji fižol je mlad fižol v strokih, ki izredno koristi prebavi, poleg tega spodbuja delovanje in učinkovitost sečil ter spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v debelem črevesu. Sodi med varovalna živila, ki učinkovito znižujejo holesterol: redno uživanje 85 g kuhanega fižola na dan za približno 10 odstotkov zniža raven holesterola v krvi.

Stročji fižol je bogat z beljakovinami in rudninami, njegova lupina pa vsebuje snov organin, ki deluje podobno kot inzulin ter znižuje količino sladkorja v krvi in seču – resda počasneje in šibkeje, vendar bolj dolgoročno. Stročji fižol spodbuja delovanje vseh telesnih organov, zlasti jeter, žolčnika in trebušne slinavke. Pomaga uravnovesiti presnovo ogljikovih hidratov, vsebuje pa tudi pomembne količine barvnih pigmentov, kot so karotenoidi, ki so primerljivi s tistimi v korenju in paradižniku. Vsebuje tudi druge antioksidante, na primer različne vrste flavonoidov. Vsebuje tudi veliko vitaminov C, B, K in A, bogat je s silicijem, ki je pomemben za zdrave kosti in vezno tkivo, vsebuje pa tudi obilo kalcija, železa in balastnih snovi.

berite dalje ...

http://www.viva.si/Zdrav-na%C4%8Din-prehrane/9392/Stro%C4%8Dji-fi%C5%BEol-u%C4%8Dinkovito-zni%C5%BEuje-holesterol

Revija VIVA, junij 2012, št. 223

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2012 16:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Skrivnosti olivnega olja


Zdravilne lastnosti olivnega olja niso nobena skrivnost več. Skrivnost je, kako ugotoviti razliko med oljem, ki stane 4 EUR, in tistim, ki stane šestkrat več. Na obeh namreč piše: ekstra deviško olivno olje.

Seznam težav, pri katerih ima olivno olje blagodejen učinek, je zelo dolg. Številne študije dokazujejo, da olivno olje odlično varuje pred boleznimi srca in ožilja, artritisom, rakom na dojkah in drugimi oblikami raka, poleg tega znižuje raven slabega holesterola, pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E. Ker je maščobnokislinska sestava olivnega olja zelo podobna maščobnokislinski sestavi materinega mleka, je olivno olje primerno za prehrano dojenčkov. Nadvse primerno je tudi za prehrano diabetikov.

Antioksifanti

Varovalni učinki olivnega olja so posledica visoke vsebnosti antioksidantov (polifenolov), ki jih vsebuje olivno olje, ter uravnovešene maščobnokislinske sestave.
Sestava kislin olivnega olja je presenetljivo podobna sestavi kislin v človeškem telesu, zato človeški organizem olivno olje presnavlja neprimerno lažje kot večino drugih olj in trdih maščob.

Kako se znajti v ponudbi?

Zavedanje o pozitivnih učinkih uživanja olivnega olja spremlja vse večja ponudba izdelkov na policah. Embalaža je všečna: na vsaki steklenici so narisane olive in stare kamnite stiskalnice. Skoraj vsa prisegajo na svojo deviškost. Kaj v resnici skriva steklenica, je drugo vprašanje.

Ali smo naivni, ko plačamo 24 EUR za nekaj, kar lahko kupimo za 4 EUR, ali pa smo naivni, če pri nakupu olja za 4 EUR verjamemo, da smo kupili nekaj dobrega? Kako ugotoviti, za kaj gre, ali oznake sploh držijo, in če držijo, po čem se razlikujejo olja z enako oznako?

Po veljavnih pravilnikih olivna olja razvrščajo v 6 kakovostnih razredov:

1°: Ekstra deviško oljčno olje: prvo stiskanje od 0 do 1 stopnje kislosti.
2°: Rafinirano deviško olivno olje: prvo stiskanje od 1 do 1,5 stopnje kislosti.
3°: Fino deviško olivno olje: drugo stiskanje od 1,5 do 3 stopnje kislosti.
4°: Pol fino olivno olje: drugo stiskanje od 3 do 4 stopnje kislosti.
5°: Rafinirano olivno olje in olivno olje (znano kot "svetilno olje"): to je olje, lahko tudi ekstra deviško, ki se je pokvarilo, in presega kislost 4 stopinj. Da bi bilo sploh užitno, ga obdelajo s kemičnimi postopki (razmilijo, deodorirajo in razbarvajo) ter mu povrnejo kislost, ki ne presega 2 stopinji.
6°: Rafinirano olje iz oljčnih tropin ter olje oljčnih tropin in oliv (s kemičnimi topili pridobljena olja iz oljčnih tropin): njegova izvorna kislost znaša od 15 do 30 stopinj; je zelo temno, slabega vonja, užitno le ob pomoči obdelave, ki med drugim predvideva rabo bencina in trikloretena. V prodaji je mešano z mešanico olivnega olja kislosti 3 stopinje.

Kaj je stopnja kislosti?

Stopnja kislosti je dober kazalnik kakovosti. Vsaka napaka pri proizvodnji vpliva na višji delež prostih maščobnih kislin (stopnjo kislosti). Če so uporabljeni poškodovani plodovi, če je prisotna voda ali je olje pridelano oziroma hranjeno pri višjih temperaturah, bo hitro preseglo 1 odstotek želene kislosti.
Samo ekstra deviško (na etiketah v tujih jezikih temu ustrezajo Extra vergine, Virgen Extra, ali Native Oliven Oil) ima čudežne učinke, o katerih pišejo medicinske in druge prehrambne študije.

Pozorni na znake

Zato bodite pozorni na oznake, pri katerih gre za "novokomponirane izraze". Tako oznaka "hladno stiskano olivno olje" lahko pomeni tudi rafinirano olje z 1,5 odstotka kislosti. Enako velja za oznako prvo stiskanje, ki sama po sebi še ne zagotavlja želene kakovosti. Včasih so tuje oznake deviško na naših etiketah "pomotoma" prevedene kot "ekstra deviško", zato pozornost ni odveč.

Največ slabega olivnega olja zaužijemo skupaj s konzerviranimi ali vloženimi slaniki in artičokami. Oznaka tuna v olivnem olju navadno pomeni tuno v rafiniranem olivnem olju, ki je daleč od tega, kar bi moralo biti dobro olivno olje. Zato je najbolje, da olje iz konzerv odlijete in tuni, skuši, sardinam … dodate kaj kakovostnejšega.

Kaj je vredno vašega denarja?

Dobro olje ima vsebnost maščob, manjšo od 1 odstotka, in je jasno deklarirano kot ekstra deviško olivno olje (kar pomeni prvo in hladno stiskanje).
Dobri proizvajalci vam bodo zaupali tudi poreklo olja. Svetloba zelo škoduje olivnemu olju, zato pri nakupu namenjajte prednost oljem, zavarovanim s temno steklenico, ki varuje pred oksidacijo. Če ga ne uporabljate pogosto, raje kupite manjšo steklenico, čeprav se nakup večje bolj izplača.
Načeloma velja, da olja z močnejšim okusom vsebujejo več zdravilnih polifenolov.

Mnogi imajo radi italijanska olja, ki so zelo blagega okusa, vendar poznavalci namenjajo prednost španskim in grškim olivam, ki so veliko bolj aromatične. Zelo znana je španska sorta Arbequina, ki ima zelo gurmanski okus. Olja iz te čiste sorte najdemo tudi na naših prodajnih policah.

Okus in gostota

Nekatere parametre kakovosti lahko ocenjujemo tudi sami. Olje, ki je težko in žarko, je daleč od vrhunske kakovosti. Če so maščobe žarke, v olju ni ostalo prav nič antioksidantov.
Tudi gostota olja veliko pove o njegovi kakovosti. Sveže hladno stisnjeno olje je podobno mastnemu soku in ga lahko sperete z rok s toplo vodo. Če morate roke večkrat namiliti, to pomeni, da ste imeli v rokah olje, ki so ga pri stiskanju toplotno obdelali, da bi od sebe dalo več.

Prav domača olja, ki jih kupujemo na dalmatinskih tržnicah, so primer oksidiranih in toplotno obdelanih olj. Resda so domača, vendar postopek pridelave in hranjenja utegne biti daleč od optimalnega.

Kako ugotovimo, ali je olje sveže?

Podatek, ki vam pove veliko, je tudi rok uporabe. Načeloma je rok uporabe 18 mesecev. Bolj ko je oddaljen datum, ki je na steklenici označen z besedama "uporabno do", bolj je sveže in v njem je več koristnega za vas.

Zavedajte se, da je za kakovosten liter ekstra deviškega olivnega olja potrebno od osem do deset kilogramov oliv optimalne zrelosti. Pri oljih slabše kakovosti ob pomoči višje temperature in kemičnih postopkov litra olja lahko "stisnejo" tudi iz treh do štirih kilogramov plodov.

Ali res verjamete, da je deset kilogramov plodov možno vzgojiti, ročno obrati, iz njih iztisniti olje, plačati skladiščenje, polnjenje v steklenice, embalažo, prevoz, davke in trgovske marže ter na koncu doseči ceno 4 do 8 € za liter? Če od olivnega olja pričakujete zdravje, pri nakupu uporabite zdravo pamet!
Nekatera združenja proizvajalcev so omenjenim kriterijem dodala še posebne zahteve.

Oznaka D.O.P.

Italija je leta 1992 uvedla oznako D.O.P., da bi tako na državni ravni vnesli nekaj reda med oznake. Oznaka zagotavlja, da skupna meja kislosti ne presega 0,5 odstotka in da je na izdelku navedeno območje pridelave oliv. Poleg tega pomeni pretežno ročno obiranje in ekološko pridelavo oljčnih nasadov, brez rabe pesticidov in herbicidov. Olja s to oznako so povprečno dražja za 1 € na liter.

Oznaka "olje slovenske Istre"

Ta oznaka dodatno zagotavlja, da vsebnost prostih maščobnih kislin ne presega 0,5 odstotka, kar je dvakrat strožje merilo od veljavnega pravilnika za ekstra deviška olivna olja. Peroskidno število, izraženo v mmol/kg, mora biti vsaj za 20 odstotkov nižje kot pri veljavnem standardu za "ekstra deviška olja".
Zelo pomembna je zahteva, da mora biti izmerjena vsebnost vseh polifenolov (pomembnih antioksidantov, ki jim oljčno olje dolguje veliko varovalnih učinkov) in da mora ta presegati 100 mg/kg. Evropski pravilnik za "ekstra deviška olivna olja" ne zahteva tega parametra.

Oznaka BIO

Olja, ki so pridelana in predelana s certifikatom ekološke pridelave, zagotavljajo, da so oljčni nasadi gojeni brez kemičnih sredstev. Če ste se kdaj peljali po Španiji skozi več sto kilometrov dolge nasade oljk, veste kaj pomeni množična pridelava. Črna cevka, ki vodi od rastline do rastline, jih namaka in gnoji. Takšne oljke skorajda nimajo korenin v zemlji, zato je vprašljivo, katere snovi lahko posrkajo iz zemlje, če vse, kar potrebujejo, pride po "slamci".

Ekološki nasadi so nekaj povsem drugega: to, kar smo vajeni videvati na jadranskih otokih in v Istri. Če imate radi številke, to pomeni, da ekološko pridobljene olive vsebujejo za tretjino več vitaminov, mineralov in pogosto tudi do 50 odstotkov več antioksidantov in aktivnih snovi. Zato so tudi učinki tako pridelanih olj neprimerno boljši.

Na našem trgu so na voljo tudi ekološko certificirana olivna olja Byodo, Davert in Crudigno. Nedavno se je pojavilo tudi Byodo olivno olje brez vonja, ki ga lahko uporabimo za pripravo sladic, peko palačink in podobnih jedi, v katerih si ne želimo vonja po olivnem olju.

Varno za cvrtje!

Uživanje olivnega olja ne samo ščiti arterije in varuje pred rakavimi obolenji, ampak zelo dobro prenaša tudi cvrtje. Lahko ga segrejete celo do 280 stopinj Celzija, pa se maščobe ne bodo poškodovale ("zažgale"), pri cvrtju pa se temperature gibljejo med 140 in 180 stopinjami Celzija, kar pomeni, da imamo še nekaj "rezerve".

Teorija gospodinj se glasi, da je ekstra deviško olivno olje za cvrtje predrago. Toda v nasprotju z drugimi maščobami za cvrtje je to olje po prvi uporabi še večkrat uporabno, če ga le ustrezno hranimo: ostanke prejšnjih cvrtij pustimo na dnu oziroma olje precedimo pred vnovično uporabo. Nobena od drugih maščob ne zagotavlja več kot eno varno uporabo!

Avtorica: Sanja Lončar

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5 ... 19, 20, 21  Naslednja
Stran 4 od 21

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group