|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SONCE študent
Pridružen/-a: 28.09. 2011, 18:56 Prispevkov: 2103 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Sep 2012 14:28 Naslov sporočila: |
|
|
NEKAJ NASVETOV IZ ZELIŠČARSKE MALHE ZELIŠČARJA BORUTA CERKVENIČA
ČAJ ZOPER ZAPEKO
Čajno žličko semen bazilike čez noč namočimo v polovici skodelice hladne vode. Semena zjutraj poberemo iz tekočine oziroma tekočino precedimo, vendar vode ne zavržemo. Semena pet minut kuhamo v lončku vode. Potem lonček odstavimo, ga pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Nato temu prevretku prilijemo vodo, v kateri so se semena čez noč namakala in čaj na tešče popijemo. Baziliko lahko gojimo na vrtu ali pa v lončku na okenski polici.
ČAJ PROTI JETRNIM TEŽAVAM
Pripravimo prevretek čajne žličke janeža in 3 dl vode. Prevretek odstavimo in mu dodamo čajno žličko kamilic in materine dušice. Pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Čaj pijemo zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem. Ne sladkamo ga.
SVEŽI ZELJNI SOK ZA BLAŽITEV ŽELODČNIH TEŽAV
Iz svežih zeljnih listov lahko s stiskanjem ali v sokovniku pripravimo svež, koncentriran zeljni sok, z značilnim vonjem in plehkim omlednim okusom. Presni sok iz svežega zelja pomaga pri različnih želodčnih težavah, še posebej je učinkovit pri zdravljenju čirov na želodcu in dvanajsterniku.
ZDRAVILNI SOK PROTI ASTMI
Gomolj zelene prerežemo na pol in notranjost rahlo izdolbemo. Meso zelene pomešamo s sokom dveh čebul in medom. Mešanico pustimo dva dni stati, potem pa vsako jutro in vsak večer zaužijemo žličko tega soka.
S ČESNOM ZOPER ČREVESNE KRČE
če imamo črevesne krče, si lahko pomagamo tudi s česnom in kumino. Tri zdrobljene stroke česna in kavno žličko zmlete kumine skuhamo v 3 dl mleka. Zmes odstavimo in pustimo stati 10 minut, potem jo precedimo in popijemo.
VIR: Revija Narava zdravi - september 2012
SONCE _________________ PRIJATELJ JE SONCE, KI NIKOLI NE ZAIDE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Sep 2012 07:57 Naslov sporočila: |
|
|
Slive za zdravo hujšanje
Poletje se bliža koncu, slive pa lepo zorijo in dobivajo svojo prekrasno vijolično barvo. Nabiranju in uživanju letos namenite poseben čas, saj so slive močan adut pri zdravem hujšanju. Slive so ene od najbolj barvitih plodov, ki rastejo pri nas. Na voljo imamo raznoliko barvno paleto od rdeče, temno roza, vijolične do oranžne.
Vijolične sorte, ki so pri nas tudi najbolj prisotne, veljajo za najbogatejše in najbolj hranljive in okusne. Uživanje sliv pomaga pri preprečevanje oksidacije telesa in s tem povezane škode v samem telesu. Slive vsebujejo edinstven in močan antioksidant 'phytonutrients', ki pomaga ozdraviti vnetja želodca, črevesja in debelega črevesa.
Prav tako so slive pravi balzam za naše srce, saj omenjeni antioksidant preprečuje nabiranje maščobe na stenah ožilja. Zdravo ožilje pa pomeni zdravo srce. Prav tako pomaga varovati koristne maščobe, ki so prisotne v naših možganskih celicah in ščiti nevrone pred poškodbami, ki jih povzročajo kisikovi radikali.
Slive omogočajo boljšo absorbcijo železa in krepijo imunski sistem, saj so dober vir vitamina C. Če imate pogoste napade prehlada ali gripe, ali pa vnetje ušes, morajo biti nujno na vašem jedilniku.
Čeprav se priporočajo predvsem otrokom in starejšim, pa so odlične tudi, če želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, saj so med drugim tudi naravno odvajalo. A zaradi tega je treba paziti, da z njimi ne pretiravate.
Vir: druzina.enaa.com
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Sep 2012 07:58 Naslov sporočila: |
|
|
Melancani za hujšanje, zdravo srce, krepke lase in lepo kožo
Jajčevci ali melancani so največkrat temno vijolični, obstajajo pa tudi beli, progasti, oranžni in zeleni. So odlična zelenjava, saj vsebujejo kalcij, železo, cink, natrij, fosfor, folno kislino in betakaroten ter velike količine antioksidantov.
So živilo z nizko vsebnostjo kalorij, saj jih 100 gramov vsebuje samo 16. Povrhu ščitijo arterije pred škodljivimi vplivi slabega holesterola, preprečujejo krvavitve, čistijo kri, ugodno vplivajo na možgane, uravnavajo delovanje srca, pospešujejo prebavo, zaradi bogastva vlaknin pa tudi preprečujejo nastanek raka debelega črevesja. Ker vsebuje veliko vode, jajčevci pomembno vplivajo na vrsto telesnih procesov, lepšajo pa tudi lase in gladijo gube.
Izberimo jajčevce, ki so čvrsti in težki za svojo velikost. Koža mora biti gladka in bleščeča, barva pa živahna. Prepričajmo se, da nimajo brazgotin ali poškodb. Pecelj mora biti živo zelen. Če se želimo prepričati o njihovi zrelosti, s palcem nežno pritisnimo ob kožo - če se vrne v prvotno obliko, to pomeni, da je zrel.
Jajčevci zelo hitro zgnijejo, zato jih je treba pozorno shranjevati pri temperaturi 10 °C. Neoprane in nerazrezane jajčevce hranimo v plastični vrečki v hladilniku, kjer lahko počakajo nekaj dni. Pazimo da jih ne poškodujemo.
Melancane lahko uživamo s kožo ali brez nje. Da bo meso mehkejše in manj trpko, jih solimo, počakajmo pol ure, da izločijo vodo, nato pa sol sperimo. Tako pripravljeni bodo med praženjem posrkali manj olja. Jajčevce lahko pečemo, pražimo ali dušimo. Če pečemo cele, jih na nekaj mestih preluknjajmo z vilicami, da bo para lažje uhajala. Pripravljajmo jih podobno kot buče, bučke in paprike.
Podobno kot nekatere druge vrste zelenjave tudi jajčevci vsebujejo nikotin - v desetih kilogramih jajčevcev ga je približno toliko kot v eni cigareti, zato ni razloga za skrb.
Vir: druzina.enaa.com
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Sep 2012 08:29 Naslov sporočila: |
|
|
LEČA
Že pozabljena stročnica se ponovno vrača na zdrave jedilnike sodobnega človeka. Zlasti se jo splača vključiti kot zamenjavo za meso in mastne sire.Zaradi svoje sestave je leča zelo priporočljivo živilo v prehrani vegetarijancev in veganov. V zdravilstvu pa ji pripisujejo kar nekaj vplivov na zdravje.
- Zniža raven holesterola
- Bogata je s prehranskimi vlakninami:
Številne raziskave potrjujejo, da uživanje leče kot bogatega vira prehranskih vlaknin lahko okrepi nadzor nad krvnim sladkorjem (upočasni se namreč prebava). Posledica je bolj postopno dviganje in upadanje krvnega sladkorja in enakomernejša raven energije. To je zlasti dragoceno za diabetike.
- Vsebuje znatno količino železa in folne kisline
Tako kot večina stročnic lahko tudi leča po količini železa tekmuje z belim mesom ali ribami. Hkrati pa vsebuje veliko folne kisline. Obe sta v pomoč pri slabokrvnosti, folna kislina pa poleg tega zmanjša tveganje za rojstvo otroka s spino bifido.
- Vsebuje veliko kalija
Če zaužijemo več kalija kot povprečen zahodnjak nam to lahko pomaga preprečiti visok krvni tlak.
- Ima znaten vpliv na telesno težo
Pri uživanju stročnic postanemo hitro siti, in ker vsebujejo malo kalorij, se ne bomo zredili. Kot bogat vir prehranskih vlaknin hitro potešijo našo lakoto in nam istočasno dajo malo energije. Zaradi tega je uporaba leče zelo priporočljiva pri bolnikih s čezmerno telesno težo.
- Zmanjša tveganje za nastanek nekaterih vrst raka
Vsebuje fitoestrogene in fitate, ki lahko zmanjšajo tveganje za razvoj raka, povezanega z ravnijo estrogena, torej raka dojk, črevesja, prostate in trebušne slinavke.
Vir: Revija ZDRAVJE, št. 386
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Okt 2012 17:52 Naslov sporočila: |
|
|
Vegetarijanska prehrana - zapleti in njihovo preprečevanje
Znaki pomanjkanja vitamina B12
Bolezenska slika pomanjkanja vitamina B12 je raznolika, odvisna je od tega, kako dolgotrajen je primanjkljaj, kakšne so koncentracije vitamina B12 v krvi, pomembna je starost bolnika, spremljajoče bolezni itd.
Koža bolnikov lahko postane slamnate barve, ki je posledica kombinacije bledice in zlatenice. Pojavi se posebna oblika slabokrvnosti (megaloblastna anemija), bolniki imajo lahko pekočo ustno sluznico in jezik. Ker je vitamin B12 pomemben za normalno delovanje živčevja, lahko pride pri pomanjkanju do okvare možganov, hrbtenjače in živcev, kar se kaže kot mravljinčenje in odrevenelost zgornjih in spodnjih udov. Pride do izgube zaznavanja finih občutkov v rokah, le te postanejo okorne in se hitro utrudijo. Lahko pride tudi do okvare vidnega živca in krvavitve v mrežnico, kar lahko pripelje do poslabšanja ali izgube vida. V kasnejših fazah se lahko pojavijo motnje v delovanju mišic zapiralk, kar pripelje do uhajanja vode in blata. Pojavi se splošna šibkost telesa in v končni fazi tudi upad miselnih-intelektualnih sposobnosti (demenca). Pri majhnih otrocih se lahko posledice pomanjkanja pojavijo že relativno hitro, saj nimajo zaloge vitamina B12 v telesu. Pojavi se razdražljivost, neješčnost, brezvolja, nazadovanje v razvoju, pride do izgube sposobnosti za izvajanje že pridobljenih spretnosti (npr. otrok ne zmore več sedeti brez opore, ne zmore več dvigniti glavice,...), ne pridobiva več na teži, ne raste, zmanjša se sposobnost komuniciranja, sposobnost smehljanja. Nezdravljeno stanje vodi v komo in smrt.
Kje najdemo vitamin B12?
Glavni vir vitamina B12 so meso, ribe, jajca, mleko in nekatere alge. Manjše količine vitamina B12, ki ga vsebuje zelenjava, pripisujejo onečiščenju zelenjave z bakterijami, saj nekateri soji bakterij izdelujejo ta vitamin. Veliko vegetarijancev verjame, da fermentirane oblike soje (tempeh) vsebujejo dovolj vitamina B12 oziroma, da so ga sposobne izdelati njihove lastne bakterije v črevesu. Odrasli vegani imajo v organizmu zaloge vitamina B12 za več let, zato mirno živijo v zmoti. Problem se večinoma pokaže šele pri njihovem naraščaju, ki teh zalog nima. Številni modreci z vzhoda (npr. iz Indije), ki imajo pri nas učence, priporočajo ali zapovedujejo različno stroge oblike vegetarijanskega prehranjevanja. V deželah v razvoju je manj pomanjkanja vitamina B12, ker je voda in hrana kontaminirana z bakterijami, in ker se nekaj vitamina, ki ga proizvedejo črevesne bakterije, absorbira v krvni obtok.
V Sloveniji živimo v drugačnih razmerah in tudi naša črevesna flora se razlikuje od indijske. To je tudi razlog, da moramo pri nas posvečati več pozornosti morebitnemu pomanjkanju vitamina B12. Pri lažjih oblikah vegetarijanstva, kjer so vključena jajca ali pa vsaj mleko, bo zelo redko prišlo do pomanjkanja vitamina B12. Pri strogi veganski prehrani pa skorajda zagotovo, razen če ne uživamo tudi alg ali pa farmacevtskih preparatov vitamina B12. Če smo se odločili za vegansko prehranjevanje, je nujna redna kontrola pri zdravniku, še posebej previdni moramo biti pri otrocih in nosečnicah. Tudi, če se redno prehranjujemo z algami ali uživamo farmacevtske preparate vitamina B12 je kontrola pri zdravniku potrebna. Obstaja namreč možnost, da se vitamin B12 v tankem črevesu ne absorbira v krvni obtok.
Vir:
http://www.zdravniski-nasveti.net/?nStran=teme&tema=vege&pog=3
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Okt 2012 21:06 Naslov sporočila: |
|
|
Kostanj iz pečice? Zakaj pa ne!
Navsezadnje si ga ob lepih jesenskih dneh zaželimo kar pogosto, ognja pa se nam ne ljubi vedno kuriti. Zato so vedno dobrodošle alternative: peka na žaru, v opekaču za sendviče, v električni posodi za peko pice, na električni plošči na štedilniku. Možnosti je kar nekaj, a pri nas kostanj najraje spečemo v pečici. V njej je možno naenkrat speči večjo količino kostanja, ta je pečen enakomerno, pri luščenju pa nimamo črnih prstov.
Kako speči kostanj v pečici?
Pečico segrejmo na 250 stopinj. Debel kostanj (najboljši je, če je že malo uležan, ne pa ravno nabran) zarežimo - z nožem potegnimo vodoravno preko sredine trebuščka. Rez naj bo dovolj globok, da prerežemo tako lupino kot kožico pod njo, kajti tako se bosta pri peki obe lepo razprli in bo luščenje lažje.
Kostanje lepo razporedimo v velik pekač za piškote, jih dobro poškropimo z vodo in pečemo 10 minut. Vzemimo jih iz pečice in premešajmo, jih ponovno dobro poškropimo z vodo, gumb za temperaturo obrnimo na 200°C in vključimo ventilator. Pecimo še 20 minut.
Če nimamo debelih kostanjev, temveč nekoliko bolj drobne, je najbolje, da ga v drugo pečemo 10 minut, nato pa enega vzamemo iz pečice, ohladimo in poskusimo - videli bomo, ali je potrebno peči še pet minut ... ali morda tudi ne.
Kostanja iz pečice po peki niti ni potrebno zavijati v mokro krpo - tudi sicer se bo lepo lupil, vlago pa smo mu dali že z dodajanjem vode v pečico.
Vir: elektronska pošta
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Okt 2012 20:36 Naslov sporočila: |
|
|
MANDARINE
Mandarine so bogate z vitaminom C, delujejo kot antioksidanti, uravnavajo raven holesterola v krvi in imajo blagodejne učinke na prebavo. Vitamin C deluje tudi kot antioksidant, kar pomeni, da naš organizem varuje pred škodljivimi prostimi radikali iz okolja, poleg tega pa tudi prispeva k zdravju srca in ožilja. Antioksidanti v mandarinah znižajo nivo slabega holesterola, s katerim pa opravi tudi sinefrin, snov, ki pospešuje metabolizem in izgorevanje maščobe brez škodljivih stranskih učinkov.
Mandarine prav tako vsebujejo vitamine skupine B, obogatene pa so tudi s kalcijem, cinkom in magnezijem. Imajo zelo majhno energijsko vrednost, poudariti pa je treba tudi njihovo vsebnost vlaknin, zaradi katerih dobro vplivajo na prebavo. Značilna oranžna barva sporoča, da mandarine vsebujejo tudi beta kriptoksantin (soroden je beta karotenu), ki se v našem organizmu skozi mikroprocese transformira v aktiven vitamin A, ki poskrbi za dober vid.
Vir: VIZI+a.si
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LORBER prvošolček
Pridružen/-a: 05.11. 2011, 11:48 Prispevkov: 328 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Okt 2012 13:55 Naslov sporočila: |
|
|
A veš da si grem kar koj par mandarin nakrhljat
LORBER _________________ GLAVNO JE ZDRAVJE,
VSE DRUGO ŠE PRIDE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 30 Okt 2012 21:53 Naslov sporočila: |
|
|
JABOLČNI SOK ... presenetljivo odkritje
Zadnji izziv našega sogovornika pa je povezan z Allium testom stoodstotnega jabolčnega soka iz ekološkega sadjarjenja. Za naročnika, znanega proizvajalca sokov, že več leta opravlja monitoring vode in nekega dne se je porodila zamisel, da bi z isto metodo "obdelal" tudi jabolčni sok.
"Rezultat je bil presenetljiv," pravi Peter Firbas, "izkazalo se je, da snovi v jabolčnem soku očitno delujejo kot izrazit citostatik na celice v koreninskih vršičkih, na genskem materialu pa ni bilo nobenih mutagenih učinkov."
Jabolko je bilo vedno v središču lekarništva in zdravilstva.
Sodobne laboratorijske raziskave so jabolku oziroma jabolčnemu soku dale povsem novo vsebino, saj vzpodbudni rezultati govorijo o antitumorski aktivnosti.
Potem mi seveda vsa stvar ni dala miru in spraševal sem se, ali bi sok enako deloval na celičnih kulturah rakastih celic. Bi zaviral njihovo rast in množitev? Celične kulture so umetno gojišče, v katerem gojimo celice zunaj telesa, v umetnih razmerah, torej za raziskovalne, terapevtske, diagnostične, biotehnološke namene, in so stalna laboratorijska praksa.
Povezal sem se z doc. dr. Bratkom Filipičem z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete in on je opravil glavne raziskave. Uporabili smo človeške rakave celice debelega črevesa, imenovane CaCo-2, in človeške normalne celice WISH, izolirane iz nosečniške tekočine. Celice smo gojili v ustreznem gojišču v in vitro pogojih na tako imenovanih mikrotiterskih ploščah. Dodajali smo jim jabolčni sok in mineralno vodo istega proizvajalca v različnih razredčitvah.
Po petih dneh inkubacije smo ugotavljali rast, pomnoževanje in preživetje celic.
Rezultati so bili osupljivi. Jabolčni sok je vse do razredčitve 1:64 zmanjšal rast rakavih celic za 66,77 odstotka glede na izhodiščno število celic. Vzporedno se je za 61,33 odstotka zmanjšalo pomnoževanje rakaste celične populacije.
Tudi mineralna voda je zmanjšala rast in množitev rakastih celic, a "le" za 12,76 odstotka oziroma za 7,70 odstotka. Na zdravih celicah WISH pa se je pokazalo celo rahlo povečanje rasti. Lahko smo zaključili, da višja koncentracija jabolčnega soka in mineralne vode zavira rast in razmnoževanje rakavih CaCo-2 celic, medtem ko zdrave embrionalne celice WISH v rasti in množitvi stimulirata.
Kaj v jabolčnem soku je tisto, kar zavira rast rakavih celic, za zdaj lahko samo ugibamo in predvidevamo. Je to morda idealna kombinacija fruktoze, ki jo rakaste celice težko absorbirajo, in glukoze?""
Danes vemo, pravi Peter Firbas, da je rak večstopenjski proces, ki se razvija in nastaja počasi, saj razvoj obolenja lahko traja tudi več desetletij. Pojavi se, kadar se začno celice v našem telesu napačno obnašati in se nepravilno reproducirajo. Vsi nosimo v sebi okvarjene ali rakaste celice, a jih ima naš imunski sistem običajno pod nadzorom.
V zadnjih letih so številne raziskave uglednih inštitutov po svetu potrdile, da posebne fitokemikalije v jabolkih "izklapljajo" kemijske poti rakavih celic.
"Nedvomno si lahko vsak od nas privošči zelo enostavno in - za razliko od mnogih farmacevtskih prehranskih dodatkov - poceni imuniziranje telesa z jabolki," zaključuje naš sogovornik.
Vir: http://www.genspot.com/blog-34607/jabolcni-sok-zaviralec-raka.aspx
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Nov 2012 10:59 Naslov sporočila: |
|
|
Granatno jabolko
... je mamljiv sadež že na prvi pogled. V mnogih kulturah velja za simbol plodnosti in je nekoč veljalo celo za afrodizijak. Pomemben je predvsem zaradi močnega antioksidativnega in protivnetnega učinka. Sok iz granatnega jabolka znižuje vročino, blaži kašelj, poživlja in zdravi srce. Po zadnjih raziskavah uničuje celo rakave celice.
Sok granatnega jabolka ima večjo antioksidativno učinkovitost kot rdeče vino, aksorbinska kislina (vit. C), grozdni, brusnični, borovničev sok ter sok iz agrumov. Je vir vitamina C, dokaj visoka je v njem tudi vsebnost vitaminov B kompleksa. Semena so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, vsebujejo pa tudi rastlinske hormone – sterole.
Vir: FB, internet
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LORBER prvošolček
Pridružen/-a: 05.11. 2011, 11:48 Prispevkov: 328 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Nov 2012 20:32 Naslov sporočila: |
|
|
Meni pa nikol ni bilo kaj dosti jasno, kak se ta zadeva uživa, soka ima bolj malo, cel kup peščevja, pa kaj je treba naredit s tem?
LORBER _________________ GLAVNO JE ZDRAVJE,
VSE DRUGO ŠE PRIDE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Nov 2012 20:51 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem se tudi vedno spraševala, kako zaužiti granatno jabolko, potem sem pa naredila po svoje ... semena in sok sem dala v posodo, jih malo zalila z vodo, nato pa na hitro zmiksala z ročnim mešalcem, precedila in pila kot sadni sok ... bilo je prav slastno.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Nov 2012 20:57 Naslov sporočila: |
|
|
ZDRAVLJENJE S ČEBULO
Med prebolevanjem prehlada ali gripe je še posebej priporočljivo uživanje pripravkov iz čebule, saj je le-ta naravni antibiotik.
Sirup iz čebule in medu
Eno veliko čebulo narežite na manjše kose in jih prelijte z medom, tako da je vsa čebula pokrita. Mešanico pustite stati vsaj 12 ur, nato jo precedite in čez dan uživajte po žličkah. Lahko ji dodate še nekaj kapljic limoninega soka.
Vir: Apiteka Karnika Eko-čebelarstvo Vajda, FB
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 08 Dec 2012 15:03 Naslov sporočila: |
|
|
OREH
Oreh je lupinast sadež, ki krepi, nadomešča, lepša in varuje. Ker vsebuje različne sestavine, ga uporabljamo oz. uživamo surovega, mletega, kot dodatek k solatam, sadju, kolačem in raznim drugim jedem.
Sestava oreha
- Energijska vrednost je 2724kJ/650kcal na 100g.
- Listi vsebujejo veliko čreslovin, kvercetina in juglona, ki pa je le v svežih listih; v eteričnem olju, ki je prijetnega vonja, je dosti grenkih snovi;
- lupina vsebuje maščobno olje, čreslovine, jabolčno, oksalno in citronsko kislino, precej različnih soli, encima emulzin in peroksidazo, hidrojuglon, inozitol ter smolo.
- Seme vsebuje več kot 50% olja, 11% beljakovin,13% ogljikovih hidratov, 2% mineralnih snovi , provitamin A, in v manjših količinah vitamina C in B6.
Orehovo seme se priporoča za nosečnice, saj vpliva na razvoj zarodkovih možganov ... Prav tako se priporoča ljudem z nizkim krvnim pritiskom in otrokom v razvoju kot roborans (sredstvo za telesno krepitev) ...
Ljudje, ki imajo moteno delovanje želodca, naj uživajo oreh po predpisani recepturi.
Seme oreha ima višjo energijsko vrednost kot meso in sicer okoli 2724kJ/650kcal na 100g.
Vir: http://www.hujsaj-zdravo.si/prehrana/hranila_in_zivila/oreh/
Orehi so prava zdravilna bomba
http://druzina.enaa.com/Zdravje/Domaca-lekarna/Orehi-so-prava-zdravilna-bomba.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 11 Apr 2013 09:06; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Dec 2012 11:30 Naslov sporočila: |
|
|
Shujšajte s pomočjo kalcija
Se na vse moči trudite izgubiti odvečne kilograme? Bodite pozorni na svoj vnos kalcija, saj lahko slednji prepreči absorpcijo jedilnih maščob. Dnevno naj bi zaužili kar 1000 miligramov kalcija, kar pomeni, da ga večina ljudi zaužije premalo. Uživajte živila, bogata s kalcijem, da si zagotovite zdravje in optimalne pogoje za hujšanje:
Fižol
Uživanje rastlinskih virov beljakovin namesto mesa je odlično za izgubo teže. Z 200 grami fižola boste zaužili okoli 200mg kalcija.
Mandlji
Mandlji so dokazano zelo učinkoviti za pospešitev izgube teže. Poleg tega, da nam zaradi visoke vsebnosti mononenasičenih maščob pomagajo kuriti maščobe, so tudi dober vir kalcija.
Ohrovt
Kalcij, ki se nahaja v ohrovtu, se absorbira dvakrat hitreje kot tisti v špinači. Pest ohrovta vsebuje kar 200mg kalcija.
Pomaranče
Ena velika pomaranča vsebuje 74mg kalcija, poleg tega pa je tudi bogat vir kalija, vitaminov in vlaknin.
Fižol v paradižnikovi omaki
Specialiteta, ki smo je vajeni v angleških zajtrkih, je odličen vir kalcija in vlaknin ter nas nasiti za dlje časa.
Grah
220g kuhanega graha vsebuje kar 94mg kalcija, poleg tega pa tudi obilico magnezija. Kalcij in magnezij skupaj pomagata uravnovesiti metabolizem.
Vir: lifestyle.enaa.com
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|