|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Apr 2014 10:23 Naslov sporočila: |
|
|
JAJCA NISO NEZDRAVO ŽIVILO
Glavni razlog, da se jajca pojavljajo na listi "nezdravih živil", je vsebnost holesterola. Velja namreč prepričanje, da je holesterol, ne glede na vrsto, nekaj, česar telo ne potrebuje oziroma mu celo škoduje.
Jajca sicer vsebujejo holesterol, vendar ...
Poznamo več vrst holesterola: ... zdravi HDL holesterol in nezdravi (škodljivi) LDL in VLDL holesterol! Prav jajca pa so tista, ki vsebujejo precejšen delež zdravega holesterola!
Prav tako so jajca odličen vir vitaminov, predvsem vitamina D, ki mu strokovnjaki v zadnjem obdobju pripisujejo še poseben pomen. V jajcih pa najdemo tudi precejšen delež mineralov in zdravih maščob.
Predvsem pa so jajca izjemen in prvovrsten vir kakovostnih beljakovin. Le-te so vir energije, omogočajo rast, razvoj, in poskrbijo, da je naše telo čvrsto in lepo izoblikovano.
Poleg vsega naštetega jajca igrajo pomembno vlogo pri procesu hujšanja, saj vplivajo na hormon grelin, ki je poznan tudi kot hormon lakote. Rezultat je manjši apetit in lažje odrekanje nepotrebnim kalorijam.
Video
http://www.youtube.com/watch?v=AFcyGkqhjuU
Besedilo lektorirala in nekoliko priredila Bučka!
Vir:
http://www.popolnapostava.com/popolna-laz-jajca-res-nezdravo-zivilo/?fb_action_ids=10203880175908313&fb_action_types=og.likes
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Apr 2014 17:37 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravila, ki jih imamo v kuhinji ...
Nageljnove žbice proti zobobolu
Med proti ranicam v ustih
Ingver proti bolečinam v mišicah
Prava kava proti migreni
Česen proti bolečinam v ušesih
Sol proti bolečinam v stopalih
Grozdje proti bolečinam v križu
Borovnice proti vnetju mehurja
Kurkuma proti artritisu
Češnje proti različnim bolečinam
Preberite več:
http://prirodni-lijek.blogspot.com/2014/04/prirodni-lijekovi-protiv-bolova.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 31 Maj 2014 12:07 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj nam sporoča naše hrepenenje po hrani?
Katere hrane si najpogosteje zaželimo? Slanega čipsa, kremnega sladoleda ali bogate čokolade?
Odkodirajmo pomen svojih želja in ugotovimo, katerih hranil nam primanjkuje.
Vsa hrana
Večina želja po hrani je dejansko napačna interpretacija sporočil našega telesa, ki nam skuša dopovedati, da je dehidrirano. Kar 80 odstotkov ljudi je namreč kronično dehidriranih, svojo žejo pa potlačijo s hrano.
Sladko
Če si najpogosteje zaželimo sladkarij, je to posledica nihanja krvnega sladkorja. Če želji podležemo in se zakopljemo v torto, se znajdemo v začaranem krogu - krvni sladkor se resda hitro dvigne, a prav tako hitro tudi pade in ponovno sproži lakoto. Namesto tega izbirajmo hrano z veliko vlakninami in kompleksnimi ogljikovimi hidrati.
Slano
Želja po slani hrani lahko pomeni kroničen stres, ki je načel našo nadledvično žlezo. Pomembno je, da si povrnemo nadzor nad stresom z meditacijo in dihanjem.
Čokolada
Želja po čokoladi lahko nakazuje na pomanjkanje magnezija, ki naj bi ga primanjkovalo več kot 80 odstotkom ljudi. V prehrano vnesimo hrano, kot so oreščki, semena, ribe in listnata zelenjava, če sežemo po čokoladi, pa naj bo ta temna.
Meso
Ko si pogosto želimo mesa, nam običajno primanjkuje železa, zato potrebujemo več živil, kot so stročnice, suhe slive, fige in drugo suho sadje.
Sir
Želja po siru in pici je lahko znak pomanjkanja maščobnih kislin, predvsem omega 3. Uživajmo več orehov, lososa in lanu.
Vir: http://lifestyle.enaa.com/Zdravje/Diete-in-hujsanje/Kaj-vam-sporoca-vase-hrepenenje-po-hrani.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 28 Jun 2014 19:40 Naslov sporočila: |
|
|
Noro odkritje o kakavu!
Redno uživanje sladkega čokoladnega napitka, s katerim se sicer najpogosteje ''pocrkljamo'' v zimskih dneh, je še kako koristno za zdravje, je pokazala nova raziskava. Kakav naj bi namreč uspešno preprečeval razvoj demence.
Zvečer si privoščite skodelico kakava in preprečite, zmanjšajte tveganje za razvoj ali napredovanje Alzheimerjeve bolezni, svetujejo strokovnjaki.
Raziskave, katerih rezultati so bili objavljeni v reviji Journal of Alzheimer's Disease, so pokazale, da kakav, ki predstavlja bogat vir antioksidantov polifenolov, uspešno preprečuje kopičenje beljakovin v možganih, ki poškodujejo živčne celice ter povzročajo napredovanje Alzheimerjeve bolezni.
Strokovnjaki iz bolnišnice Mount Sinai Hospital iz New Yorka so analizirali več vrst kakava, kot najbolj blagodejna pa se je izkazala sorta lavado. Ta naj bi vsebovala največ polifenolov in protivnetnih sestavin in je najbolj učinkovita v boju proti kopičenju škodljivih beljakovin v možganih. Še več, delovanje živčnih celic naj bi se z uživanjem omenjenega kakava celo izboljševalo.
V sklopu študije so strokovnjaki opazovali sinapse, stike med posameznimi živčnimi celicami. Ker okvare sinaps igrajo pomembnejšo vlogo pri izgubi spomina kot oslabljenost živčnih celic, verjamejo, da bi reševanje delovanja sinaps lahko pripomoglo k preprečevanju Alzheimerjeve bolezni in razvoju novih zdravil na tem področju, pojasnjuje profesor Giulio Maria Pasinetti.
Pri zdravih ljudeh živčne celice pošiljajo električne impulze, ki sproščajo nevrotransmiterje ter prenašajo posamezna sporočila. Pri osebah z degenerativnimi boleznimi, kot je na primer Alzheimerjeva bolezen, pa skupina škodljivih beljakovin , ki se začnejo kopičiti ob sinapsah, preprečuje normalno pošiljanje živčnih signalov. To povzroči motnje spomina in poslabšano delovanje možganov in posledično telesnih funkcij. Dr. Pasinetti pri tem dodaja, da bi kakav lavado lahko pomagal preprečevati kopičenje teh beljakovin ter tako pomembno pripomogel k preprečevanju te pogoste bolezni. "Verjamemo, da so rezultati naše študije izjemnega pomena za preprečevanje razvoja in napredovanja Alzheimerjeve bolezni in demence," je povedal in dodal, da zato svetuje redno uživanje omenjenega kakava.
Vir:
http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/noro-odkritje-o-kakavu.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 05 Jul 2014 10:48 Naslov sporočila: |
|
|
listi rdeče pese, kitajsko zelje, blitva, vodna kreša
Živila, ki bi morala biti na vašem jedilniku
Zdravo in uravnoteženo prehranjevanje pomeni, da bi morali dnevno jesti živala, ki so polna hranil, a hkrati imajo 'prazne kalorije'.
Raziskovalci z univerze William Paterson so pod drobnogled vzeli 47 različnih sadežev in zelenjave, da bi našli super živila. Kriterij, da je nekaj super živilo, je 10 odstotkov vrednosti dnevnega vnosa 17 hranil (železo, vitamin C itd.) na 100 kalorij. In kaj so odkrili?
Najbolj hranljiva živila so listi rdeče pese, kitajsko zelje, blitva in vodna kreša.
Ob tej raziskavi so tudi odkrili, da super živila, kot so maline, mandarine, brusnice, česen, čebula in borovnice ne izpolnjujejo kriterijev super živil. To seveda ne pomeni, da bi jih morali črtati iz svojega jedilnika, temveč le paziti na količino in predvsem sadje jesti v dopoldanskem času.
Nenazadnje je bistvo zdravega prehranjevanja uravnotežena prehrana, zato bodo vsa zgoraj omenjena živila veliko boljša od predelane in konzervirane hrane. Ko pa boste nakupovali v trgovini ali na tržnici, pa v košaro le dodajte nekaj vodne kreše, kitajskega zelja ali listov rdeče pese ter z njimi obogatite svoj vsakodnevni jedilnik.
Vir:
http://druzina.enaa.com/Ekskluziv/Aktualno/Zivila-ki-bi-morala-biti-na-vasem-jedilniku.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Jul 2014 17:44 Naslov sporočila: |
|
|
Buče v prehrani in kot zdravilo
Buče imajo znane diuretske učinke (pospešujejo izločanje urina), priporočajo pa jih kot prehrano ljudem, ki jih pestijo bolezni kot so protin, vnetje ledvic, revmatizem, vnetje sečnega mehurja in sladkorna bolezen. Buče uživamo kuhane (pire), pečene ali pa v obliki soka iz sveže nastrganih plodov. Buče delujejo tudi pomirjevalno ter so koristne pri vnetjih tankega črevesja in pri krvavi diareji.
Buče in bučna semena imajo številne zdravilne lastnosti
Buče kot dietna prehrana
Buče kot kompot jemo zjutraj, na prazen želodec, kot sredstvo proti zaprtju. Primerne so tudi kot dietna prehrana pri ljudeh, ki imajo želodčne težave in bolezni in pri debelih ljudeh.
Pri dietni prehrani buče pripravimo takole: bučo narežemo na manjše kose in ji dodamo nekaj zrelih narezanih paradižnikov in narezane čebule. Skuhamo jo v lastnem soku in po okusu lahko dodamo malo kisle ali sladke smetane, mešanice pa ne solimo.
V zadnjem času se uporablja surovo ali kuhano pulpo buč in bučni sok za zdravljenje psoriaze, to je trdovratna kožna bolezen. Pri zdravljenju psoriaze moramo bučo uživati vsak dan pripravljeno, lahko pa jo pripravimo na različne načine (slano ali kot sladico), da se je ne naveličamo prehitro. Psoriazo najbolje zdravimo še s hkratnim sončenjem, kopanjem v morski vodi in obsevanjem z ultravijoličnimi žarki. Sveže meso oziroma notranjost buče lahko uporabljamo tudi za obloge pri opeklinah prve stopnje.
Bučna semena
Semena buče so uporabna kot zdravila za izločanje črevesnih parazitov kot sta otroške gliste in trakulja. Seme buče ima dobro lastnost, saj ne draži sluznice in ni strupeno, poleg tega pa ga lahko jemljemo več dni zaporedoma, saj nima nobenih stranskih učinkov. Pri majhnih otrocih, nosečnicah, dojiljah, starejših ljudeh, ljudeh izčrpanih od bolezni ali z obolelimi jetri, moramo vsekakor dati bučnim semenom prednost pred drugimi sredstvi. Seme moramo olupiti šele tik pred uporabo in odvržemo samo trdo lupino, ne pa tudi sive zelene ovojnice semena, ki je pod njo, kajti prev v njej so zdravilne snovi.
O količini semena, ki jih lahko dnevno užijemo, so v literaturi različni podatki. Za odrasle se najpogosteje navaja količina po 300 gramov, za otroke pa od 30 do 150 gramov. Otrokom od 10 do 12 let dajemo 150 gramov, otrokom od 5 do 7 let 100 gramov, od 3 do 4 let 75 gramov, 2 do 3 let pa 30 do 50 gramov. Dan pred pričetkom jemanja semen pa naj bi uživali predvsem kašasto hrano.
Več o bučah si preberite na spodnji povezavi:
http://www.bodieko.si/zdravilne-lastnosti-buc-in-bucnih-semen
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Jul 2014 10:37 Naslov sporočila: |
|
|
Mešanica, ki preprečuje raka in uničuje rakave celice
Ni druge naravne snovi, ki bi bila bolj učinkovita pri zmanjševanju in preprečevanju vnetnih procesov v telesu od kurkume. Ameriška zdravnica, Carolyn Anderson, je objavila zanimiv in izredno preprost recept, ki ga lahko uporabljamo kot preventivo proti raku.
To je zmes treh sestavin, ki ji ni težko najti v kuhinji ali na prodajnih policah. Andresenova pravi, da so ugotovitve, ki jih navaja pri uporabi teh sestavin nastale na podlagi dva tisoč let stare tradicije iz vzhodne Indije, ki te sestavine uporabljajo že zelo dolgo in ki je bila potrjena z najnovejšimi medicinskih študijami in raziskavami. Andersonova je prepričana, da skoraj zagotovo ne bi zboleli za rakom, če bi te sestavine uživali vsak dan.
In kakšen je recept?
Zmešajte 1/4 žličke kurkume in 1/2 žličke olivnega olja. Mešanici dodamo večji ščepec sveže mletega popra. Vse tri sestavine zmešamo v skodelici. Mešanico lahko uživamo samo, ali pa z njo začinimo različne jedi, juhe in solate. Velja pa opozoriti, da če jo uporabljate pri kuhanih jedeh, teh sestavin ni priporočljivo preveč prevreti, ampak jih dodamo proti koncu kuhanja. Če mešanico uživamo samo, jo zmešamo z malo vode, da lažje steče po grlu.
Zakaj naj bi ta mešanica preprečila raka ali širjenje raka?
Dr. Andresenova je odgovor napisala na svojem blogu – skrivnost je v kurkumi, rumeni začimbi oz. rumenem začimbnem prašku prašku, ki ga poznamo pod imenom kurkuma, katerega sestavni del je tudi kari.
Kurkuma ima močne protivnetne sposobnosti. Trenutno ne poznamo nobene naravne snovi, ki bi bila bolj močna in učinkovita pri zmanjšanju vnetja v telesu od kurkume, njeni učinki pa so znani že dolgo časa.
Ena izmed novih študij je pokazala, da kurkuma preprečuje mnoge vrste raka, kot so rak debelega črevesa, raka prostate in raka na možganih. Kurkuma pa ima le eno pomanjkljivost – težko se razgradi v prebavnem traktu, zato je idealna kombinacija za zdravljenje in preprečevanje raka mešanica v kombinaciji popra in ingverja. Poper po raziskavah povečuje učinkovitost kurkume za kar 200 odstotkov.
Andersonova še poudarja, da je za uspešno preprečevanje in zdravljenje raka potrebno popolno uničenje rakavih celic, zato je treba to mešanico uporabljati vsak dan, lahko tudi večkrat na dan. “Uporabljajte jo čim bolj pogosto pa svoji presoji in kakor vam prija” pravi Andersonova in dodaja, da uživanje nima neželenih stranskih učinkov.
Vir:
http://www.bodieko.si/mesanica-ki-preprecuje-raka-unicuje-rakave-celice
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Jul 2014 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
POVEJ NAPREJ
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Jul 2014 22:10 Naslov sporočila: |
|
|
Čudežni sok za izgorevanje kalorij
Zanj potrebujemo samo 3 sestavine, in sicer:
- majhen šopek peteršilja,
- sok 1 limone
- 1 kozarec vode
Peteršilj drobno sesekljamo, mu dodamo limonov sok in vodo. Lahko tudi vse troje zmiksamo v mešalcu. Tako pripravljen sok popijemo zjutraj na tešče, kar ponavljamo 5 dni zapored.
Ta sok pomaga pri izgorevanju kalorij, telo oskrbi z vitamini in minerali, tako da če ga uživamo 5 dni, lahko v tem času "snamemo dol" do 3 kg žive teže . Ne samo, da nam napitek pomaga shujšati, pospeši tudi prebavo in telo očisti toksinov ter odvečne tekočine, ki nam zastaja v tkivih.
Vir:
http://web-tribune.com/zdravlje/cudesan-sok-za-pet-dana-tri-kilograma-manje#
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Avg 2014 18:47 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo zanimiv članek o maščobah, ki ga je nadvse priporočljivo prebrati!
MAŠČOBOFOBIJA
Danes živimo v maščobofobni družbi. Vsi se bojijo maščob, čeprav bi jih morali uživati več, predvsem naravnih surovih živalskih maščob, in manj ogljikovih hidratov ter procesirane industrijske prehrane. To velja zlasti za nosečnice in mlade matere, saj so se surove maščobe, prav nasičene, v vseh predmodernih kulturah izkazale kot ključne za normalen razvoj otroka v maternici in normalno laktacijo. Tovrstne maščobe poskrbijo za ustrezno trdnost celičnih membran, holesterol v njih pa preprečuje tudi vnetja.
Dandanes sicer pri otrocih, starih pet, šest ali sedem let, najdejo "slab" holesterol, vendar ga nimajo zaradi maščob, temveč prehrane z veliko sladkorja in ogljikovih hidratov. Nato pa jim predpišejo še dieto s čim manj maščobami, zaradi česar so seveda še bolj lačni ogljikovih hidratov in težava se slabša.
... preberite več:
http://www.siol.net/trendi/lepota_in_zdravje/zdrava_prehrana/2014/03/zdrava_prehrana_mojca_vozel_intervju.aspx
Preberite tudi tole:
http://www.paparica.si/prehrana_mascobe.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Sep 2014 21:27 Naslov sporočila: |
|
|
7 prepričljivih razlogov, da začnete jesti avokado
1: Avokado vam lahko pomaga izgubiti odvečne kilograme
Če se želite znebiti nekaj odvečnih kilogramov, je avokado najbrž najboljša izbira med vsemi vrstami sadja. Zakaj? Ker vsebuje ogromno vlaknin, ki bodo napolnile vaš želodec in povzročile dolgotrajen občutek sitosti. Vlaknine bodo prav tako spodbudile vašo prebavo, zaradi česar boste vsak dan porabili še več kalorij kot običajno.
2: Avokado lahko zniža nivo holesterola v telesu
Avokado vam lahko pomaga znižati tudi nivo holesterola v telesu. Govorimo seveda o slabem holesterolu, ne dobrem – avokado namreč vsebuje snovi, ki bodo hitro in učinkovito opravile s slabim holesterolom in posledično zmanjšale tudi možnost nastanka srčnih bolezni. Če se pri tem zavedate, da so bolezni srca in ožilja vsako leto odgovorne za največ smrti, bo avokado zagotovo postal vaš najboljši prijatelj!
3: Avokado vam lahko pomaga ohranjati dober vid
Še ena dobra lastnost avokada je, da vsebuje veliko karotenoidov. Karotenoidov? Zakaj naj bi bilo to dobro? Predvsem zato, ker so karotenoidi posebne hranljive snovi, ki oči ščitijo pred neprijetnimi boleznimi. Vid se s staranjem seveda neizogibno slabša, vendar lahko s pomočjo teh posebnih snovi v avokadu ta proces upočasnite.
4: Avokado lahko zniža krvni tlak
Težave z visokim krvnim tlakom so del življenja milijonov ljudi po celem svetu. Tega stanja nikakor ne smemo jemati zlahka, saj povzroča številne bolezni srca in ožilja. Vendar ne skrbite preveč – avokado vam lahko pomaga tudi pri teh težavah, saj vsebuje veliko magnezija in kalija, ki sta znana po tem, da učinkovito znižujeta previsok krvni tlak.
5: Avokado pomaga vzdrževati umske sposobnosti
Avokado lahko izboljša tudi krvni pretok po vašem telesu. Pa kaj? Dober krvni pretok je izjemno pomemben za dobro delovanje mišic po celem telesu. Še več – krvni pretok skrbi tudi za zdravje in ustrezno delovanje možganov. Če torej želite zaščititi svoj um pred prezgodnjim staranjem in izboljšati svoje kognitivne sposobnosti, čim prej dodajte avokado na svoj dnevni jedilnik.
6: Avokado lahko zmanjša tveganje za nastanek rakavih obolenj
Rakava obolenja so zagotovo kuga modernega sveta. Število smrti, ki jih vsako leto povzroči rak, še zdaleč niso edina neprijetna posledica te zahrbtne bolezni; tudi milijoni ozdravljenih ljudi morajo zaradi te bolezni drastično prilagoditi svoje življenjske navade. Raziskave kažejo, da lahko avokado zmanjša tveganje za nastanek nekaterih vrst rakavih obolenj, zato se čim prej spoprijateljite z njim in ga redno vključujte v svojo prehrano.
7: Avokado krepi imunski sistem
Avokado vsebuje veliko antioksidantov, ki krepijo imunski sistem. Močnejši imunski sistem pa pomeni tudi možnost, da precej izboljšate kvaliteto svojega življenja, saj se boste lahko izognili večini pogostih zdravstvenih problemov, s katerimi se večina ljudi večkrat srečuje. Avokado na dan zares prežene zdravnika stran!
Vir: Delimano spletne strani
Preberite si še tole:
http://www.bodieko.si/avokado
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Sep 2014 19:13 Naslov sporočila: |
|
|
INGVER
To zdravilno rastlino si lahko vzgojite sami!
Tudi ingver lahko vzgojite sami, ga imate tako ves čas na razpolago in kar je še najbolj pomembno – imeli boste domačo zdravilno rastlino, ki zdravi skoraj vse bolezni!
Ingver rase v tropskem in subtropskem podnebju, a to zdravilno rastlino z vonjem po limoni in pekočim okusom, lahko vzgojite tudi sami. Potrebujete cvetlični lonček, vlažno in zelo hranljivo zemljo ter koren ingverja, ki ima čim več očes.
Ingver vam bo uspeval najbolje na okenski polici, kjer ni direktnega sonca, rad ima višje temperature, zato bi ga zmrzal uničila.
Izberite debelo korenino ingverja z veliko očesi. Izberite lonček, ki je trikrat večji od korenine. Tri četrtine lončka napolnite z zemljo. Korenino lahko razrežete, jo postavite v zemljo tako, da očesa gledajo ven, spodnji del je v zemlji. Dobro zalijte, saj ima ingver rad vlažno zemljo.
Rastlina raste počasi, zato bodite potrpežljivi. Ne mara direktnega sonca. Iz posajenih delov bo zrasla nova rastlina. Korenino lahko poberete že prej, pravilno pa je, da počakate leto dni. V zimskem času postavite lonček z ingverjem na temno mesto, pazite, da temperature ne bodo padle pod ničlo. Listi bodo odpadli, rastlino v mirovanju zalivajte le enkrat mesečno. Pomladi jo spet postavite na svetlobo in pričeli bodo poganjati novi listi. Presajajte jo na nekaj let, vmes pa koristite njene zdravilne korenine.
Piše: Saša Šorli
Vir: http://mojaleta.si/Clanek/To-zdravilno-rastlino-lahko-vzgojite-sami
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Okt 2014 21:20 Naslov sporočila: |
|
|
Jej zdravo - jej alkalno
Človeško zdravje ni nič drugega kot popolnoma uravnovešen sistem. Je pa tako kompleksen sistem, da bi težko povzeli, kako deluje oz. kdaj in zakaj je v ravnovesju. A eden najpreprostejših vidikov našega ravnovesja je razmerje med kislim in bazičnim pH v telesu.
Zelo po domače povedano:
• Alkalno je dobro in zdravo za telo. Zato moramo uživati čim več hrane, ki v telesu deluje bazično. (Predstavlja naj 80% zaužite hrane.)
• Kislo je vse, kar je slabo in nas meče iz ravnovesja. Zato moramo uživati čim manj hrane, ki v našem telesu deluje kislo. (Predstavlja naj 20% zaužite hrane.)
Virusi, mikrobi, kvasovke (kot je npr. kandida) in celo rakave celice so po naravi recimo kisli oz. se najbolje počutijo (in razmnožujejo) v kislem okolju. Zato je alkaliziranje (uživanje hranil, ki v telesu delujejo alkalno oz. bazično,) zelo pomembno za naše zdravje.
Ljudje, ki so se lotili alkaliziranja, in strokovnjaki najpogosteje izpostavljajo sledeče prednosti alkaliziranja:
• Izboljšanje počutja in vsesplošnega zdravja
• Spanec postane bolj trden in miren
• Koža postane prožnejša in čista
• Telesna teža se zniža
• Zmanjša se frekvenca prehladov, grip in glavobolov
• Izboljša se prebava, napihnjenost izgine
• Simptomi kandidiaze se zmanjšajo
• Sposobnost zbranosti se poveča
• Ljudje opazijo ogromno povečanje energije
• Kronična utrujenost izgine
• Z dolgoletnim alkaliziranjem zmanjšamo verjetnost artritisa in moč osteoporoze.
Alkaliziranje torej hitro in zagotovo poskrbi za boljše počutje, zdravje in mentalne sposobnosti. Je eno izmed najbolj priljubljenih načinov prehranjevanja tistih, ki želijo drastično povečati svojo življenjsko energijo in zmanjšati verjetnost številnih bolezni.
Največja prednost alkaliziranja – preprosto je
Oblik prehranjevanja, ki izboljšajo fizično, mentalno in duhovno stanje je veliko, a ima alkaliziranje eno ogromno prednost. Držali se ga bodo lahko tudi tisti, ki se sicer težko uprejo določenim razvadam.
Če se alkaliziramo, nam ni treba popolnoma spremeniti življenjskega stila. Še vedno so dovoljeni mini »grehi«, občasno uživanje živil in jedi, ki sicer niso zdrave, odpovedati pa se jim ne moremo ali nočemo.
Kako "grešimo" pri alkaliziranju
Koncept alkaliziranja temelji na preprosti matematiki:
• Ali zmanjšajte količino zaužitih kislih živil
• ali povečamo količino alkalnih živil.
Načeloma naj bi bilo razmerje kislih : bazičnih živil = 20% : 80%
V teh 20 odstotkov lahko potencialno torej umestimo tudi živila, ki sicer zakisajo telo – npr. kava, sladice, kruh, testenine, meso itd. Sicer pa nikar ne pretiravati. Do mere se kislo obnašajo že veliko bolj hranljiva živila, kot so žitarice, sladko sadje in oreški.
Vse, za kar moramo poskrbeti, je, da poleg "slabega" vnesemo tudi dovolj "dobrega"
• Če si recimo privoščimo kavico, poleg spijemo limonado, ki močno alkalizira.
• Če si privoščimo goveji steak, poleg pojemo beluše s polivko iz avokada, saj tako beluši kot avokado intenzivno alkalizirata telo.
Katera živila v našem telesu delujejo alkalno?
To so:
• Zelena listnata zelenjava (špinača, zelena, ohrovt)
• Križnice (zelje, ohrovt, brokoli)
• Mononenasičene maščobe: avokado, olivno olje
• Limona in jabolčni kis
Vsa ta živila vsebuje ogromno mineralov in zelo malo sladkorja.
Živila, ki še vedno vsebuje veliko vitaminov in mineralov, a nekoliko več sladkorja, zato že delujejo v telesu manj bazično. Se nekje na sredini med kislim in bazičnim.
To so recimo korenje, paradižnik, bučke, pomaranče, jabolka, ribe, stročnice in jajca itd.
Tudi oreški so recimo takšni. Sicer vsebujejo veliko dobrega, a jih ne smemo zaužiti preveč, saj v telesu že delujejo blago kislo.
Najbolj kislo v telesu deluje pusta, težka hrana in naše razvade:
• Kava
• Alkohol
• Temno meso
• Žitarice
• Mlečni izdelki
• Slaščice in sladice
Četudi se alkalne diete ne boste lotili, skušajte vsaj v jesenskih mesecih (in ponovno v spomladanskih) poskrbeti za to, da uživate čim več alkalnih živil.
Težave alkalne diete:
• Na spletu najdemo ogromno tabel, ki natančno razvrščajo živila glede na njihov bazičnost/kislost. Žal so izredno nekonsistentne in med njimi prihaja do velikih razlik.
• Četudi si lahko v tem času kdaj pa kdaj privoščimo kavico, to nikakor ne pomeni, da jo lahko pijemo vsak dan. Njen učinek na zakisanost je preprosto prevelik.
Prednosti alkalne diete:
• Ko se enkrat navadimo pravil te diete, jim je dokaj lahko slediti, saj se ob takšni prehrani uravna tudi krvni sladkor, zmanjšajo se napadi lakote in nestrpnost, ki pogosto vodi do hladilnika.
• Dieta načeloma ni draga. Je pa res, da je finančno najbolj dostopna tistim, ki imajo svoj vrtiček ali dostop do BIO sveže, lokalno pridelane hrane pri svojih starših ali sosedih.
Vir: www.sensilab.si
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 05 Okt 2014 19:18 Naslov sporočila: |
|
|
NI NAM VEČ TREBA TROŠITI DENARJA ZA PSIHOANALITIKA
Vse kar je potrebno narediti, je, da vzamemo posušen lovorjev list, ga damo v pepelnik, prižgemo list in gremo iz sobe.
Po 10-tih minutah bo list zgorel, v prostoru pa bo ostal dišeč dim, ki bo ustvaril posebno atmosfero.
Lovor namreč z izgorevanjem proizvaja specifične snovi, ki pomagajo, da ublažimo utrujenost in se sprostimo.
Počasi ga vdihujmo ... in kmalu bomo občutili, kako se sproščamo.
Vir: elektronska pošta
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|