Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Hrana kot zdravilo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 19, 20, 21  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25617
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2016 20:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Prehranska vrednost peteršilja


– Je močan antioksidant,
– obnavlja, pomlajuje, ter pomaga pri zdravljenju kože,
– vsebuje beta karoten,
– bogat z minerali kot so kalcij, fosfor, železo in žveplo,
– bogat s klorofilom,
– preprečuje slab zadah,
– pomaga očistiti telo od toksinov in odvečne maščobe,
– bogat z vitaminom C,
– pomaga krepiti imunski sistem,
– ker je bogat s kalcijem, je zelo primeren za razne diete, ter
preprečevanje osteoporoze, kot tudi med menopavzo,
– zelo je dober za otroke in športnike,
– je dober diuretik: pomaga odstraniti tekočino na naraven način,
– uporablja se v dietah, za zdravljenje visokega pritiska (hipertenzija), ter za zdravljenje ledvic,
– ima veliko vitaminov in mineralov, zaradi česar je idealen za pomoč pri: -slabokrvnosti, -anoreksiji, -splošni oslabelosti, -utrujenosti, -duševni in fizični utrujenosti,
– krepi lase in nohte,
– pomaga pri razjedah.


Peteršilj vsebuje edinstveno kombinacijo hranil, zaradi katerih ga uvrščamo med superhrano. Snovi, ki jih vsebuje, npr. miristicin, limonen, evgenol idr., dokazano zavirajo nastanek tumorskih celic. Dodatna pozitivna lastnost peteršilja je, da je bogat s flavonoidi, ki so znani po močnih antioksidativnih lastnostih.

Peteršilj vsebuje tudi približno trikrat toliko vitamina C kot pomaranče. Kot vemo, je vitamin C izredno pomemben za zdravo delovanje imunskega sistema in mladosten izgled kože ter delovanje sklepov. In naj omenimo še karotenoidna antioksidanta lutein ter zeaksantin, ki krepita vid in telesu pomagata nevtralizirati poškodbe, ki jih povzroča UV sevanje.

Peteršilj vsebuje ogromno klorofila, t.i. vira energije, ki daje zeliščem in rastlinam značilno zeleno barvo. Klorofil pomaga alkalizirati telo, očistiti kri in proizvajati nove rdeče krvne celice. Poleg tega klorofil in flavonoidi v peteršilju pripomorejo k večji celični produkciji glutationa. Višje ravni celičnega glutationa omogočajo, da se telo lažje razstruplja in bolj učinkovito zdravi. Zaradi teh lastnosti lahko peteršilj izboljša celično oskrbo s kisikom.
Povečana oksigenacija pomeni povečano celično energijo in intenzivnejše razstrupljanje ter zdravilne učinke.


Vir (preberite več):
http://www.ekokmetija.eu/?p=345

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25617
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Jun 2016 23:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Zakaj je koristno vsaki solati dodati jajce

Če k običajni porciji solate dodate 2 trdo kuhani jajci, boste za svoje zdravje naredili toliko, kot če bi pojedli 2 kilograma zelenjave.
V strokovni reviji Journal of Clinical Nutrition so bili objavljeni izsledki zanimive raziskave. Nekaj 100 testirancem so na tešče vzeli kri. Potem so jim ponudili veliko skledo solate. In dve uri po tem spet analizirali kri. Analiza je pokazala, da tisti, ki so jedli solato, ki je imela dodano jajce, so imeli občutno boljšo krvno sliko.
Skrivnost jajc je v maščobi jajčnih rumenjakov, v povprečni porciji solate pa morata biti vsaj dva rumenjaka. Lipidi v rumenjaku namreč povečujejo vpojnost hranljivih snovi iz solate, kar predvsem vpliva na absorpcijsko sposobnost karotenoidov in antioksidantov. Oboji so v maščobi jajčnih rumenjakov bolje topni in tako lažje, hitreje in v večjih količinah vstopijo v krvni obtok.
Raziskovalci še omenjajo, da so eksperimentirali z drugimi vrstami maščob (siri, olji), kjer so bili učinki podobni, vendar ne tako izraziti. Zato so se po spletu upravičeno pojavili pomisleki, če niso omenjene raziskave financirali proizvajalci jajc.
Niso!
V izsledkih raziskav namreč jasno piše, da imajo domača jajca tudi do 10-krat več hranljivih snovi kot kupljena. Kvaliteto je namreč mogoče prepoznati že na prvi pogled: bolj je rumenjak oranžen, boljši je.
Še to ... Jajčna maščoba se najbolje poda s paradižnikom, korenjem, špinačo in zeleno solato, vse skupaj pa zalijte s kakovostnim olivnim oljem.

Vir:
http://www.vemkajjem.si/?opt=1&id=5768

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 20 Jun 2018 12:25; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25617
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Jun 2016 20:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Marelična jedrca in njihova zdravilna moč

Marelice so se že pred tisočletji razvile na Kitajskem. Od tam so jih prenesli v Perzijo in Armenijo, od koder pravzaprav izhaja njihovo latinsko ime – Prunus armeniaca. Marelice so zelo cenili tudi stari Rimljani in Grki, ki so sadežem rekli kar zlata jabolka sonca. V Evropi se marelice gojijo od 16. stoletja. Sicer so marelice bogat vir rudninskih snovi in vitaminoma A in E, prav tako pa vsebujejo tudi betakaroten, ki je močan antioksidant.

Poleg slastnega in sočnega mesa ne smemo pozabiti na njihove koščice, v katerih se skriva jedrce s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje. Olje iz mareličnih koščic je med drugim odličen vir nenasičenih maščob.

Marelične koščice, ki jim pravimo tudi kar grenki mandelj, v notranjosti skrivajo mehka marelična jedrca, ki naj bi bila dober vir železa, kalija in fosforja ter eden najboljših virov vitamina B 17, ki mu pripisujejo številne pozitivne učinke na zdravje. Med drugim naj bi vitamin B 17 pomagal zmanjševati bolečino pri artritisu, hkrati pa tudi zmanjševal povišan krvni tlak.

• Nekoliko grenka marelična jedrca v Rusiji že od leta 1845 uporabljajo kot zdravilo proti raku, v Združenih državah Amerike pa se za te namene uporabljajo od 20-ih let prejšnjega stoletja. Tudi kitajska tradicionalna medicina marelična jedrca že od nekdaj uporablja pri zdravljenju različnih težav, na primer težav z dihanjem, slabo prebavo, povišanim krvnim tlakom in artritisom.

• Nekatere raziskave kažejo, da naj bi večja količina zaužitih mareličnih jedrc vsak dan lahko preprečevala rakavo obolenje oziroma pomagala ozdraviti raka. Vitamin B17 je namreč edinstvena spojina, ki pozitivno deluje na delovanje imunskega sistema. Vitamin B17 naj bi za razliko od kemoterapije okrepil oslabljeno telo ter deloval selektivno, torej le na rakave celice.

• Za zdaj žal še ne obstaja dovolj oprijemljivih dokazov, ki bi dejansko kazale na učinkovitost mareličnih koščic v boju proti raku (oziroma kot preventiva proti njem).

• Grenka marelična jedrca vsebujejo tudi manjšo količino cianida, ki lahko v večjih odmerkih povzroči omotico, povišano telesno temperaturo, glavobole in celo komo. Seveda velja nekaj previdnosti (po nekaterih podatkih naj bi do zastrupitve prišlo po 20 do 30 zaužitih mareličnih jedrcih), vendar pa so zastrupitve s cianidom zelo redke.

• Marelična jedrca so uporabna tudi v kulinariki, saj so pogosto ena od sestavin v mareličnih marmeladah, znamenitih italijanskih amaretto piškotov, likerjev …

Marelična jedrca

• Marelična jedrca lahko uživamo surova ali zmleta v prah – taka jih posujemo po juhah, curryjih, zelenjavi, dodamo jih sokovom ali kosmičem. Prav tako iz njih lahko pripravimo tudi domača kozmetična sredstva (na primer kremo za obraz, masko, čistilni gel …).

• Priporočila glede zaužite količine so različna. Nekateri prehranski strokovnjaki priporočajo eno do pet mareličnih jedrc, spet drugi precej večje količine.

• Z namakanjem jedrc v vodi naj bi zmanjšali njihovo grenkobo.

Vir:
http://www.bodieko.si/marelicne-koscice-jedrca

Preberite tudi tole:
http://www.or-ca.si/Blog/Marelicna_jedrca_in_vitamin_B17_-_za_svet_brez_raka.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25617
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 27 Jun 2016 21:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




ZDRAVILNE KOŠČICE LUBENIC

Ali ste vedeli, da je v drobnih koščicah lubenic pravo bogastvo zdravja?

Semena lubenic, ki jih običajno pljuvamo naokoli, imajo izredne zdravilne in hranljive učinke. Na Kitajskem denimo lubenične pečke zelo grobo zmeljejo, dodajo začimbe in jih ocvrejo na maslu. S tem premagujejo zastrupitve in preganjajo notranje parazite, tisti, ki pa so imeli priložnost poskusiti to jed, pa pravijo da je tudi okusno in dobro.
Lubenice imajo namreč veliko riboflavina, fosforja, kalcija, cinka, vitamine celotnega kompleksa B ... Koščice lubenice so med najbolj zdravimi semeni, zato jih naslednjič raje zberite in, ko jih boste imeli pol skodelice, lahko iz njih skuhate čaj.

Sestavine:
• 1/2 skodelice koščic lubenice
• 1 liter vode

Priprava:
Semena na grobo zmeljite v mlinčku za semena. Dajte jih v vodo in pustite, da vrejo 45 minut na zmernem ognju. Odstavite, pustite 10 minut in nato čaj precedite.

Lubenični čaj pijte po požirkih in ne več, kot kozarec na dan. Čaj je namreč močen diuretik in ga zato mnogi uporabljajo za hitro hujšanje. Hkrati tudi čisti telo, ureja prebavo, preprečuje in zdravi težave s prostato, zelo učinkovito deluje pri hipertenziji in v zelo kratkem času normalizira vaš pritisk. Pomaga tudi pri zdravljenju prehladov, celo hemeroidov. Poleg tega boste s pitjem na tešče očistili želodec in črevesja ...
Vsekakor vam priporočamo, da ta recept poskusite doma, ker ima zelo močne in hitre učinke.

Vir:
http://novice.najdi.si/predogled/novica/8f55e7b2849995c39d7ff907a9c8881b/Vem-kaj-jem/Lepota-in-zdravje/Super-hitra-dieta-z-lubeni%C4%8Dnim-%C4%8Dajem

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25617
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 28 Jun 2016 18:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Garcinija obvlada volčjo lakoto in blokira maščobe

S povečanim povpraševanjem po naravnih izdelkih, ki pomagajo pri hujšanju, odkrivamo tudi različne tropske sadeže. Ti imajo poleg spevnih imen tudi blagodejen vpliv na naše zdravje. Med njimi je tudi kamboška garcinija, ki je odlična pomoč za izgubo odvečnih kilogramov.
Seveda garcinijo (strokovno poznano kot Garcinia gummi-gutta) nismo odkrili kar čez noč. Ta buči podoben sadež, velik kot pomaranča, je namreč v ajurvedski medicini poznan že stoletja, v azijski kuhinji pa je zaradi posebnega kiselkastega okusa izjemno popularna sestavina curryjev.

Tradicionalna pomoč pri težavah s prebavo

V ajurvedski medicini je garcinija našla mesto med pripravki, ki pomagajo zdraviti težave s prebavo, pri lajšanju odvajanja in pri razstrupljanju. Ko so njene učinke začeli znanstveno raziskovati, so odkrili tudi druge pomembne lastnosti. Poleg tega da je bogata z vitamini in minerali (med drugim vitamin C in vitamini B kompleksa, železo, kalcij, fosfor ...), je tudi odlična pomoč pri hujšanju. Študije so pokazale, da je glavna učinkovina garcinije, ki pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, hidroksicitronska kislina (HCA).

Ključna sestavina garcinije je hidroksi citronska kislina

Hidroksi citronska kislina (HCA) deluje tako, da preprečuje nastanek snovi, ki je osnovni gradnik v sintezi maščobnih kislin, holesterola in trigliceridov. Večina raziskav je pokazala, da ob zmanjšanem vnosu kalorij, povečanem telesnem gibanju in jemanju prehranskih dopolnil, ki vsebujejo HCA, ljudje hitreje izgubljajo telesno težo, raven holesterola in trigliceridov pa se izboljša.

HCA učinkuje tudi tako, da poviša raven hormona sreče serotonina, zaradi katerega smo manj lačni.


Vir: (preberite več)
https://www.sensilab.si/news/obvlada-volcjo-lakoto?utm_source=facebook&utm_medium=article&utm_content=fb_sales_article_090516_volcja_lakota&utm_campaign=fb_sales

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25617
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 15 Nov 2016 21:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




6 razlogov, zakaj uživati kostanj


1. - Kostanj vsebuje veliko vlaknin, ki v črevesju tvorijo snov, podobno gelu. Nase absorbirajo strupe in pomagajo telesu, da se jih hitreje znebi. Normalizirajo nivo holesterola, urejajo pa tudi delovanje slinavke in izločanje inzulina. Prav tako so nepogrešljive proti zaprtju in preprečujejo tveganja, ki nastajajo zaradi uživanja sodobne zahodne prehrane.

2. - Kostanj vsebuje malo ogljikovih hidratov, prav tako so to sestavljeni ogljikovi hidrati, kar pomeni, da boste po njem dolgo časa siti in vas napolni z energijo za kar nekaj časa.

3. - Kostanj vsebuje veliko B vitaminov, ki pomagajo pri tvorbi hormonov, pa tudi pri proizvodnji rdečih krvnih celic. Pomagajo pri razgradnji beljakovin na aminokisline ter pri porabi maščob in ogljikovih hidratov za energijo.
Prav tako spodbujajo k zdravju kože in izboljšujejo delovanje možganov.

4. - Kostanj vsebuje tudi veliko mangana, antioksidanta, ki uničuje proste radikale in zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih obolenj. Mangan tudi pomaga pri proizvodnji vezivnega tkiva in pri strjevanju krvi.

5. - Kostanj vsebuje tudi baker, ki skrbi za trdnost kosti, pomaga pri nastajanju rdečih krvnih celic in spodbuja dobro delovanje živcev ter močno krepi delovanje samega imunskega sistema.

6. - In ne nazadnje, po kostanj se odpravite sami v gozd, nadihajte se svežega zraka, napolnite svoje telo s kisikom, in istočasno poskrbite za visok nivo srečnega hormona serotonina.

Vir:
http://holistic.si/2016/10/05/6-razlogov-zakaj-uzivajte-kostanj/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25617
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Jan 2017 21:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Sirup iz črne redkve

… ekspresno topi odvečne kilograme, krepi sluh in možgane, ureja prebavo, zdravi želodec ...


Naravni sirup, ki ga lahko hitro pripravimo sami, je tako močan, da bomo z njim v nekaj tednih okrepili svoje možgane, izboljšali spomin, sluh, okrepili in zdravili želodec, ter pripomogli, da se bodo odvečni kilogrami veliko hitreje topili, saj spodbuja metabolizem.
Glavna sestavina je črna redkev, ki je bogata z vitamini B skupine, vsebuje pa tudi veliko kalija, magnezija, fosforja in železa.
Črna redkev pospešuje metabolizem, uravnava prebavo, čisti telo strupov, pomaga pri razmnoževanju dobrih bakterij v želodcu, vrača energijo, krepi možgane in sluh, ščiti pred gripo in zdravi kašelj. Toliko odličnega je v njej, da jo moramo čez zimo večkrat uvrstiti na svoj jedilnik.
Za sirup pa bomo potrebovali:

- 130 g surove črne redkve
- tri limone
- tri žlice medu.

Redkev olupimo in naribamo, dodamo ji sok limon, nato še med in dobro premešamo. Zmes damo v steklen kozarec s pokrovom, hranimo ga na hladnem in suhem.
Pustimo delovati 24 ur, nato zmes spet dobro premešajmo in začnimo z jemanjem. Jejmo po eno žličko tega pripravka dvakrat na dan, pred zajtrkom in pred večerjo.
Kuro izvajajmo štiri tedne. V tem času bomo opazili bistvene spremembe.

Vir:
http://mojaleta.si/Clanek/Ekspresno-topi-odvecne-kilograme-krepi-sluh-in-mozgane-ureja-prebavo-zdravi-zelodec


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25617
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 16 Apr 2017 10:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Naučite se prepoznati naravni med od umetnega

Pred nami je sezona medu, ki velja za ena najbolj zdravih živil, a le, če gre za naravni med brez dodatkov
Ponudba meda je raznovrstna. Na voljo je veliko okusov, pa tudi cene se močno razlikujejo. Poleg tega je dobro vedeti, da vsak med ni za vsako bolezen (o tem smo pisali v prispevku Ni vsak med dober za vse stvari), zato je pomembno, da prepoznate kvaliteten med od cenenega približka.


1. Naraven med ni lepljiv.
Če z malo medu namažete blazinice palca in kazalca in počakate pol minute, se bo med vsrkal v kožo, ostal pa bo samo lepljiv del.
Več ga je, več ima med sladkorja in maj zdravilnih učinkov.

2. Nekaj žličk medu dajte v skodelico in jo za minuto, ali dve postavite v mikrovalovno pečico.
Pravi med karamelizira, umetni pa se začne peniti in postane poln mehurčkov. Več je mehurčkov, več je primesi.

3. Nekaj kapljic medu dajte na papirnato brisačo.
Če bo med v nekaj sekundah prikapljal na drugo stran, pomeni, da vsebuje vodo.

4. Mravlje ne marajo medu.
Čebele so naravni sovražniki mravelj, zato se bodo mravlje medu ognile v velikem loku.
Če gre za nadomestek poln sladkorja, pa ga bodo z veseljem "napadle".

5. Malo medu dajte v vodo.
Pravi med se bo potopil, ponaredek pa se bo začel raztapljati.

Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5091

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 20 Jun 2018 12:24; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25617
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 17 Apr 2017 17:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kokosova maščoba

Ko smo pred leti začeli bolj ''znanstveno'' pristopati k pripravi hrane, smo na črno listo postavili vse maščobe, ki vsebujejo nasičene maščobne kisline in zvišujejo raven slabega holesterola v krvi. Po krivici se je na tem seznamu znašla tudi kokosova maščoba, čeprav je v resnici zdravju zelo koristna.
Kokosova maščoba vsebuje visok odstotek lavrinske kisline. Edini primerljivi vir te zdravilne snovi, ki dviguje imunsko odpornost telesa, je materino mleko.
Zaradi lavrinske kisline kokosova maščoba deluje proti virusom, zajedavcem, glivicam in bakterijam, pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi in je koristna za diabetike.
Pospešuje presnovo in izgorevanje maščob v celicah ter pomaga zniževati raven holesterola v krvi. Prav tako je ena redkih maščob, ki pripomore k hujšanju.
Strokovnjaki priporočajo uživanje kokosove maščobe ljudem, ki imajo težave s kandido.

Še ena odličnost kokosove maščobe

Kokosova maščoba dobro prenaša segrevanje. Tudi pri zelo visokih temperaturah v njej ne nastajajo škodljive snovi. Prav zato je zelo primerna za cvrtje, pečenje in druge postopke, pri katerih hrano segrejemo na zelo visoke temperature.
V kuhinji večinoma uporabljamo kokosovo maščobo brez okusa, razen za pripravo sladic, ki jim kokosova nota pristaja.
Dodatek kokosove maščobe nam pomaga pri strjevanju krem ali namazov, ki jih pripravljamo presne. Pri sobni temperaturi je namreč trda, le na malce višji temperaturi pa se začne topiti in se spremeni v olje.
V tekoči obliki jo lahko dodamo v različne kolače, narejene iz umešanega testa.

Avtorica: Katja Mrzel
pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja

Vir:
https://www.aktivni.si/prehrana/zdrava-prehrana/kokosova-mascoba-da-ali-ne/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25617
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Jun 2017 19:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zdravje v rdeči pesi

Rdeča pesa premore kopico zdravilnih lastnosti:
- krepi organizem,
- spodbuja imunski sistem in delovanje dihalnih encimov ter apetit,
- pospešuje izločanje žolča,
- uživanje rdeče pese je preventiva pred prehladom in gripo,
- meso in sok rdeče pese z obnavljanjem krvi zavirata razvoj rakastih celic, pospešuje rast celic in popravlja celična jedra,
- sok rdeče pese zdravi malarijo,
- uravnava pritisk,
- v ljudski medicini velja za sredstvo za zniževanje telesne temperature.
- spada med najboljše pomlajevalne vrste zelenjave, krepi vezivna tkiva in kožo, ostenje žil in kosti ter odstranjuje iz možganov kovinske strupe,
- pospešuje nastajanje rdečih krvnih telesc in tako izboljšuje preskrbo celic s kisikom,
- skrbi za optimistično razpoloženje,
- lasem in nohtom vrača lesk,
- koži daje prožnost,
- razstruplja,
- odpravlja zaprtost,
- odvaja vodo in kisline,
- priporočajo jo bolnikom z levkemijo …

Sok rdeče pese je skoraj nezamenljivo krepčilo za okrevajoče bolnike
Če ne marate njegovega okusa, ga lahko razredčite na primer s korenčkovim sokom.
Rdeča pesa vsebuje kalij, fosfor, kalcij, magnezij, železo, žveplo, jod, provitamin A, vitamina B in C, sladkor, beljakovine, natrij, je izjemno bogata s folno kislino.
Med vso zelenjavo vsebuje največ naravnega sladkorja, stogramski obrok ga premore kar za eno čajno žličko.
Hranilna vrednost: 100 g rdeče pese ima 34 kalorij.

Osupljivi rezultati
Rdeča pesa tudi izjemno povečuje vzdržljivost.
Znanstveniki z britanske univerze University of Exeter so ugotovili, da sok rdeče pese povečuje vzdržljivost kar za 16 odstotkov. Preučevali so skupino osmih moških, starih od 19 do 38 let, ki so šest dni zaporedoma pili pol litra soka rdeče pese na dan in morali opraviti trening s sobnim ali pravim kolesom. Kot placebo so uporabili sok črnega ribeza in ugotovili, da so imeli moški v skupini, ki je pila sok rdeče pese, tudi nižji pritisk.
''Osupli smo nad rezultati. Prepričan sem, da bodo rezultati pritegnili tako poklicne kot amaterske športnike,'' je dejal vodja raziskave Andy Jones. Rdeča pesa je res vsestranska.


Vir:
http://www.zurnal24.si/osupljiva-rdeca-pesa-clanek-1820


Pripis (Bučka) - Kako dolgo je treba kuhati rdečo peso?

Čeprav je surova rdeča pesa (oz. njen sok) najbolj zdravilna, je nadvse koristna in okusna tudi kuhana.
A malokrat naletimo na pravi podatek, koliko časa jo je treba kuhati. Na spletu sem zasledila nekaj zelo nasprotujočih si podatkov o času kuhanja rdeče pese, kajti nekateri jo kuhajo več ur, celo 6 ur sem zasledila na nekem forumu, drugi potrebujejo le 15 – 20 minut kuhanja v sopari … a kje je resnica?
Moje izkušnje s kuhanjem rdeče pese?
Za kuhanje rdeča pese potrebujemo približno enako veliko časa kot za kuhanje krompirja v lupini (neolupljene gomolje krompirja damo v lonec z mrzlo vodo, jo solimo, nato pa od zavretja dalje za srednje debel krompir potrebujemo 40 minut, za debelejšega 45 minut, za drobnega pa od 30-35 minut časa za kuhanje). Enako postopamo tudi z rdečo peso (ki je seveda oprana in neolupljena) ... in ne moremo zgrešiti.

LP Bučka
Smile
_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25617
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2017 10:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zakaj si privoščiti zjutraj vodo z limono

Limonada (seveda brez sladkorja) ni samo ena izmed najboljših pijač za odžejanje, temveč je tudi dobra za telo, saj vsebuje veliko vitaminov, mineralov in ostalih ključnih elementov, ki pomagajo pri boljši presnovi telesa. Hkrati pa je limonada tudi najboljše naravno poživilo. Ko se zjutraj zbudimo, so naša telesna tkiva dehidrirana in potrebujejo vodo, da lahko izločijo strupe in obnovijo celice. Domača limonada tako pomaga odpraviti notranje strupe ter ureja pravilno delovanje ledvic ter prebavnega traku.


20 razlogov, zakaj je najbolje začeti jutro z limonado

• Limonada telesu nudi elektrolite, ki vlažijo vaše telo. Limone namreč vsebujejo veliko količino elektrolitov, kot so kalij, kalcij in magnezij.
• Limonada zmanjšuje bolečine v sklepih in mišicah.
• Topla limonada pomaga pri boljši prebavi, saj limonin sok vsebuje citronsko kislino. Ta komunicira z drugimi encimi in kislinami, ki spodbujajo prebavo z izločanjem želodčnega soka.
• Jetra iz limonade proizvedejo več encimov kot iz katerih koli drugih živil.
• Limonada čisti jetra, saj limonin sok stimulira jetra, da ta izločijo različne strupe.
• Limonada pomaga premagati okužbe dihalnih poti, angin in vnetij mandljev. Limonin sok ima namreč protivnetne lastnosti.
• Topla limonada pomaga uravnati naravno prebavo v črevesju.
• Limonada je nujno potrebna za normalno delovanje metabolizma, saj je limona močan antioksidant, ki ščiti telo pred prostimi radikali ter tako krepi imunski sistem.
• Limonada pomaga tudi pri pravilnemu delovanju živčnega sistema, saj ima limonin sok visoko vsebnost kalija. Depresija in tesnoba sta namreč posledica nizke ravni kalija v krvi. Živčni sistem potrebuje zadostno količino kalija za zadostitev trajnostnega delovanja srca.
• Limonada očisti kri, krvne žile in arterije.
• Limonada pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Dnevni vnos limone v telo lahko zniža visoki krvni tlak za 10 odstotkov.
• Limonada ustvarja alkalni učinek na telo. Tudi, če limonado pijete pred obrokom, lahko pomaga vašemu telesu pri vzdrževanju višje ravni pH. Čim višja je vrednost pH, bolj se je telo sposobno boriti proti raznim boleznim.
• Limonada je tudi dobra za kožo. Limone vsebujejo vitamin C, ki našo kožo izboljša in jo pomlaja. Redno jutranje pitje limonade bo zagotovo izboljšalo stanje vaše kože.
• Limonada pomaga pri razredčitvi kisline, ki povzroča protin, ki je presnovna bolezen, hkrati pa sproža tudi bolečine v sklepih.
• Limonada je zelo koristna za nosečnice. Limone, ki vsebujejo veliko vitamina C, pomagajo telesu pri boju z virusi in prehladi. Poleg tega pa vitamin C prispeva pri nastanku kostnega tkiva nerojenega otroka. Zaradi visoke vsebnosti kalija pa zmes limone in vode pomaga tvoriti otrokove možganske celice in njegov živčni sistem.
• Limonada lajša tudi zgago. Dve žlički limoninega soka zmešajte z decilitrom vode.
• Limonada pomaga raztopiti žolčne in ledvične kamne ter kamne v trebušni slinavki.
• Limonada pomaga tudi pri izgubi teže, saj limone vsebujejo vlaknine, ki pomagajo zatreti lakoto. Raziskave so pokazale, da so ljudje z alkalno dieto hitreje izgubili težo.
• Limonada pomaga pri bolečini v zobeh in vnetju dlesni.
• Limonada lahko prepreči raka, saj so limone alkalni sadeži. Znanstvene raziskave so namreč pokazala, da rak ne uspeva v alkalnem okolju.


Vir:
http://www.planet.si/novice/zdravje/20-razlogov-zakaj-je-limonado-dobro-piti-ob-jutrih.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25617
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2017 18:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Banane niso le za opice
Odkrijte 25 dobrih razlogov za uživanje (organsko pridelanih) banan

Ko odkrijete številne zdravstvene koristi in razloge, zakaj banane dodati v vašo prehrano, nanje ne boste nikoli več gledali enako. Banane vsebujejo veliko vlaknin in tri naravne sladkorje (glukozo, jedilno saharozo in fruktozo), ki jim dajejo skoraj čudežne moči in zagotavljajo visok dvig energije. Banane kljubujejo potrtosti, z njimi postanete pametnejši, zdravijo mačka, olajšajo jutranjo slabost, varujejo pred rakom ledvičnih celic, diabetesom, osteoporozo in slepoto. Lahko ozdravijo srbečico po komarjevem piku in dajo prekrasen sijaj vašim čevljem. Če menite, da so banane le za opice, pomislite znova.


1. Banane z visoko vsebnostjo triptofana, ki se pretvori v serotonin (možganski nevro oddajnik za dobro razpoloženje).
2. Pred naporno vadbo pojejte dve banani, da se napolnite z energijo in v krvi ohranite dovolj sladkorja.
3. Pojejte banano in tako preprečite mišične krče med vadbo in nočne krče v nogah.
4. Z dodatkom banane preprečite izgubo kalcija med uriniranjem in okrepite kosti.
5. Z zaužitjem banane izboljšajte razpoloženje in zmanjšajte simptome PMS, saj banana uravnava krvni sladkor in pomaga pri sproščanju stresa.
6. Banane zmanjšajo otekanje, varujejo pred II. tipom diabetesa, pomagajo hujšati, krepijo živčni sistem in pomagajo pri tvorjenju belih krvničk. Vse to zaradi visoke vsebnosti vitamina B6.
7. Krepijo kri in z vsebovanim železom blažijo anemijo.
8. Imajo veliko kalija in malo soli in tako lahko nižajo krvni pritisk ter varujejo pred srčnim napadom in kapjo.
Uživanje banan pomaga prebavi
9. So bogate s pektinom, pomagajo pri prebavi, iz telesa pomagajo odvajati strupe in težke kovine.
10. Banane delujejo kot prebiotik, saj v črevesju spodbujajo rast dobrih bakterij. Poleg tega proizvajajo prebavne encime, ki pomagajo pri absorpciji hranilnih snovi.
11. Ste zaprti? Visoka vsebnost vlaknin lahko pomaga normalizirati pregibnost črevesja.
12. Je bolj tekoče? Banane pomirijo prebavni trakt in po diareji pomagajo obnoviti izgubljene elektrolite.
13. Banane so naravni nevtralizator in pomagajo lajšati spahovanje kisline, zgago in GERD (gastroezofagealno refluksno bolezen in pljučno funkcijo). Da, za rešitev težav z zgago ne potrebujete tablet!
14. Banane so edini surovi sadež, ki ga je možno zaužiti brez bolečin, lajšajo rane na želodcu, saj naredijo prevleko proti jedkim kislinam.
Naravna zdravila iz preproste banane
15. Uživanje banan pomaga preprečiti raka ledvičnih celic, oči varuje pred degeneracijami makule in s povečano absorpcijo kalcija krepi kosti.
16. Z bananami ste pametnejši in vam pomagajo pri učenju, saj boste bolj pozorni. Za lažje opravljanje izpita prej pojejte kalija polno banano.
17. Banane so polne antioksidantov ter zagotavljajo proste radikale in varujejo pred kroničnimi boleznimi.
18. Uživanje banane med obroki pomaga stabilizirati krvni sladkor in zmanjša jutranjo slabost.
19. Ugriz žuželke ali roja podrgnite z notranjo stranjo bananinega olupka in pride do olajšanja srbenja in razdraženosti.
20. Banane nadzirajo krvni sladkor in se izognite prenajedanju med obroki.
21. Zaužitje banane lahko zniža telesno temperaturo in vas ohladi v primeru vročine ali na vroč dan.
22. Tryptofan, naravno sredstvo za izboljšanje razpoloženja pomaga lajšati sezonsko depresijo (SAD).
23. Nehujete s kajenjem? Banane vsebujejo veliko vitaminov B, kot tudi kalij in magnezij, ki ju potrebujete za hitro okrevanje po prenehanju.
24. Bradavico odstranite tako, da košček notranjega dela bananine lupine pritisnete na bradavico in ga prilepite nanjo.
25. Za prelep sijaj podrgnite notranji del bananinega olupka po usnjenih čevljih ali torbici in spolirajte s suho krpo.
In ne pozabite, da so banane prečudovit prigrizek in izvrstne v smoothijih. Sedaj veste, zakaj so opice tako srečne. Pojejte banano!


Vir: http://davidek.net/hrana/banane-niso-le-za-opice-odkrijte-25-dobrih-razlogov-za-uzivanje-organsko-pridelanih-banan#sthash.n8GpfjNo.dpbs

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25617
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2017 11:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Buča hokaido

Bučam pri nas priljubljenost v zadnjih letih zelo narašča, in ne samo, da so čudovite na pogled, v sebi skrivajo tudi zakladnico hranil, ki jih potrebuje naše telo za zdravo delovanje.
Buče vsebujejo veliko betakarotena lutein, ki skrbi za dober vid, preprečuje nastanek glavkoma ter sive mrene in preprečuje nastanek drugih bolezni oči. Prav tako betakaroteni povečujejo tvorbo pigmenta v koži, s čimer boste po poletju dalj časa obdržali zagorelo polt, pa tudi koža bo bolj nahranjena, mehka in zdrava.
S samo eno malo večjo skodelico si boste že zagotovili dnevno potrebo po vitaminu C, ki je nujen za tvorbo kolagena in preprečuje poškodbe, ki ravno zdaj nastajajo zaradi UV-žarkov. Betakaroteni v bučah pa pripomorejo tudi v boju proti nastanku gubic, celulita in strij.
Karotenoidi dajejo bučam močno oranžno barvo, ki se s pomočjo maščob v telesu pretvorijo v obliko vitamina A. Že samo ena skodelica bučnega pireja z malo naravnega, hladno stiskanega olja vsebuje več kot 200 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina A, ki pomaga pri dobrem vidu.
Prav tako vitamini A spadajo pod močne antioksidante in preprečujejo nastanek degenerativnih bolezni.
Buče so odlične za vse, ki imate težave s holesterolom, saj številni fitosteroli pomagajo ohranjati zdravo razmerje med dobrim in slabim holesterolom ter skrbijo za nemoteno delovanje jeter.
Prav tako so si buče pridobile velik sloves odlične podporne terapije pri raku, saj ščitijo pred nevarnimi prostimi radikali, ker vsebujejo zares veliko antioksidantov. Tudi če hujšate, se ne bojte buč, saj vsebujejo res veliko vlaknin ter dolgo časa dajejo občutek sitosti.
Prav tako so buče naravni spodbujevalec nastajanja srečnega hormona serotonina. Pri kuhanju buče nikar ne pozabite zmleti semen, saj so bogata z aminokislino triptofan, ki spodbuja tvorbo serotonina in poleg tega, da skrbi za dobro voljo, pomaga tudi pri hujšanju, saj dokazano zaustavlja željo po prenajedanju. Prav tako vam bo buča v pomoč pri občutkih tesnobe, strahu, nervoze in pri nihanju razpoloženja.
Tudi vsi tisti, ki imate težave z zastajanjem vode, z zabuhlostjo in otečenimi nogami, ne pozabite na buče, saj vsebujejo veliko kalija, ki pomaga pri odvajanju presežka vode iz telesa, prav tako pa poskrbi za absorpcijo kisika v celice, za normalno porabo sladkorja za energijo, za dobro delovanje nadledvične žleze ter za zdravo absorpcijo beljakovin v mišice. Buče pomagajo in odpravljajo zabuhlost in napihnjenost, uravnavajo elektrolitsko ravnovesje, odpravljajo podočnjake ter so nujne za vse tiste, ki vas bremeni čezmeren stres.
Tudi vsi tisti, ki imate težave s prebavo, z napihnjenostjo, imate drisko ali pa ste zaprti, ne pozabite na buče. In seveda buče obožujejo tudi zobje, kosti in sklepi in so nepogrešljive za naše hormone, sploh za ženske s težavami v menopavzi.
Buče prav tako pomagajo pri tvorbi mleka in omilijo začetniške slabosti v nosečnosti.


Vir:
http://www.delo.si/prosti-cas/kulinarika/zdravje-v-hrani-v-jesen-s-hokaido-buco.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25617
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2017 21:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Hranilne in zdravilne posebnosti krompirja

- krompir je ena najbolj hranljivih rastlin na svetu
- ima manj kalorij od kruha, riža in testenin
- vsebuje več kalija kot banana
- vsebuje več uporabljivega železa kot katera druga povrtnina
- vsebuje enostavne in zdrave ogljikove hidrate in vlaknine
- je odličen vir vitamina B, magnezija, fosforja in niacina
- NE vsebuje maščob in holesterola
- nekaj krompirjev na dan pokrije potrebe po vitaminu C
- Po količini fenolnih spojih krompir lahko tekmuje z brokolijem, špinačo in brstičnim ohrovtom. Flavonoidi, ki jih vsebuje krompir, nas ščitijo pred boleznimi srca in ožilja, pred boleznimi dihalnih poti in pred rakom.
- Angleški znanstveniki so v krompirju našli posebno sestavino – kukoamin – ki varuje človeka pred visokim krvnim pritiskom.

Krompir NE redi

Razni fitnes guruju so krompir proglasili za živilo, ki nas redi. Trdijo da zaradi visokega glikemičnega indeksa in visoke vsebnosti škroba krompir ni primeren za hujšanje. A resnica je ravno obratna. Različne raziskave so pokazale zelo ugoden vpliv krompirja na telesno težo. Osebe, ki so dnevne zaužile 7 – 9 krompirjev, se niso redile, ampak so celo hujšale. To so raziskovalci pojasnjevali s tem, da krompir daje občutek sitosti, vsebuje pa malo kalorij (2,5 x manj kot kruh).
Druga stvar je seveda čips, ki nas redi, kajti poleg škroba vsebuje tudi velike količine maščobe, in ta je kriva debeljenja.

Tudi pomfri je zelo nezdrava hrana

... celo ena od najbolj nezdravih na vsem svetu.
- vsebuje velike količine nezdravih maščob, ki povečujejo tveganje za srčni infarkt, možgansko kap, debeljenje in visok holesterol v krvi.
- zaradi visoke temperature pri cvrenju pomfrit vsebuje akrilamid, poznan karcenogen in neurotoksin. Predvidevajo, da samo v ZDA akrilamid povzroči nekaj tisoč primerov pojava raka vsako leto.

Krompir kot zdravilo

- obloge s kuhanim krompirjem lahko uporabljamo pri revmi, gihtu, ozeblinah ...
- umivanje s krompirjevim sokom zdravi akne, ekcem in madeže na obrazu
- obloge s surovim krompirjem uporabljamo pri vročini, opeklinah, glavobolih ...
- lupina kuhanega krompirja znižuje krvni pritisk
- pri gastritisu pomaga, če 3 x dnevno pred obroki popijemo 1 žlico krompirjevega soka

In kako naredimo sok?

Krompir dobro operemo in zdrgnemo s ščetko, nato pa ga naribamo. Damo ga v laneno krpo, iz katere iztiskamo sok. Lahko pa pripravimo sok tudi s pomočjo sokovnika. Uporabljati je vedno treba sveže iztisnjen sok.

Zaradi njegove nizke cene, izvrstnega okusa, hranljivosti in bogastva vitaminov in mineralov si krompir še kako zasluži naše spoštovanje, zato ga mirne duše lahko damo na seznam super živil, kajti krompir je v resnici prijatelj našega zdravja.


Vir: http://www.zdus-zveza.si/o-krompirju

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25617
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 19 Dec 2017 21:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




12 najboljših rastlinskih virov beljakovin Exclamation


Predstavljamo živila, s katerimi tudi brez mesa, jajc in mlečnih izdelkov pokrijemo naše potrebe po beljakovinah!
Beljakovine so znane kot osnovni gradnik življenja. V našem telesu se razgradijo v aminokisline, ki jih telo uporabi za popravilo in rast novih celic. Ker jih prebavljamo dlje, kot ogljikove hidrate, nam dlje časa dajejo občutek sitosti, zaradi česar je sploh med dieto smiselno povečati delež beljakovin v prehrani. In čeprav so jajca, meso in mlečni izdelki bogati viri beljakovin, lahko hkrati vsebujejo tudi veliko nasičenih maščob in holesterola, zato je priporočljivo čimveč proteinov zaužiti z živili rastlinskega izvora.Živila rastlinskega izvora, ki so bogata z beljakovinami, bi morala biti del vsakega jedilnika – ne le vegetarijanskega in veganskega. Predstavljamo 12 najbolj kakovostnih rastlinskih virov beljakovin in nekaj namigov, kako jih vključiti v prehrano
.


1. Grah
Grah, kot vse stročnice, je bogat z beljakovinami. Pripravite ga lahko na številne načine. Naš predlog je grahov humus: kuhan grah zmiksamo s česnom, svežim peteršiljem, olivnim oljem, limoninim sokom in nekaj soli. Jemo ga kot namaz, v sendvičih, kot prilogo k pečeni zelenjavi in drugim jedem …

2. Kvinoja
Za razliko od večine žit, kvinoja vsebuje velik delež beljakovin. Uporabljamo jo lahko kot nadomestek za riž (rižote, solate,…) lahko pa jo tudi zmeljemo in dodamo v testo za kruh.

3. Oreščki in masla iz oreščkov
Oreščki, kot denimo mandlji, indijski oreščki, makadamija in pistacije, so bogat vir zdravih maščob in beljakovin, zato so nepogrešljiv del prehrane na rastlinski osnovi.

4. Fižol
Porcija fižola vsebuje enako količino beljakovin kot hamburger. Minus nasičene maščobe. Strokovnjaki pravijo, da laho brez slabe vesti uporabimo fižol iz pločevinke, če nam ni do namakanja in kuhanja suhega fižola. Fižol iz pločevinke stresemo v cedilo in ga dobro speremo, nato ga uporabimo za katerokoli fižolovo jed.

5. Čičerika
Čičerika vsebuje veliko beljakovin in vlaknin in sodi med manj kalorična živila. Okusno stročnico uporabimo v solatah, enolončnicah in zelenjavnih jedeh, ali iz nje pripravimo humus, ki ga postrežemo npr. z zelenjavo in ploščatim polnozrnatim kruhom ali polpete, t.i. falafle.

6. Tofu in tempeh
Ta dva klasična sojina izdelka sta izjemno bogata z beljakovinami. Pripravimo ju na številne načine; tofu začinimo in popečemo v ponvi, na žaru ali ga prepražimo, uporabimo pa ga lahko tudi v sendvičih in solatah. Kupimo lahko tudi takšnega z dodatki (zelenjava, zelišča, začimbe), prekajenega ali celo mehkega, ki se imenuje svilnati tofu – ta se odlično obnese v sladicah!

7. Zelenjava
Listnata in druga zelenjava stročnicam po vsebnosti beljakovin seveda ne sežejo niti do kolen, a ker so to nizkokalorična živila s številnimi antioksidanti, vitamini in minerali, jih moramo v čimvečjem in raznolikem številu vključevati v našo prehrano, hkrati pa s tem zaužijemo tudi precej različnih aminokislin. Mlada špinača, brokoli, ohrovt itd. v uravnoteženi prehrani preprosto ne smejo manjkati!

8. Konoplja
Ne, ne želimo vas prepričati v uživanje marihuane. Gre za prehransko konopljo, ki se vedno bolj uveljavlja tudi pri nas in jo pridelujejo tudi slovenski kmetje. Konopljina semena so zelo okusen dodatek raznim jedem, s konopljino moko pa boste obogatili kruh. Na trgu so tudi čiste konopljine beljakovine v prahu, ki bodo predvsem športnikom pomagale zadostiti povečani potrebi po proteinih.

9. Semena chia
Chia je zelo zanimivo živilo, polno vlaknin in beljakovin, ki ga lahko uporabljamo na razne načine. Lahko jo zmiksamo v smoothiju, potrosimo po solati, zmešamo v jogurt ali kosmiče, iz nje pa lahko pripravimo tudi zabavne sladice, saj ta semena v stiku z vodo želirajo.

10. Sezam, mak, sončnična in druga semena
Semena so bogata z zdravimi maščobami in beljakovinami. Dodajte jih žitaricam, kruhu, smoothijem, solatam, polpetom itd. Ste vedeli, da imajo semena, če jih pred uporabo kalimo (en večer prej jih namočimo v vodo) 500-krat več vitaminov in encimov, kot suha? Enako velja za oreščke. Po kaljenju jih hranimo v hladilniku, kjer zdržijo slab teden, preden se začne razvijati neprijeten vonj.

11. Sejtan
Sejtan izdelujejo iz pšenične beljakovine gluten. Ta je za tiste s celiakijo zelo škodljiv – vsi ostali pa lahko s pridom posežete po tej beljakovinski bombi, ki jo pripravimo na enak način kot meso.

12. Žitni napitki
Sojino, riževo, ovseno in mandljevo mleko niso le za tiste z laktozno intoleranco. Uporabimo jih lahko na enak način kot mleko, kupimo pa lahko tudi jogurte in celo sire rastlinskega izvora. Najbolj bogato z beljakovinami je seveda sojino mleko.

Vir:
http://zenska.hudo.com/zdravje/zdravo-zivljenje/top-12-najboljsih-rastlinskih-virov-beljakovin/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 20 Jun 2018 12:28; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 19, 20, 21  Naslednja
Stran 16 od 21

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group