|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Dec 2012 21:59 Naslov sporočila: |
|
|
Jajca danes veliko bolj zdrava kot nekoč
Jajca so danes veliko bolj zdrava, kot pred desetimi leti. Kaj to pomeni za našo prehrano?
Po dolgih letih gonje proti jajcem, ki naj ne bi bila primerna kot živilo za vsak dan, so se končno odločili zadevo malo preveriti.
In kaj so ugotovili?
Jajca so danes veliko bolj zdrava kot nekoč
Zaradi visoke vsebnosti holesterola, ki so ga vsebovala jajca, so veljala za nezdravo živilo, ki ga lahko jemo le občasno.
Britanski raziskovalci pa so prišli do zanimivih odkritij, kot npr. do tega, da danes jajca vsebujejo veliko manj holesterola kot nekoč, ter da poleg tega vsebujejo več vitamina D, ki je pomemben za preprečevanje osteoporoze in rahitisa. Razlog za izboljšano kakovost jajc v zadnjem desetletju pa je očiten: krizi zaradi bolezni norih krav v 90-ih je sledila prepoved hranjenja kokoši s kostno moko, zato jih danes hranijo z mešanico žit in beljakovin, kar vodi v bolj zdravo sestavo jajc.To pa nikakor niso prva odkritja, ki nasprotujejo neupravičeni gonji proti jajcem, saj je že pred dvema letoma kanadski raziskovalec odkril pozitiven učinek jajc na povišan krvni tlak.
Koliko jajc dnevno naj pojem?
Ameriška raziskava je pokazala, da eno ali dve jajci za zajtrk vsak dan pomaga pri hujšanju, saj visoka vsebnost beljakovin v obroku pripomore k daljšemu občutku sitosti. Sodelujoči v raziskavi so 12 tednov vsak dan za zajtrk pojedli dve jajci, rezultati pa so pokazali, da nihče od njih ni imel povišane ravni holesterola v krvi. Britanski nutricionisti pravijo, da eno povprečno veliko jajce vsebuje tretjino dnevne priporočene količine holesterola. Ljubitelji jajc si lahko torej mirne vesti privoščimo umešana jajca, omlete, trdo ali mehko kuhana jajca, kadarkoli se nam zahoče.
Jajca iz pašne reje, kar pri nas avtomatsko pomeni, da so tudi bio, pa so še bolj hranljiva, kokoši, ki jih nesejo, pa veliko bolj srečne.
Vir: http://www.moski.si/sodoben-moski/moje-zdravje/jajca-danes-veliko-bolj-zdrava-kot-nekoc/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 21 Dec 2012 18:51; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
SONCE študent
Pridružen/-a: 28.09. 2011, 18:56 Prispevkov: 2103 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Dec 2012 18:45 Naslov sporočila: |
|
|
GRENIVKA JE LAHKO NEVARNA - ZATO PREVIDNO!
Zdravniki opozarjajo, da niso vsi agrumi dobrodošli za naš organizem, posebno ob kombinaciji z zdravili .
Navadno zdravniki priporočajo, da v zimskem času zaužijemo čim več agrumov, ki so polni vitaminov in krepijo naš imunski sistem. Toda znanstveniki so ugotovili, da niso vsi agrumi absolutno zdravi. Med takimi, ki ga je včasih bolje preskočiti, je grenivka. Še posebno se je je treba ogibati, če jemljete različna zdravila. V kombinaciji z nekaterimi zdravili lahko namreč povzroči resne posledice, kot so odpoved ledvic, notranje krvavitve in celo nenadno smrt.
Spisek zdravil, na katera vpliva grenivka, vsebuje 85 zdravil. Vsako leto na seznam dodajo vsaj šest novih. Raziskovalci z londonskega inštituta Lawson Health Research so v raziskavi zapisali, da bi morali biti lečeči zdravniki bolj pozorni na bolnikovo prehrano in poznati zdravila, na katera lahko vpliva rumeni agrum. Kemikalija, ki vpliva na zdravila, je furanokumarin, strupena snov, ki jo rastline proizvajajo kot naravno zaščito pred škodljivci. Sestavino vsebujejo tudi limete in grenke pomaranče, a v manjših količinah. V telesu pa sestavina povzroči, da se učinek zdravil poveča. Še posebno učinkuje na zdravila za zniževanje holesterola, na zdravila za depresijo in anksioznost, alergije in okužbe s HIV, pa tudi na zdravila za uravnavanje nepravilnosti ritma srca. Še posebno so ogroženi starejši, ki nimajo več toliko zmožnosti prenašati čezmernih odmerkov zdravil. Torej je za zimsko zdravje bolje kozarec pomarančnega kot pa grenivkinega soka.
VIR: Nedeljski dnevnik - 23. 12. 2012 (rubrika Hrana kot vir zdravja, besedilo Špela Kek)
SONCE _________________ PRIJATELJ JE SONCE, KI NIKOLI NE ZAIDE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Dec 2012 20:23 Naslov sporočila: |
|
|
Banane s pegami na lupini so (menda) zdravilne
Znanstveniki šele sedaj odkrivajo, kar so vedele že naše babice ...
Popolnoma zrele banane proizvajajo snov TNF, ki ima sposobnost boriti se z nenormalnimi celicami. Medtem ko banana zori, ustvarja temne lise na olupku. Več bo temnih peg, boljše bo to za odpornost oz. za naš imunski sistem.
Zato imajo Japonci radi banane iz upravičenih razlogov. V skladu z japonsko znanstveno raziskavo banana vsebuje TNF, ki ima antikancerogene učinke. Raven
le-teh ustreza stopnji zrelosti sadeža – bolj ko je banana zrela, boljši je antikancerogeni učinek.
V poskusu z živalmi, ki se izvajajo na univerzi v Tokiu, kjer preverjajo zdravilne lastnosti različnih sadežev: banan, grozdja, jabolk, lubenic, ananasa, hrušk in japonskih jabolk ... so ugotovili, da banana daje najboljše rezultate. Povečuje število belih krvničk in izboljšuje odpornost proti raku (substanca TNF!).
Priporočajo zaužitje ene ali dveh banan na dan za dvig odpornosti proti boleznim, kot so prehladi, gripe in drugo.
Po mnenju japonskih profesorjev je banana z rjavimi pegami 8 krat bolj učinkovita glede povečanja števila belih krvnih telesc kot banana z zeleno/rumeno lupino.
Vir: elektronska pošta
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 29 Dec 2012 13:26 Naslov sporočila: |
|
|
Živila, ki alkalizirajo naše telo
Sodobna prehrana je smrtonosna in po večini sestavljena iz nevarnih živil, ki zakisajo telo, kot so sladkor, umetna sladila, bela moka, gojeno ter predelano meso in mlečni izdelki ter prikriti genetsko spremenjeni organizmi.
Nekakovostna prehrana v kombinaciji z drugimi faktorji, kot so pomanjkanje gibanja, stres in zdravila, vodi do resnih kroničnih bolezni. Da človek preživi, mora biti pH njegove krvi rahlo alkalen, alkalnost pa moramo vzdrževati z zaužito hrano, sicer ga naše telo vzdržuje samo tako, da iz kosti in tkiv črpa manjkajoče snovi, in tako ponovno vzpostavi alkalno stanje.
Korenine
Korenine so izjemno bogate z minerali, ki so pomembni za ohranjanje alkalnosti. Uživajte redkvice, rdečo peso, korenje in repo.
Križnice
Vsakodnevno uživajte brokoli, cvetačo, zelje in brstični ohrovt.
Listnata zelenjava
Ohrovt, špinača in listi repe so odličen vir vitamina K in folne kisline.
Česen
Česen je eno najbolj vsestranskih zdravilnih živil, med drugim pa tudi ohranja alkalnost našega telesa.
Limone
Limone so najbolj alkalno živilo in naravno dezinfekcijsko sredstvo. Prav tako spodbujajo detoksifikacijo s spodbujanjem delovanja jeter.
Vir: lifestyle.enaa.com
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Jan 2013 23:13 Naslov sporočila: |
|
|
Marelice proti raku
Ljudstvo Hunza v Karakorumu v svoji 900-letni zgodovini ne pozna niti enega primera raka. Ugotovljeno je bilo, da je to posledica njihove ... prehrane! Hunze se namreč pretežno hranijo z marelicami in njenimi jedrci, le-ta pa vsebujejo snov laetril ali amigdalin, kar je drugo ime za vitamin B17, ki se sprosti ob rakavi celici (če ima na razpolago dovolj encimov) in raka ... ubije. Tudi druge strašne bolezni so bile v zgodovini že premagane z enim vitaminom, in sicer skorbut z vitaminom C, pelagra (97%-na smrtnost) z vitaminom B3, perniciozna anemija (99%-na smrtnost) z vitaminom B12 in beriberi z vitaminom B1.
... nadaljuj z branjem:
http://www.bodieko.si/marelice-proti-raku
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Jan 2013 23:13 Naslov sporočila: |
|
|
Avokado
...je eksotični sadež, ki ga pogosto prištevamo kar k zelenjavi. Izvira iz Srednje Amerike, pridelujejo ga v južnih državah ZDA, Braziliji, Mehiki, Afriki, Izraelu, Grčiji in Španiji.
Kupujemo ga lahko vse leto. Za uživanje je avokado primeren, ko je zrel toliko, da se pod pritiskom prsta nekoliko vda. Takšnega moramo hitro porabiti, da se prej ne pokvari.
Avokado izmed vseh vrst sadja vsebuje največ maščob. Ravno zaradi svojih zelo zdravih maščobnih kislin bi moral biti ta sadež osnovna sestavina našega jedilnika. Večina avokadovih maščob je namreč večkrat nenasičenih. Zato je avokado idealno živilo za tiste, ki ne smejo uživati maščob živalskega izvora.
Vsebuje tudi posebno vrsto sladkorja, ki pomaga poživiti ljudi, ki imajo težave s kronično utrujenostjo. Avokado vsebuje namreč snov, ki znižuje krvni sladkor. Tako se izboljša preskrbljenost naših možganov s hranili in počutimo se bolj vitalni, sveži in imamo boljšo koncentracijo.
Avokado vsebuje tudi beljakovine, vitamine in minerale v odličnem razmerju. Z njim dobimo tudi veliko lecitina, ki je pomemben za delovanje živčnih celic in bakra, ki ga nujno potrebujemo za nastajanje rdečih krvničk.
Obnese se tudi kot učinkovita pomoč debelim ljudem do vitkejše postave. Ljudje s prekomerno telesno težo imajo pogosto povečano delovanje trebušne slinavke in s tem večjo količino hormona inzulina v krvnem obtoku. To onemogoča porabljanje maščobnih celic. Avokado deluje v tem primeru prav zdravilno: zmanjša količino inzulina in maščobne obloge se zato laže raztapljajo.
Avokado vsebuje veliko vitamina B6, ki ga najbolj potrebujejo tisti ljudje, ki vsakodnevno uživajo meso.
Zelo je primeren kot dodatek solatam, predjed ali lahek namaz za na kruh. Izvrsten je za vmesne obroke (malice). Dobro se poda k ribam. Lahko ga uporabimo kot osnovo za juho ali z njim obogatimo krompir v oblicah.
Z rednim uživanjem avokada poskrbimo tudi za svojo kožo, saj vsebuje veliko vitamina E, ki kožo od znotraj zaščiti pred prostimi radikali. Lahko si pripravimo tudi masko, katere maščoba poživi suho ali celo luskasto kožo, omili gube in koža postane zopet mehka.
Zakaj torej avokado?
- Pomaga pri hujšanju.
- Poveča koncentracijo, budnost.
- Lajša menstrualne težave.
- Izboljša želodčne sokove za boljšo prebavo beljakovin.
- Pospešuje nastajanje rdečih krvničk.
- Je idealen vir beljakovin in zdravih maščob.
Vir: http://www.zdravje-zabava.com/Clanki/clanek_vsebina.php?id=13
Pa še nekaj v zvezi z avokadom:
Pred vsakim pomembnim dogodkom, kjer bomo morali uporabljati glavo, jejmo avokado. Ta sadež namreč stopnjuje sposobnost pomnjenja, poleg tega pa tudi pripravljenost za zaznavanje in dojemanje.
Pri učenju za izpite, pri pripravljanju za pomembne sestanke ali daljše govore avokada na jedilniku ne bi smeli pogrešati.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Feb 2013 21:20 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je sicer zelo posrečena hrvaška reklama za MERCATOR, a če ji boste dobro prisluhnili, boste spoznali, da sporočilo te reklame niti ni od muh.
http://www.youtube.com/embed/sf_NHkAn37U
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 28 Feb 2013 10:44 Naslov sporočila: |
|
|
Ti dve "sliki" sem prejela po elektronski pošti in ju želim deliti z vami: ...
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 28 Feb 2013 10:58 Naslov sporočila: |
|
|
To "sliko" pa sem "sunila" s FB ... morda vam bo prišla kaj prav ...
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Mar 2013 20:18 Naslov sporočila: |
|
|
Ajda – nezahtevno, a hranilno bogato in zdravo žito
Ajda za ožilje
Prehrana, ki je obogatena z ajdo, je v mnogih primerih zaslužna za zmanjšanje tveganja visokega holesterola in visokega krvnega pritiska. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki pogosto uživajo ajdo, v telesu skrivajo več zdravega holesterola, hitrejši krvni obtok in nižji krvni pritisk. Njeni pozitivni učinki na telo so široki in raznoliki. Ajda med drugim vsebuje tudi veliko flavonoidov, ki delujejo predvsem protivnetno in protibiotično in dvigujejo imunski sistem telesa in moč, da se bori proti napadalcem, saj delujejo tudi kot antioksidanti.
Uravnava pretok krvi in preprečuje pretirano strjevanje krvi, z vsemi omenjenimi ukrepi pa drastično pripomore k zaščiti pred boleznimi srca. V eni sami skodelici ajde pa najdete kar 86 miligramov magnezija. Le-ta sprošča žile, izboljšuje krvni pretok in s tem tudi dostavo hranil v telo, hkrati pa z zniževanjem krvnega tlaka predstavlja izvrstno kombinacijo za zdravo srce in ožilje. Prehranska vrednost ajde je v primerjavi s pravimi žiti zelo velika in povprečno njeno zrnje vsebuje nekje med 11 in 15 % zelo kakovostnih ter lahko prebavljivih beljakovin. Če primerjamo z žiti, pri katerih je biološki izkoristek beljakovin pri presnovi približno 50-odstoten, ta pri ajdi presega 90 odstotkov. V njej se skriva tudi velika količina esencialnih aminokislin in dejstvo, da so njene beljakovine veliko bolje uravnotežene in imajo večjo prehransko vrednost kot pri žitih.
Ajda proti raku
Primernejša je tudi za sladkorne bolnike, saj njene sestavine omogoča upočasnjen prehod sladkorjev škroba iz prebavil v kri. Obogatena je tudi z vitamini in minerali, tako lahko v njej najdemo tiamin, riboflavin ter druge vitamine B skupine. Ajdova zrna jih, denimo, vsebujejo za 150 % več kot pšenično zrnje. Določene sestavine v zrnju varujejo telo pred škodljivimi vplivi celo sevanj, preprečujejo gangrene in ozebline ter pospešujejo prepustnost kapilar. Holin v zrnju izboljšuje delovanje jeter, z njo pa svoje telo obogatite tudi z železom, cinkom, magnezijem, fosforjem in selenom.
Priznani ruski onkolog je tistim, ki so oboleli za rakom, priporočil, da dva meseca vsakodnevno jedo ajdovo kašo in spijejo dva litra vode. S pomočjo flavonoidov namreč zelo uspešno uničuje rakave celice. Ta sestavina, ki se skriva tudi v rjavem rižu, je med drugim zaslužna tudi za zmanjševanje radikalov, ki se razvijejo v rakave celice na prsih. To velja predvsem za ženske v predmenopavznim obdobjem. Tiste, ki v tem času jedo dovolj vlaknin, zmanjšajo možnost, da razvijejo raka na prsih, za več kot polovico.
Celotni članek si preberite na spodnji povezavi:
http://www.bodieko.si/ajda
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Mar 2013 20:27 Naslov sporočila: |
|
|
PROSO - Zdravilni učinki
Stare knjige proso uvrščajo med zdravilne rastline. Proso pospešuje potenje in odvajanje vode. Proso je naraven antibiotik. Vsaj en tedenski obrok, v katerem bo tudi proso, preprečuje razvoj gnilobnih bakterij, čisti črevesje in razstruplja telo.
Na vodi kuhana kaša pomaga pri zakisanosti presnovkov, ki sprožijo putiko. Uporaba prosa je priporočljiva pri bolezni celiakije, ker ne vsebuje glutena. Prav tako ga uporabljamo tudi pri odstavljanju (od dojenja) v obliki kosmičev ali moke. Proso spodbuja proces toplote preko maščob, ki jih vsebuje, zato je zelo pomembna zaščita proti hudim boleznim, kot sta skleroza in rak. Pri modernem človeku je proces dovajanja toplote v organizem oviran zaradi strahu, kompleksa manjvrednosti, pomanjkanja navdušenja in nizke telesne aktivnosti.
Poleg mineralov fosforja, ki ga potrebujemo za zobe, da bi bili čvrsti in urejeni, ter kalcija, magnezija in železa vsebuje zrnje prosa tudi kremen. Kremen pri tem deluje bolj na čutila, spodbuja budnost, zaznavanje, medtem ko na primer pri ječmenu učinkuje bolj kot zaščita. Prosa ne priporočamo pri boleznih kože, alergiji in nevrodermatitisu. Proso vsebuje vse tisto, kar potrebuje organizem otroka: zobje, koža, nohti, lasje in budnost čutil, zaznavanje sveta, v katerem živimo. Te sposobnosti moramo v človeku negovati, da ne zamro prehitro, ko človek ostari. Saj čutila zaznavanja pri starejših ljudeh pojenjujejo, slabše vidijo, slišijo, slabše voha, tudi funkcija kože se zmanjšuje, izpadajo lasje. Proso pa je tisto s katerim spodbujamo, da te funkcije ostanejo dalj časa aktivne. Priporočljivo je, da starejši jedo proso. Proso je edino žito, ki v želodcu povzroča alkalno reakcijo in je zaradi tega primerno živilo tudi za občutljive želodce.
Hranilna vrednost prosa
Proso (100 gramov) vsebuje 9,8 g beljakovin, 3,9 g maščob in 68,8 g ogljikovih hidratov in druge za zdravje koristne snovi, veliko fosforja, magnezija, kalija, železa, kalcija in vitamine skupine B.
Celotni članek si preberite na spodnji povezavi:
http://www.bodieko.si/proso
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Mar 2013 10:45 Naslov sporočila: |
|
|
Sedem živil za nižji krvni tlak
Visok krvni tlak je zelo pogosta bolezen, saj v razvitem svetu prizadene skoraj vsako četrto odraslo osebo. Če ste med tistimi, ki jim ogroža zdravje, tudi sami, ga znižajte po naravni poti in ga premagajte s pravimi živili. S katerimi torej obogatiti jedilnik?
Pomaranče
Pomaranče so polne vitamina C. Številne raziskave so dokazale, da je pri posameznikih, ki s prehrano zaužijejo dovolj tega vitamina, verjetnost visokega krvnega tlaka manjša. Pijte njihov sok ali jejte sveže. Drugi pomembni viri vitamina C so še grenivka, kivi, paradižnik, jagode in paprike.
Banane
Jejte banane, saj so bogate s kalijem. Najokusnejše so, ko komaj začnejo zoreti, tedaj vsebujejo tudi največ hranljivih snovi. Drugi izvori kalija so še krompir, breskve in zelena zelenjava.
Sladki krompir
Vsebuje veliko kalija, ki spodbuja delovanje ledvic in tako odstranjuje presežek natrija iz telesa. Pripravite si solato s krompirjem, nasekljanim jabolkom in zeleno in jo obogatite s prelivom iz olivnega olja, jabolčnega kisa ter medu. Kalij vsebujeta tudi zelje in fižol.
Posneto mleko
Mleko in drugi mlečni izdelki vsebujejo kar troje hranljivih snovi, ki nižajo krvni tlak: kalcij, kalij in magnezij. Z uživanjem posnetih mlečnih izdelkov lahko preprečite zamašitev arterij. Drugi viri teh elementov so lešniki in pšenični otrobi.
Začimbe
Sol je lahko za ljudi z visokim krvnim tlakom usodna, zato je priporočljivo, da pri pripravi jedi uporabljajo druge začimbe. Oplemenitite jedi z baziliko, česnom, čilijem, kisom in limoninim sokom.
Losos
Bogat je z maščobnimi kislinami omega 3, ki znižajo krvni tlak, pa tudi vsebnost trigliceridov v krvi. Vključite ga v večerjo v kombinaciji s papajo, mangom, ananasom, rdečo papriko ali rdečo čebulo. Losos je zelo dober za srce, uživajte ga dva- do trikrat tedensko. Drugi viri maščobnih kislin omega 3 so še skuše in sardele.
Črna čokolada
Preprečuje nastanek možganske kapi, znižuje krvni tlak in izboljšuje elastičnost krvnih žil, a le tista, ki vsebuje od 45 do 80 odstotkov kakava. S količino ne pretiravajte, privoščite si jo v kombinaciji z rezinami polnozrnatega kruha in si tako zagotovite zdrav ter okusen prigrizek.
Vir:
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/sedem-zivil-za-nizji-krvni-tlak
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Mar 2013 22:10 Naslov sporočila: |
|
|
ZDRAVNIK JOHN FUHRMAN:
"NOBENE BIOLOŠKE POTREBE NIMAMO PO UŽIVANJU ŽIVALSKE HRANE"
O pozitivnih učinkih rastlinske hrane
Dejstvo je, da naši predniki niso jedli tako ogromnih količin mesa, kot jih jemo danes
Znan ameriški zdravnik, John Fuhrman, dr. med., avtor številnih knjig o zdravi prehrani, pravi, da na medicinski šoli ni dobil znanja o prehranski medicini, zato je začel na lastno pest preučevati znanost o prehrani in spremljati najsodobnejše raziskave na tem področju. Po njegovih besedah daje prehranska znanost prednost rastlinski prehrani, ki ima ogromno pozitivnih zdravstvenih učinkov. Vendar Fuhrman opozarja, da jesti izključno vegetarijansko oziroma vegansko hrano še ne pomeni, da smo avtomatično zaščiteni pred kroničnimi boleznimi. Kajti procesirana hrana, bela moka in sladkor so prav tako nevarni za naše zdravje, čeprav niso živalskega izvora.
... nadaljevanje članka si preberite na spodnji povezavi ...
http://www.dnevnik.si/nedeljski/aktualno/o-pozitivnih-ucinkih-rastlinske-hrane
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Mar 2013 11:38 Naslov sporočila: |
|
|
Prašek iz regratovih korenin proti raku
KO BOMO NABIRALI REGRAT, bi bilo škoda metati stran ostanke korenin. Lahko jih izkoristimo za zdravilni prašek proti zahrbtni bolezni – raku!
Izkopljimo več korenin regrata in odrežimo liste približno 1cm nad korenino. Korenine na grobo očistimo zemlje, vendar jih ne operimo. Malo prsti nič ne škodi, ampak samo pomaga imunskemu sistemu. Korenine nato posušimo v pečici pri temperaturi 40°C. Poleti jih lahko sušimo tudi na soncu. Ko so korenine posušene, jih zdrobimo v prah v leseni posodi. Nikoli ne uporabimo električnega mlinčka.
Tako zdrobljene korenine shranimo na suhem v temni stekleni posodi. Vsak dan zmešajmo malo več kot polovico čajne žličke zdrobljene korenine v kozarec z mlačno vodo in spijmo cel kozarec na dušek. Po nekaj dnevih se bomo že bolje počutili in naš imunski sistem se bo začel krepiti. Rakaste celice se ne bodo več razmnoževale. Po nekako treh tednih jemanja bo tudi bolečina, ki jo povzroča rak, izginila.
Vse vrste raka naj bi pozdravili v roku treh mesecev, vendar je za popolno ozdravitev potrebno nadaljevati pitje tega praška še vsaj pol leta. Telo pa itak že samo pove, kdaj je dovolj in kako se počutimo. Nekateri ljudje občutijo bolečine v trebuhu, če ga popijejo preveč. V tem primeru je potrebno zmanjšati dnevno količino. To tudi pomeni, da je rak pod kontrolo in da lahko zmanjšamo dnevni vnos. Kot stranski učinek jemanja bomo opazili, da se je naša telesna odpornost povečala in da v času jemanja nismo zboleli za prehladom.
Največji sovražnik te metode je seveda kemoterapija. Ta namreč ubija imunski sistem in apetit. Poizkusimo sami, nič nas ne stane, lahko nam samo koristi.
Vir: Dule Med, FB
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|